gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Meternummer elektriciteit en gas: waar vind ik die?

meternummer elektriciteit en meternummer gas

Jouw energiemeter bevat naast een EAN-code en jouw meterstanden ook een meternummer. Wat is het meternummer? Waar kun je het meternummer vinden? Waarvoor gebruik je het meternummer? Wat is het verschil tussen het meternummer en de EAN-code? Je leest het hier!


Wat is een meternummer elektriciteit en gas?

meternummer elektriciteit

Alle energiemeters, ongeacht van welk soort energie jij gebruikt maakt, hebben een meternummer. Het meternummer op zowel de elektriciteitsmeter als gasmeter bestaat uit zes tot acht cijfers.

Jouw meternummer elektriciteit en gas worden altijd op de energiemeter weergegeven en wordt in de meeste gevallen voorafgegaan door een afkorting van het woord nummer, zoals nr of nº.

Waar vind je het meternummer elektriciteitsmeter en gasmeter?

Het meternummer elektriciteit en gas kan je op meerdere manieren achterhalen. De makkelijkste plek is op de energiemeter zelf. Hier staat die meestal op de onderkant, onder de wijzerplaat waar je jouw energieverbruik kunt aflezen. Er zijn echter nog meer manieren hoe je jouw meternummer gas of elektriciteit kunt vinden:

 • Jouw distributienetbeheerder: Wanneer je niet bij de energiemeter kunt komen of je kunt het meternummer niet op de energiemeter vinden, dan kun je contact opnemen met jouw distributienetbeheerder. Wanneer je contact met hen opneemt voor jouw meternummer, dan moet je de EAN-code van jouw energiemeters en jouw volledige adres bij de hand hebben.
 • Jouw energieleverancier: Naast contact opnemen met jouw distributienetbeheerder, kun je ook met jouw energieleverancier contact opnemen. In dit geval moet je jouw energiefactuur in de buurt hebben zodat je alle klantgegevens bij de hand hebt.
 • Verhuisdocumenten: Heb je net een verhuis achter de rug, dan staat het meternummer van jouw elektriciteits- en gasmeter ook op alle essentiële documenten omtrent energie, zoals op het energieovernamedocument.

Weet je niet wie jouw distributienetbeheerder is? In Vlaanderen is dat Fluvius en in Brussel Sibelga. In Wallonië zijn er meerdere netbeheerders en is het afhankelijk van de regio waarin jij woonzaam bent wie jou DNB is. In onderstaande tabel kun jij precies terug vinden wie jou distributienetbeheerder is en welk telefoonnummer jij kunt bellen voor jouw vraag omtrent het meternummer elektriciteit en gas.

Telefoonnummers distributienetbeheerders
Distributienetbeheerder Regio Telefoonnummer
Fluvius Vlaanderen 📞 078 35 35 34
ORES Grootste DNB van Wallonië 📞 078 15 78 01
Resa Luik 📞 04 220 12 11
Sibelga Brussel 📞 02 549 41 00
REW Waver, Limal en Bierges 📞 010 22 26 53
AIEG Andenne, Gesves, Ohey, Ruhmes en Viroinval 📞 085 27 49 00
AIESH Zuid-Henegouwen 📞 060 45 91 60
gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel CallMePower voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

Bel mij terug!

Advertentie

Meternummer digitale meter en andere soorten meters

Alle verschillende meters hebben een meternummer en worden allemaal voor dezelfde doeleinden gebruikt. Enkel de locatie waar je het meternummer kunt vinden, kan op de verschillende energiemeters verschillen.

meternummer gas
 • Meternummer elektriciteit digitale meter en digitale budgetmeter: Bij een slimme meter en digitale budgetmeter is het meternummer gelijk aan de identificatiecode van de energiemeter. Je kunt deze code onder de streepjescode op de meter vinden.
 • Meternummer elektriciteit budgetmeter: Een budgetmeter maakt gebruik van een kastje waarbij je direct voor jouw energieverbruik betaalt middels een herlaadkaart. Op dit kastje zelf staat geen meternummer, deze blijft op de originele meter staan.
 • Meternummer elektriciteit vermogensbegrenzer: Net als de budgetmeter heeft de vermogensbegrenzer geen eigen meternummer. Je maakt namelijk ook hier gebruik van het meternummer van de energiemeter waarop de begrenzer is bevestigd.

Van analoge meter naar digitale meter Wanneer jouw analoge meter of budgetmeter wordt vervangen door een slimme meter of digitale budgetmeter, zal jouw meternummer ook wijzigen. Er wordt namelijk niet meer van hetzelfde apparaat gebruik gemaakt.

Meternummer water

meternummer water

Jouw watermeter beschikt ook, net zoals jouw elektriciteitsmeter en jouw gasmeter, over een meternummer. Deze wordt voor dezelfde doeleinden als bij een energiemeter gebruikt.

Heb jij een analoge watermeter in huis, dan kun je het meternummer op de watermeter vinden op een rode achtergrond of op een geel plaatje. Bij een digitale watermeter kun je het meternummer onder de barcode vinden, net zoals bij een slimme (budget)meter.

Waar wordt het meternummer elektriciteit en gas voor gebruikt?

Het meternummer voor jouw gas- en elektriciteitsmeter wordt voor meerdere doeleinden gebruikt:

 • Door het meternummer kunnen energieleveranciers en jouw distributienetbeheerder jouw elektriciteit- en gasmeter identificeren.
 • Het meternummer wordt gebruikt bij de opname van de meterstanden. Als je de meterstanden zelf opneemt, dien je de laatste vier cijfers goed te noteren zodat de meter en het daarbij behorende energieverbruik geïdentificieerd kunnen worden.
 • In een appartementengebouw waar alle meters zich in dezelfde ruimte bevinden, wordt het meternummer door de technieker gebruikt om de juiste meter te vinden.
 • In het energieovernamedocument moet het meternummer worden ingevuld van alle energiemeters in zowel de oude als nieuwe woning.
 • Om te bepalen hoeveel gas of elektriciteit er door jouw elektriciteitaansluiting of gasaansluiting kan. Niet elke meter kan evenveel energie doorlaten. Aan de hand van het meternummer kan er gezien worden hoeveel er door jouw meter kan.
gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel CallMePower voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

Bel mij terug!

Advertentie

Verschillen meternummer gas en elektriciteit, EAN-code en klantnummer

Net als de EAN-code, is ook het meternummer uniek voor de elektriciteitsmeter en de gasmeter. Ze zijn echter niet hetzelfde. Daarnaast wordt er ook nog een gebruik gemaakt van een klantnummer, ook deze verschilt van de EAN-code en het meternummer elektriciteit en gas.

Verschillen meternummer gas en elektriciteit, EAN-code en klantnummer
Wat Doel Waar te vinden
Meternummer Identificatie energiemeter Op de energiemeter
EAN-code Identificatie leverpunt energie Op de energiemeter en energiefactuur
Klantnummer Identificatie klant energieleverancier Op de energiefactuur

Hoewel de EAN-code en meternummer op elkaar lijken, zijn ze erg verschillend. Zo blijft jouw EAN-code hetzelfde als je van een enkelvoudige meter naar een tweevoudige meter of nachtmeter gaat, maar verandert het meternummer omdat het meternummer uniek is voor elke meter.

Besluit je te veranderen van energieleverancier? Dan verandert noch jouw EAN-code noch jouw meternummer. Jouw klantnummer verandert in dit geval wel, aangezien je klant wordt bij een andere energieleverancier.

Bij een verhuis veranderen in ieder geval de EAN-code en het meternummer, want zowel jouw meter als aansluiting veranderen. Jouw klantnummer hoeft niet per sé te veranderen. Hoewel je wel een nieuw energiecontract moet afsluiten, kun je dit gewoon bij dezelfde energieleverancier te doen. Veranderen mag echter ook. Het is op dit moment in ieder geval aan te raden om energieleverancier te verlijken.

Welke informatie kan ik nog meer op de energiemeter vinden?

Je kunt op jouw energiemeters niet alleen jouw meternummer en EAN-code vinden, maar ook jouw meterstanden waardoor je inzicht in jouw elektriciteits- en gasverbruik kunt krijgen. Op de elektriciteitsmeter worden de meterstanden in kWh weergegeven, op de gasmeter in kubieke meter (m3). Het gasverbruik kun je omrekenen naar kWh, zodat het begrijpen van jouw gasfactuur makkelijker wordt. Op jouw energiefactuur wordt namelijk jouw energieverbruik voor zowel elektriciteit als gas in kWh weergegeven.

energiemeter

Afhankelijk van het type energiemeter dat je in jouw woning hebt, heb je één of meerdere getallen die jouw energieverbruik aanduiden. Op een analoge meter kun je heel gemakkelijk de cijfers aflezen om jouw energieverbruik te achterhalen. Op een digitale meter worden er meerdere cijfers weergegeven. In onderstaande tabel hebben wij aangegeven wat elk cijfer inhoudt.

Getal Betekenis
1.8.1. Verbruik tijdens dagtarief
1.8.2. Verbruik tijdens nachttarief
2.8.1. Teruggegeven groene stroom (door gebruik van zonnepanelen) tegen dagtarief
2.8.1. Teruggegeven groene stroom (door gebruik van zonnepanelen) tegen nachttarief

Enkelvoudige tarief bij een slimme meter Heb je een enkelvoudig tarief? Dan kun je de cijfers uit het dag- en nachttarief gewoon bij elkaar optellen. Jij betaalt namelijk maar één tarief voor jouw energie en geen twee.

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel CallMePower voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

Bel mij terug!

Advertentie

Geactualiseerd op