Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Bel CallMePower voor gratis advies over je energiemeter van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.

Meternummer gas en elektriciteit: waar vind je het?

Geactualiseerd op
minuten lezen
meternummer

De energiemeter bevat, naast de EAN-code en de meterstanden, ook een meternummer. Wat is het meternummer precies en waar kun je deze vinden? Op deze pagina geeft CallMePower alle informatie over het meternummer van de gas- en elektriciteitsmeter.

Wat is het meternummer gas en elektriciteit?

Alle energiemeters, ongeacht het type meter of soort energie, hebben een meternummer. Het meternummer op zowel de elektriciteitsmeter als de gasmeter bestaat uit zes tot acht cijfers.

Het meternummer elektriciteit en gas worden altijd op de energiemeter weergegeven en wordt in de meeste gevallen voorafgegaan door een afkorting van het woord nummer, zoals nr of nº.

Gebruik van het meternummer

Het meternummer voor gas en elektriciteit wordt voor meerdere doeleinden gebruikt. In bepaalde gevallen zal je het meternummer aan je energieleverancier, netbeheerder of andere instantie moeten doorgeven. Het meternummer wordt in België voor de volgende zaken gebruikt:

 1. Met het meternummer kan je energieleverancier en netbeheerder de elektriciteits- en gasmeter identificeren.
 2. Het meternummer wordt gebruikt bij de opname van de meterstanden. Als je de meterstanden zelf opneemt, dien je de laatste vier cijfers goed te noteren zodat de meter en het daarbij behorende energieverbruik geïdentificeerd kunnen worden.
 3. In een appartementengebouw waar alle meters zich in dezelfde ruimte bevinden, wordt het meternummer door de technieker gebruikt om de juiste meter te vinden.
 4. In het energieovernamedocument moet het meternummer worden ingevuld van alle energiemeters in zowel de oude als nieuwe woning.
 5. Om te bepalen hoeveel gas of elektriciteit er door de aansluiting kan. Niet elke aansluiting kan evenveel energie doorlaten en aan de hand van het meternummer kan worden bepaald wat het maximale vermogen is.

Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Bel CallMePower voor gratis advies over je energiemeter van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.

Waar staat het meternummer gas en elektriciteit?

Het meternummer voor elektriciteit en gas is op meerdere plekken te vinden. De makkelijkste manier om het meternummer te achterhalen is op de energiemeter zelf. In de meeste gevallen staat het nummer op de onderkant van de energiemeter, onder de wijzerplaat waar je het energieverbruik kunt aflezen

Mocht je het meternummer niet terugvinden op je energiemeter, zijn er nog andere manieren waarop je dit nummer kunt achterhalen:

 • Netbeheerder: wanneer je niet bij de energiemeter kunt komen of je kunt het meternummer niet op de energiemeter vinden, dan kun je contact opnemen met de distributienetbeheerder.
 • Energieleverancier: als je een energiecontract hebt afgesloten bij een energieleverancier, heeft deze ook inzicht in je meternummers. Het is dus ook mogelijk om met de klantendienst van je energieleverancier contact op te nemen.
 • Verhuisdocumenten: indien je net bent verhuisd, dan kan je het meternummer ook terugvinden op de verhuisdocumenten, zoals het overnamedocument.

In België zijn er meerdere netbeheerders actief, welke verschillen per regio. In heel Vlaanderen is Fluvius verantwoordelijk en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit Sibelga. Bekijk het overzicht met alle netbeheerders voor meer informatie en de contactgegevens.

Nieuwe energieleverancier kiezen? Energie vergelijken doe je met CallMePower!

Meternummer digitale meter en andere type meters

In België bestaan er verschillende soorten energiemeters. Al deze meters hebben een meternummer en worden allemaal voor dezelfde doeleinden gebruikt. Enkel de plek waar je het meternummer kunt vinden kan per type meter verschillen:

 • Meternummer digitale meter en digitale budgetmeter: Bij een slimme meter en digitale budgetmeter is het meternummer gelijk aan de identificatiecode van de energiemeter. Je kunt deze code onder de streepjescode op de meter vinden.
 • Meternummer budgetmeter: Een budgetmeter maakt gebruik van een kastje waarbij je direct voor je energieverbruik betaalt middels een herlaadkaart. Op dit kastje zelf staat geen meternummer, deze blijft op de originele meter staan.
 • Meternummer vermogensbegrenzer: Net als de budgetmeter heeft de vermogensbegrenzer geen eigen meternummer. Je maakt namelijk ook hier gebruik van het meternummer van de energiemeter waarop de begrenzer is bevestigd.

Van analoge meter naar digitale meter Wanneer een analoge meter of budgetmeter wordt vervangen door een digitale meter, zal het meternummer ook wijzigen. Er wordt namelijk niet meer van hetzelfde apparaat gebruik gemaakt.

Meternummer water

De watermeter beschikt, net zoals de elektriciteits- en gasmeter, over een meternummer. Deze wordt voor dezelfde doeleinden als het meternummer voor gas en elektriciteit gebruikt.

Indien je nog beschikt voor een analoge watermeter, dan kun je het meternummer vinden op de watermeter op een rode achtergrond of op een geel plaatje. Bij een digitale watermeter kun je het meternummer onder de barcode vinden, net zoals bij een digitale energiemeter.

Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Bel CallMePower voor gratis advies over je energiemeter van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Vraag over je energiemeter?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.

Verschil meternummer, EAN-code en meterstanden

Net als de EAN-code, is ook het meternummer uniek voor de elektriciteitsmeter en de gasmeter. Ze zijn echter niet hetzelfde. Daarnaast wordt er ook nog een gebruik gemaakt van een klantnummer, ook deze verschilt van de EAN-code en het meternummer elektriciteit en gas.

De verschillen tussen alle soorten nummers zijn hieronder weergegeven.

Verschil meternummer, EAN-code, meterstanden en klantnummer
WatDoelWaar te vinden
MeternummerIdentificatie energiemeterOp de energiemeter
EAN-codeIdentificatie leverpunt energieOp de energiemeter of factuur
MeterstandenEnergieverbruik weergevenOp de energiemeter
KlantnummerIdentificatie klant voor de energieleverancierOp de energiefactuur

Hoewel de EAN-code en het meternummer op elkaar lijken, zijn ze erg verschillend. Zo blijft de EAN-code hetzelfde als je (bijvoorbeeld) van een enkelvoudige meter naar een tweevoudige meter of nachtmeter verandert, maar ontvang je wel een nieuw meternummer. Het meternummer is namelijk uniek voor elke meter.

Besluit je om te veranderen van energieleverancier? Dan blijven je EAN-codes en meternummers allebei gelijk. Je klantnummer verandert uiteraard wel, aangezien je klant wordt bij een andere energieleverancier.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 38 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.