energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Budgetmeter verwijderen: kosten, procedures en meer info

Geactualiseerd op
minuten lezen
Budgetmeter verwijderen

Een budgetmeter is een energiemeter die kan worden opgeladen door middel van een herlaadkaart of een online saldo. Is de budgetmeter niet meer nodig, bijvoorbeeld als alle schulden zijn afbetaald? In dit artikel vind je alle informatie over een budgetmeter verwijderen, zoals de kosten en procedures.

Wat is een budgetmeter?

Een budgetmeter is een soort energiemeter die werkt met een oplaadsysteem. Tegenwoordig bestaan er ook Digitale budgetmeters die je online op kunt laden.

De belangrijkste verandering bij het plaatsen van een budgetmeter zit in de manier van betalen. Bij een budgetmeter betaal je namelijk vooraf, waarmee je een saldo ontvangt. Met dit saldo kun je gebruik maken van energie.

Hierdoor heb je een beter overzicht van je uitgaven en kan je niet met schulden komen te zitten. Meer weten over de oplaadmogelijkheden? Bekijk ons artikel over de budgetmeter opladen.

Wanneer budgetmeter plaatsen?

Het plaatsen van een budgetmeter gebeurt in de meeste gevallen na een opeenstapeling van onbetaalde rekeningen bij een energieleverancier. Na meerdere betaalverzoeken, zal de energieleverancier het energiecontract verbreken en de klant overdragen aan de netbeheerder.

Vervolgens zal de netbeheerder de beslissing nemen om een budgetmeter te installeren. Het weigeren van een budgetmeter is niet mogelijk.

Een huishouden kan ook zelf een verzoek indienen om een budgetmeter te laten plaatsen. Bij een verhuis kan de netbeheerder kosteloos een budgetmeter plaatsen indien er geen budgetmeter aanwezig is in de nieuwe woning. Het is ook mogelijk om deze meter vrijwillig te laten plaatsen. Hier zijn echter wel installatiekosten aan verbonden.

Wanneer budgetmeter verwijderen?

Een budgetmeter verwijderen kan in verschillende situaties worden aangevraagd. Indien het mogelijk is om de budgetmeter te verwijderen, is het aan te raden om dit zo snel mogelijk te doen. Op deze manier kan je genieten van een lager energietarief van een commerciële energieleverancier. In dit onderdeel vind je alle informatie over wanneer je een budgetmeter kunt verwijderen.

Budgetmeter verwijderen
Budgetmeter verwijderen

Budgetmeter verwijderen?

Bel voor informatie over het verwijderen van een budgetmeter en om een nieuw energiecontract af te sluiten.

Budgetmeter verwijderen
Budgetmeter verwijderen

Budgetmeter verwijderen?

Dien een terugbelverzoek in en een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug.

Budgetmeter verwijderen en afbetaling schulden

De meest voorkomende reden om een budgetmeter te verwijderen is zodra de schulden bij de energieleverancier zijn afbetaald. De energieleverancier moet kunnen bevestigen dat de schulden volledig zijn betaald voordat de budgetmeter kan worden verwijderd. Na deze bevestiging kun je de budgetmeter verwijderen.

Budgetmeter verwijderen bij een verhuis

Indien je gaat verhuizen en er is een budgetmeter aanwezig in de woning, heb je twee mogelijkheden:

  1. de budgetmeter met het oplaadsysteem behouden;
  2. de budgetmeter verwijderen en gebruik maken van een normale energiemeter.

Als je besluit om de budgetmeter te behouden, zal je een activatiekaart moeten aanvragen bij je energieleverancier. Zodra deze kaart in de budgetmeter is geplaatst, kun je gebruik maken van het systeem.

Als je ervoor kiest om de budgetmeter te verwijderen, zal je de netbeheerder en je energieleverancier op de hoogte moeten brengen. Vervolgens zal de netbeheerder de budgetmeter deactiveren, zodat je gebruik kunt maken van het normale tweevoudige energietarief.

Hoe Fluvius budgetmeter verwijderen?

Een budgetmeter verwijderen zal worden uitgevoerd door de Vlaamse netbeheerder, Fluvius. Het woord verwijderen is echter niet helemaal correct, aangezien een budgetmeter niet verwijderd kan worden. De netbeheerder kan de meter wel deactiveren, zodat je gebruik kunt maken van het normale energietarief. In dit onderdeel leggen we uit hoe je een budgetmeter moet deactiveren.

Hoe budgetmeter laten verwijderen / deactiveren?

Een budgetmeter laten deactiveren doe je door een energiecontract af te sluiten bij een van de commerciële energieleveranciers, zoals Eneco of TotalEnergies. Neem vervolgens contact op met de verantwoordelijke netbeheerder en je budgetmeter zal gedeactiveerd worden. Hierna kan je profiteren van dezelfde tarieven en voordelen zoals dat bij een normale energiemeter kan.

Kosten verwijderen budgetmeter

Zoals eerder gezegd, zal het niet mogelijk zijn om de budgetmeter te verwijderen. Het deactiveren van de budgetmeter is geheel gratis en gebeurt zodra je een energiecontract hebt afgesloten bij een nieuwe energieleverancier.

Wil je een contract afsluiten bij een energieleverancier, maar niet teveel betalen? Bekijk dan de goedkoopste energieleverancier van deze maand en ben verzekerd van een laag tarief.

Budgetmeter verwijderen
Budgetmeter verwijderen

Budgetmeter verwijderen?

Bel voor informatie over het verwijderen van een budgetmeter en om een nieuw energiecontract af te sluiten.

Budgetmeter verwijderen
Budgetmeter verwijderen

Budgetmeter verwijderen?

Dien een terugbelverzoek in en een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug.

Contract afsluiten na budgetmeter verwijderen

Om de budgetmeter te deactiveren, zal je een energiecontract af moeten sluiten bij een energieleverancier. Voordat je een contract afsluit, is het aan te raden om rekening te houden met een aantal belangrijke zaken. In dit onderdeel leggen we uit hoe je een contract afsluit en het contract met de beste prijzen kunt vinden.

Hoe beste energiecontract vinden?

Het vinden van het beste en meest voordelige energiecontract kan een hele opgave zijn. Er zijn namelijk een groot aantal leveranciers actief in België, met veel verschillende contracten en tarieven.

Als prijsvergelijker adviseren wij om rekening te houden met een aantal punten:

  • de keuze tussen een vast of variabel energiecontract kan een groot verschil maken op de lange termijn;
  • de prijs per kWh;
  • de vaste vergoeding;
  • speciale voorwaarden van het contract, zoals het ontvangen van facturen of toegang tot de klantendienst;
  • aanvullende diensten van leveranciers, zoals ketelonderhoud.

Gratis vergelijken en overstappen? Om gratis alle energieleveranciers in België te vergelijken en het voordeligste contract af te sluiten, bel je naar: 📞 02 588 92 38.

Hoe energiecontract afsluiten?

Zodra je het juiste energiecontract hebt gevonden, kan je dit contract afsluiten. Nadat je akkoord bent gegaan met alle voorwaarden, zal je nieuwe contract beginnen op de gewenste startdatum. Bij een analoge elektriciteitsmeter of gasmeter zal de netbeheerder de meterstanden opvragen en bij een Digitale energiemeter worden deze automatisch doorgegeven.

Hierna is je overstap afgerond en kun je genieten van je nieuwe energietarief.

Nog niet zeker welk tarief je moet kiezen? Energietarieven vergelijken doe je met CallMePower!

energie vergelijken
energie vergelijken

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier in Vlaanderen!

energie vergelijken
energie vergelijken

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Dien een terugbelverzoek in of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 31 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over de budgetmeter

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.