energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor advies over contracten. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract in Vlaanderen?

Dien een terugbelverzoek in of bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Prosumententarief 2023: wat is het en hoeveel bedraagt het?

prosumententarief

Heb je zonnepanelen op je dak en heb je nog een analoge energiemeter? Dan zal je het prosumententarief moeten betalen. Hoe dit precies werkt, hoeveel het prosumententarief bedraagt en hoe je het tarief kunt vermijden, lees je hier.


Wat is het prosumententarief?

Het prosumententarief is een netvergoeding die kleine stroomproducenten in Vlaanderen betalen voor het gebruikmaken van het elektriciteitsnet. Dit gebeurt door middel van een terugdraaiende teller, deze berekent het overschot aan energie en stuurt deze terug het netwerk op. Vanaf het moment dat je installatie op het net aangesloten is, moet je dit speciale energietarief betalen.

Er zijn momenten dat de eigen elektriciteitsbehoefte groter is dan wat je zelf aan stroom als prosument produceert, in dat geval neem je stroom van het net af. Zo zijn er ook momenten dat je minder energie verbruikt, dan ontstaat er een overschot aan energie, deze wordt dan automatisch geïnjecteerd op het net.

Voordeliger energiecontract vinden? Energietarieven vergelijken doe je met de gratis CallMePower-vergelijker.

Invoering prosumententarief

Nu vraag je je misschien af, waarom is er een vergoeding voor het gebruik van het netwerk ingevoerd? Veel eigenaren van zonnepanelen betaalden vóór 1 juli 2015 (bijna) niets voor het gebruik van het distributienet. Dit komt omdat de distributienettarieven gebaseerd zijn op het energieverbruik per afgenomen kilowattuur (kWh) per afnamepunt.

Huishoudens met een analoge meter profiteren van een terugdraaiende teller. Hierdoor valt het totale elektriciteitsverbruik lager uit en betalen ze dus minder nettarieven.

De manier om dit onrechtvaardige verschil met de gewone huishoudelijke klant recht te trekken was en is het prosumententarief. Zo betaalt iedereen even eerlijk mee aan het onderhoud en beheer van onze distributienetten. Om die reden is het prosumententarief ingevoerd.

Prosumententarief en de digitale meter

In juli 2019 is Fluvius in Vlaanderen begonnen met het vervangen van verouderde, analoge energiemeters door digitale energiemeters. Deze meters hebben geen terugdraaiende teller meer en kunnen de hoeveelheid geïnjecteerde elektriciteit in kWh apart bijhouden.

Eigenaren van een digitale meter betalen niet het prosumententarief, maar ontvangen een injectievergoeding. Dit is een tarief gebaseerd op de hoeveelheid geïnjecteerde elektriciteit op het distributienet en is een vergoeding die je ontvangt van je energieleverancier.

Elektriciteitsprijs per kWh van het injectietarief kan verschillen per leverancier. Het is daarom aan te raden om het aanbod goed te vergelijken op basis van je jaarlijkse injectie en verbruik voordat je een contract afsluit.

Wanneer prosumententarief betalen?

Prosumenten zijn eigenaars van zonnepanelen, kleine windmolens en WKK-installaties die moeten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnetwerk in Vlaanderen door middel van een jaarlijkse, forfaitaire bijdrage. Het prosumententarief geldt enkel voor eigenaren van een analoge meter, waarbij de teller terugdraait als elektriciteit geinjecteerd wordt op het distributienet.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle energieleveranciers. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Prosumententarief 2023

In onderstaande tabel vind je alle tarieven prosumententarieven in 2023 voor de verschillende regio's in Vlaanderen weergegeven. De prijzen zijn weergegeven in euro’s per kW en betreffen een jaarlijkse prijs.

Prosumententarieven in 2023
Distributiegebied Prijs per kW per jaar
Fluvius Antwerpen € 38,56
Fluvius Limburg € 41,11
Fluvius West € 41,28
Gaselwest € 50,05
Imewo € 42,12
Intergem € 38,97
Iveka € 43,10
Iverlek € 41,38
PBE € 43,71
Sibelgas € 46,87

Bron: VREG, 2023

Let wel, de bovenstaande bedragen gelden enkel voor de prosumenten die nog een terugdraaiende teller in bezit hebben.

Het prosumententarief is voor alle typen analoge elektriciteitsmeters gelijk. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen gebruikers van het enkelvoudige tarief en het dag- en nachttarief.

Is een vast energiecontract interessant? Bekijk of je moet kiezen voor een vast of variabel energiecontract.

Hoe prosumententarief berekenen?

Het is mogelijk om zelf het prosumententarief te berekenen. Hiervoor vermenigvuldig je het maximale vermogen van de omvormer met het prosumentenbedrag per kW of kVA per jaar dat geldt voor jouw netbeheerder. Deze bedragen zijn in de tabel hierboven weergegeven.

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Neem contact op met de energie-experts van CallMePower voor gratis advies.

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Laat je gratis terugbellen voor advies of een factuurcheck! CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Hoe prosumententarief betalen?

De aanrekening van het prosumententarief gaat via de energiefactuur (elektriciteitsfactuur) van je energieleverancier. Dit kan bij een aantal leveranciers via de maandelijkse voorschotfactuur gebeuren, maar kan ook via de jaarafrekening aan het einde van het jaar.

Het bedrag dat jij jaarlijks moet betalen, wordt pro rata aangerekend op basis van het aantal dagen dat de installatie aangesloten is op het net. Meld je bijvoorbeeld jouw pv-installatie halverwege het jaar aan, dan betaal je het prosumententarief voor de periode van zes maanden dat deze aangesloten is op het net.

Retroactieve investeringspremie

Naast de traditionele meters, werd er in het verleden ook soms een meter met teruglooprem geplaatst die als doel had om fraude tegen te gaan. Omdat deze meters niet kunnen terugdraaien, kunnen prosumenten geen gebruik maken van de terugdraaiende teller.

Indien prosumenten dit zelf bij Fluvius gemeld hadden, hoefden ze geen prosumententarief te betalen en kreeg een groep de mogelijkheid om (gratis) een nieuwe meter te laten plaatsen. Een grote groep was zich hier echter niet van bewust, totdat zij erachter kwamen dat zij niet in aanmerking komen voor de retroactieve investeringspremie.

De Vlaamse minister van energie heeft de regelgeving laten aanpassen zodat deze groep prosumenten niet twee keer getroffen worden. Het aanvragen van de retroactieve investeringspremie kon in de volgende gevallen:

  • Prosumenten die in het verleden over een meter met teruglooprem beschikten maar inmiddels een digitale meter meter hebben, kunnen, als aan alle voorwaarden is voldaan, de premie aanvragen.
  • Prosumenten die nog steeds een meter met teruglooprem hebben, kunnen de premie aanvragen zodra er een digitale meter geplaatst wordt.

energie advies
energie advies

Informatie of advies over energie ontvangen?

Bel CallMePower voor gratis advies van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Informatie of advies over energie ontvangen?

Dien een gratis terugbelverzoek en we nemen tijdens onze openingsuren contact met je op.

Geactualiseerd op