gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

Prosumententarief 2021: wat is het en hoeveel bedraagt het?

prosumententarief of netvergoeding zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op jouw dak of ben je van plan een pv-installatie te plaatsen? Dan zul je niet om deze vergoeding heen kunnen, of toch wel? Hoe zit het precies met het prosumententarief, wat houdt het zijn van een prosumer in en wat betaal je dit jaar als eigenaar van zonnepanelen, windmolen of WKK-installatie?


Wat is het prosumententarief?

prosumententarief stroom injecteren

Het prosumententarief is een netvergoeding die kleine stroomproducenten in Vlaanderen betalen voor het gebruikmaken van het elektriciteitsnet. Dit gebeurt door middel van een terugdraaiende teller, deze berekend het overschot aan energie en stuurt deze terug het netwerk op. Vanaf het moment dat jouw installatie op het net aangesloten is, moet jij dit speciale tarief betalen.

Er zijn momenten dat de eigen elektriciteitsbehoefte groter is dan wat je zelf aan stroom als prosument produceert, in dat geval neem je stroom van het net af. Zo zijn er ook momenten dat je minder energie verbruikt, dan ontstaat er een overschot aan energie, deze wordt dan automatisch geïnjecteerd op het net. De
energie die wordt terug gestuurd kan dan alsnog worden gebruikt door andere consumenten.

Voor het prosumententarief maakt het niet uit of jij een vast of variabel energiecontract hebt en een enkelvoudig of dag- en nacht tarief.

Prosumententarief invoering

Nu vraag je je misschien af, waarom is er een vergoeding voor het gebruik van het netwerk ingevoerd? Veel zonnepaneeleigenaars betaalden vóór 1 juli 2015 (bijna) niets voor het gebruik van het distributienet. Dit komt omdat de distributienettarieven gebaseerd zijn op het energieverbruik per afgenomen kilowattuur (kWh) per afnamepunt.

De manier om dit onrechtvaardige verschil met de gewone huishoudelijke klant recht te trekken was en is het prosumententarief. Zo betaalt iedereen even eerlijk mee aan het onderhoud en beheer van onze distributienetten. Om die reden is het prosumententarief ingevoerd.

Prosumententarief digitale meter en prosumentarief 2022

Vanaf juli 2019 is Fluvius in Vlaanderen begonnen met de meters vervangen voor slimme meters. Deze meters hebben geen terugdraaiende teller meer. Bij een analoge meter liep die teller terug zodra je stroom op het net injecteerde, dat kan nu echter niet meer waardoor je meer zou kunnen betalen.

Het nieuwe nettarief voor prosumenten, dat sinds juli 2020 in werking is getreden, moet echter een stuk eerlijker en duidelijker zijn voor de prosument. Bovendien is het nieuwe prosumententarief 'digitale meter proof'! Sterker nog, één van de eisen is dat je een slimme meter actief moet hebben thuis. Deze nieuwe netvergoeding berekent het definitieve nettarief op basis van de elektriciteitsafname en is dus geen forfaitaire vergoeding, oftewel van tevoren vastgesteld bedrag, meer.

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

Prosumer, wanneer ben je dat?

prosumententarief voor zonnepaneeleigenaren

Prosumenten zijn eigenaars van zonnepanelen, kleine windmolens en WKK-installaties die moeten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnetwerk in Vlaanderen door middel van een jaarlijkse, forfaitaire bijdrage.

Terugdraaiende teller

Een andere belangrijke eigenschap van een prosument is dat deze groep een terugdraaiende meter of terugdraaiende teller heeft. Prosumenten nemen dus zowel stroom af (consumeren) en produceren zelf stroom. De komst van de digitale meter brengt hier vanaf 1 juli 2019 tot uiterlijk 31 december 2022 verandering in. Je kunt namelijk kiezen welk prosumententarief je wenst te betalen.

Is er bij jou thuis een slimme meter geplaatst? Dan kun je een keuze maken tussen twee vormen van de netvergoeding:

 1. Je beschikt over een terugdraaiende teller: Je betaalt het oude prosumententarief als netvergoeding ;
 2. Je beschikt niet meer over een terugdraaiende teller: Je betaalt geen distributienettarief en je betaalt distributiekosten over wat je werkelijk afneemt van het net.

Indien je gekozen hebt voor de tweede optie, dan kun je niet meer terugswitchen naar het oude prosumententarief. Bedenk dus van tevoren goed welke vergoeding het voordeligst uitpakt voor je. Uiteindelijk zal echter iedereen over gaan op de nieuwe berekening door de plaatsing van de slimme meters.

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

Prosumententarief 2021

In onderstaande tabel vind je alle tarieven voor prosumenten in 2021 voor de verschillende regio's in Vlaanderen. Let wel op, deze bedragen gelden enkel voor de prosumenten die nog een terugdraaiende teller in bezit hebben.

Prosumententarief 2021 (VREG)
Distributiegebied Tarief in €
Fluvius Antwerpen 79,28
Fluvius Limburg 72,25
Fluvius West 76,04
Gaselwest 112,42
Imewo 90,45
Intergem 86,25
Iveka 98,99
Iverlek 91,84
PBE 83,21
Sibelgas 95,58

Tarieven geldig voor 2021 op jaarbasis per kW of kVA per jaar en inclusief BTW.

Prosumententarief berekenen

Het is mogelijk om zelf te berekenen hoeveel het prosumententarief is dat jij moet betalen. Hiervoor vermenigvuldig je het maximale vermogen van de omvormer met het prosumentenbedrag per kW of kVA per jaar. Let echter wel op, niet in elk netgebied is dit bedrag hetzelfde. Je zult dus eerst moeten achterhalen wie jouw netbeheerder is:

 • Fluvius: De netbeheerder in Vlaanderen ;
 • ORES: De grootste netbeheerder in Wallonië ;
 • Resa: De netbeheerder in Luik ;
 • AIEG: De netbeheerder in Andenne, Gesver, Ohey, Ruhmes en Viroinval ;
 • AIESH: De netbeheerder in Zuid-Henegouwen ;
 • REW: De netbeheerder in Waver, Limal en Bierges ;
 • Sibelga: De netbeheerder in Brussel.

Prosumententarief Fluvius

Woon je in Vlaanderen? Dan kunnen tussen de regio's ook nog verschillen in het prosumententarief zitten. Het bedrag dat per regio betaald wordt, wordt jaarlijks goedgekeurd door de VREG.

Omvormer zonnepanelen

Een prosument betaalt het prosumententarief dat in eerste plaats gebaseerd is op het vermogen van de omvormer van jouw zonnepanelen. De omvormer is een elektronisch apparaat dat de geproduceerde spanning omvormt naar de gewenste spanning. Dit is dus niet te verwarren met het totale vermogen van jouw zonnepaneleninstallatie.

Hoe groter het vermogen, hoe meer je dus moet betalen voor het gebruik van het distributienet voor elektriciteit. Het is dus van belang om te weten wat het vermogen van jouw omvormer is om het prosumententarief te kunnen berekenen.

Rekenvoorbeeld prosumententarief Je hebt zonnepanelen op je dak en jouw omvormer heeft een totaal vermogen van 4 kW. Dan betaal jij 4 * €XXX aan prosumententarief.

Thuisbatterij als manier om het prosumententarief te vermijden?

Thuisbatterij gebruiken om te besparen op de energiefactuur

Het prosumententarief vermijden is niet helemaal mogelijk, aangezien je vrijwel altijd deels afhankelijk blijft van het elektriciteitsnet. Door het gebruik van een thuisbatterij kun je dit echter wel doen. Thuisbatterijen kosten wel veel geld in aanschaf, maar op den duur kun je er ook veel mee besparen.

Met een thuisbatterij wordt de geproduceerde energie (elektriciteit) van jouw zonnepanelen opgeslagen om later alsnog te gebruiken. Zo wordt deze stroom gebruikt op een moment wanneer jouw zonnepanelen niet genoeg zonne energie opwekken voor jouw energieverbruik.

Door het gebruik van een thuisbatterij ben je dus niet meer volledig afhankelijk van Fluvius of jouw energieleverancier, omdat het niet meer nodig is om jouw niet gebruikte stroom te injecteren op het netwerk
en te kort aan stroom af te nemen van het elektriciteitsnet. Pas bij een
lege thuisbatterij neem je weer energie af van het net.

Niet volledig onafhankelijkMet een thuisbatterij ben je niet meteen onafhankelijk van het net. Je zal ook nog steeds aangesloten zijn bij een netbeheerder en leverancier. Je bent wel altijd voorzien van extra stroom en bespaart op jouw energiefactuur. De meeste energie produceer je tenslotte zelf!

Prosumententarief 2020

Ben jij nog geïnteresseerd in wat de prosumententarieven in 2020 waren? Hieronder hebben wij ze voor jou op een rijtje gezet.

Prosumententarief 2020 (VREG)
Distributiegebied Tarief in €
Fluvius Antwerpen (Imea) 84,62
Fluvius Antwerpen (Iveg) 86,31
Fluvius Antwerpen (Iveka) 85,22
Fluvius Limburg 79,64
Fluvius West 76,51
Gaselwest 105,94
Imewo 86,55
Intergem 72,29
Iveka 85,22
Iveka (Iveg) 86,31
Iverlek 87,42
PBE 91,52
Sibelgas 100,77

Tarieven geldig voor 2020 op jaarbasis per kW of kVA per jaar en inclusief BTW.

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp!

Hoe betaal ik het prosumententarief?

De aanrekening van het prosumententarief gaat via de energiefactuur (elektriciteitsfactuur) van jouw energieleverancier. Dit kan bij een aantal leveranciers via de maandelijkse voorschotfactuur gebeuren, maar kan ook via de jaarafrekening aan het einde van het jaar.

Het bedrag dat jij jaarlijks moet betalen, wordt pro rata aangerekend op basis van het aantal dagen dat de installatie aangesloten is op het net. Meld je bijvoorbeeld jouw pv-installatie halverwege het jaar aan, dan betaal je het prosumententarief voor de periode van 6 maanden dat deze aangesloten is op het net.

Retroactieve investeringspremie: wanneer kom ik in aanmerking?

Naast de traditionele meters, werd er in het verleden ook soms een meter met teruglooprem geplaatst die als doel had om fraude tegen te gaan. Omdat deze meters niet kunnen terugdraaien, kunnen prosumenten geen gebruik maken van de terugdraaiende teller.

Indien prosumenten dit zelf bij Fluvius gemeld hadden, hoefden ze geen prosumententarief te betalen en kreeg een groep te mogelijkheid om (gratis) een nieuwe meter te laten plaatsen. Een grote groep was zich hier echter niet van bewust, totdat zij erachter kwamen dat zij niet in aanmerking komen voor de retroactieve investeringspremie.

Minister Demir laat nu de regelgeving aanpassen zodat deze groep prosumenten niet twee keer getroffen worden. Naar planning zal de nieuwe regelgeving eind december 2021 in werking treden en geeft twee groepen prosumenten de kans om de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen aan te vragen bij Fluvius.

 • Prosumenten die in het verleden over een meter met teruglooprem beschikten maar inmiddels een digitale meter meter hebben, kunnen, als aan alle voorwaarden is voldaan, de premie aanvragen.
 • Prosumenten die nog steeds een meter met teruglooprem hebben, kunnen de premie aanvragen zodra er een digitale meter geplaatst wordt.
Geactualiseerd op