Prijs aardgas: een veelvoud aan gasprijzen in kWh

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

gasprijs

Na het zien van je energiefactuur vraag je jezelf misschien af of je niet minder zou kunnen betalen voor een kWh gas. Of je nu klant bent bij je huidige leverancier van aardgas of indien je al van plan bent over te stappen, iedereen wil voordelig uit zijn en besparen op zijn of haar gasfacturen. In dit artikel lichten we je alles toe over de gasprijs en laten we je ontdekken hoeveel jij kan besparen op de kilowattuurprijs!

Hoe wordt het gasverbruik gemeten en aangerekend?

gasfactuur

Jouw energiefactuur bestaat uit verschillende componenten die samen de totaalprijs bepalen. Als je aardgas afneemt met het door jou gekozen tarief, omdat je een gasketel hebt of kookt met gas is het gasverbruik een onderdeel van die factuur. Naast de nettarieven en de heffingen, bestaat de energiefactuur uit de volgende variabele kosten:

  • De prijs per kWh aardgas
  • De jaarprijs (de abonnementskost, administratieve kosten), de bijdrage voor groene stroom, en in het geval van een dubbele meter: de kosten van het dag- en nachttarief

Deze energiekost wordt bepaald door de energieleveranciers, de prijs aardgas verschilt dus per aanbieder. Bovendien wordt de gasprijs niet wettelijk bepaald, zoals bij mazout het geval is.

De gasprijs per kWh

Het gasverbruik op jouw energiefactuur wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh), net als bij elektriciteit. Een kWh staat voor een hoeveelheid energie. Als men een toestel met een vermogen van 2 kW één uur laat werken, dan heeft men een energie van 2kWh verbruikt. Nu is dit bij gas op een andere manier te berekenen.

Samenstelling prijs gas

Bron: VREG (april 2020)

Lagere factuur voor gas? Betaal minder voor aardgas en stap over op een energieleverancier met een lagere gasprijs!
 ☎ 02 588 92 38

Aanrekening in kWh, verbruik in m3

Wanneer je jouw gasverbruik echter afleest op de gasmeter, zie je dat de eenheid of het volume gas dat je verbruikte in m3 (kubieke meter) is uitgedrukt terwijl op de factuur het verbruik in kWh wordt weergegeven. De netbeheerder zet de m3 om in kWh en geeft de hoeveelheid vervolgens door aan jouw leverancier.

Hoeveel m3 aardgas is een kWh gas? Een basisregel: 1 m³ aardgas stemt overeen met ongeveer 10 kWh.

Men noemt dit de omzettingscoëfficient, deze wordt gehanteerd door de netbeheerders en leveranciers. Deze formule geeft de calorische waarde van het aardgas weer. Deze verschilt op maandbasis en ook van het ene geaggregeerde ontvangststation (GOS) tot het andere. De GOS’ staan in voor het verminderen van de druk op de hogedrukleidingen van Fluxys, de transmissienetbeheerder voor aardgas naar het lagedruk distributienet van de distributienetbeheerders stroomt. Meestal zijn er verschillende GOS’ per netbeheerder.

Hoe het energieverbruik van een gastoestel berekenen

aardgas kookplaat

We nemen als voorbeeld een gasfornuis en berekenen hoeveel dit toestel gemiddeld verbruikt per jaar.

Het vermogen van het gasfornuis is 3.000 Watt (= 3kW). Stel dat je het toestel elke dag 1 keer gebruikt (7 dagen x 52 weken/jaar = 364 keer gebruikt per jaar). De duur van dat gebruik is per keer gemiddeld 1 uur.

Berekening: dan is het verbruik op jaarbasis: 3kW x (364 x 1h) = 3kW x 364h = 1.092 kWh per jaar. Het aantal kWh (1.092) dien je vervolgens te vermenigvuldigen met de energieprijs (c€/kWh) die de leverancier (ENGIE Electrabel, Essent, Eneco, Lampiris, Octa+...) je aanrekent. Laten we uitgaan van een gemiddelde prijs van 3 c€/kWh. Dit betekent dat je voor het dagelijks gebruik van je gaskookplaat gedurende 1 uur een totaal 32,76 euro betaalt per jaar (berekening: 1092kWh x 3c€/kWh = 3.276 eurocent of 32,76 euro).

energieverbruik berekenen

energieverbruik kennen en besparen!

Ken je verbruik en bespaar meer op je energiefacturen! Schat daarom nauwkeurig je gasverbruik (én ook stroomverbruik) met de energiecalculator!

Gasprijzen leveranciers vergelijken

Je kan op een eenvoudige en snelle manier nagaan wat de verschillende leveranciers aanrekenen voor jouw gasverbruik per kWh en kiezen voor het meest voordelige energiepakket.

Een voorbeeld

We onderzoeken hoeveel de verschillende leveranciers een Vlaams gezin aanrekenen per kWh, en op jaarbasis. Het gezin kookt en verwarmt met gas, bestaat uit 4 personen en betrekt een woonoppervakte van 120 m2.

Het verschil tussen het aanbod van de goedkoopste en duurste leverancier is goed voor een besparing van maar liefst 211,9 euro per jaar of 1.019 c€ per kWh (inclusief BTW). Voor de opbouw van de kosten, is er per leverancier een detailkaart beschikbaar met prijs per kWh + de jaarlijkse vaste jaarvergoeding.

Hieronder geven we je een kort overzicht van een selectie van formules voor aardgas aan een vaste energieprijs voor 1 jaar (2 jaar) bij de grootse energieleveranciers in België. In de onderstaande tabellen vind je de actuele tarieven:

Prijsvergelijking gastarieven grootste leveranciers nummers 1-3
Gascontract ENGIE Electrabel
Easy Fixed
Luminus
Optifix
Lampiris
Top
Vaste vergoeding /jaar 39.990000 19.500000 69.000000
Energiekost (in €cent/kWh) 2.62600 2.11000 2.45320
Duur 1 jaar 2 jaar 1 jaar
Groene stroom Optie
extra kost
Nee Ja
Tariefinfo
Prijsvergelijking gastarieven grootste leveranciers nummers 4-6
Gascontract Eneco
Aardgas Vast
Essent
Vast Gas
Mega
Easy Vast
Vaste vergoeding /jaar 50.000000 69.950000 40.000000
Energiekost (in €cent/kWh) 2.35000 3.87000 2.07000
Duur 1 jaar 1 jaar 1 jaar
Groene stroom Ja Ja Ja
Tariefinfo 02 585 31 31 02 588 92 38

Huidige tarieven in september 2020. De vergeleken packs en prijzen van aardgas zijn een selectie voor huishoudelijke klanten met een gasmeter in Vlaanderen of Wallonië.

energieleveranciers vergelijken

Energie vergelijken in de prijzenvergelijker!

Vergelijk niet enkel de gasprijzen, maar ook elektriciteit! Simuleer je situatie en ontdek hoeveel je kan besparen.

De markt voor aardgas in België

We bekijken de gasprijzen - voor zowel particulieren als bedrijven - van de diverse gasleveranciers én hun producten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië in 2016 in detail. We baseren ons op een onderzoeksrapport van april 2016 van CREG, de federale regulator van de elektriciteits- en aardgasmarkt in België.

Huishoudelijk verbruik

gasverbruik huishouden

We houden rekening met de “energiecomponent”, zijnde de prijzen per kWh + de vaste vergoeding, en exclusief BTW, heffingen, distributie en transport. We noteren de prijs

  • Op jaarbasis
  • Variabel contract
  • Verbruik van 23.260 kWh

Verbruik professionelen

We houden rekening met de “energiecomponent”, zijnde de prijzen per kWh + de vaste vergoeding, en exclusief BTW, heffingen, distributie en transport. We noteren de prijs

  • Op jaarbasis
  • Variabel contract
  • Verbruik van 23.680kWh

Evolutie gasprijzen

We volgen de evolutie van de aardgasprijzen over een periode van anderhalf jaar voor zowel huishoudelijk (particulier/gezin) als professioneel verbruik (zelfstandigen en KMO’s). We baseren ons hierbij op de onderzoeksrapporten van VREG, de Vlaamse regulator van de energiemarkt: VREG Rapport huishoudelijk en VREG Rapport professioneel.

prijsevolutie aardgas
Prijsevolutie aardgasfactuur van een gemiddeld gezin augustus 2018 - juli 2019. Bron: VREG

Toelichting bij de prijsevolutie

In dit geval zijn we ervan uitgegaan dat je woning verwarmt wordt met gas. Daarnaast kook je ook met aardgas. Daarbij baseren we deze grafiek op een gemiddeld gasverbruik van 23.260 kWh.

De daling die sinds januari 2019 is ingezet, duurt voorlopig tot juli 2019 voort. Wat gaan de gasprijzen de komende maanden gaan doen? Dat kunnen we helaas niet zeggen. Dit is afhankelijk van veel factoren.

 

Kies de meest voordelige aardgasleverancier en bespaar

energiecontract

Voor gezinnen en bedrijven blijft de gasfactuur nog steeds een zware kostenpost. Gelukkig is het mogelijk om je rekening aanzienlijk te doen drukken door de gaslevering toe te vertrouwen aan de meest voordelige leverancier, dat kan je huidige aanbieder zijn, maar ook een andere partij.

Zo was het prijsverschil voor een gezin tussen de duurste en goedkoopste gasleverancier in augustus 2019 maar liefst 255 Euro op jaarbasis (gemiddeld verbruik). In Brussel kon een gezin 191 Euro of 31% besparen om te kiezen voor de meest interessante gasaanbieder en tarief formule.

Besparen op je energieuitgaven is maar één telefoontje bij je vandaan! Bel ons op het nummer
02 588 92 38 om samen met een energiespecialist de gasprijzen te vergelijken.

Geactualiseerd op