energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Gasprijs België per kWh 2024: overzicht prijzen vandaag

Geactualiseerd op
minuten lezen
Gasprijs

De gasprijs vandaag in België van het voordeligste contract bedraagt € 4,60 per kWh (in €cent per kWh). Deze gasprijs is beschikbaar bij Mega met het contract Mega Smart Flex op basis van het verbruik van een gemiddeld Belgisch huishouden. Bekijk hier alle informatie over de gasprijs vandaag, samenstelling en evolutie.

Gasprijs vandaag per kWh

Door energietarieven te vergelijken is het mogelijk om een hoop te besparen op je maandelijkse lasten. De energietarieven, maar ook de dienstverleningen, kunnen sterk verschillen per leverancier. Daarnaast hebben de hoge gasprijzen van 2021 en 2022 laten zien hoe belangrijk het is om een goed energiecontract te hebben bij de juiste leverancier.

In de vergelijking hieronder zijn de voordeligste gascontracten van alle energieleveranciers in Vlaanderen op 15 april 2024 weergegeven (exclusief speciale contracten en coöperaties). Gebruik de CallMePower energie vergelijker om alle contracten te vergelijken.

Gasprijs 15 april 2024

Leverancier

Naam contract

Gasprijs in €cent/kWh

Geschatte kosten in €/jaar

Informatie gasprijs

Logo Bolt Energie Bolt Variabel Go € 4,36 € 1.169,80
Logo Dats24 DATS 24 Variabel € 3,96 € 1.128,49
Logo EBEM EBEM G@s+ € 4,10 € 1.179,08
Logo Elegant Elegant Greenflex II € 3,65 € 1.087,29
Logo Eneco Eneco Aardgas Flex € 4,32 € 1.216,70
Logo Energie.be Energie.be Gas Variabel € 3,53 € 1.051,89
Logo ENGIE ENGIE Direct Indexed € 4,39 € 1.180,07
Logo Frank Energie Frank Energie Variabel (ZTP) € 3,76 € 1.091,54
Logo Luminus Luminus BasicFlex € 3,86 € 1.088,82
Logo Mega Mega Smart Flex € 4,60 € 1.036,61
Logo OCTA+ OCTA+ Clear € 4,41 € 1.086,49
Logo TotalEnergies TotalEnergies Pixel € 3,98 € 1.128,66

Huidige tarieven in april 2024, tarieven met een "-" zijn niet beschikbaar of nog niet gekend.
De getoonde contracten zijn de voordeligste contracten die de energieleverancier aanbiedt (inclusief kortingen die bij CallMePower beschikbaar zijn). Gebruik de CallMePower energievergelijker om alle contracten te vergelijken.

CallMePower, een merk van Selectra in België, heeft een samenwerkingsverband met de bovenstaande leverancier(s). Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van de leverancier. CallMePower krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Niet zeker of je een variabel of een vast energietarief moet afsluiten? Lees ons artikel over het kiezen tussen een vast of variabel energiecontract en kies het contract dat het beste bij jouw situatie past. Let wel op dat het door de huidige marktsituatie minder aantrekkelijk is om een vast energiecontract af te sluiten en het aanbod zeer beperkt is.

Evolutie gasprijs België

De gasprijs wordt, net zoals de elektriciteitsprijs, beïnvloed door een groot aantal factoren en kan daarom ook sterk verschillen over een bepaalde periode. De gasprijs is vooral sterk afhankelijk van vraag en aanbod.

Een plotselinge stijging in de vraag naar aardgas kan zorgen voor een sterke stijging in de gasprijs, omdat er in sommige gevallen niet kan worden voorzien in de vraag. Dat meerdere factoren een grote invloed hebben op de gasprijs bleek tijdens de hoge energieprijzen in 2021 en 2022. Naast vraag en aanbod, hebben de volgende factoren ook een grote invloed op de gasprijs:

  • politieke gebeurtenissen;
  • de olieprijs;
  • het weer;
  • gasvoorraden.

Vergelijking op basis van je verbruik uitvoeren? Gasprijzen vergelijken doe je met de gratis vergelijker van CallMePower! De vergelijker van CallMePower bevat alle gascontracten die op dit moment beschikbaar zijn.

Gasprijs evolutie grafiek in België

In de grafiek hieronder is de gasprijs evolutie in België voor een gemiddeld huishouden over de afgelopen vier jaar weergegeven. De getoonde prijzen zijn gebaseerd op een jaarfactuur van de gemiddelde tarieven van alle energieleveranciers voor een huishouden met een jaarlijks gasverbruik van 23.260 kWh.

In het afgelopen jaar is de gasprijs sterk gestegen, onder andere door tekorten, politieke spanningen en de hoge olieprijs. In augustus 2022 bereikte de gasprijs een hoogtepunt van € 5.143,35 voor een jaarcontract.

Bron: VREG, 2024

Invloed crisis Oekraïne en Rusland op de gasprijs

Eind februari 2022 is Rusland met een inval in Oekraïne begonnen, waardoor de Europese Unie en andere wereldleiders zware sancties tegen Rusland hebben aangekondigd. Deze sancties hebben onder andere een grote invloed op de gasprijs en de olieprijs. De gasprijs op de Nederlandse groothandelsmarkt, toonaangevend in Europa, schoot met 33 % omhoog in het eerste uur van handelen. Nadat er in augustus 2022 een recordhoogte werd bereikt, nam de prijs weer snel af in oktober. Hoewel de huidige gasprijs lager is, blijft het lastig om te voorspellen hoe deze zich zal ontwikkelen in de toekomst.

Besparen op de gasprijs per kWh

Besparen op je maandelijkse kosten door het verlagen van je energiefactuur wilt natuurlijk iedereen. De eerste stap om te gaan besparen op je energiefactuur is door meerdere energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Kijk bij het vergelijken van de prijzen niet alleen naar de gasprijs per kWh, maar ook naar de vaste vergoeding.

In België staan consumenten geheel vrij om te veranderen van energieleverancier. Ook als de looptijd van het contract nog niet is afgelopen, kunnen consumenten geheel vrij overstappen. Ben je dus niet tevreden met je huidige leverancier of is de gasprijs te hoog? Stap dan over!

Vind de laagste gasprijs van België Bekijk de goedkoopste energieleveranciers in april 2024.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Prijs aardgas per kWh in België 2024

De exacte prijs die je betaalt voor aardgas is terug te vinden op je energiefactuur. Deze gasprijs bestaat uit meerdere componenten. Van de totale gasprijs is in april 2024 ruim 60 % bestemd voor de energiekost, oftewel de prijs van gas. De overige componenten zijn bijvoorbeeld belastingen of kosten voor de distributie van het gas.

Afhankelijk van de gekozen aanbieder en het tarief, ligt de energiekost voor aardgas momenteel rond de € 0,14 per kWh.

Samenstelling gasprijs België

In de diagram hieronder is de samenstelling van de gasprijs in België in februari 2024 weergegeven.

Bron: VREG, 2024

De bovenstaande opbouw van de gasprijs is gebaseerd op de gemiddelde gasprijzen van alle commerciële energieleveranciers in Vlaanderen voor een gemiddeld verbruik van 17.000 kWh per jaar.

energie vergelijken
energie vergelijken

Veranderen van energieleverancier?

Bel CallMePower om gratis een energiecontract af te sluiten bij een energieleverancier naar keuze in België. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Veranderen van energieleverancier?

Dien een terugbelverzoek in of vergelijk prijzen online met de CallMePower energievergelijker.

Componenten gasprijs België 2024

De energiekost bestaat uit de productiekosten van het gas plus de gemaakte administratieve leveringskosten (facturen aanmaken, debiteurenbeheer, marketingkosten en winstmarge). De eindprijs van aardgas bestaat, zoals te zien is in de diagram hierboven, uit meerdere componenten. Hieronder lichten we alle componenten van de gasprijs toe.

Transportkosten aardgas en de gasprijs

De kosten voor het vervoer van het aardgas worden nettarieven of netkosten genoemd. De nettarieven bestaan uit de transport en distributiekosten en dekken, naast het vervoer van aardgas, onder andere ook het onderhoud van de gasleidingen.

Het transportnet van aardgas in België bestaat uit een 3.700 km lang netwerk aan ondergrondse leidingen. Dit netwerk wordt beheerd door het Belgische bedrijf Fluxys. In het voorbije decennium is Fluxys de referentiepartner voor gas infrastructuurprojecten en gas ondernemingen verspreid over België en Europa. De transportkosten vertegenwoordigen ongeveer 1,2 % van de totale gasprijs.

Distributiekosten aardgas en de gasprijs in België

Naast het transportnet, moet het gas ook bij jou thuis worden bezorgd. In België zijn de distributienetbeheerders verantwoordelijk voor het beheer van dit distributienet. Dit zijn de voormalige intercommunales.

De belangrijkste netbeheerders zijn ORES in Wallonië, Sibelga in Brussel en Fluvius in Vlaanderen. De netbeheerders zijn verantwoordelijk voor:

  • onderhoud distributienet voor aardgas;
  • verdere ontwikkeling van het aardgasnet;
  • werken en vervanging gasmeters;
  • plaatsen van budgetmeters en Digitale budgetmeters;
  • verhelpen van gaslekkages.

Over het algemeen vertegenwoordigen de distributiekosten ongeveer 8 % van de totale gasprijs in België.

ODV en invloed gasprijs België

ODV’s, oftewel openbaredienstverplichtingen, zijn uiteenlopende verplichtingen die opgelegd zijn aan de distributienetbeheerders en energieleveranciers op de elektriciteits- en aardgasmarkt in Vlaanderen. Deze ODV’s worden opgesteld door de energieregulatoren en zijn er als correcties op de vrije marktwerking.

Deze verplichtingen variëren van technologisch, sociaal tot ecologisch. Zo worden de energieleveranciers bijvoorbeeld verplicht om meer groene stroom aan te kopen. Deze hogere kosten worden doorberekend aan de klant en vertegenwoordigen ongeveer 0,6 % van de totale gasprijs.

Heffingen gasprijs België

Er gelden twee energieheffingen op aardgas in België. De bijdrage op energie en de federale bijdrage. Deze heffingen samen vertegenwoordigen ongeveer 1,2 % van de totale gasprijs.

Belasting op aardgas en de gasprijs

Onder normale omstandigheden wordt in België 21 % btw toegepast op alle componenten, behalve op de federale bijdrage, de toeslag beschermde klanten en de Waalse aansluitvergoeding. Deze componenten zijn niet aan btw onderworpen.

Door de hoge energieprijzen heeft de regering besloten om de btw op energie permanent te verlagen naar 6 %. Dit verlaagde tarief was eerst een tijdelijke maatregel, maar is door de aanhoudende hoge prijzen permanent geworden.

Betalen van de gasfactuur lastig? Kijk of je in aanmerking komt voor het sociaal tarief energie.

Meer weten over tarieven? Bekijk ons artikel over de Europese energieprijzen of de energieprijzen wereldwijd voor de prijzen per land.

Vond je deze informatie nuttig? 0% van de 0 stemmen vond de informatie nuttig.