energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

VREG: de Vlaamse regulator voor gas en elektriciteit

Geactualiseerd op
minuten lezen
VREG

De VREG is de regulator op de Vlaamse energiemarkt en treedt hiermee op als regelgevende autoriteit. Daarnaast houdt de VREG toezicht op alle leveranciers en vergelijkt deze autoriteit alle energieleveranciers op verschillende aspecten. Op deze pagina vind je alle informatie over de Vlaamse energieregulator.

Wie is de VREG?

logo vreg

VREG staat voor de Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas. De VREG reguleert dus de Vlaamse energiemarkt, met als doel het toepassen van de regionale wetgevingen. De VREG is opgericht omdat de wetten per gewest kunnen verschillen.

De VREG is opgericht in december 2001 als Vlaamse Openbare Instelling na de vrijmaking van de Vlaamse energiemarkt.

De VREG is niet de enige energieregulator in België. In Brussel houdt BRUGEL toezicht op de markt en in Wallonië is dit CWaPE. Daarnaast houdt de CREG toezicht op de nationale energiemarkt.

Taken van de VREG in Vlaanderen

Naast toezicht houden op de energiemarkt biedt de VREG ook verschillende gratis diensten aan. Al deze diensten zijn er om de consument beter te informeren over de energieleveranciers, maar ook over bijvoorbeeld de herkomst van elektriciteit. Alle taken van de VREG kunnen als volgt worden opgesomd:

  1. Reguleren van de energiemarkt in het Vlaams Gewest;
  2. Goedkeuren van de nettarieven;
  3. Efficiënt informeren over de energiemarkt in het Vlaams Gewest;
  4. Online leveranciersvergelijking (V-test) aanbieden;
  5. Online aanbieden van de Servicecheck, Groencheck en de Herkomstvergelijker;
  6. Bemiddelen in geschillen.

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

VREG contacteren

Contact opnemen met de VREG kan in verschillende situaties handig zijn. De meeste vragen zal je distributienetbeheerder of energieleverancier kunnen beantwoorden.

Indien je een klacht wilt indienen over een energieleverancier, een energiebeleid, over Fluvius of een ander soort energie-gerelateerde klacht is de VREG het aanspreekpunt voor Vlaanderen. Een klacht kan je indienen via het contactformulier van de regulator.

In het overzicht hieronder zijn de belangrijkste contactgegevens van de VREG weergegeven.

Overzicht contactgegevens VREG
ContactmethodeGegevens
TelefoonnummerTelefonisch niet bereikbaar
E-mailadres[email protected]
ContactformulierContactformulier VREG

Zorg dat je altijd eerst contact hebt opgenomen met je energieleverancier of de netbeheerder voordat je een klacht bij de VREG indient. Pas als de situatie niet kan worden opgelost, zal de VREG je verzoek in behandeling nemen.

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

VREG V-test

De VREG is vooral bekend van de V-test. De regulator helpt hiermee consumenten en kmo's bij het afsluiten van een energiecontract dat bij hun wensen past. In de V-test worden alle energieleveranciers die actief zijn in Vlaanderen met elkaar vergeleken. Deze vergelijking berekent de prijzen op basis van het jaarlijkse verbruik.

Ook de meeste bedrijven kunnen professionele energiecontracten vergelijken met de V-test. Alleen zeer grote verbruikers, met een verbruik hoger dan 60 MWh elektriciteit en een verbruik van meer dan 150 MWh aardgas, zullen een offerte op maat moeten aanvragen bij een van de leveranciers.

Verschil VREG V-test en CallMePower vergelijker

Naast de VREG V-test, kun je ook gebruikmaken van commerciële energievergelijkers, zoals de CallMePower-vergelijker. Bij CallMePower vergelijken we volgens dezelfde methode als de VREG en laten we alle beschikbare energiecontracten in België zien. In onze vergelijker worden echter ook exclusieve welkomstkortingen toegepast, die alleen bij CallMePower beschikbaar zijn. Dergelijke kortingen zijn niet opgenomen in de VREG V-test.

Energietarieven in Vlaanderen vergelijken? Navigeer naar de CallMePower energievergelijker om gratis alle tarieven in Vlaanderen te vergelijken.

Groencheck van de Vlaamse regulator

Met de Groencheck van de VREG kan je nagaan of de geleverde elektriciteit van jouw energieleverancier écht groen van aard is. Dit kan belangrijk zijn omdat verschillende energieleveranciers groene stroom aanbieden, terwijl dit eigenlijk grijze stroom oftewel vervuilende stroom is.

Dit is mogelijk omdat de CO2-uitstoot die vrijkomt gecompenseerd wordt. Dit doen leveranciers door te investeren in projecten die CO2-uitstoot ergens anders verminderen, zoals het planten van bomen.

VREG zonnepanelen

huis met zonnepanelen

De VREG stimuleert duurzame energie en daarmee ook de aanschaf van zonnepanelen. Steeds meer Vlamingen hebben in de afgelopen jaren zonnepanelen aangeschaft om bij te dragen aan de energietransitie. De aanschafprijs van een PV-installatie is drastisch gedaald en daarmee is ook de terugverdientijd korter geworden.

Voor veel gezinnen een aantrekkelijke investering en met een terugdraaiende teller werd het eenvoudig om ook stroom aan het net te kunnen leveren. De consument is ook producent geworden: Prosument! Hiermee betaalden steeds meer huishoudens een prosumententarief.

Digitale meter en zonnepanelen

De Digitale meter oftewel slimme meter wordt in Vlaanderen stap voor stap ingevoerd. De Vlaamse Regering is hiermee in 2019 begonnen en verwacht eind 2022 klaar te zijn met de vervangingen. Dit zal dan ook het einde zijn van het prosumententarief. Je zal enkel gaan betalen voor de werkelijke elektriciteitsafname van het distributienet.

Arrest van het Grondwettelijk Hof

Op 1 maart 2021 om middernacht heeft Fluvius in overleg met de VREG de meterstanden van de Digitale meters geregistreerd voor alle gebruikers van zonnepanelen die gebruik maakten van een terugdraaiende teller. Dit was dan ook het einde van de terugdraaiende teller. Hierna hebben de energieleveranciers de slotfacturen voor huishoudens met terugdraaiende tellers verstuurd.

De grootste verandering is voor huishoudens die gebruik maakten van het prosumententarief. Na het arrest van het Grondwettelijk Hof zal iedereen betalen voor de daadwerkelijke afname. Deze manier van factureren zorgt ervoor dat betalingen van elektriciteit eerlijker zijn.

Je zal een terugleveringscontract moeten afsluiten bij een van de Belgische energieleveranciers. Indien je dit niet doet, is het niet mogelijk om een vergoeding te ontvangen voor de elektriciteit die je injecteert op het elektriciteitsnet, bekend als het injectietarief.

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Goedkeuring nettarieven door de VREG

Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van de VREG is het goedkeuren van de distributienettarieven.

De distributienetbeheerders zijn monopolisten en hierom worden de tarieven en winsten gereguleerd. De VREG is hiervoor verantwoordelijk sinds 2014.

Elk jaar dienen de netbeheerders de tariefvoorstellen in bij de regulatoren. In Vlaanderen doet Fluvius dit dus bij de VREG. Naast de distributienettarieven, moeten ook eenmalige tarieven zoals de gas- en/of elektriciteitsaansluiting worden goedgekeurd.

Na de goedkeuring zullen de tarieven in de loop van december in het voorafgaande jaar op de website van de VREG worden gepubliceerd. Deze tarieven zullen vervolgens gelden vanaf 1 januari. Iedereen die is aangesloten op het energienet zal deze tarieven betalen.

Capaciteitstarief en de VREG De VREG heeft besloten om in januari 2023 het capaciteitstarief in te voeren. Dit zal invloed hebben op de nettarieven en piekverbruik zal zwaarder worden belast.

Afbouw uitsluitend nachttarief

De introductie van het uitsluitend nachttarief was bedoeld om de vraag en aanbod van elektriciteit op een gelijk niveau te brengen. Hiervoor werden in de nachturen lage nettarieven en een lagere energiekost aangerekend.

Er is nu besloten door de regulatoren, de VREG en de distributienetbeheerders om dit nachttarief te gaan afbouwen. Dit komt omdat de lagere nachttarieven de kosten van de distributienetbeheerders niet of maar gedeeltelijk dekken. De VREG heeft beoordeeld dat deze nettarieven niet ‘kostenreflectief’ zijn.

Deze beslissing heeft enkel invloed op de nettarieven en niet op de energiekost. De energiekost wordt namelijk bepaald door de energieleverancier. Uitsluitend nachttarieven kunnen nog worden aangeboden tot 2028.

Lees meer over de energiemarkt