gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

VREG: wat kan de Vlaamse regulator voor aardgas en elektriciteit voor jou betekenen?

VREG

We kennen de VREG vooral van de VREG Test of beter bekend als de V-test. Deze speler op de Vlaamse energiemarkt treed op als regelgevende autoriteit en doet meer dan alleen de energieprijzen op de Vlaamse markt van aardgas en elektriciteit vergelijken. De energiemarkt in Vlaanderen kent meerdere spelers. Zo is er niet alleen je energieleverancier waar je die energiefactuur van ontvangt. Van producent tot consument zijn er meerdere schakels. Wie ziet erop toe dat de regels op de energiemarkt in Vlaanderen worden nageleefd? juist dat is de VREG! Maar wat betekent deze partij nog meer voor jou dan enkel die module voor het vergelijken van de energieprijzen?


Wie is de VREG?

VREG logo

De VREG is de Vlaamse energieregulator en een belangrijke speler op de energiemarkt in België. VREG staat voor Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt. De VREG werd opgericht als Vlaamse openbare instelling in december 2001. De medewerkers van de VREG zien erop toe dat de Vlaamse elektriciteits- en aardgasmarkt efficiënt georganiseerd wordt en werkt. Wat is de rol van de energieregulator van Vlaanderen?

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp!

VREG test

energietarieven vergelijken

De VREG is bij iedereen wel bekend met de VREG test of V-test, zoals deze energiecontractenvergelijker officieel heet. Met de V-test vergelijken consumenten of huishoudelijke klanten de prijzen van alle energieleveranciers in Vlaanderen. Iedereen wil natuurlijk graag een voordelig energietarief, een goedkoop energiecontract met gunstige prijzen. De zoektocht naar een nieuwe passende leverancier begint bij de V-test door het vinden van het voordeligste tarief voor jouw stroom en/of gas!

V-test

Iedere maand wordt de prijzenvergelijker bijgehouden en de tarieven geactualiseerd. Alle prijzen van de in Vlaanderen aangeboden energiecontracten aan huishoudelijke klanten worden van top tot teen onderzocht. Waarom? Transparantie om jou een goede keuze te laten maken. Ook CallMePower heeft een online prijsvergelijkingstool beschikbaar voor de Vlaamse consument en KMO's. Natuurlijk zorgen we er ook voor dat iedere nieuwe maand de prijzen voor gas en elektriciteit netjes worden bijgehouden.

Telefonisch energieprijzen vergelijken Liever telefonisch prijzen vergelijken? Dat kan bij CallMePower! Bel ons we vergelijken vrijblijvend op basis van jouw verbruik de tarieven.
Belo ons op het nummer: ☎ 02 588 92 38

Wat doet de VREG?

De VREG is verantwoordelijk voor de organisatie en efficiënte werking van de Vlaamse markt voor gas en elektriciteit. Samen met de CREG, CWaPE en BRUGEL houden ze gezamenlijk de gehele Belgische energiemarkt in de gaten.

De VREG benoemt distributienetbeheerders, kent licenties toe aan de leveranciers die aanvraag doen om op de Vlaamse markt te exploiteren en keert certificaten en garanties van oorsprong (GO) aan de producenten van hernieuwbare energie en certificaten van warmte-krachtkoppeling toe.

Energieprijzen vergelijken? Test eens de onafhankelijke prijsvergelijker voor gas en elektriciteit van CallMePower uit en ontdek hoeveel jij kunt besparen op je energiefactuur!

De Vlaamse energiemarkt reguleren

Bovendien grijpt de VREG in en behandelt geschillen over de toegang tot het distributienet, alsook de uitvoering van de juiste gedragscodes en technische wetgeving, en controleert zorgvuldig zodat de netbeheerders en leveranciers de wettelijke voorschriften en regelgevingen naleven. Het volgt de openbaredienstverplichtingen op waarbij verschillende actoren zijn betrokken.

VREG Servicecheck

Ben je op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Daarbij geeft de prijs bij de keuze voor een nieuwe energieleverancier niet altijd de doorslag, maar is dienstverlening ook belangrijk voor de consument. Alle Belgische leveranciers vergelijken is voor de huishoudelijke klant een ingewikkelde en tijdrovende job. Daarom neemt de VREG met de servicecheck de service van de leveranciers van aardgas en elektriciteit onder de loep voor je. Met de klachtenindicator vergelijk je tussen alle aanbieders hoeveel klachten er per 5000 klanten zijn ontvangen.

Raadpleeg de Servicecheck van de VREG Of je nu verhuist of verandert van leverancier, iedereen kijkt graag om zich heen. De VREG maakt het jou met de Servicecheck een stuk makkelijker.

zonnepanelen op dak van huis

VREG Groencheck

Met de Groencheck van de VREG ga je na of het elektriciteitscontract met jouw energieleverancier écht groen van aard is. Je hebt onmiddellijk inzage in het percentage groene stroom dat jouw aanbieder voor stroom jou de afgelopen maanden leverde.

Je zou de Groencheck kunnen zien als de tegenhanger van Mijn Groene Stroom van Greenpeace. Je kunt in het overzicht van energieleveranciers zien welke scores door Greenpeace worden toegekend aan de Belgische energiemaatschappijen.

Raadpleeg de Groencheck van de VREG Hoe je te werk gaat bij het uitvoeren van de Groencheck kun je best op de website van de VREG ontdekken.

VREG Herkomstvergelijker

Altijd al willen weten waar je stroom vandaan komt? Met de herkomstvergelijker van de VREG weet je het onmiddellijk. Ga in de online herkomstvergelijker na welke energiebronnen jouw elektriciteit opwekken. Met de herkomstvergelijker weet je altijd de herkomst van jouw stroom, is deze lokaal opgewekt, is deze elektriciteit groen of wordt deze uit fossiele brandstoffen opgewekt?

Vergelijk de herkomst van jouw stroom Raadpleeg de Herkomstvergelijker! Ontdek en vergelijk waar jouw stroom vandaan komt op deze pagina van de VREG.

VREG zonnepanelen

zonnepanelen op dak van huis

De Vreg stumileert duurzame energie en daarmee ook de aanschaf van zonnepanelen. Steeds meer Vlamingen hebben in de afgelopen jaren zonnepanelen aangeschaft. De aanschafprijs van een PV-installatie is drastisch gedaald en daarmee is ook de terugverdientijd korter geworden. Voor veel gezinnen een aantrekkelijke investering en met een terugdraaiende teller werd het eenvoudig om ook stroom aan het net te kunnen leveren. Nu werd de consument ook producent: Prosument! Maar wat betekent de komst van de digitale meter precies voor jou als eigenaar van een zonnepaneelinstallatie?

Digitale meter en zonnepanelen

De digitale meter of ook wel de slimme meter wordt in Vlaanderen stap voor stap ingevoerd. Wil je weten wat dit inhoudt voor jouw zonnepanelen? Als bezitter van een PV-installatie kan het betekenen dat de overstap van de terugdraaiende meter naar de slimme energiemeter je energiefactuur zal beïnvloeden.

VREG simulator digitale meter

Aangezien de Vlaamse regering van plan is om bij alle prosumenten de huidige elektriciteitsmeter tussen 1 juli 2019 en eind 2022 te vervangen door een slimme energiemeter heeft de VREG een Simulator Digitale Meter in het leven geroepen. De invoering van de slimme meter zal ook het einde van het prosumententarief voor jou betekenen. Dit is een stap in de richting van een eerlijkere elektriciteitsfactuur, want nu betaal je voor de werkelijke elektriciteitsafname van het distributienet. De energieprijzen van de leverancier en de heffingen zal je op dezelfde manier blijven betalen, op basis van de gecompenseerde afname (= werkelijke afname – injectie).

Simulator Digitale Meter Zonnepanelen op je dak en een terudraaiende teller? Ben je benieuwd wat je zal gaan betalen met een slimme meter? Start hier de Simulator Digitale Meter van de VREG!

Contactgegevens VREG

Heb je een vraag of klacht voor de VREG? Hier vind je de contactgegevens op contact op te nemen met Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt.

Adres VREG

Naar dit adres kun je al je briefpost richten aan de VREG:

VREG
Koning Albert II-laan 20 bus 19
1000 Brussel

Telefoonnummer VREG

Contacteer de VREG ook telefonisch voor al jouw vragen op het gratis telefoonnummer:
02 553 1700

E-mail VREG

Je kunt de VREG ook een e-mail sturen. Voor alle vragen over de elektriciteits- en gasmarkt in Vlaanderen kan je terecht bij de medewerkers van VREG. Je kunt e-mailen naar info@vreg.be

Geactualiseerd op