energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Chauffage en verwarming ontluchten in 8 stappen

Geactualiseerd op
minuten lezen
Verwarming ontluchten

Als je na de warme zomermaanden de verwarming weer eens aan zet, kan het zo zijn dat je een rammelend of borrelend geluid hoort of dat de radiator niet meer goed warm wordt. In dit geval kan het zijn dat er lucht in de verwarming zit. Gelukkig is het mogelijk om zelf de verwarming te ontluchten, zonder de hulp van een technieker. In dit artikel leggen we uit hoe je een verwarming moet ontluchten.

Verwarming ontluchten in 8 stappen

Nu je de juiste voorbereidingen hebt getroffen, ben je klaar om de radiatoren te ontluchten. Volg de volgende acht stappen voor het correct ontluchten van de radiatoren:

Verwarming ontluchten
  1. Zorg dat de cv-ketel direct aanslaat. Draai daarvoor alle knoppen van de radiatoren in de woning volledig open en laat je verwarming minimaal 15 minuten in deze stand werken.
  2. Zet de thermostaat op de laagste stand of helemaal uit, zodat het water en de lucht niet meer kunnen circuleren. Wacht ongeveer tien minuten tot de radiatoren volledig zijn afgekoeld.
  3. Sluit de radiatorkraan van de verwarming die het laatst geplaatst is in de woning en plaats en bak onder de ontluchtingskraan.
  4. Draai de ontluchter los totdat je een licht fluitend geluid hoort. Schroef de ontluchter los totdat er geen lucht meer ontsnapt. Let op dat je de ontluchter niet volledig los schroeft.
  5. Zodra het water is afgevoerd, draai je de ontluchtingskraan weer dicht.
  6. Herhaal de bovenstaande stappen voor elke radiator in de woning. Begin steeds met de radiator die het laagst in de woning is geplaatst en werk vervolgens van beneden naar boven.
  7. Zodra alle radiatoren zijn ontlucht, kan de cv-ketel weer worden ingeschakeld.
  8. Tot slot zal je de waterdruk van de cv-ketel moeten controleren. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Is dit niet het geval, moet de ketel worden bijgevuld.

De ontluchter van de verwarming bevindt zich meestal aan de bovenkant van de radiator, tegenover de draaiknop. Draai de ontluchter nooit volledig los. In sommige gevallen is het erg lastig of niet mogelijk om deze terug te plaatsen.

ketelonderhoud
ketelonderhoud

Afspraak maken ketelonderhoud

Bel CallMePower om direct het onderhoud voor je verwarmingsketel in te plannen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

ketelonderhoud
ketelonderhoud

Afspraak maken ketelonderhoud

Laat je terugbellen door een energie-expert van CallMePower voor het inplannen van ketelonderhoud.

Radiator ontluchten zonder sleutel

Radiatoren ontluchten is het makkelijkst met een ontluchtingssleutel. Deze sleutels zijn te verkrijgen bij een groot aantal webshops en bouwmarkten. Deze sleutels zijn universeel en maken het ontluchten een stuk gemakkelijker.

Het is echter niet noodzakelijk om met een ontluchtingssleutel de radiatoren te ontluchten. Een radiator ontluchten zonder sleutel is ook goed mogelijk. Het is bijvoorbeeld mogelijk om dezelfde stappen te doorlopen met een schroevendraaier. Het ontluchten zal wel iets lastiger zijn.

Verwarming automatisch ontluchten

Het is ook mogelijk om de verwarming automatisch te ontluchten, met een automatische ontluchter. Deze ontluchters zijn te verkrijgen in de meeste doe-het-zelf winkels of in bouwmarkten.

Bij het plaatsen van een automatische radiator ontluchter is het belangrijk om de waterdruk van de verwarmingsketel regelmatig te controleren. De waterdruk van de ketel moet tussen 1,5 en 2 bar liggen. De waterdruk is af te lezen op de ketel.

Terugkerende luchtbellen radiatoren

De radiatoren ontluchten is niet een procedure die meerdere keren per jaar uitgevoerd moet worden. Indien de luchtbellen in de radiatoren na een relatief korte tijd weer terugkeren, kan dit mogelijk duiden op een defect. Het kan zijn dat het expansievat kapot is of aan vervanging toe is. In dit geval adviseren we om een technieker naar de installatie te laten kijken.

Let op dat bij het vervangen van een ketel of brander en het verplaatsen van een centraal stooktoestel er een verplichte keuring moet worden uitgevoerd. Deze keuring is vergelijkbaar met de AREI-keuring voor elektrische installaties.

Hoe chauffage ontluchten?

Een chauffage ontluchten is relatief eenvoudig en kan worden gedaan zonder de hulp van een technieker. Bovendien is er niet veel gereedschap benodigd voor het ontluchten van een verwarming. Hieronder lichten we stap voor stap toe hoe de chauffage ontluchten werkt.

Voorbereiding chauffage ontluchten

Bij radiatoren ontluchten is het aan te raden om een goede voorbereiding te treffen. Om te beginnen met het ontluchten heb je het volgende nodig:

  • Een opvangbak om het water dat uit de radiator komt op te vangen.
  • Een schroevendraaier of een ontluchtingssleutel, afhankelijk van het type / model radiator.
  • Een handdoek om de muren en / of vloerbedekking te beschermen tegen mogelijk opspattend water en vuil.
  • Eventueel een paar thermische handschoenen om je handen tegen het hete water te beschermen.
Op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Energie vergelijken doe je met de gratis vergelijker van CallMePower.

Waarom verwarming ontluchten?

Bij een centrale verwarming kan er lucht in de leidingen sijpelen, waardoor de chauffage niet meer optimaal verwarmt. Deze luchtbellen kunnen in de leidingen en in de radiatoren zitten, vooral op hoger gelegen verdiepingen.

Bij het ontluchten van een radiator laten we de aanwezige lucht ontsnappen uit de watercirculatie van de verwarming. Hierdoor verdwijnt het tikkende geluid en kun je weer genieten van een goed werkende verwarming. Het grote voordeel van een verwarming ontluchten is dat het water beter kan circuleren, waardoor je energieverbruik lager zal uitvallen.

ketelonderhoud
ketelonderhoud

Afspraak maken ketelonderhoud

Bel CallMePower om direct het onderhoud voor je verwarmingsketel in te plannen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

ketelonderhoud
ketelonderhoud

Afspraak maken ketelonderhoud

Laat je terugbellen door een energie-expert van CallMePower voor het inplannen van ketelonderhoud.

Oorzaken luchtbellen in radiator

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor het hebben van lucht in een chauffage. Het kan zijn dat er lucht is achtergebleven bij het opvullen van de verwarming, maar ook een lek of zelfs verkeerd geplaatste leidingen kunnen de oorzaak zijn. Deze lucht kan storingen in je radiatoren veroorzaken, zoals:

  • oxidatie van de leidingen;
  • het langzaam opwarmen van het systeem;
  • de verwarming die langer warm blijft, nadat deze is uitgeschakeld;
  • vreemde geluiden bij de leidingen.

In leegstaande woningen komt het vaak voor dat er veel luchtbellen in de verwarming zitten doordat deze een langere tijd niet gebruikt is. Het is in dit geval aan te raden om een leegstandscontract energie af te sluiten, zodat de radiatoren af en toe gebruikt kunnen worden.

Wanneer verwarming ontluchten?

Aan het begin van het winterseizoen en vaak al in de herfst zul je de cv-ketel weer gaan gebruiken, nadat deze een aantal maanden helemaal uit heeft gestaan. Het kan zijn dat je het water hoort stromen in de radiatoren of je een tikkend geluid hoort. In deze gevallen is het aan te raden om de verwarming te ontluchten.

Ook als je voelt dat de radiator op bepaalde delen niet goed warm wordt, terwijl je verwarmingsketel wel goed ingesteld staat, kan dit duiden op luchtbellen in de centrale verwarming.

Wat als verwarming ontluchten niet gebeurt?

Naast het feit dat de tikkende geluiden van de radiatoren vervelend kunnen zijn, is de grootste reden om een radiator te ontluchten het energieverbruik. Doordat er luchtbellen in de leidingen en / of radiatoren zit, moet de cv-ketel harder werken om dezelfde warmte te produceren. Dit zorgt ervoor dat het energieverbruik zal toenemen.

Ditzelfde geldt voor het onderhoud van de verwarmingsketel. Naast het feit dat ketelonderhoud in heel België verplicht is, zorgt het ook voor een beter werkende ketel en een lager energieverbruik en verlaagt het de kans op een gaslek. Bekijk onze pagina over ketelonderhoud of de ketelonderhoud prijs voor meer informatie.

ketelonderhoud
ketelonderhoud

Afspraak maken ketelonderhoud

Bel CallMePower om direct het onderhoud voor je verwarmingsketel in te plannen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

ketelonderhoud
ketelonderhoud

Afspraak maken ketelonderhoud

Laat je terugbellen door een energie-expert van CallMePower voor het inplannen van ketelonderhoud.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 8 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.