Volg deze 6 stappen om je radiator te ontluchten en bespaar energie!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

radiator ontluchten energie besparen

Wanneer de koude dagen er weer aankomen dan wil je er thuis vanzelfsprekend warmpjes bij zitten. Je zet je verwarmingsketel aan en de radiatoren vullen zich met opgewarmd water. Maar wat is dat tikkende geluid? Merk je dat de radiator niet overal heet wordt? Je loopt naar de thermostaat en zet de verwarming een standje hoger. De oorzaak kan mogelijk ergens anders liggen. Lucht in je radiatoren kan wel eens de boosdoener zijn! In dit item lees je hoe je te werk gaat bij het zelf ontluchten van je centrale verwarming.

radiator

Wanneer een radiator ontluchten?

De zomer is voorbij, de dagen worden korter, de nachten langer en de temperatuur daalt. Tijd om de verwarming aan te zetten. Aan het begin van het winterseizoen draait je cv ketel weer op volle toeren. Nu kan het zijn dat je het water de radiatoren in hoort stromen of misschien hoor je een tikkend geluid? Indien je dit lawaai hoort, kan dit erop duiden dat er lucht in de leidingen naar de radiator zit. Dit is normaal en kan op z'n tijd bij elke verwarming voorkomen, het veroorzaakt geen gevaar maar wel een irritant geluid. Tijd om je chauffage te ontluchten!

Waarom een radiator ontluchten?

Bij een centrale verwarming met een gasketel kan er lucht in de leidingen sijpelen, waardoor je chauffage niet meer ideaal verwarmt. Een radiator verluchten, betekent de aanwezige lucht laten ontsnappen in de watercirculatie van de cv. Waarom ontluchten we dan?

Luchtbellen in de centrale verwarming

Ook als je voelt dat de radiator op bepaalde delen niet goed warm wordt, terwijl je verwarmingsketel wel goed ingesteld staat, kan dit duiden op luchtbellen in je centrale verwarming. Deze luchtbellen kunnen in de leidingen en in de radiatoren zitten en vooral op hoger gelegen verdiepingen. Je kunt dit probleem gelukkig zelf verhelpen.

Oorzaken luchtbellen

radiator ontluchten

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor dit fenomeen. Het kan zijn dat er lucht is achtergebleven bij het opvullen, maar ook een lek of zelfs verkeerd geplaatste leidingen kunnen de oorzaak hieraan zijn. Deze lucht kan storingen in je radiatoren/verwarming veroorzaken, zoals:

 • Oxidatie van de leidingen;
 • Dat het systeem langzamer dan normaal verwarmt;
 • Het lang(er) warm blijft nadat de je de verwarming hebt uitgeschakeld;
 • Vreemde geluidjes bij de leidingen
energieverbruik berekenen

Wil je weten wat je aan gas en elektriciteit verbruikt?

Bereken je verbruik met behulp van de energiecalculator!

Hoe ontlucht je een radiator?

De stappen die je dient te nemen om een radiator te ontluchten is zoals eerder vermeld vrij eenvoudig en dit vereist niet veel gereedschap. Je kunt je radiator eenvoudig zelf ontluchten. Dit proces is lang niet zo moeilijk als je nu denkt. Wil je het liever laten doen? Schakel dan een CV specialist in om deze job voor jou te laten klaren. Hieronder lichten we de procedure om het zelf te doen aan je toe.

Chauffage ontluchten Het is verstandig om één keer in het jaar je chauffage te ontluchten. Doe dit wanneer je de verwarming een lange tijd niet hebt aangezet. Dit is meestal in de herfst of het begin van het winterseizoen. Zo zorg je ervoor dat je bespaart op je energiefactuur.

radiator ontluchten

Voorbereiding radiator ontluchten

Tref een goede voorbereiding als je de radiatoren gaat ontluchten. Om te beginnen met het verluchten heb je het volgende nodig:

 • Een opvangbak om water dat uit de radiator komt op te vangen;
 • Een schroevendraaier of een ontluchtingssleutel, afhankelijk van het type/model van jouw radiator;
 • Een handdoek om de muren en/of vloerbedekking te beschermen tegen mogelijk opspattend water en vuil;
 • Eventueel een paar thermische handschoenen om je handen tegen het hete water te beschermen;

Radiator ontluchten in 6 stappen

Nu je de juiste voorbereidingen hebt getroffen ben je klaar voor de job. Volg nu deze 6 stappen voor het correct ontluchten van je radiator:

ontluchter radiator
 1. Zorg dat je cv ketel direct aanslaat, draai daarvoor alle knoppen van de radiatoren in de woning volledig open of gebruik je (slimme) thermostaat om de verwarming in te schakelen. Laat je verwarming minimaal 15 minuten in deze stand werken. Op deze manier worden het water en de lucht in de leidingen en radiatoren verwarmd;
 2. Zet de thermostaat daarna op de laagste stand en schakel vervolgens de verwarmingsketel uit zodat water en lucht stopt met rondgepompt te worden. Wacht zo’n 10 minuten tot de radiatoren zijn afgekoeld voordat je begint met ontluchten;
 3. Begin bij de radiator die zich het dichtst bij de ketel bevindt, sluit de radiatorkraan en draai de ontluchter los totdat je een licht fluitend geluid hoort. De ontluchter bevindt zich meestal aan de bovenkant van de radiator, tegenover de draaiknop. Schroef los totdat er geen lucht meer ontsnapt en er water (vuil) begint uit te komen. Zorg ervoor dat je de ontluchter niet volledig losschroeft, anders is het niet meer mogelijk om deze te sluiten;
 4. Zodra het water is afgevoerd, draai je het ontluchtingskraantje weer dicht;
 5. Herhaal bovenstaande stappen voor elke radiator in je huis. Begin steeds met de radiator die zich het dichtst bij de verwarmingsketel bevindt en je werkt van de beneden- naar de bovenverdieping;
 6. Indien alle radiatoren zijn ontlucht, kan je de cv ketel weer inschakelen en check of de waterdruk van de ketel correct is.
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken

Vergelijk het aanbod, kies het best passende tarief, stap over en bespaar op je energiefactuur!

Automatische ontluchter

verwarming

Er bestaat ook een technisch snufje om de aanwezige lucht in je verwarmingsinstallatie automatisch te laten verluchten. Dit is een automatische ontluchter. Je kunt deze ontluchter online of in de doe-het-zelf winkels aanschaffen. Let er wel op dat als je zo’n automatische radiator ontluchter op je radiator plaatst dat je de waterdruk in je ketel regelmatig checkt.

Radiatoren laten ontluchten

Heb je hulp nodig bij het ontluchten van je radiatoren of heb je geen tijd om alle stappen zelf door te lopen? Laat deze job over aan een professional en schakel een technieker in. Er zijn verschillende onderhoudsbedrijven voor verwarmingsinstallaties die deze klus voor je kunnen klaren. De technieker maakt jouw verwarming graag winterklaar.

Terugkerende luchtbellen

Keren de luchtbellen al na korte tijd terug? Dan is er écht iets aan de hand met je verwarmingsinstallatie. Dit probleem kan als oorzaak hebben dat het expansievat kapot is of aan vervanging toe is. Laat ook dan een installateur kijken naar jouw ketel en verwarming.

onderhoud verwarmingsinstallatie

Onderhoud verwarmingsinstallatie

Klaar met het verluchten van de radiatoren? Nu kun je er thuis zo goed als warmpjes bijzitten deze winter. Bovendien zal je verwarmingsketel minder verbruiken en beter renderen. Het is overigens niet vreemd om ieder jaar opnieuw je radiator te moeten ontluchten.

Met een regelmatig onderhoud aan je gasketel zorg je voor betere prestaties en is het mogelijk om tot wel 15% minder energie te verbruiken. Bovendien kan een installateur of technieker eventuele problemen oplossen en voorkomen, dankzij de ervaring in het opsporen van eventuele lekkages en de expertise.

onderhoud verwarmingsketel

Is jouw verwarmingsketel in topconditie?

Zorg voor een verwarmingsketel in topvorm met ketelonderhoud én bespaar op stookkosten.
Bel ons direct om je onderhoud te laten plegen!

Geactualiseerd op