energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Wat is een vermogensbegrenzer voor elektriciteit?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Vermogensbegrenzer

Een vermogensbegrenzer voor elektriciteit, wat is dat? Op deze pagina geeft CallMePower alle informatie over dit type energiemeter, hoe ze werken en waarom het in sommige woningen geïnstalleerd wordt.

Wat is een vermogensbegrenzer?

Een vermogensbegrenzer is een systeem dat op de elektriciteitsmeter is geïnstalleerd en dat, zoals de naam al doet vermoeden, wordt gebruikt om het vermogen van een elektrische installatie te beperken.

Een vermogensbegrenzer wordt in principe in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geplaatst om het vermogen van de installatie te verkleinen wanneer er een aantal onbetaalde energiefacturen zijn of bij beschermde klanten.

Wanneer een huishouden zijn energiefacturen niet betaalt, zal de energieleverancier een betalingsherinnering sturen. Als de klant na de aanmaning de rekeningen nog steeds niet betaalt, zal er via de netbeheerder een procedure worden gestart voor het plaatsen van een vermogensbegrenzer.

De vermogensbegrenzer zal het vermogen van het elektrische circuit in de woning beperken tot 2.300 watt (10 ampère), wat in de meeste gevallen voldoende is voor het basisgebruik van huishoudelijke apparaten.

Waarom vermogensbegrenzer elektriciteit?

In België wordt elektriciteit beschouwd als een essentiële hulpbron waar iedereen recht op heeft, ongeacht zijn sociaal statuut. Om ervoor te zorgen dat huishoudens die moeite hebben met het betalen van hun energiefactuur niet zonder elektriciteit komen te zitten, zijn er vermogensbegrenzers, budgetmeters en het sociale energietarief beschikbaar.

Verschil budgetmeter en vermogensbegrenzer

In Vlaanderen en Wallonië wordt er bij klanten met openstaande rekeningen een budgetmeter geplaatst. Om energie te kunnen gebruiken dien je de meter op te laden. Bij een vermogensbegrenzer kun je altijd elektriciteit verbruiken, maar de maximale hoeveelheid elektriciteit die je op hetzelfde moment kunt verbruiken is gelimiteerd.

Een vermogensbegrenzer wordt enkel geplaatst voor een elektriciteitsmeter. De gasmeter kan blijven functioneren zonder beperkingen.

energie-vergelijken brussel
energie vergelijken brussel

Sluit een energiecontract in Brussel af (Gratis dienst)

Bel CallMePower om energiecontract in Brussel af te sluiten of voor energie-advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken brussel
energie vergelijken brussel

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract in Brussel?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze gratis energievergelijker.

Vermogensbegrenzer elektriciteit in Brussel

Vermogensmeters worden voornamelijk in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geplaatst, aangezien dit gewest geen budgetmeters beschikbaar stelt.

Op verzoek van de energieleverancier komt de verantwoordelijke netbeheerder (Sibelga in Brussel) een vermogensbegrenzer installeren. Aan de installatie zijn geen kosten verbonden en als de begrenzer eenmaal is geplaatst, is het vermogen van de elektrische installatie beperkt tot 2.300 watt (10 ampère).

Houd er rekening mee dat wanneer je energieleverancier de beslissing neemt om een verzoek voor een vermogensbegrenzer in te dienen, hij ook het OMCW op de hoogte brengt. Vervolgens is het mogelijk om de beslissing te weerleggen en te verzoeken voor vernietiging of een hogere sterkte van de installatie. Als blijkt dat de vermogensbegrenzer zorgt voor een te laag vermogen, kan het OCMW Sibelga verplichten om het limiet naar boven bij te stellen.

Verbruik apparaten met vermogensbegrenzer

Als er een vermogensbegrenzer is geplaatst, zal je rekening moeten houden met je energieverbruik. Met een begrenzer kun je namelijk tot maximaal 2.300 watt op hetzelfde moment gebruiken. Bij een hoger verbruik valt de installatie stil.

In de tabel hieronder is een indicatie van het verbruik van apparaten in een woning in watt weergegeven. In theorie zou je met 2.300 watt een koelkast, een kookplaat en een televisie tegelijk moeten kunnen gebruiken.

Indicatie verbruik huishoudelijke apparaten
Apparaat Verbruik in watt
Koelkast 200 watt
Kookplaat 1.500 watt
Afwasmachine 1.200 watt
Koffiezetapparaat 700 watt
Oven 2.000 watt
Magnetron 1.200 watt
Televisie 100 watt
Wasmachine 2.500 watt

Vermogensbegrenzer in Vlaanderen en Wallonië

In Wallonië en Vlaanderen kan de begrenzer gecombineerd worden met een budgetmeter en heeft niet precies hetzelfde nut. In deze regio hebben klanten met een situatie van onbetaalde rekeningen inderdaad een budgetmeter geïnstalleerd. Een kastje wordt op de elektriciteitsmeter geplaatst en werkt alleen dankzij herladen via een kaart die handmatig van geld moet worden voorzien.

Hoe vermogensbegrenzer verwijderen?

Het is mogelijk om een vermogensbegrenzer te verwijderen, maar hiervoor dien je wel aan enkele voorwaarden te voldoen. Het is belangrijk om het door de energieleverancier opgelegde afbetalingsplan te respecteren en dat minimaal de helft van de schulden bij de leverancier zijn terugbetaald.

Zodra aan deze twee voorwaarden is voldaan, kan er een verzoek worden ingediend bij de energieleverancier om de vermogensbegrenzer te verwijderen. De leverancier zal vervolgens Sibelga op de hoogte brengen over het verzoek, die binnen 15 dagen een beslissing zal nemen.

Heb je een budgetmeter en wil je deze verwijderen? Bekijk onze pagina over de budgetmeter verwijderen voor de stappen die je moet doorlopen.

Vermogensbegrenzer in nieuwe woning, wat nu?

Als je gaat verhuizen kan het voorkomen dat er een vermogensbegrenzer in de woning aanwezig is. In dit geval zal je contact op moeten nemen met de energieleverancier en die zal samen met de netbeheerder de nodige stappen ondernemen om de begrenzer binnen maximaal 15 dagen op te heffen.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Vermogensbegrenzer vermijden

Indien je moeite hebt met het betalen van je energiefacturen, kan je mogelijk het sociale energietarief aanvragen. Dit is een vast, laag tarief welke is vastgesteld door de energieregulator. Met het sociale tarief zal je factuur lager uitvallen, waardoor je minder snel met openstaande rekeningen komt te zitten.

Daarnaast is het aan te raden om met je energieleverancier contact op te nemen als je de facturen niet kunt betalen. Vaak kan de leverancier helpen bij dit soort situaties, bijvoorbeeld met een uitstel van betaling of een afbetalingsplan.

Voordelig tarief in Brussel vinden

Energieleveranciers kiezen zelf welke prijzen ze vragen voor gas en elektriciteit. Hierdoor kunnen er grote verschillen zijn tussen de leveranciers en contracten. Het is dan ook aan te raden om regelmatig het aanbod te vergelijken en over te stappen indien er een voordeliger contract beschikbaar is.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben consumenten en kmo’s de mogelijkheid om op elk moment te veranderen van energieleverancier, zonder dat hier een opzegvergoeding voor in rekening wordt gebracht. Je zult enkel rekening moeten houden met een opzegtermijn van één maand.

Voordeliger tarief in Brussel vinden? Energie vergelijken doe je met de gratis CallMePower-vergelijker.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.