gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

CREG: De nationale regulator voor aardgas en elektriciteit

CREG België

De CREG is de regulator op de Belgische energiemarkt en treedt hiermee op als regelgevende en controlerende autoriteit. De CREG werkt samen met de regionale regulatoren, zoals de VREG, maar heeft andere verantwoordelijkheden. In dit artikel vertellen we je alles over deze regulator en hoe je contact met ze kan opnemen.


Wie is de CREG?

Logo CREG

CREG staat voor Commissie voor de regulering van de Elektriciteit en het Gas. De CREG is de federale regulator op de Belgische energiemarkt. De CREG is een autonoom organisme met rechtspersoonlijkheid en is opgericht op 10 januari 2000.

De belangrijkste taak van de CREG is het verdedigen van de consumentenbelangen. Om dit te doen heeft de CREG een aantal bevoegdheden gekregen, die wettelijk zijn vastgelegd.

Om deze taak uit te voeren houdt de CREG voornamelijk toezicht op de transparantie en de mededinging op de energiemarkt en waakt de instantie over de markt toestand.

Een andere belangrijke taak van de CREG is het informeren van consumenten over de energiemarkt en het behandelen van klachten over energieleveranciers. Dit doen ze zowel online, als via de CREG klantendienst. De contactgegevens van de CREG klantendienst kan je hieronder vinden.

Wat betekent CREG? CREG staat in het Nederlands voor Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas. In het Frans staat CREG voor Commission de Régulation de l'Électricité et du Gaz.

Contact opnemen met de CREG doe je zo!

CREG Contact

Je kan om verschillende redenen contact opnemen met de CREG. Echter, voor sommige situaties kan een andere instantie een beter contactpersoon zijn. We geven je hieronder een overzicht hoe je contact op kan nemen met de CREG en in welke situaties je dit moet doen.

Indien je een vraag hebt over de energiemarkt in het algemeen, kan je contact opnemen met de FOD economie. Deze zijn gratis te bereiken op het telefoonnummer: 📞 0800 120 33 of via het e-mailadres: [email protected].

Als je een klacht hebt ingediend bij je energieleverancier, maar deze klacht is niet of slecht opgelost en je hebt hier hulp bij nodig, kan je contact opnemen met de Ombudsdienst voor Energie.

De ombudsdienst is te bereiken op het telefoonnummer: 📞 02 211 10 60 of via het e-mailadres: [email protected].

Is je vraag hiermee nog niet beantwoord? Dan kan je contact opnemen met de CREG via het contactformulier op de website van de regulator.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

CREG Contactgegevens en meer
Reden contact Telefoonnummer
Vraag over energiemarkt 📞 0800 120 33
Klacht over energieleverancier 📞 02 211 10 60

Wat is het verschil tussen CREG en VREG?

De Belgische energiemarkt kent meerdere regulerende instanties. Al deze instanties zijn ervoor om toezicht te houden op de markt en het behartigen van consumentenbelangen. Maar, toch zijn er een paar kleine verschillen tussen de CREG en VREG en de overige instanties.

VREG staat voor Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en gas. Zoals de naam al aangeeft, is de VREG verantwoordelijk voor de Vlaamse energiemarkt. Deze regulator past de regionale wetgeving toe. De CREG is de federale regulator en is dus verantwoordelijk voor de gehele Belgische energiemarkt.

De regulator voor de energiemarkt van Brussel is BRUGEL en voor Wallonië is dit CWaPE.

CREG Scan, hoe werkt het?

CREG Scan vergelijken

De CREG Scan is een gratis tool die wordt aangeboden door de CREG om je energiecontract te vergelijken. Je kan hiermee het energiecontract dat je in het verleden hebt afgesloten vergelijken met het huidige aanbod van energieleveranciers.

Met de CREG Scan zal je kunnen zien hoe je huidige contract zich verhoudt ten opzichte van het duurste en goedkoopste energiecontract op de markt. Zo kan je dus zien of overstappen met de huidige energieprijzen loont of niet.

Het vergelijken van je huidige contract is iets wat de meeste vergelijkingstools niet aanbieden. Hiermee is de CREG Scan dus anders dan de meeste vergelijkers.

De regionale regulatoren, zoals de VREG, hebben ook een eigen prijsvergelijkingswebsite. Hiermee kan je het plaatselijke aanbod gemakkelijk vergelijken. Deze prijsvergelijkers heten:

  1. Vlaams Gewest: V-test
  2. Waals Gewest: CompaCWaPE
  3. Brussels Hoofdstedelijk Gewest: BruSim

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

CallMePower belt je gratis terug op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

De tarieven van de CREG uitgelegd

Tarieven CREG

Belangrijk om te weten is dat de CREG een regulator is en wordt gefinancierd door de Federale overheid. Je zal dus niet een toeslag op je energiefactuur vinden die is gereserveerd voor deze of een andere regulator, zoals je dat wel ziet bij de distributienetbeheerders. Maar wat heeft de CREG dan met energietarieven te maken?

Doordat de CREG toezicht houdt op de hele Belgische energiemarkt weet deze regulator precies wat de ontwikkelingen zijn op de markt. De CREG houdt dan ook alle tarieven op de markt bij, zodat consumenten gemakkelijk de prijzen kunnen vergelijken. Daarnaast publiceert de CREG ook regelmatig onderzoeken over de energiemarkt.

Sociaal tarief en de CREG

Het sociaal tarief is een verminderd tarief voor gasprijs en elektriciteitsprijs waar sommige huishoudens voor in aanmerking kunnen komen. Dit tarief is bij alle energieleveranciers hetzelfde en wordt vastgelegd door de CREG. Vanaf 1 juli 2020 gebeurt dit om de drie maanden.

Het sociaal tarief bestaat uit drie verschillende componenten: de energiecomponent, de distributiecomponent en de vervoerscomponent. De hoogte van deze tarieven wordt bepaald aan de hand van het laagste tarief van elk component. Dit is respectievelijk het laagste commerciële tarief op de markt, het laagste distributietarief en het laagste vervoerstarief van Fluxys Belgium.

Wie komt in aanmerking voor sociaal tarief elektriciteit? Er zijn vier verschillende categorieën waarin een persoon kan vallen om in aanmerking te komen voor het sociaal tarief. Voor de exacte lijst van de categorieën kan je onze sociaal tarief pagina raadplegen.

Het adres van de CREG vind je hier

De CREG heeft één kantoor. Dit kantoor is te vinden in Brussel. Raadpleeg voordat je naar het kantoor gaat de openingstijden en kijk of je eerst online of telefonisch contact op kan nemen met de CREG.

CREG
Nijverheidsstraat 26-38
B-1040 Brussel

De CREG op de Belgische energiemarkt

Na de liberalisering van de energiemarkt is er veel veranderd. Waar er eerst maar een aanbieder op de markt was, zijn er nu een groot aantal energieleveranciers actief op de Belgische energiemarkt. Dit heeft ervoor gezorgd dat de consument meer keuze heeft en bedrijven moeten concurreren met elkaar.

Er zijn vier verschillende spelers op de energiemarkt actief waar de CREG toezicht op houdt, namelijk:

  1. De producenten van energie ;
  2. De beheerder van het vervoersnet, Elia ;
  3. De distributienetbeheerders, Fluvius in Vlaanderen ;
  4. De energieleveranciers.

De Belgische energiemarkt ziet er als volgt uit:

Infographic energiemarkt Belgie

CREG en groenestroomcertificaten

Groene stroom

De CREG kent groenestroomcertificaten toe aan producenten van energie die hernieuwbare energie opwekken in het Belgische zeegebied. Dit is dus windenergie op zee. De producenten zullen ook een certificaat van oorsprongsgarantie ontvangen van een keuringsinstelling.

Hiermee kan de consument onderscheiden welke stroom ook écht groen is. Het gebeurt namelijk regelmatig dat energieleveranciers grijze stroom verkopen als groene stroom door het aankopen van Co2-certificaten. Hoewel in dit proces de Co2-uitstoot die is vrijgekomen gecompenseerd wordt, is de stroom hiermee niet groen. Groenestroomcertificaten gaan dit tegen.

De prijzen van de groenestroomcertificaten die vastgesteld zijn door de CREG zijn terug te vinden op de pagina voor professionals van deze regulator. Kijk voor de écht groene energieleveranciers op onze pagina voor de groenste energieleveranciers.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Geactualiseerd op