Belpex prijzen (EPEX SPOT Belgian Day-Ahead)

Energieleveranciers kopen elektriciteit aan op de groothandelsmarkt en verkopen dit vervolgens aan consumenten en kmo’s. Energie kan worden verhandeld op verschillende beurzen. De Belpex, oftewel EPEX SPOT Belgian Day-Ahead, is hier één van. Op deze pagina vind je alle informatie over de Belpex en de evolutie van deze beurs.
Wat is de Belpex?
In 2005 werd de eerste elektriciteitsbeurs op de energiemarkt in België opgericht: de Belpex. Deze nieuwe beurs werd de European Power Exchange Belgium genoemd, afgekort EPEX SPOT BE (Belpex).
Op de Belpex beurs wordt elektriciteit in de Belgische biedzone verhandeld in blokken van een uur, voor de levering op de volgende dag. Deze verhandeling wordt aangeduid als “Day Ahead”, omdat de elektriciteit vandaag wordt gekocht om vervolgens morgen te gebruiken.
Na de veiling van de Belpex “Day Ahead” is het mogelijk om mee te delen in de energieblokken “Intraday” voor de levering van elektriciteit gedurende de dag tot één uur voor de levering.
Waarom is de Belpex geïntroduceerd?
De introductie van de Belgische elektriciteitsbeurs Belpex had vooral als doel om de concurrentiepositie van België te versterken en de onderlinge concurrentie tussen energieleveranciers te bevorderen. De Belpex beurs streeft naar een economisch evenwicht op de vraag-en-aanbod verhouding tussen producenten en gebruikers van elektriciteit. Dit bevordert vervolgens competitiviteit op de markt.
Bovendien draagt de nationale elektriciteitsbeurs Belpex ook bij aan het bevorderen van de Belgische concurrentiepositie. Een concurrentie intensieve markt, waarbij vraag-en-aanbod in evenwicht is, heeft doorgaans lagere prijzen dan een markt met weinig concurrentie. Dit zorgt ervoor dat Belgische bedrijven minder betalen voor elektriciteit en zo beter kunnen concurreren op de wereldmarkt. Daarnaast hoeven energieleveranciers hun elektriciteit niet op een buitenlandse markt in te kopen, waardoor België in een mindere mate afhankelijk is van andere landen.
Nieuwe energieleverancier kiezen? Vergelijk energieleveranciers met CallMePower en kies voor het beste aanbod.
Wat zijn de Belpex prijzen?
De Belpex is een vrije beurs, waarbij de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Een zeer hoge vraag naar elektriciteit in combinatie met een laag aanbod zal ervoor zorgen dat de Belpex prijzen toenemen. De prijzen kunnen ook afnemen in het geval van een zeer hoge elektriciteitsaanbod, bijvoorbeeld op een zeer zonnige dag met veel wind.
Evolutie prijzen Belpex grafiek
Doordat de prijzen van de Belpex beurs afhankelijk zijn van meerdere factoren, kunnen deze prijzen verschillen per uur. In de onderstaande grafiek is de evolutie van de Belpex prijzen in 2024 en 2025 weergegeven in € per MWh.
Laatste update op 10 maart 2025- Bron: Elexys - Grafiek: CallMePower


Energieleveranciers vergelijken?
Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).


Energieleveranciers vergelijken?
Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.
Steeds vaker negatieve prijzen op Belpex beurs
Doordat steeds meer elektriciteit wordt opgewekt met hernieuwbare energiebronnen ontstaat er op sommige momenten onbalans op het energienet. Bij een lage vraag en groot aanbod kunnen de prijzen zelfs (tijdelijk) negatief worden. Een smart grid, onder andere in combinatie met een dynamisch contract, moet dit fenomeen tegengaan.
Wat is het verschil tussen Belpex en Endex?
De Belpex beurs zijn de prijzen op de “Day Ahead” markt, terwijl de Endex een termijnmarkt is tegen een zogenaamde forwardnotering. Op de ICE Endex beurs kan stroom worden aangekocht voor de lange termijn, zoals voor leveringen in een komend jaar. Vrijwel alle professionele afnemers maken gebruik van een energiecontract waarbij de prijzen zijn gekoppeld aan de Endex beurs.
Belanghebbenden Belpex beurs
De NV Belpex is tegenwoordig onderdeel van de Epex groep, ofwel de European Power Exchange (EPEX SPOT). De Epex groep is een van de belanghebbenden op de Europese “Day Ahead” markt, welke momenteel ongeveer 95 % van al het Europese elektriciteitsverbruik vertegenwoordigd. Het bedrijf is actief in: Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen, Zweden en Zwitserland.
De Belgische transmissienetbeheerder (Elia) heeft een meerderheidsbelang in de NV Belpex, met 60 % van de aandelen. Andere aandeelhouders zijn APX, Powernext, RTE en TenneT, met elk 10 %.
Overige spelers op de Belgische energiemarkt
De energiemarkt, en dus ook de Belpex beurs, valt onder toezicht van de federale energieregulator: de CREG. Deze regulator zorgt voor een goede en eerlijke werking van de markt en houdt toezicht op alle spelers op de Belgische energiemarkt. Op regionaal niveau wordt de CREG ondersteunt door de VREG in Vlaanderen, CWaPE in Wallonië en BRUGEL in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
De energieregulatoren zijn in het leven geroepen na de liberalisering van de energiemarkt. Sindsdien concurreren commerciële spelers met elkaar om zo het de consument te overtuigen van hun aanbod. Bekijk onze lijst met alle energieleveranciers voor een overzicht van het huidige aanbod.


Energieleveranciers vergelijken?
Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).


Energieleveranciers vergelijken?
Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.
Veelgestelde vragen
Wat is Cal 24?
In de energiemarkt verwijst "Cal 24" naar een futures-contract voor elektriciteit met levering in het kalenderjaar 2024. Deze contracten worden verhandeld op beurzen zoals de European Energy Exchange (EEX) en worden gebruikt door marktdeelnemers om zich in te dekken tegen prijsschommelingen in de toekomst. Cal 24 geeft handelaren de mogelijkheid om elektriciteitsprijzen voor het jaar 2024 vast te leggen.
Wat is de Belpex?
Belpex, of de Belgische Power Exchange, is een handelsplatform voor elektriciteit waar dag-vooruit en intraday-handel in de Belgische elektriciteitsmarkt plaatsvindt. Het stelt energieproducenten, leveranciers en grote verbruikers in staat om elektriciteit te kopen en verkopen, met als doel een efficiënte prijsvorming en balans tussen vraag en aanbod te bevorderen. Belpex maakt deel uit van de bredere Europese marktintegratie, wat zorgt voor een verbeterde marktwerking en prijsconvergentie binnen Europa.
Hoe wordt Belpex berekend?
De Belpex-prijs, ook bekend als de Belgische Day-Ahead-prijs, wordt berekend op basis van het evenwicht tussen vraag en aanbod van elektriciteit op de day-ahead markt. Dit proces verloopt via een zogenaamde "market coupling"-methode waarbij de Belgische markt wordt gekoppeld aan andere Europese elektriciteitsmarkten. De prijs wordt dagelijks vastgesteld door de Market Coupling Operator (MCO), die de biedingen van kopers en verkopers verzamelt en een marktklaring uitvoert.