Wat doet Fluxys als transportnetbeheerder van aardgas in België? Wat zijn haar taken op de energiemarkt?

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

Fluxys

Fluxys is een belangrijke speler op de energiemarkt. Deze naam kan voor jou als consument minder bekend klinken, dat kan kloppen, want - zo lijkt het - op het eerste gezicht heb je weinig te maken met deze transmissienetbeheerder of gastransportbeheerder. Kook je op aardgas op heb je een verwarmingsketel die op gas werkt? Dan voorziet Fluxys heel België samen met de netbeheerders en daarmee ook jou van aardgas uit de gasterminals. Maar er is meer! Ook op Europees niveau is Fluxys beslist geen kleintje!


logo Fluxys

Wie is Fluxys?

Fluxys is een onafhankelijke beursgenoteerde onderneming met z'n hoofdzetel in Brussel. Fluxys is ontstaan uit het voormalige Distrigas dat in 1929 werd opgericht door Imperial Continental Gas Association. Geheel conform de Europese richtlijnen omtrent de vrijmaking van de energiemarkt besloot Distrigas in 2001 zich enkel te richten op de handel in aardgas en werd Fluxys opgericht met als doel de activiteiten voor gastransport voort te zetten. Fluxys is een bedrijf die verantwoordelijk is voor de gasinfrastructuur in België en bijdraagt aan een duurzamere toekomst voor de energiemarkt. In het voorbije decennium is Fluxys de referentiepartner voor gasinfrastructuurprojecten en gasondernemingen verspreid over België en Europa. Fluxys wil zorg dragen voor een betrouwbare en betaalbare instroom van aardgas naar de markt, waar jij als consument een belangrijk onderdeel vormt.

  • Fluxys in cijfers:
  • 7.600 km aan gasleidingen in beheer
  • 1.700 km aan gasleidingen in aanleg
  • 9 mld. m³/jaar doorvoercapaciteit in Zeebrugge (BE)
  • 13 mld. m³/jaar doorvoercapaciteit in Duinkerke (FR)
  • 7 mld. m³/jaar doorvoercapaciteit in Revithoussa (GR)

Wat doet Fluxys?

Dit zijn de kernactiviteiten van Fluxys:

  • Activiteiten Fluxys:
  • transport van grote volumes aardgas naar de grote industriële afnemers, elektriciteitscentrales die op gas werken, en naar de distributienetten die onder beheer zijn van de netbeheerders;
  • de transit van zulke grote volumes aardgas.
aardgas in woning

Daartoe beschikt deze grote gasonderneming in België over een netwerk van 3.800 km ondergrondse pijpleidingen voor aardgas. Daarnaast wordt België ook verbonden met Nederland, Frankrijk en Duitsland met zogenaamde transportverbindingen. Fluxys heeft ook een methaanterminal in de haven van Zeebrugge en opslagcapaciteiten in Zeebrugge/Dudzele en in Loenhout (Wuustwezel) in bezit. In Zeebrugge, waar de methaanterminal van Fluxys gevestigd is, worden zogenaamde lng-schepen gelost en het vloeibare aardgas dat in grote tanks is opgeslagen, vervolgens hervergast en naar de eindklanten getransporteerd. Deze gasterminal is gebouwd in 1987. De overslagcapaciteit van de terminal bedraagt 9 miljard kubieke meter aardgas per jaar.

 

Je woning aansluiten op het gasnet? Neem dan contact op met Fluvius als je in Vlaanderen woont of met met Sibelga als je in Brussel woont voor een aanvraag van een nieuwe gasaansluiting en meter!

Regulering gasmarkt

In België is bij de wet geregeld dat Fluxys een monopolist is, met andere woorden: allen deze partij beheert het transport over het gasnet in België. Voor de vaststelling van de tarieven, heeft de overheid de CREG, de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, als toezichthouder aangewezen. Als huishoudelijke klant betaal je namelijk een deel van je energiefactuur aan het beheer van het transport van aardgas, dit component zit verwerkt in de totaalprijs voor gas of de prijs per kWh voor aardgas die je betaalt aan je energieleverancier.

Visie: Fluxys, de referentie als wereldwijde partner in gasinfrastructuur

Missie: Als onafhankelijke partner in gasinfrastructuur draagt Fluxys bij tot een duurzame energietoekomst en onze gepassioneerde teams zorgen voor een betrouwbare en betaalbare instroom van energie naar de markt.

Bij de visie en missie hoort een strategie, die is voor Fluxys als volgt: groeien in België en Europa, focussen op nieuwe groeigebieden, zoals de energietransitie of verduurzaming. Ook nieuwe investeringen en projecten buiten Europa behoren tot de ambities van Fluxys. Daarbij vormt de huidige infrastructuur van Fluxys de basis tot groei.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw gasverbruik op jaarbasis?

Bereken jouw verbruik met de energiecalculator!

Wat zijn de transportkosten bij Fluxys?

Indien je als particulier of professioneel aardgas afneemt, betaal je een deel van je energiefactuur aan de transportnetbeheerder (jouw energieleverancier stort dit bedrag op de rekening van Fluxys), dit wordt ook wel de transportkost van aardgas genoemd. Het transmissietarief wordt voorgelegd aan de CREG. Als de tarieven worden goedgekeurd worden ze voor een periode vastgelegd, zodat huishoudelijke klanten of klein professionelen niet voor verrassingen komen te staan bij onvoorziene prijsstijgingen.

Transportkosten aardgas 2020De transportkosten van aardgas liggen voor huishoudelijke klanten op 0,182 eurocent per kilowattuur (c€/kWh). Deze prijs is geldig voor het jaar 2020 en is inclusief BTW. Klein professionelen of KMO's betalen 0,150 c€/kWh exclusief BTW.

Contactgegevens Fluxys

Wil je Fluxys contacteren? Heb je een vraag of wil je meer weten over de gasmarkt of de energiemarkt in het algemeen? Maak dan gebruik van het contactformulier op de website van Fluxys. Je kunt Fluxys ook volgen via social media op LinkedIn en Twitter.

Telefoonnummer Fluxys

Wil je liever een medewerker persoonlijk spreken? Neem dan telefonisch contact op met de Fluxys. Het telefoonnummer dat je kunt bellen is ☎ 02 282 72 11 (zonaal tarief).

Een fax sturen naar Fluxys is ook mogelijk dat kan naar het faxnummer: +32 2 230 02 39.

Adres hoofdzetel Fluxys

De hoofdzetel van Fluxys is gevestigd in Brussel, hieronder vind je het adres:

Fluxys Belgium
Kunstlaan 31
1040 Brussel

Op zoek naar voordelig gas voor thuis? Wil je veranderen van energieleverancier en op zoek naar een voordelig aardgastarief? Bel ons gratis voor energieadvies op het nummer:
☎ 02 588 92 38 Wij helpen je bij de overstap!

energieleveranciers vergelijken

Energietarieven vergelijken in de vergelijker van CallMePower!

Vergelijk de energieleveranciers en tarieven, stap over en bespaar. Alle prijzen, groene energieleveranciers en deals op een rijtje!

Geactualiseerd op