Hoe ziet de energiemarkt in Brussel eruit?

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

Energie Brussel

De Brusselse energiemarkt wijkt af van de Waalse en Vlaamse energiemarkt en is daarom interessant om nader te bekijken. Net als in de rest van het land zijn de betrokken spelers op de Brusselse energiemarkt als volgt verdeeld:

 1. Regulatoren,
 2. Producenten,
 3. Transport netwerkbeheerders,
 4. De Distributeur,
 5. Energieleveranciers

Daarentegen verschilt het aanbod van energie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aanzienlijk met dat ten opzichte van Wallonië en Vlaanderen. Hoe dit is ontstaan en waarom, lichten wij verder toe in dit artikel. Er zijn specifieke voorwaarden in Brussel voor het aanbod en de levering van energie waardoor niet elke leverancier zich op de Brusselse energiemarkt waagt. Dit heeft uiteraard ook consequenties voor de consument en beïnvloedt de keuze mogelijkheid. Tevens is er minder concurrentie in Brussel aanwezig waardoor er meer vrijheid is voor de energieleveranciers om prijzen te laten stijgen of bepaalde voorwaarden te stellen. Om een goed beeld te krijgen van de energiemarkt in Brussel, lichten wij de verdeling en factoren in dit artikel verder toe.


De spelers op de Brusselse energiemarkt

Om een goed beeld te krijgen van de verdeling op de energiemarkt in Brussel, zullen wij elke speler nader bekijken. Deze hebben elk hun eigen taken en plichten. Ze zijn allen afhankelijk van elkaar en werken samen om jouw lichten te laten branden in huis. Een deel van de energieprijzen op je factuur hebben te maken met de bijdrage van deze spelers voor het leveren van energie. Produceren, transporteren, verdelen en het controleren van energielevering, er komt meer bij kijken dan je in de eerste instantie denkt. Voor elke speler is een bedrag op je factuur berekend.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw stroomverbruik op jaarbasis?

Bereken jouw energieverbruik met de energiecalculator!

De regionale energie regulator

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is BRUGEL (BRUssel Gas & ELektriciteit) de toezichthouder op de energiemarkt. In Vlaanderen is de VREG de regulator voor energie en in Wallonië de CWaPE. Maar wat doet een regulator zoal?

Taken en verantwoordelijkheden van BRUGEL:

 • Het verlenen van licenties aan elektriciteits- en gasleveranciers actief in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
 • Toezicht houden op de distributienetbeheerder voor elektriciteit en gas: Sibelga
 • Controleren van de transporteur van elektriciteit en gas: Elia
 • Erop toezien dat de gewestelijke nationale wetgeving en de openbare dienstverplichtingen worden nageleefd
 • Goedkeuren van de distributienettarieven
 • Het verlenen van groenestroomcertificaten (GSC)

Kortom, de regulator zorgt ervoor dat de gehele organisatie rondom de energielevering goed verloopt. Zij zijn vaak de instantie die de definitieve beslissing maken over veranderingen, problemen en certificaten verstrekking.

enrgie opwekken groene stroom

Energie producenten

Energie producenten zijn de personen en bedrijven die ervoor zorgen dat er energie beschikbaar is. Dit kan door middel van zonnepanelen, kerncentrales, windmolens, biomassa en waterkracht. Voor particulieren zijn vaak de zonnepanelen de eerste keuze. Steeds meer producenten kiezen tevens voor het opwekken van duurzame energie. Oftewel bronnen die eindeloos beschikbaar zijn en die geen tot weinig impact hebben op het milieu. Deze vorm wordt ook wel hernieuwbare energie genoemd. We lichten je toe welk soort producenten er op de Brusselse energiemarkt te vinden zijn.

Particulieren

Er zijn verschillende particulieren die hun eigen energie opwekken, deze energie kan bijvoorbeeld door zonnepanelen worden gewonnen. Iedereen die energie opwekt kan een elektriciteitsproducent worden genoemd. De overtollige energie die niet direct door de producent zelf wordt gebruikt, gaat het distributienet op. Deze energie kan door middel van (groene-) stroomcertificaten of steuncertificaten, worden verkocht aan een leverancier. Om energieopwekker te worden en je energie te verkopen heb je een aantal dingen nodig en je administratie goed hebben geregeld.

Wat heb je nodig om energie te produceren en te verkopen?

 1. Een injectiemeter, om je energie te meten wat het net opgaat
 2. Een omvormer, om het juiste vermogen te injecteren op het net
 3. Ook moet je in aanmerking komen voor de steuncertificaten (check dit goed wanneer je producent wilt worden)
 4. Meld je aan bij leveranciers, zodat zij jouw energie kunnen opkopen
certificaat groene stroom

Het is vereist voor leveranciers om elk jaar een bepaald aantal groenestroomcertificaten (GSC´s) op te kopen. In andere woorden, je energie kan dus altijd wel terecht bij één van de leveranciers.

Met de injectiemeter kan je de productie aan Sibelga doorgeven, dit doe je 4 keer per jaar. De indexatie van Sibelga wordt vervolgens na validatie doorgegeven aan Brugel, zij wijst GSC´s toe aan de producenten. Met dit certificaat kan jij starten met de verkoop van je energie aan de energieleveranciers. De uiteindelijke transactie wordt voldaan via Brugel.

ENGIE Electrabel

Als producent zorgt ENGIE Electrabel voor 45% van de productiecapaciteit in België. Ze zijn tevens de grootste producent in het land en wekken de energie lokaal op. De energie die ze produceren bestaat uit een mix van de verschillende typen: Hernieuwbare, kern- en klassieke energie. Je kan kiezen om alleen de groene energie van ENGIE te verbruiken.

Buiten Brussel aangekochte energie

Veel energieleveranciers kiezen ervoor om hun energie elders vandaan te halen. Dit kan uit een andere regio in België afkomstig zijn of uit het buitenland. Sommige focussen op voornamelijk groene energie, anderen die proberen de prijs zo laag mogelijk te houden kopen verschillende soorten energie in.

Kies voor hernieuwbare energieHet gebruik van groene energie draagt bij aan een beter milieu en het reduceren van klimaatopwarming. Hiernaast wordt bij de productie van groene energie weinig tot geen CO2 uitgestoten.

Transmissienetbeheerders

hoogspanningsnet tranbsport energie

Net als in de rest van het land is Elia verantwoordelijk voor de transport (transmissienet) van elektriciteit en Fluxys voor al ons aardgas.

De elektriciteit die wordt vervoerd is afkomstig van Belgische stroomproducenten of van geproduceerde elektriciteit afkomstig uit buurlanden. De energie wordt vervolgens vervoerd via de hoogspanningslijnen, door de transportnetbeheerder, naar de grote afnemers of naar de distributienetten.

Om aardgas te transporteren wordt deze eerst omgezet in een vloeibare massa. Vloeibaar aardgas wordt opgeslagen in grote tanks en getransporteerd met schepen of met vrachtwagens. Bij aankomst op bestemming wordt het her-vergast bij de aardgasterminal. Hierna gaat het via de hogedruk pijpleidingen Brussel in en wordt het afgeleverd aan de distributienetbeheerder. Deze verdeeld de energie vervolgens het net op.

De distributienetbeheerder

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er slechts één distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als aardgas dit is Sibelga, aangewezen door de regionale overheid. Sibelga is actief in de 19 Brusselse gemeenten, met een duizendtal aan werknemers. De distributienetbeheerder is verantwoordelijk voor het beheer van het netwerk. Dit houdt in dat zij onder andere het netwerk onderhouden, ze zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van de meteropnames en het verwerken van de verbruiksgegevens.

distributie energie laagspanning

Sibelga produceert geen energie, ze zorgt er echter wel voor dat stroom vanaf het distributienetwerk bij jou in huis terecht komt en dat je meter werkt. Hiernaast geef je de meterstanden aan Sibelga door, zij doen de afhandeling hiervan met de energieleverancier. In het geval van stroompanne of gasreuk zijn ze ook betrokken bij het oplossen van het probleem. Vermogenbegrenzers inzetten wanneer nodig (minimale stroomtoevoer).

Sibelga berekend dezelfde distributiekosten voor alle inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De energieleveranciers en de Brusselse energiemarkt

Verschillende Belgische energieleveranciers hebben ervoor gekozen om niet aan de Brusselse particulieren te leveren. Dit heeft deels te maken met de vele `strenge´ regels voor de bescherming van de consumenten. Zo is het bijvoorbeeld moeilijker voor een leverancier om energielevering van een wanbetaler te onderbreken, ondanks dat er in Brussel meer wanbetalers zijn dan in Wallonië of Vlaanderen.

Kenmerken energiemarkt Brussel

Gelukkig zijn er verschillende leveranciers die wel huishoudens in Brussel van hun energie voorzien. Wel een stuk minder dan in de rest van België. Slechts 6 leveranciers leveren aan particulieren in Brussel. Dit heeft te maken met verschillende factoren:

afvragen particulieren energiemarkt
 1. De leverancier is verplicht een 3-jarig contract aan te bieden, echter de klant moet elk moment kunnen opzeggen (met een opzegtermijn van 1 maand).
 2. Er is extreme bescherming voor wanbetalers, stopzetten van een contract kan meer dan een jaar duren. Zo lang kan het proces lopen. Tijdens deze periode blijft de leverancier zelf voor de distributiebijdrage en de taksen betalen.
 3. Sommige leveranciers hechten waarde aan hun volledig nationale levering en blijven in Brussel hun energie verstrekken. Zij willen geen regio´s uitsluiten.

Niet alle tarieven liggen hoger in Brussel. Er zijn zelfs energie aanbieders die special aantrekkelijke tarieven voor de markt in Brussel presenteren.

Energieleveranciers Brussel

Wij geven hieronder weer welke leveranciers er in Brussel aanwezig zijn. Je kan meer informatie vinden op het volledige overzicht van energieleveranciers in België.

De Brusselse energieleveranciers:

Welke leverancier past bij jou?Wil jij meer informatie over de best passende of voordeligste leverancier voor jou in Brussel? Bel ons op:  ☎ 02 588 92 38 voor gratis advies!

De ombudsman voor Energie

Voor het doorgeven van een klacht, dien je altijd eerst de energieleverancier zelf te contacteren. De Ombudsman van Energie is beschikbaar wanneer er geen oplossing kan worden gevonden tussen de twee partijen. Deze instantie is een autonome entiteit en zal de klacht daarom objectief bekijken. Hierover kan je meer informatie vinden op hun website.

energieleveranciers vergelijken

Wil je graag energieleveranciers vergelijken?
Check de beste deals in de vergelijker van CallMePower!

Vergelijk de energieleveranciers en tarieven, stap over en bespaar. Alle prijzen en deals op een rijtje!

Geactualiseerd op