gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Alles over de meterkast: plaatsen, regels en afmetingen

Meterkast

In principe heeft iedereen een meterkast in huis. Hoe je de ruimte ook noemt (tellerkast, meterruimte of compteurkast), de meterkast is zeer belangrijk voor de werking van alle elektriciteit in de woning. In dit artikel leggen we je alles uit over de meterkast, zoals het plaatsen en de installatie, maar ook de meterkast afmetingen en de specifieke regels.


Wat is de meterkast elektriciteit?

Bij een meterkast denken we vaak aan een elektrische installatie. Deze installatie bestaat uit de meterkast, een verdeelbord en de leidingen. De meterkast is echter veel meer dan slechts een ruimte voor elektriciteit. De meterkast is een ruimte in een pand waar de verschillende meters en aansluitingen voor alle nutsvoorzieningen zijn geplaatst.

Voor verschillende leveringen zijn soms ook meerdere en dus aparte meterkasten aanwezig. Denk hierbij aan een studentenkot.

Geen elektriciteit thuis? Bekijk hoe je een kortsluiting kunt oplossen of wat te doen bij een stroompanne.

Meterkast aansluiten nutsbedrijven

Een standaard meterkast heeft vaste afmetingen en vaste posities van inkomende kabels en leidingen van nutsbedrijven. De meterkast bestaat uit vijf verschillende zones. In de meterkast komen dus alle nutsleidingen binnen. De meterkast bestaat uit:

 1. gasaansluiting met een gasmeter voor het meten van het gasverbruik in m3;
 2. elektriciteitsaansluiting met een elektriciteitsmeter voor het meten van het stroomverbruik in kWh;
 3. waterleiding voor het drinkwater met een watermeter;
 4. CAI (kabeltelevisie en internet) met een aansluiting voor de antenne;
 5. telefoon, tv en internet met een telecom aansluiting (koper of glasvezel).

In sommige gemeenten is er ook een warmtemeter te vinden in de meterkast. Dit is enkel in de gemeenten waar stadsverwarming beschikbaar is.

Op zoek naar het beste energiecontract? Energie vergelijken doe je met CallMePower!

Locatie van de meterkast België

De meterkast betreft meestal een kast op de gelijkvloerse verdieping vlak bij de voordeur. In sommige gevallen is een meterkast ook te vinden in de kelder, garage of in een aparte ruimte aan de buitenkant van een woning. In appartementsgebouwen en in grote bedrijfspanden kunnen meerdere meterkasten bevinden of één algemene meterkast.

In veel woningen is de watermeter onder de elektriciteitsmeter te vinden. Bij de meeste oudere panden is de watermeter vaak onder de grond te vinden.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Meterkast plaatsen en de regels

Een meterkast plaatsen gebeurt in de meeste gevallen door de netbeheerder of door een erkende technieker. Het is in principe mogelijk om de voorbereidende werken zelf uit te voeren. Het is echter altijd aan te raden om advies te vragen van een erkende technieker doordat de regelgeving vaak veranderd.

Daarnaast kan het plaatsen van een meterkast best lastig zijn, aangezien de plaatsing is onderworpen aan strikte regels.

Standaard meterkast plaatsen regels

Een meterkast plaatsen is onderworpen aan een aantal belangrijke regels. Een nieuwe meterkast moet altijd voldoen aan deze voorwaarden. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat de meterkast niet voldoet aan de AREI-normen. De zes regels voor het plaatsen van een meterkast zijn:

 1. De opstelling van de meterkast is goed toegankelijk en zo dicht mogelijk bij de rooilijn. Om deze reden wordt de meterkast direct bij de voordeur, inkom of garage van de woning geplaatst.
 2. De meterkast mag geen hinder ondervinden van weersomstandigheden. De meterkast moet vrij zijn van vocht, overdekt en omsloten hangen.
 3. Indien de elektriciteitsmeter is opgesteld bij de gasmeter, mag de gasleiding en de gasmeter niet onder de elektriciteitsmeter worden geplaatst.
 4. De meterkast moet vlot bereikbaar zijn en voldoen aan de juiste meterkast afmetingen.
 5. De meterkast moet voldoende verlicht zijn.

Niet aanwezig in de woning tijdens verbouwing? Kies voor een leegstandscontract energie om niet afgesloten te worden.

Verboden ruimtes meterkast aansluiten

Er zijn ook een aantal ruimtes in woningen of bedrijfspanden waar het niet toegestaan is om de meterkast te plaatsen. Dit komt vooral doordat deze ruimtes over het algemeen minder veilig zijn dan de bovengenoemde ruimtes of voor onveilige situaties kunnen zorgen. Een meterkast plaatsen in de volgende ruimtes is niet toegestaan:

 • sanitaire ruimtes, zoals toilet of badkamer;
 • slaapkamers;
 • ruimtes met beperkte beweeg- of werkruimte;
 • ruimtes meer dan twee verdiepingen verwijderd van de begane grond.

Afmetingen meterkast in België

Een meterkast moet bepaalde afmetingen hebben om te voldoen aan de regels. Daarnaast moet er ook voldoende ruimte rondom de meterkast aanwezig zijn. We zetten de meterkast afmetingen hieronder op een rij:

 • Maximale hoogte bovenkant meterkast: 200 cm.
 • Minimale hoogte onderkant meterkast: 120 cm.
 • Minimale afstand tussen bovenkant meterkast en plafond: 40 cm.
 • Vrije ruimte: 60 cm breed en 100 cm diep.
Meterkast afmetingen

Rooilijn installatie meterkast

Bij het plaatsen van een meterkast zal je altijd de eisen van de netbeheerder in acht moeten nemen. Eén van deze eisen betreft de rooilijn. Dit is de door de overheid vastgelegde grenzen tussen het openbare domein en de private gronden.

De toevoerkabel die via de zogenaamde aansluitbocht (ook wel energiebocht genoemd) de woning binnenkomt, wordt verbonden met de meterkast. Deze kabel moet zonder gevaar voor beknelling onder de grond de woning verlaten. Het is noodzakelijk om deze kabel voldoende lengte te geven om de afstand tussen de meterkast en de rooilijn te overbruggen.

Deze kabel neemt 1 meter in beslag opgerold in de kast, 1,5 meter door de hoogte tot de grond en 0,5 meter voor de binnenkabel. Tel dit op bij de afstand die is opgegeven door de netbeheerder en je weet hoe lang de kabel voor de meterkast moet zijn.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Meterkast Fluvius plaatsen en de regels

Doordat de Vlaamse netbeheerder Fluvius steeds vaker zag dat meterkasten niet correct of niet veilig geïnstalleerd waren, is er nu een standaard meterkast geïntroduceerd. Het is mogelijk om te kiezen voor de meterkast van Fluvius, genaamd de 25D60 meterkast. De Fluvius 25D60 meterkast is een modulair systeem dat bestaat uit een bodem, aansluitscheider, tussenkader en een dekselset.

Meterkast 25D60 Fluvius aansluiten

De 25D60 meterkast is een model meterkast met afmetingen opgesteld door de netbeheerder Fluvius. Bij de installatie van dit type meterkast weet je dus zeker dat de meterkast voldoet aan alle eisen. Dit type meterkast is aan te schaffen vanaf ongeveer € 100.

Vervolgens dient de meterkast geïnstalleerd te worden door een erkende technieker. De afmetingen voor het plaatsen van de 25D60 Fluvius meterkast zijn hetzelfde als de afmetingen die hierboven zijn genoemd.

Energie en telecom regelen na aansluiting meterkast

Nadat de meterkast geïnstalleerd is, zal je een energiecontract en een telecomcontract af moeten sluiten. In dit onderdeel leggen we uit hoe je alle contracten voor in je woning moet regelen.

Telecom- en energiecontract afsluiten

Voor het afsluiten van je contracten zal je moeten kiezen uit één van de energieleveranciers en één van de telecom providers die in België actief zijn.

Indien je al een energiecontract hebt, is het altijd mogelijk om te veranderen van energieleverancier. Consumenten in België staan namelijk geheel vrij om over te stappen, zonder opzegvergoeding. Ben je dus niet tevreden of betaal je teveel? Stap dan over!

Je oude energiecontract opzeggen zal in de meeste gevallen niet nodig zijn. Zodra je een nieuw energiecontract afsluit, zal je nieuwe leverancier automatisch het oude contract opzeggen. Wel zo gemakkelijk!

verhuizen
verhuizen

Energie en telecom verhuizen in één keer geregeld!

CallMePower helpt je kosteloos met het opzeggen en afsluiten van je energie- en telecomcontracten. Bel ons voor geheel vrijblijvend en gratis advies!

verhuizen
verhuizen

Energie en telecom verhuizen in één keer geregeld!

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Geactualiseerd op