gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

Prijs elektriciteit België: hoe wordt de prijs per kWh stroom berekend?

Prijs Elektriciteit België

De tariefkaart met de elektriciteitsprijzen van een van de Belgische energieleveranciers kan complex en moeilijk te bestuderen zijn. Als je wilt overstappen, maar ook als je klant bent, wil je tenslotte weten hoeveel je betaalt voor jouw stroom per kWh. Meerdere factoren beïnvloeden de energieprijs. We leggen je in dit artikel alles uit over hoe de stroomprijs is opgebouwd.


Prijs elektriciteit per kWh

De prijs van elektriciteit is de prijs die je maandelijks op je factuur terug kan vinden. Dit is dus de daadwerkelijke prijs die je betaald voor je stroom. Dit is iets anders dan de kost van de elektriciteit. Bij de kost van de elektriciteit spreekt men van een brutoprijs per kilowattuur (kWh) exclusief de transport-, distributie- en diverse abonnementskosten.

Afhankelijk van het type meter, de gekozen aanbieder en het tarief (formule) ligt deze prijs voor stroom tussen 6 en 11 Euro cent per kWh. De eindprijs die jij betaalt voor stroom kan daarentegen tot boven de 20 cent per kWh komen te liggen. In de diagram hieronder kan je zien dat de energiekost goed is voor 35,65% van de totale elektriciteitskosten en dat de prijs bestaat uit heel veel andere componenten.

Bron: VREG, 2021

De energiekost bestaat enkel uit productiekost van de elektriciteit plus de gemaakte administratieve leveringskosten (facturen aanmaken, debiteurenbeheer, marketingkosten en winstmarge). De eindprijs van elektriciteit bestaat uit een grote hoeveelheid componenten. We lichten ze allemaal hieronder toe.

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur en wil je ook besparen?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk! Bel CallMePower voor gratis energieadvies en start met besparen!

Hoge elektriciteitsprijzen Wil je weten waarom de prijzen voor elektriciteit en gas in België en in Europa zo hoog zijn? Lees dan ons artikel over de stijgende energieprijzen.

Energiecomponent

De energiekost bestaat uit het energiecomponent en de jaarlijkse vergoeding. Het energiecomponent voor stroom zijn de kosten voor het produceren of opwekken van elektriciteit, andere gemaakte kosten, plus de winstmarge voor de leverancier.

Energieleveranciers bieden huishoudelijke klanten en kmo's energiecontracten aan. De elektriciteitsprijs kan variabel of vast zijn tijdens de contractperiode. De prijs per kilowattuur is bij een variabel contract onderhevig aan prijsdalingen en -stijgingen op de energiemarkt. Bij een vast contract blijft de prijs per kWh hetzelfde voor de gehele contractperiode.

Prijsschommelingen stroom

Prijs elektriciteit België

De prijs van elektriciteit wordt beïnvloed door een groot aantal factoren en kan hierom ook sterk verschillen gedurende een bepaalde periode. Zo is de elektriciteitsprijs sterk afhankelijk van de gasprijs, maar ook van het weer. Indien het koud weer is, neemt de vraag toe, waardoor de prijs ook kan stijgen. We zetten hieronder een aantal factoren op een rijtje die een sterke invloed hebben op de prijs.

 • Energievoorraad en productie ;
 • Type energie (energiebron) ;
 • Olieprijs en gasprijs ;
 • Politieke achtergronden in de wereld ;
 • Het weer ;
 • Seizoenen.

We hebben ook een informatieve Youtube video gepubliceerd over de prijsevolutie van elektriciteit. Zo ontdek je meer over de prijsschommelingen en waarom je in de herfst bijvoorbeeld een hogere prijs betaalt voor een kWh stroom.

Er zijn dus vele factoren die jouw elektriciteitsprijs beïnvloeden, maar waar je zelf eigenlijk geen controle over hebt. Hoe bespaar je dan op je elektriciteitsfactuur? Er zijn een aantal gemakkelijke en gratis tips die je kan uitvoeren om snel te besparen op je factuur.

Besparen op de stroomprijs per kWh

Besparen op de prijs van elektriciteit per kWh wil natuurlijk iedereen! De eerste stap om te gaan besparen op je elektriciteitsfactuur is om een goed inzicht te krijgen in je huidige facturen en hoeveel je per maand aan stroom verbruikt. Hierna is het aan te raden om de kilowattuur prijzen van alle energieleveranciers te vergelijken. Vergelijk niet alleen de prijs per kWh, maar kijk ook naar de hoogte van de jaarlijkse vaste vergoeding.

Overstappen naar de goedkoopste of goedkopere energieleverancier is een van de makkelijkste en snelste manieren om op je factuur te besparen. Bel ons voor geheel gratis en vrijblijvend advies en onze collega’s zoeken de beste en goedkoopste leverancier voor jouw verbruik.

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

Volg deze onderstaande tips of aandachtspunten en zo help je jezelf een handje op weg naar een passende aanbieder met een voordelig energietarief.

 • Tips: besparen op de stroomprijs
 • Ga voor jezelf na welke extra diensten je werkelijk nodig hebt. Er zijn formules met extra services, zoals korting op ketelonderhoud, pechverhelping aan huis, extra verzekering voor je zonnepanelen, etc ;
 • Wil je een 100% online dienstverlening of wil je ook telefonisch geholpen kunnen worden? ;
 • Ga je voor groene stroom of kies je voor grijze stroom? ;
 • Ga je voor een vast stroomtarief of wil je een elektriciteitstarief aan variabele prijzen?

Prijsvergelijking elektriciteit

Elke maand opnieuw vergelijken we als prijsvergelijker alle energieprijzen in België. We hebben hieronder een top 6 samengesteld van de grootste leveranciers met hun actuele vaste elektriciteitstarief voor huishoudelijke klanten in Vlaanderen en Wallonië. Het gaat om een selectie van contracten met een vast tarief voor de duur van 1 of 2 jaar.

Prijsvergelijking elektriciteitstarieven grootste leveranciers nummers 1-3
ENGIE Electrabel
Easy Fixed
Luminus
Optifix
Lampiris
Top
Vaste vergoeding /jaar 54.490000 60.500000 69.000000
Energiekost (in €cent/kWh) 15.43200 9.84000 19.58760
Duur 1 jaar 2 jaar 1 jaar
Groene stroom Optie
extra kost
Nee Ja
Tariefinfo
Prijsvergelijking elektriciteitstarieven grootste leveranciers nummers 4-6
Eneco
Zon & Wind Vast
Essent
Vast Groen
Mega
Easy Vast
Vaste vergoeding /jaar 60.000000 69.950000 40.000000
Energiekost (in €cent/kWh) 18.00000 9.81500 20.92000
Duur 1 jaar 1 jaar 1 jaar
Groene stroom Ja Ja Ja
Tariefinfo 02 585 31 31 02 588 56 68

Huidige tarieven in oktober 2021. De vergeleken packs zijn een selectie voor huishoudelijke klanten met een enkelvoudige elektriciteitsmeter in Vlaanderen of Wallonië.

In deze tabellen wordt enkel de energiekost van elektriciteit vermeld. Het gaat om de inkomst voor jouw energieleverancier. Dit bestaat uit het energiecomponent, de jaarlijkse vergoeding en de kosten voor groene stroom en warmtekrachtkoppeling.

De kost van openbaredienstverplichtingen

ODV’s zijn de uiteenlopende verplichtingen die worden opgelegd aan de distributienetbeheerders en energieleveranciers op de elektriciteits- en aardgasmarkt in Vlaanderen. Ze zijn bedoeld als correcties op de vrije marktwerking in het algemeen belang.

Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de kosten van de warmtekrachtkoppeling. Het Vlaamse energiedecreet van 2012 verplichtte leveranciers om meer groene energie aan te kopen. Belgische energieleveranciers kregen hierdoor hogere kosten en deze kosten worden doorberekend aan de klant.

De kosten van de warmtekrachtkoppeling oftewel WKK worden berekend op basis van uw elektriciteitsverbruik. Hoe hoger je verbruik, hoe hoger de WKK kosten zullen zijn. Indien je een berekening wilt van de WKK kosten, kan je deze aanvragen bij je leverancier.

Nettarieven elektriciteit België

De kosten voor het vervoer van elektriciteit wordt ook wel netkosten of nettarieven genoemd. Deze hebben een grote invloed op de uiteindelijke elektriciteitsprijs in België.

Transportkosten elektriciteit België

Het transportnet bestaat uit hoogspanningskabels en wordt beheerd door Elia. Bij het transport van elektriciteit over deze hoogspanningslijnen treed er een verlies op van 15% per duizend kilometer hoogspanningslijn. Er komt ook stroom uit het buitenland onze kant op en omdat elektriciteit soms lange afstanden moet afleggen, vindt er transportverlies plaats. Dit kan hoge kosten met zich meebrengen voor Elia. Ook maakt de transmissienetbeheerder kosten voor het onderhoud van het hoogspanningsnet.

Distributiekosten elektriciteit België

Het elektriciteitsnet bestaat verder uit laagspanningskabels en middenspanning lijnen. Via deze kabels komt de elektriciteit bij jou thuis. In België zijn de distributienetbeheerders verantwoordelijk voor het beheer van dit distributienet. Dit zijn de voormalige intercommunales. Ook deze speler neemt een aandeel tot zijn rekening in de elektriciteitsprijs die je uiteindelijk als consument betaalt.

De belangrijkste partijen zijn: (ORES in Wallonië, Sibelga en in Vlaanderen Fluvius, de zogenaamde netbeheerders. Hun kosten worden vertegenwoordigd door:

Type meter en stroom tarief

Kosten type meter stroom

De transport- en distributiekosten variëren afhankelijk van jouw netbeheerder. Deze kosten zijn ook eveneens afhankelijk van het type elektriciteitsmeter waarvoor je geopteerd hebt. We onderscheiden drie type meters:

 1. Normaal- of enkelvoudig tarief: dit is één en dezelfde prijs per kWh in combinatie met een enkelvoudige meter. Het tarief verandert niet gedurende 24 uur.
 2. Dubbeltarief of dag-en nachttarief: voor de piekuren verschilt de prijs per kWh van de daluren. De prijs voor piekuren ligt hoger dan het normaaltarief, tijdens de daluren rekent men lagere prijzen dan het normaaltarief aan. De dal- en piekuren zijn afhankelijk van jouw woonplaats en verschillen dus onderling. Dit elektriciteitstarief is altijd in combinatie met een tweevoudige meter.
 3. Uitsluitend nachttarief: Dit is een stroomprijs per kWh met een verlaagd tarief gekoppeld aan een meter die enkel 's nachts werkt. De meeste leveranciers rekenen geen vaste abonnementskost en de voorwaarde is dat er een andere elektriciteitsmeter actief is. Dit elektriciteitstarief is altijd in combinatie met een uitsluitend nachtmeter.

Tenslotte rekent de netbeheerder een jaarlijkse vaste abonnementskost van gemiddeld 4 a 10 Euro per jaar, onafhankelijk van het stroomverbruik.

De transport- en distributiekosten vormen de grootste deel van de totale elektriciteitsprijs per kWh in België. Dat komt neer op 40 à 70% van de prijs per kWh inclusief alle belastingen.

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

Toeslagen elektriciteit België

Naast belasting, de transportkosten en de distributiekosten zijn er ook nog een aantal overige kosten die onderdeel zijn van je energiefactuur, namelijk:

 1. De energie heffing bedraagt €5,16 per jaar in 2021. Deze heffing is niet onderworpen aan BTW ;
 2. Federale bijdrage 0,35117 €cent per kWh in 2021. Deze bijdrage is niet onderworpen aan BTW ;
 3. Energiebijdrage van 0,23306 €cent per kWh. Deze bijdrage is inclusief 21% BTW ;
 4. Transmissiekosten tussen de €2,60 en €2,97 (excl. federale bijdrage), afhankelijk van je distributienetbeheerder. Deze bijdrage is inclusief 21% BTW ;
 5. Databeheer kosten van €13,64 per jaar in 2021. Deze bijdrage is inclusief 21% BTW.

BTW elektriciteit in België

Tussen 1 april 2014 en 31 augustus 2015 was de BTW op elektriciteit drastisch teruggeschroefd van 21% naar 6%. Het is nu, sinds 1 september 2015, opnieuw 21%. De BTW van 21% wordt toegepast op alle componenten, behalve op de federale bijdrage, de aansluitingsvergoeding in het Waalse Gewest en de heffing ter financiering van het Energiefonds in Vlaanderen, waarvan de bedragen niet aan BTW onderworpen zijn.

Geactualiseerd op