energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower
energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Prijs elektriciteit per kWh België 2024: prijzen vandaag

Geactualiseerd op
minuten lezen
Prijs elektriciteit Belgie

De laagste elektriciteitsprijs vandaag in België bedraagt € 14,02 per kWh (in €cent per kWh). Deze elektriciteitsprijs is beschikbaar bij Mega met het contract Mega Smart Green Flex op basis van het verbruik van een gemiddeld Belgisch huishoudens. Bekijk hier alle informatie over de prijs van elektriciteit, een overzicht van de elektriciteitsprijzen bij alle leveranciers, de samenstelling en de evolutie.

Prijs elektriciteit per kWh vandaag

Door het vergelijken van elektriciteitsprijzen is het mogelijk een hoop te besparen op je maandelijkse lasten. De elektriciteitsprijs per kWh, maar ook de dienstverleningen, kunnen sterk verschillen per leverancier. Daarnaast hebben de hoge elektriciteitsprijzen laten zien dat het hebben van een goed energiecontract bij de juiste leverancier een groot verschil kan maken.

In de vergelijking hieronder zijn de voordeligste elektriciteitstarieven van alle energieleveranciers in Vlaanderen op 25 juli 2024 weergegeven (exclusief speciale contracten en coöperaties). Gebruik de CallMePower energie vergelijker om alle contracten te vergelijken.

Prijs elektriciteit per kWh 25 juli 2024
LeverancierPrijzen (kWh-prijs in €cent en vaste vergoeding per jaar)Klant worden
Bolt Energie
Bolt Variabel Go
 • Prijs per kWh: € 11,28
 • Vaste vergoeding: € 11,88
Dit contract is niet beschikbaar bij CallMePower.
DATS 24
DATS 24 Groen Variabel
 • Prijs per kWh: € 11,44
 • Vaste vergoeding: € 38,50
Dit contract is niet beschikbaar bij CallMePower.
EBEM
Ebem Groen Dyn@mic
 • Prijs per kWh: € 11,46
 • Vaste vergoeding: € 75,00
Dit contract is niet beschikbaar bij CallMePower.
Elegant
Elegant BUDGETair
 • Prijs per kWh: € 11,70
 • Vaste vergoeding: € 50,00
Dit contract is niet beschikbaar bij CallMePower.
Eneco
Eneco Zon & Wind Flex
 • Prijs per kWh: € 11,19
 • Vaste vergoeding: € 100,00
Energie.be
Energie.be Elektriciteit Variabel
 • Prijs per kWh: € 10,70
 • Vaste vergoeding: € 35,00
Energy Knights
Energy Knights Elektriciteit Variabel
 • Prijs per kWh: € 11,03
 • Vaste vergoeding: € 60,00
Dit contract is niet beschikbaar bij CallMePower.
ENGIE Electrabel
ENGIE Direct Indexed
 • Prijs per kWh: € 10,99
 • Vaste vergoeding: € 100,70
Dit contract is niet beschikbaar bij CallMePower.
Frank Energie
Frank Energie Variabel
 • Prijs per kWh: € 11,32
 • Vaste vergoeding: € 60,00
Luminus
Luminus BasicFlex
 • Prijs per kWh: € 11,54
 • Vaste vergoeding: € 21,20
Dit contract is niet beschikbaar bij CallMePower.
Mega
Mega Smart Green Flex
 • Prijs per kWh: € 14,02
 • Vaste vergoeding: € 58,30
OCTA+
OCTA+ Clear
 • Prijs per kWh: € 9,65
 • Vaste vergoeding: € 75,00
Power2you
Power2You Dynamic
 • Prijs per kWh: € 9,95
 • Vaste vergoeding: € 60,00
Dit contract is niet beschikbaar bij CallMePower.
TotalEnergies
TotalEnergies Pixel
 • Prijs per kWh: € 11,67
 • Vaste vergoeding: € 55,00

Huidige tarieven in mei 2024, tarieven met een "-" zijn niet beschikbaar of nog niet gekend.
De getoonde contracten zijn de voordeligste contracten die de energieleverancier aanbiedt (inclusief kortingen die bij CallMePower beschikbaar zijn) voor een enkelvoudige energiemeter. Gebruik de CallMePower energievergelijker om alle contracten te vergelijken.

c€/kwh betekenis

c€/kWh staat voor "eurocent per kilowattuur" en is een eenheid die de kosten van elektriciteit aangeeft. Het betekent hoeveel cent je betaalt voor elke kilowattuur (kWh) energie die je verbruikt. Eén kilowattuur is de hoeveelheid energie die wordt verbruikt door een apparaat van 1.000 watt gedurende één uur.

Een apparaat van 1.000 watt dat één uur aanstaat gebruikt dus 1 kWh en kost bij het voordeligste contract deze maand € 14,02 eurocent.

CallMePower, een merk van Selectra in België, heeft een samenwerkingsverband met de bovenstaande leverancier(s). Wanneer je op een van de gesponsorde links klikt, zul je doorverwezen worden naar de website van de leverancier. CallMePower krijgt een commissie voor elk afgesloten abonnement. Dit heeft geen invloed op de prijs voor de klant.

Vaste of variabele stroomprijs kiezen?

Een belangrijke keuze die je moet maken bij het afsluiten van een nieuw elektriciteitscontract is tussen een vaste of variabele stroomprijs. Doorgaans liggen de prijzen van vaste elektriciteitscontracten iets hoger, maar ben je wel beschermd tegen eventuele prijsstijgingen. Bovendien worden er op dit moment veel kortingen aangeboden door de energieleveranciers voor huishoudens die overstappen naar een vast contract, waardoor het een interessant moment kan zijn om over te stappen. Voer een vergelijking uit op basis van je jaarlijkse verbruik om de beste aanbiedingen te vinden.

Invloed type energiemeter op de prijs elektriciteit per kWh

De elektriciteitsprijs per kWh is onder andere afhankelijk van het type elektriciteitsmeter waarvoor je hebt gekozen. We onderscheiden drie elektriciteitstarieven en meters:

 1. Enkelvoudig tarief: dit is één en dezelfde prijs per kWh in combinatie met een enkelvoudige meter. Het tarief is altijd hetzelfde, ongeacht het dagdeel.
 2. Dag- en nachttarief: een verschillende prijs per kWh voor de piek- en daluren. Is altijd in combinatie met een tweevoudige meter.
 3. Uitsluitend nachttarief: een elektriciteitstarief dat enkel in de daluren te gebruiken is. Dit elektriciteitstarief is altijd in combinatie met een uitsluitend nachtmeter.

Het dag- en nachttarief en het uitsluitend nachttarief zullen verdwijnen door de komst van het capaciteitstarief. De netbeheerders maken vanaf 1 januari 2023 geen onderscheid meer tussen piek- en daluren. De invloed op het injectietarief zal beperkt blijven. De energieleveranciers kunnen dit nog wel blijven doen.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower 
energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Advertentie - CallMePower 

Evolutie prijs elektriciteit België

De elektriciteitsprijs wordt, net zoals de gasprijs, sterk beïnvloed door een aantal factoren en kan daarom ook sterk verschillen gedurende een bepaalde periode. De elektriciteitsprijs is vooral afhankelijk van vraag en aanbod op de energiemarkt.

Een plotselinge stijging in de vraag naar elektriciteit kan resulteren in een sterke stijging van de elektriciteitsprijs, omdat er in sommige gevallen niet kan worden voorzien in de vraag. Daarnaast is de elektriciteitsprijs ook sterk afhankelijk van de prijzen van grondstoffen die nodig zijn voor elektriciteitsproductie. De volgende factoren hebben de grootste invloed op de elektriciteitsprijs per kWh:

 • type energie (energiebron);
 • olieprijs en gasprijs;
 • politieke gebeurtenissen in de wereld;
 • het weer;
 • het seizoen.

Vergelijking op basis van je verbruik uitvoeren? Elektriciteit vergelijken doe je met de gratis vergelijker van CallMePower! De vergelijker van CallMePower bevat alle elektriciteitscontracten die op dit moment beschikbaar zijn.

Prijs elektriciteit België evolutie grafiek

In de onderstaande grafiek is de elektriciteitsprijs evolutie weergegeven. Deze cijfers zijn gebaseerd op de gemiddelde elektriciteitsprijzen van alle energieleveranciers over een looptijd van één jaar voor een gemiddeld huishouden. Dit huishouden heeft in deze berekening een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 1.600 kWh overdag en 1.900 kWh ‘s nachts.

In 2021 en 2022 is de elektriciteitsprijs zeer hard gestegen. Dit komt onder andere door politieke spanningen en een hoge gasprijs. In september 2022 bereikte de elektriciteitsprijs een recordhoogte van € 3.257 voor een jaarcontract. In 2023 is de elektriciteitsprijs een stuk lager, maar nog steeds hoog vergeleken met voorgaande jaren.

Bron: VREG, 2024

energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in juli 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

Advertentie - CallMePower 
energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Besparen op stroomprijs per kWh

Consumenten en kmo’s staan in België geheel vrij om te veranderen van energieleverancier. Er wordt geen opzegvergoeding in rekening gebracht en er geldt altijd een opzegtermijn van één maand.

Doordat de prijzen per leverancier en contract flink kunnen verschillen kan het interessant is overstappen een van de makkelijkste manieren om te besparen op je stroomprijs. Stap je over naar een voordeliger tarief, bespaar je direct op je kosten zonder ook maar iets aan te passen aan je verbruik. Kijk bij het vergelijken van stroomprijzen niet uitsluitend naar de prijs per kWh, maar ook de vaste vergoedingen en algemene voorwaarden.

Laagste prijzen elektriciteit in Vlaanderen

In het overzicht hieronder zijn de contracten met de laagste stroomprijzen weergegeven voor een gemiddeld huishouden in Vlaanderen. De prijzen zijn berekend aan de hand van de VREG-methode en zijn inclusief promoties beschikbaar bij CallMePower.

Laagste variabele stroomprijs:
Mega

Laagste vaste stroomprijs:
Mega

 • Contract: Mega Smart Green Fixed
 • Prijs per kWh: € 15,80 eurocent
 • Vaste vergoeding: € 111,30 per jaar

Prijs elektriciteit per kWh 2024 België

De elektriciteitsprijs bestaat uit een aantal verschillende compontenten. Afhankelijk van de marktprijzen van energie, vertegenwoordigen bepaalde compenten een groter gedeelte van de uiteindelijke elektriciteitsprijs. Over het algemeen is de energiekost verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de elektriciteitsprijs, welke vooral afhankelijk is van de prijzen op de groothandelsmarkt.

Wat kost 1 kWh elektriciteit inclusief alles?

De elektriciteitsprijs is de prijs die je terug kunt vinden op je energiefactuur. Dit is dus de daadwerkelijke prijs die je betaalt voor elektriciteit. Dit is iets anders dan de kost van elektriciteit, ook wel bekend als de energiekost. Bij de kost van elektriciteit spreekt men van een brutoprijs per kWh, exclusief de transport- en distributiekosten, energie heffingen en diverse abonnementskosten.

Afhankelijk van het type energiemeter, de gekozen energieleverancier en het tarief, ligt de prijs van elektriciteit tussen de € 0,08 en € 0,20 per kWh in 2024. De eindprijs die je betaalt (inclusief alle bijkomende kosten) voor elektriciteit ligt in juli 2024 rond de € 0,40. De verwachting van de energieprijzen laat zien dat dit in de komende maanden weer iets toe kan nemen.

Stroomprijs duikt steeds vaker onder nul

Er is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen in België. Hierdoor kan een groot gedeelte van de elektriciteit die in België wordt verbruikt worden opgewekt door wind, zon en andere groene energiebronnen. De opbrengst uit deze energiebronnen is echter variabel. Op dagen met veel zon en wind is de beschikbaarheid van elektriciteit hierdoor bijvoorbeeld een stuk hoger.

Op de groothandelsmarkt voor elektriciteit kan er in dit geval een overschot ontstaan, waardoor de stroomprijs onder nul kan duiken. Dit betekent dat afnemers betaalt krijgen om stroom te verbruiken en het injecteren van stroom geen geld oplevert, maar juist geld kost.

Als je een vast of variabel energiecontract hebt afgesloten, zal je vrij weinig merken van deze negatieve stroomprijzen. Kies je voor een dynamisch contract, dan kan je als consument flink profiteren. Dit type energiecontract waarbij de prijs per kWh elk uur verandert is sinds enige tijd beschikbaar in Vlaanderen en vooral interessant voor huishoudens die hun verbruik kunnen aanpassen aan de prijzen.

Componenten prijs elektriciteit België 2024

De energiekost bestaat enkel uit productiekost van de elektriciteit en de gemaakte administratieve leveringskosten (facturen aanmaken, debiteurenbeheer, marketingkosten en winstmarge). De eindprijs van elektriciteit bestaat uit een grote hoeveelheid componenten. In dit onderdeel lichten we alle componenten van de elektriciteitsprijs toe.

In het diagram hieronder is de samenstelling van de elektriciteitsprijs in België in febrauri 2024 weergegeven.

Bron: VREG, 2024

De bovenstaande opbouw van de elektriciteitsprijs is gebaseerd op de gemiddelde elektriciteitsprijzen van alle commerciële energieleveranciers in Vlaanderen voor een gemiddeld verbruik van 1.600 kWh tijdens de piekuren en 1.900 kWh tijdens de daluren.

energie vergelijken
energie vergelijken

Veranderen van energieleverancier?

Bel CallMePower om gratis een energiecontract af te sluiten bij een energieleverancier naar keuze in België. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower 
energie vergelijken
energie vergelijken

Veranderen van energieleverancier?

Dien een terugbelverzoek in of vergelijk prijzen online met de CallMePower energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Openbaredienstverplichtingen en de elektriciteitsprijs

Openbaredienstverplichtingen (ODV’s) zijn de uiteenlopende verplichtingen die worden opgelegd aan de distributienetbeheerders en energieleveranciers op de elektriciteits- en gasmarkt in Vlaanderen. Ze zijn bedoeld als correcties op de vrije marktwerking in het algemeen belang en worden opgesteld door de energieregulatoren.

Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de kosten van de warmtekrachtkoppeling. Het Vlaamse energiedecreet van 2012 verplichtte leveranciers om meer groene energie aan te kopen. Belgische energieleveranciers kregen hierdoor hogere kosten en deze kosten worden doorberekend aan de consument.

Transportkosten elektriciteit en de elektriciteitsprijs

De elektriciteit moet van de productielocatie worden vervoerd naar jouw woning. Dit vervoer wordt uitgevoerd door twee verschillende spelers en doorberekend in de elektriciteitsprijs als nettarieven. Elia Belgium vervoerd elektriciteit op het hoogspanningsnet en de netbeheerder op het midden- en laagspanningsnet.

Het transportnet bestaat uit hoogspanningskabels en wordt beheerd door Elia Belgium. Bij het transport van elektriciteit over deze hoogspanningslijnen treed er een verlies op van 15 % per duizend kilometer hoogspanningslijn. Er komt ook stroom uit het buitenland onze kant op en omdat elektriciteit soms lange afstanden moet afleggen, vindt er transportverlies plaats. Dit kan hoge kosten met zich meebrengen voor Elia. Ook maakt de transmissienetbeheerder kosten voor het onderhoud van het hoogspanningsnet.

Distributiekosten elektriciteit België

Het elektriciteitsnet bestaat verder uit laagspanningskabels en middenspanning lijnen. Via deze kabels komt de elektriciteit bij jou thuis. In België zijn de distributienetbeheerders verantwoordelijk voor het beheer van dit distributienet. Dit zijn de voormalige intercommunales. Ook deze speler neemt een aandeel tot zijn rekening in de elektriciteitsprijs die je uiteindelijk als consument betaalt.

De belangrijkste netbeheerders zijn: ORES in Wallonië, Sibelga in Brussel en Fluvius in Vlaanderen. Deze netbeheerders zijn verantwoordelijk voor:

 • Onderhoud distributienet voor elektriciteit;
 • Verdere ontwikkeling van het elektriciteitsnet;
 • Werken en vervanging elektriciteitsmeters;
 • Plaatsen van budgetmeters en digitale budgetmeters;
 • Verhelpen stroompannes en gaslekkages.

Belasting en toeslagen en de elektriciteitsprijs België

Tussen 1 april 2014 en 31 augustus 2015 was de btw op elektriciteit drastisch verlaagd van 21 % naar 6 %. Vanaf 1 september 2015 werd het btw-tarief weer verhoogd naar 21 %, maar door de hoge energieprijzen heeft de overheid in 2022 besloten het tarief permanent te verlagen naar 6 %.

De btw van 6 % wordt toegepast op alle componenten, behalve op de federale bijdrage, de aansluitingsvergoeding in het Waalse Gewest en de heffing ter financiering van het Energiefonds in Vlaanderen. Deze bedragen zijn niet onderworpen aan btw.

Prijs elektriciteit te hoog? Bekijk of je in aanmerking komt voor het sociaal tarief elektriciteit.

Meer weten over tarieven? Bekijk ons artikel over de energieprijzen in Europa of de energieprijzen wereldwijd voor een vergelijking van meerdere landen of bekijk de CallMePower-index voor elektriciteit met alle informatie over de evolutie van de elektriciteitsprijs in Vlaanderen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 96 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over de elektriciteitsprijs