energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor advies over contracten. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Elektrische installatie controleren en installeren uitgelegd

Geactualiseerd op
minuten lezen
Elektrische installatie

Het hebben van een elektrische installatie is een vereiste als je gebruik wilt maken van elektriciteit. Het plaatsen van een elektrische installatie en het onderhoud moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. Het onderhoud moet zelfs verplicht om de 25 jaar worden uitgevoerd! Hoeveel dit kost, hoe je dit regelt, hoe een elektrische installatie werkt en meer vind je in dit artikel.

Reglement elektrische installaties

Het Algemeen Reglement op de Elektrische Installatie, ook wel bekend als AREI, is een reeks voorschriften opgesteld door de FOD Economie. In het AREI staan de voorschriften waar elektrisch materieel en elektrische installaties aan moeten voldoen. Deze voorschriften bestaan sinds 1981 en worden regelmatig vernieuwd.

Toepassing reglement elektrische installatie

Het AREI is van toepassing voor zowel huishoudens als de distributienetbeheerders. In een woning is de AREI van toepassing op de elektrische huishoudelijke installaties en elektrische installaties van inrichtingen die geen elektriciteitsdienst hebben. Voor de netbeheerders is de AREI van toepassing op de ondergrondse en bovengrondse elektrische lijnen van transport en verdeling van de energie. De AREI is niet van toepassing op zaken zoals de installaties van spoorwegen, metro’s en installaties van het leger.

Net verhuisd? Bekijk hoe je kunt veranderen van energieleverancier of je een energiecontract opzegt.

Keuring en controle elektrische installatie

Net zoals ketelonderhoud, is het onderhoud aan een elektrische installatie verplicht. Een slecht werkende elektrische installatie kan namelijk gevaarlijke situaties, zoals kortsluiting, brand of elektrocutie, veroorzaken. Tijdens de controle van de elektrische installatie wordt er gekeken of de installatie voldoet aan de AREI voorschriften.

Een controle van de elektrische installatie moet altijd worden uitgevoerd door een erkend controleorganisme. Als de elektrische installatie dateert van voor 1981 zijn er andere regels van toepassing. Een controle elektrische installatie van na 1981 zal uitgevoerd moeten worden in de volgende situaties:

  • Ingebruikname van de elektrische installatie;
  • Een grote wijziging of uitbreiding van de elektrische installatie;
  • Een verzwaring van de aansluitingen;
  • De verkoop van een woning met een oude installatie;
  • Periodiek om de 25 jaar.

Een overzicht van alle organismen die je een controle uit kunnen voeren vind je in de lijst erkende controleorganismen.

Gas en Licht Verhuizen
Energie verhuis

Gas en / of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel CallMePower om gratis een energiecontract in Vlaanderen af te sluiten voor je nieuwe woning en de energiemeters over te nemen.

Gas en Licht Verhuizen

Gas en / of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Laat je terugbellen door een energie-expert van CallMePower of vergelijk met onze gratis energievergelijker.

Wat te doen bij controle elektrische installatie?

Het kan zijn dat er een controle vanuit de overheid voor elektrische installaties plaatsvindt. In dit geval zal je enkele documenten moeten laten zien. Ook bij een verzekeringsclaim of ongeval waar een elektrische installatie bij betrokken is, zal je deze documenten moeten laten zien. Bij een controle van de elektrische installatie moet je de volgende documenten beschikbaar hebben:

  • EAN-code van de aansluiting.
  • Eendraadschema’s van de elektrische installatie.
  • Situatieplannen van de elektrische installatie.

Keuring elektrische installatie prijs

Er zijn meerdere bedrijven in België gespecialiseerd in het keuren van elektrische installaties. De prijs voor een keuring van een elektrische installatie ligt in België ongeveer rond de € 120 tot € 150. In de meeste gevallen zijn de kosten voor het vervangen van kleine onderdelen hierbij niet inbegrepen. De kosten van het vervangen van grote onderdelen zijn uiteraard bijna nooit inbegrepen. De prijs voor een keuring van de elektrische installatie kan daarom flink verschillen per huishouden.

Elektrische installatie doe-het-zelf

Het is niet aan te raden om zelf aan een elektrische installatie te werken indien je geen expert bent. Er staat namelijk zeer veel spanning op een elektrische installatie en hier zelf aan werken kan erg gevaarlijk zijn. Daarnaast moet het onderhoud van een elektrische installatie altijd worden uitgevoerd door een erkend controleorganisme. Bij een doe-het-zelf onderhoud zal de elektrische installatie keuring niet geldig zijn.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor advies over contracten. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Hoe werkt de elektrische installatie in een woning?

Elke woning heeft een goed werkende elektrische installatie nodig. Bij de plaatsing van een elektrische installatie zal de elektriciteitsmeter door de netbeheerder worden geplaatst. Dit gebeurt bij het aansluiten van de woning op het elektriciteitsnet. Tegenwoordig zullen alle nieuw geplaatste energiemeters de digitale energiemeter zijn.

Een elektrische installatie is net iets anders dan een meterkast. De meterkast is de ruimte waar alle elementen van de elektriciteit samenkomen en de elektrische installatie zorgt voor onder andere de verdeling van stroom.

In de afbeelding hieronder is weergegeven hoe de procedure van het ontvangen van elektriciteit in een woning precies in elkaar zit. De elektriciteit wordt verplaatst op hoogspanning door Elia, waarna het door de distributienetbeheerders verdeeld wordt over de woningen. Hierna komt de elektriciteit bij jou thuis in de elektrische installatie terecht.

Procedures elektriciteit

Waaruit bestaat een elektrische installatie?

Een elektrische installatie bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Sommige onderdelen zijn verplicht en andere optioneel. De verplichte onderdelen van een elektrische installatie zijn: elektriciteitsmeter, verdeelkast, automatische beveiligingsschakelaars, differentieelschakelaars en stroomkringen

Optionele onderdelen voor een elektrische installatie zijn de overspanningsbeveiliging, centrale sturen en domotica. Deze onderdelen zijn wel aan te raden, maar niet verplicht. Het gebruiken van deze onderdelen kunnen de kosten voor de plaatsing of vernieuwing van een elektrische installatie wel flink verhogen.

Maximale stroomsterkte elektrische installatie Een elektrische installatie kan maximaal 16 ampère per groep verwerken. Dit is dus de maximale stroomsterkte per groep in de elektrische installatie.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor advies over contracten. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Kosten nieuwe elektrische installatie

Voor het plaatsen van een elektrische installatie heb je een elektriciteitsaansluiting nodig. Deze zal je aan moeten vragen bij je distributienetbeheerder. De verantwoordelijke netbeheerder, Fluvius in Vlaanderen, zal een offerte opmaken voor de werken. De prijs van een eenvoudige elektriciteitsaansluiting zal ongeveer rond de € 750 liggen. De werken zullen ook worden uitgevoerd door de netbeheerder.

Zodra de aansluiting geplaatst is, kan de elektrische installatie worden geplaatst. Dit zal je moeten doen bij een van de erkende techniekers in België. De kosten voor een nieuwe elektrische installatie zullen gemiddeld tussen de € 8.000 tot € 10.000 liggen. Dit is uiteraard afhankelijk van hoe complex de installatie is en of er bijvoorbeeld stopcontacten en kabels geplaatst moeten worden.

Aan het verbouwen? Bekijk hoe je een leegstandscontract energie afsluit of de energiepremies voor een renovatie aanvraagt.

Elektrische installatie vernieuwen

Indien je een elektrische installatie wilt vernieuwen zullen de kosten iets lager liggen. Zeker als de bekabeling, stopcontacten, schakelaars, etc, al geïnstalleerd zijn. Voor het vernieuwen van een elektrische installatie zal je rekening moeten houden met een paar duizend euro, afhankelijk van de soort installatie en de werken die moeten worden uitgevoerd. Let op, ook de elektrische installatie vernieuwen zal moeten worden uitgevoerd door een erkende technieker.

Elektrische laadpaal installeren auto

Het is niet verplicht om een elektrische laadpaal installatie door een erkende technieker te laten uitvoeren. Dit is echter wel aan te raden. De installateur zal de laadpaal aansluiten op de meterkast, wat enige kennis vraagt.

In de meterkast zal een aardlekautomaat en een nieuwe groep worden geplaatst. Dit zal ervoor zorgen dat de elektrische installatie is beschermd tegen overbelasting.

Er zijn verschillende bedrijven die een elektrische laadpaal installeren. Veel energieleveranciers bieden ook diensten aan voor elektrische auto’s en laadpalen, zoals Eneco, TotalEnergies en ENGIE.

Laadpaal elektrische auto

Een laadpaal voor een elektrische auto is vaak een onmisbaar element bij een elektrische auto. Door je auto ‘s nachts op te laden, heb je de volgende ochtend een volle accu en kan je weer ongerust kilometers maken.

Daarnaast is een laadpaal voor een elektrische auto vele malen beter dan laden via een stopcontact. Naast dat laden via het stopcontact zeer lang zal duren, is het niet veilig. Een normaal stopcontact heeft namelijk vaak geen beveiliging tegen overbelasting en er kan een kans ontstaan dat het stopcontact gaat smelten door de warmte die vrijkomt bij het laden.