Vraagteken
contact

Problemen met gas of elektriciteit?

Bel CallMePower om direct hulp te ontvangen van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Problemen met gas of elektriciteit?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.

Hoe ontstaat kortsluiting en hoe kun je het oplossen?

Geactualiseerd op
minuten lezen
kortsluiting

Kortsluiting in huis overkomt iedereen wel eens. Maar hoe kun je een kortsluiting oplossen en hoe ontstaat een kortsluiting? In dit artikel leggen we alles uit over een stroomonderbreking en de mogelijke oorzaken. Daarnaast gegeven we ook tips over hoe je een kortsluiting kunt voorkomen.

Wat is kortsluiting?

Kortsluiting is een onderbreking van de stroomtoevoer binnenshuis. Dit kan om slechts één groep gaan of wellicht de gehele voorziening in huis. Door overbelasting of door een disconnectie in je elektriciteitscircuit kan de stroom uitvallen. De disconnectie kan verschillende oorzaken hebben en het is verstandig om deze nauw in de gaten te houden als de kortsluiting vaker voorkomt.

In de meeste gevallen zal je zelf de oorzaak kunnen achterhalen en de kortsluiting op kunnen lossen. In sommige gevallen is het echter wel aan te raden om een elektricien de elektrische installatie te laten controleren.

Kortsluiting of stroompanne? Bij een stroompanne kunnen meerdere woningen, straten of zelfs wijken geen elektriciteit gebruiken. Weten wat je moet doen? Bekijk onze pagina over stroompanne.

Verschil kortsluiting en overbelasting

Wanneer de elektriciteit thuis uitvalt, hoeft dit niet direct door een kortsluiting te komen. De onderbreking kan ook worden veroorzaakt door overbelasting. Bij overbelasting zijn er teveel krachtige toestellen actief of wordt er teveel energie op één groep belast.

In het geval van overbelasting ontstaat er teveel warmte en schakelt de zekering de elektriciteit uit. Dit gebeurt om brand te voorkomen.

Kortsluiting ontstaat wanneer twee draden met elkaar in aanraking komen en waarbij de isolatie er niet meer is of er teveel hitte ontstaat. In dit geval kan er beschaDiging optreden aan het desbetreffende apparaat of aan de kabels.

Vraagteken
contact

Problemen met gas of elektriciteit?

Bel CallMePower om direct hulp te ontvangen van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Problemen met gas of elektriciteit?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.

Hoe ontstaat kortsluiting?

Een kortsluiting kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als de isolatie van de elektriciteitskabels niet meer intact is of doordat er een object de elektriciteit van de twee kabels verbindt. Hierdoor neemt de stroomsterkte toe en ontstaat er verhitting, wat de kortsluiting veroorzaakt.

Bij overbelasting wordt de kortsluiting veroorzaakt door een te grote hoeveelheid spanning en dus hitte op het elektrische circuit. Hieronder leggen we de meest voorkomende oorzaken van kortsluiting uit.

Kortsluiting door een lekkage

Eén van de mogelijke oorzaken van kortsluiting is waterschade of een lekkage. Dit kan bijvoorbeeld komen door een grote hoeveelheid regenval. In het geval van een lekkage is de kortsluiting een groter probleem en is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de lekkage zo snel mogelijk gedicht kan worden.

Niet alleen is dit om uitbreiding van de lekkage te voorkomen, maar ook om in het geval van contact met elektriciteit gevaarlijke situaties te vermijden. Wanneer de lekkage wordt verholpen is het dan ook van belang om een elektricien zo snel mogelijk langs te laten komen en de bedrading te repareren of te vervangen.

Kortsluiting door elektrische apparaat

De meest voorkomende oorzaak van kortsluiting zijn elektrische apparaten in de woning. In dit geval is het elektrische circuit tijdelijk overbelast door een te grote hoeveelheid elektriciteit. Door de grote hoeveelheid elektriciteit kunnen de stroomdraden met elkaar in aanraking komen of de elektriciteit niet verwerken.

Bij kortsluiting ontstaat er warmte in de bedrading, waardoor het toestel beschadigd kan raken. Indien een apparaat reeds is beschadigd kan dit ook de oorzaak zijn van een kortsluiting en kan dat vervelende consequenties tot gevolg hebben. Wanneer een apparaat meerdere keren voor kortsluiting zorgt, overweeg dan om dit apparaat te vervangen.

Niet tevreden met je energieleverancier? Veranderen van energieleverancier kan in België op elk moment!

Hoe kun je kortsluiting oplossen?

Elektriciteit

In de meeste gevallen is het oplossen van een kortsluiting erg gemakkelijk en kun je dit zelf doen, zonder de hulp van een technieker. Indien je last hebt van een kortsluiting, is het aan te raden om de volgende zaken na te gaan:

  • Heb je teveel elektrische apparaten tegelijkertijd aan staan?
  • Is het mogelijk dat er een elektrisch apparaat in aanraking is gekomen met water?
  • Is er mogelijk een elektrisch apparaat dat niet goed functioneert, waardoor de stroom regulering niet meer goed verloopt?

In veel gevallen zijn oudere apparaten de oorzaak van een kortsluiting. Dit komt doordat de techniek in deze apparaten verouderd is of niet meer goed functioneert. Het vervangen van deze apparaten of het vervangen van onderdelen kan de kortsluiting vaak al oplossen.

Kortsluiting oplossen in zekeringkast

De zekeringkast is waar je moet zijn om de elektriciteit weer in te schakelen. Hier kan je ook vaak de ruimte van de oorzaak detecteren. De zekeringskast is in de meeste gevallen in de meterkast ingebouwd.

In de zekeringkast zijn alle groepen duidelijk verdeeld en kan je achterhalen welke schakelaar de elektriciteit doet laten uitvallen. Schakel alle groepen uit (naar beneden) en zet de hoofdschakelaar aan. Vervolgens zal je groep voor groep de elektriciteit weer aan moeten zetten en je zal zien dat bij één groep de hoofdschakelaar weer uit zal gaan. In de ruimte van de laatste groep zal je op zoek moeten gaan naar de boosdoener van de kortsluiting.

Kortsluiting opsporen

Nadat je de weet welke groep de kortsluiting veroorzaakt, kun je de kortsluiting gaan opsporen. Ga na welke apparaten op dat moment elektriciteit verbruiken en ontkoppel de mogelijke boosdoeners.

Hierna kun je in de zekeringkast opnieuw proberen om de groepen aan te zetten op de manier zoals hierboven beschreven. Blijf deze methode proberen totdat de kortsluiting is opgelost.

Lukt het niet om te achterhalen wat de oorzaak van de kortsluiting is? Het is mogelijk dat de bedrading in de elektriciteits voer de kortsluiting veroorzaakt. Schakel in dit geval een elektricien in om het probleem op te lossen.

Vraagteken
contact

Problemen met gas of elektriciteit?

Bel CallMePower om direct hulp te ontvangen van onze energie-experts. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Vraagteken
contact

Problemen met gas of elektriciteit?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower.

Hoe kun je kortsluiting voorkomen?

Kortsluiting is niet altijd te voorkomen en het zal iedereen wel eens gebeuren. Toch zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je elektrische apparaten en de installatie zo veilig mogelijk functioneren, zodat een kortsluiting voorkomen kan worden.

Het belangrijkste is dat je elektrische installatie, de elektriciteitsaansluiting en de gasaansluiting gekeurd zijn volgens de AREI-normen. In een AREI-keuring kijkt een erkende technieker naar de veilige werking van de installatie.

Keuringen en regelmatig onderhoud

Naast het uitvoeren van de keuringen, is het ook aan te raden om onderhoud uit te voeren aan de installaties. Daarnaast is het aan te raden om een oude elektrische installatie op ten duur te vervangen door een moderne installatie. Hier zijn mogelijk zelfs energiepremies voor beschikbaar.

Daarnaast moet er ook verplicht ketelonderhoud worden uitgevoerd. Ketelonderhoud zorgt voor een veilige werking van de ketel en verkleint de kans op een gaslek. Bovendien werkt een goed onderhouden gasketel efficiënter en kan je dus zelfs je energiefactuur verlagen.

Ketelonderhoud uitvoeren? Bekijk onze pagina over ketelonderhoud.

Vond je deze informatie nuttig? 0% van de 0 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.