Energiefactuur bedrijf
telefoon verhuizen

Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)

Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!

document
verhuizen water

Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)

Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!

Ingebrekestelling voorbeeld huurwoning (gratis PDF)

Geactualiseerd op
minuten lezen
ingebrekestelling

Wanneer de huurder of verhuurder bepaalde verplichtingen niet nakomt, kun je hem in gebreke stellen. Dit kun je doen door middel van een ingebrekestelling, waarbij je de andere partij herinnert aan de afspraken die eerder zijn gemaakt. Ontdek wat een ingebrekestelling is, welke inhoud deze heeft en download gratis ons ingebrekestelling voorbeeld.

Ingebrekestelling voorbeeld downloaden

Je kunt eenvoudig een ingebrekestelling opstellen door gebruik te maken van ons gratis ingebrekestelling voorbeeld. Dit ingebrekestelling voorbeeld kan worden gebruikt in België voor elke situatie. Het enige wat je hoeft te doen is te klikken op de onderstaande link om hem gratis als PDF te downloaden.

Energiefactuur bedrijf
telefoon verhuizen

Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)

Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!

document
verhuizen water

Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)

Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!

Wat is de ingebrekestelling betekenis?

Een ingebrekestelling is een schriftelijke mededeling die je stuurt naar de (ver)huurder om hem eraan te herinneren dat hij bepaalde overeengekomen verplichtingen niet is nagekomen. Hiermee geef je deze partij de laatste kans om zijn afspraken alsnog na te komen. Het is verplicht iemand in gebreke te stellen voordat je de mogelijkheid hebt om andere juridische stappen te zetten.

Wanneer stuur je een ingebrekestelling?

Je stuurt een ingebrekestelling wanneer de andere partij belangrijke gemaakte afspraken niet nakomt. Het doel van een ingebrekestelling is om de ander officieel op de hoogte te stellen van het probleem en hen een kans te geven om de situatie te corrigeren voordat verdere stappen worden ondernomen.

In het geval van een verhuurder kan het in het gebreke stellen van de huurder bijvoorbeeld aan de orde zijn in de volgende scenario's:

  • Wanneer de huurder de huur niet betaalt.
  • Als de huurder overlast of hinder veroorzaakt.
  • In het geval dat er sprake is van gebrekkig onderhoud van het gehuurde pand.

Voor de huurder kunnen de volgende situaties van toepassing zijn waarin het zinvol is om de verhuurder in gebreke te stellen:

  • Als er sprake is van slecht uitgevoerde werken.
  • Wanneer er essentiële gebreken zijn aan het gehuurde pand.
  • Als de verhuurder verplichtingen, zoals terugsturen van de borg, niet nakomt.
  • In het geval de verhuurder inbreuk pleegt op je privacy.

Stuur niet zomaar een ingebrekestelling! Vóór het in gebreke stellen van een andere partij is het raadzaam om eerst met de andere partij in gesprek te gaan. Het kan immers zomaar voorkomen dat de verhuurder simpelweg vergeten is om zijn verplichtingen na te komen. In dergelijke gevallen zou het indienen van een ingebrekestelling onnodige spanning kunnen veroorzaken.

Wat staat in een ingebrekestelling?

Het is belangrijk dat je in een ingebrekestelling alle specifieke details duidelijk vermeld. Hierbij gaat het met name om de verplichting die niet is nagekomen, en welke stappen de andere partij moet nemen om dit te corrigeren. Bij een ingebrekestelling neem je ten minste de volgende onderdelen op:

  • Datum. De datum waarop de brief is geschreven.
  • Ingebrekestelling. Het is belangrijk om de term “ingebrekestelling” in de brief op te nemen.
  • Identificatie. Vermeld de volledige naam van beide partijen.
  • Huuradres. Vermeld het volledige adres van het gehuurde.
  • Beschrijving van tekortkoming. Specificeer duidelijk welke verplichting de andere partij niet is nagekomen.
  • Termijn voor correctie. Geef de andere partij een redelijke termijn om de tekortkoming te herstellen.
  • Gevolgen. Beschrijf welke gevolgen er zullen zijn als er geen correctie plaatsvindt. Dit kan gaan om het nemen van juridische vervolgstappen, of het ontbinden van het huurcontract.
  • Bijlagen. Voeg, indien nodig, bewijsmateriaal toe van de gebreken.
  • Handtekening. Zorg altijd voor een aangetekende ingebrekestelling.

Verhuizen naar een andere woning? Ervaar je als huurder problemen met de verhuurder van je woning, en wil je verhuizen? Er komt behoorlijk veel kijken bij een verhuisproces. Zo moet je een adreswijziging doorvoeren, zorgen voor een overname van het energiecontract en een plaatsbeschrijving opstellen. Neem voor advies op maat contact op met onze verhuis experts via onderstaand telefoonnummer.

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

Bel CallMePower om je contracten te verhuizen: energie, telecom, water en verzekeringen!

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Hulp nodig met het verhuizen van je contracten? (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je terugbellen door ons.

Wat na een ingebrekestelling?

Wanneer je een ingebrekestelling verstuurt, is het begrijpelijk dat je hoopt dat het aangekaarte probleem zo spoedig mogelijk wordt opgelost. In veel gevallen zal dit ook gebeuren, waardoor het geschil automatisch wordt beëindigd. Maar het kan ook zo zijn dat de andere partij niet op een gewenste wijze reageert, bijvoorbeeld door het volgende te doen:

  • De huurder of verhuurder kiest ervoor de ingebrekestelling afwijzen.
  • Er is geen reactie na de ingebrekestelling

In dergelijke scenario's bevind je je op een kruispunt en dien je een weloverwogen keuze te maken over welke stappen je wilt ondernemen. Als er geen reactie na de ingebrekestelling plaatsvindt, komt de tegenpartij in verzuim. Vanaf dat moment heb je de mogelijkheid om juridische stappen te overwegen en te ondernemen.

Ongeacht de specifieke situatie is het ten zeerste aan te raden om, alvorens enige verdere stappen te ondernemen, juridisch advies in te winnen. Het raadplegen van een juridisch expert stelt je in staat om goed geïnformeerde beslissingen te nemen die aansluiten bij de specifieke omstandigheden van jouw zaak. Dit zal je helpen om de best mogelijke aanpak te kiezen.

Veelgestelde vragen over iemand in gebreke stellen

Kan ik een ingebrekestelling mondeling doen?

Een schriftelijke aangetekende ingebrekestelling wordt altijd aangeraden. Deze schriftelijke vastlegging is tevens een vereiste als je in de toekomst eventuele juridische stappen wilt nemen. Het zorgt voor duidelijkheid en als bewijs van de communicatie.

Zijn er kosten verbonden aan het opstellen van een ingebrekestelling?

Wanneer je zelf de ingebrekestelling opstelt zonder de hulp van juridisch advies, brengt dit geen kosten met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van ons kosteloze voorbeeld van een ingebrekestelling. Wanneer je besluit om in de toekomst juridische stappen te zetten, dan zijn hier wel kosten aan verbonden.

Kan ik een ingebrekestelling sturen zonder overeenkomst?

Je kunt een ingebrekestelling opstellen zonder dat er sprake is van een formele overeenkomst. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast veroorzaakt door de buurman. Hierbij is er geen formele overeenkomst maar wel sprake van een onaanvaardbare situatie. Een ingebrekestelling kan dan dienen als een officiële waarschuwing om het gedrag aan te passen.

Kan ik de ingebrekestelling via mail versturen?

Je kunt een ingebrekestelling per mail of per post sturen. Zorg er in elk geval voor dat je een ontvangstbevestiging hebt. Dit kan in de vorm van een leesbevestiging bij een e-mail of een fysiek ontvangstbewijs bij een verzonden brief.

Wat is een redelijke termijn?

Het is belangrijk om de andere partij voldoende tijd te geven om aan zijn verplichtingen te voldoen. Wanneer het om een betalingsplicht gaat kan een termijn van twee weken voldoende zijn, maar als het gaat om het herstellen van schade dan is het niet onredelijk om de tegenpartij meer tijd te geven.

Vond je deze informatie nuttig? 0% van de 0 stemmen vond de informatie nuttig.