Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Vindt er huurindexatie plaats? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor advies over al je huishoudelijke contracten!

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Vind er huurindexatie plaats? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor advies over al je huishoudelijke contracten!

Huurindexatie berekenen in België 2024

Geactualiseerd op
minuten lezen
huurprijs indexeren

De huurindexatie is het percentage waarmee de huurprijs jaarlijks stijgt. Hieraan zijn regels verbonden - de huur indexeren mag niet zomaar. In dit artikel krijg je informatie over wat huurindexatie precies inhoudt, wanneer het toegestaan is om de huur te indexeren, en lees je hoe je de huurindexatie kunt berekenen.

Wat is de huurindexatie?

Wanneer een woning of bedrijfsruimte wordt verhuurd, heeft de verhuurder de mogelijkheid om jaarlijks de huurprijs te verhogen met een percentage dat gekoppeld is aan de gezondheidsindex. Dit noemt men huurindexatie, ookwel de huurindex. Kortom betekent het dat wanneer de consumentenprijzen omhoog gaan, eveneens een huurverhoging kan plaatsvinden.

Waarom bestaat de huurindexatie?

De kosten van levensonderhoud veranderen voortdurend, terwijl de huurprijs in een huurovereenkomst vast wordt gelegd voor de volledige looptijd van de huurperiode. Dit kan behoorlijk problematisch zijn voor verhuurders: terwijl de levenskosten van de verhuurder stijgen, blijven zijn inkomsten via de huur hetzelfde.

Om te vermijden dat een verhuurder te veel last ondervindt van een stijging van de levenskosten, is de huurindexatie ingesteld. Hiermee krijgen verhuurders één maal per jaar de mogelijkheid om de huurprijzen te indexeren, oftewel de huurprijzen te verhogen.

Wil jij lagere vaste lasten?

Een verhoging van de huurprijs kan erg vervelend zijn. Bel de CallMePower adviseurs om te ontdekken hoe jij kunt besparen op je vaste lasten.

Wanneer kan je de huur indexeren?

De huurprijs kan één keer per jaar worden geïndexeerd. Dit mag plaatsvinden op de eerste verjaardagsdatum van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst. Echter moet het huurcontract aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet het huurcontract ten minste aan de volgende voorwaarden doen voordat je de huur kunt indexeren:

  • Het huurcontract moet geregistreerd worden
  • Voor het gebouw is een energieprestatiecertificaat afgegeven, ingedeeld in EPC-label A t/m C
  • Er kan jaarlijks slechts één keer een huurindexatie plaatsvinden
  • Het verzoek voor indexatie moet schriftelijk worden ingediend

De verhuurder is verplicht om de aanpassing van de huurprijs schriftelijk te melden aan de huurder. Daarnaast kan een achterstallige indexering van de huur plaatsvinden. De indexatie kan namelijk worden gemeld met een terugwerkende kracht tot drie maanden: de verhuurder heeft dus een kwartaal, na de verhoging van de huurprijs, om deze te melden aan de huurder.

Echter, de huur kan pas worden geïndexeerd als aan alle voorwaarden voldaan. Als huurder kun je de huurindexatie weigeren, bijvoorbeeld omdat het huurcontract niet geregistrereerd is of omdat er geen EPC is afgeleverd. Over het weigeren van de indexering van de huurprijs adviseert de Huurdersbond echter wel dat je als huurder de verhuurder hierover informeert.

Is de huurindexatie verplicht?

De huurindexering gebeurt niet automatisch en is tevens niet verplicht. Het indexeren van de huurprijs is een vrije keuze van de verhuurder. Toch raden experts binnen de verhuursector het aan om de indexatie te volgen. Wanneer je er namelijk voor kiest om na enkele jaren plotseling de prijs te indexeren, kan de prijsverhoging behoorlijk substantieel zijn. Door jaarlijks de indexverhoging door te voeren, worden de kosten beter verspreid.

Eveneens ben je niet verplicht om de voorgestelde indexering exact te volgen. Je kunt er ook voor kiezen om een lager voorstel te doen dat onder de indexering ligt. Het is in dit geval erg belangrijk om samen duidelijke afspraken te maken, het liefste schriftelijk.

De huurindexatie en het huurcontract

Het komt voor dat de indexatie van de huurprijzen niet vermeldt staat in het huurcontract. Een vermelding is ook niet verplicht. Voor huurcontracten die zijn afgesloten na 28 februari 1991 heeft de verhuurder de vrijheid om de prijs te indexeren, ongeacht of hier een vermelding van is gemaakt in het huurcontract. Dit geldt enkel voor schriftelijke huurcontracten - niet voor mondelinge huurovereenkomsten.

Let wel op: de situatie is anders wanneer in het huurcontract is opgenomen dat de huurprijs niet zal worden aangepast tijdens de looptijd. Is dat het geval? Dan moet de verhuurder zich hieraan houden, en mag de huurprijs niet worden geïndexeerd. Tevens gelden andere regels bij gemene huur.

Wat doen als je huurder weigert de indexatie te betalen?

Wanneer de huurder weigert om de indexatie te betalen, dan heeft de verhuurder een jaar de tijd om een rechtsvordering op te starten. Deze termijn begint vanaf het moment dat de huurder een aangetekende brief naar de huurder verzendt. Hierna is de zaak verjaard, waardoor er geen boete meer kan worden opgelegd.

Energiefactuur bedrijf
telefoon verhuizen

Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)

Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!

document
verhuizen water

Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)

Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!

Hoe huurindexatie berekenen in 2024?

Je kunt zelf het indexcijfer berekenen. Hiervoor heb je slechts de huurprijs, de huidige index en de index bij aanvang nodig. De indexaanpassing vind maandelijks plaats, dus je gebruikt de gezondheidsindex die wordt gepubliceerd in de maand waarin je de huishuur wilt indexeren. De formule ziet er in de basis zo uit:

  • De geïndexeerde huurprijs = (basishuurprijs x nieuwe index) / index bij aanvang

De verschillende onderdelen kunnen als volgt worden toegelicht:

  • De basishuurprijs: dit is de huurprijs die de huurder en de verhuurder hebben vastgelegd bij het afsluiten van de huurovereenkomst.
  • De index bij aanvang: dit is de gezondheidsindex die gold in de maand voordat het huurcontract werd afgesloten.
  • De nieuwe index: dit is de gezondheidsindex die geldt in de maand voor de verjaardag van het huurcontract.

Wanneer je het prettiger vindt om gebruik te maken van een indexsimulator, dan kun je beroep doen op de huurcalculator van Statbel. Deze huurcalculator kan enkel in Vlaanderen worden gebruikt.

De evolutie huurindexatie 2022 tot 2023

De indexaanpassing vind maandelijks plaats. Wil je de indexering berekenen van een voorgaande maand? In de onderstaande tabel lees je de evolutie van de gezondheidsindex voor de huurindexatie 2022 tot 2024. Zo kun je de huur indexering 2022, 2023 ene 2024 berekenen.

Overzicht evolutie indexcijfers 2022 - 2024
Maand202220232024
Januari118.21128,00130.08
Februari118,74126,86130.01
Maart119.05127,80131.73
April119.59126,70-
Mei120,25127,35-
Juni121.02127,09-
Juli122.35128,22-
Augustus123,68128,82-
September124,92129,09-
Oktober127,92129,67-
November127,44130,05-
December127,89130,12-

De huurindexatie en het EPC-label

Alhoewel Statbel een betrouwbare huurcalculator in het leven heeft geroepen, kan deze niet altijd worden toegepast. Momenteel vindt in België een beperking van de indexering van woninghuurovereenkomsten plaats. Enkel wanneer de woning over een energieprestatielabel A, B of C beschikt kan de calculator worden gebruikt. Voor energieverslindende woningen wordt de huurprijs dus bevroren, en kan men de huurprijzen niet indexeren.

De volgende maatregelen zijn getroffen:

  • Een indexering mag niet plaatsvinden voor een woning met een EPC-label E of F, of voor woningen die helemaal niet beschikken over een EPC-attest.
  • Voor woningen met een EPC-label D wordt de indexatie beperkt. De indexatie bedraagt de helft van het verschil tussen de huidige huurprijs en de geïndexeerde huurprijs.

Het energiezuiniger maken van de woning heeft behoorlijk veel voordelen. Het is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee. Wil je meer informatie over het verlagen van je energierekening? Neem contact op met een van onze adviseurs door te bellen naar het onderstaande telefoonnummer.

Een EPC-attest aanvragen

In de toekomst kan een huurprijs enkel worden geïndexeerd als deze beschikt over een energieprestatiecertificaat (EPC). Dit type certificaat geeft informatie over de energieprestatie van een woning. Als eigenaar van een woning ben je dus verplicht op een EPC-attest aan te vragen. Je kunt dit doen bij een van de gecertificeerde EPC-deskundigen in Vlaanderen. Wil je meer over dit onderwerp lezen, lees dan ons artikel over het EPC.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 9 stemmen vond de informatie nuttig.