energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower
energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Enkelvoudig tarief elektriciteit: alle informatie

Geactualiseerd op
minuten lezen
Enkelvoudig tarief

Een enkelvoudige meter is één van de meerdere soorten energiemeters. In dit artikel vind je alle informatie over het enkelvoudige energietarief en of het voordeliger is om te kiezen voor een tweevoudige of enkelvoudige meter.

Wat is een enkelvoudige meter?

Het enkelvoudige tarief is beschikbaar voor enkelvoudige energiemeters en voor Digitale energiemeters. Met een enkelvoudig tarief is de energiekost per kWh altijd hetzelfde. Dit wil zeggen dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen het dag- en nachttarief en dat je, ongeacht het dagdeel, altijd hetzelfde tarief betaalt.

Het enkelvoudige energietarief staat geheel los van de energieleverancier en heeft enkel betrekking op de werking van de meter. Het enkelvoudige energietarief is bij alle energieleveranciers af te sluiten.

Wat is het verschil tussen enkelvoudig en tweevoudig tarief?

Het grootste verschil tussen het enkelvoudige en tweevoudige tarief zijn de energiekosten. Bij het tweevoudige energietarief verschillen de prijzen per dagdeel, ook wel bekend als het dag- en nachttarief. Over het algemeen zijn de kosten in de daluren lager en in de piekuren hoger. Bij het enkelvoudige tarief zijn de prijzen per kWh altijd gelijk, ongeacht het dagdeel.

Heb ik een enkelvoudige of dubbele meter?

Om te achterhalen of je gebruik maakt van het enkelvoudige of tweevoudige energietarief, dien je naar de elektriciteitsmeter te kijken. Als hier slechts één telwerk te zien is heb je een enkelvoudige meter. Zijn hier twee telwerken te zien, vaak aangegeven met een zon en maan, heb je een tweevoudige meter.

Indien je al een contract hebt afgesloten bij een energieleverancier, is het ook mogelijk om in te loggen in de online klantenzone om te achterhalen welk soort energiecontract je hebt.

energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in juli 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

Advertentie - CallMePower 
energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Wat is voordeliger: tweevoudig of enkelvoudig tarief?

Met de hoge energieprijzen waar België in 2021 en 2022 mee te maken had, zijn steeds meer huishoudens gaan onderzoeken op welke manieren ze konden besparen op hun energiekosten. De elektriciteitsprijs heeft extreme hoogten bereikt en het gekozen energietarief en contract kunnen een grote impact hebben op de jaarlijkse kosten.

Of het enkelvoudige of tweevoudige energietarief goedkoper is, is volledig afhankelijk van je energieverbruik en het gekozen contract. In de onderstaande tabel is een vergelijking weergegeven voor drie verschillende verbruiksprofielen.

Tweevoudig en enkelvoudig tarief vergelijken
  Verbruik in kWh per jaar Enkelvoudig Tweevoudig
Prijs per kWh   € 0,62 per kWh € 0,75 per kWh dag en € 0,51 per kWh nacht
Laag verbruik 1.000 dag en 1.200 nacht € 1.364 € 1.362
Gemiddeld verbruik 1.600 dag en 1.900 nacht € 2.170 € 2.169
Hoog verbruik 3.600 dag en 3.900 nacht € 4.650 € 4.689

Uit de bovenstaande vergelijking blijkt dat het verschil in jaarlijkse kosten relatief klein is, terwijl het verschil in prijs per kWh groot lijkt. Welke meter het voordeligst is, hangt sterk af van je verbruik. Indien je een nieuwe energiemeter gaat plaatsen, is het aan te raden om een berekening te maken op basis van je jaarlijkse verbruik.

Om de verschillende tarieven met elkaar te vergelijken bezoek de de energievergelijker van CallMePower.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower 
energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Advertentie - CallMePower 

Verdwijning verschillen in tarieven

Het tweevoudige energietarief werd ingevoerd om het gebruik van elektriciteit in de daluren te stimuleren. Dit werd gedaan door in de daluren lagere nettarieven aan te rekenen. Door de energietransitie hebben de regulatoren echter besloten dat dit systeem niet voldoet en is het capaciteitstarief geïntroduceerd.

Energieleveranciers kunnen echter nog steeds verschillende prijzen aanrekenen voor de dal- en piekuren, waardoor het onwaarschijnlijk is dat het tweevoudige tarief op een korte termijn volledig zal verdwijnen.

Vast of variabel tarief? Het soort energiecontract kan ook een grote invloed hebben op je jaarlijkse kosten. Bekijk onze pagina over kiezen tussen een vast of variabel contract voor meer informatie.

Overschakelen naar het enkelvoudige tarief

Het is mogelijk om over te schakelen van een tweevoudige meter naar een enkelvoudige meter en zo dus gebruik te maken van het enkelvoudige tarief. Voor huishoudens die momenteel nog een analoge energiemeter hebben, zal dit relatief hoge kosten met zich meebrengen (ongeveer € 90). Huishoudens die een Digitale energiemeter hebben betalen minder, ongeveer € 10.

Alle huishoudens in Vlaanderen ontvangen op ten duur een Digitale energiemeter. Het is mogelijk om vroegtijdig deze meter aan te vragen. Hier wordt wel een bedrag voor in rekening gebracht.

Hoe tweevoudige meter vervangen door enkelvoudige meter bij Fluvius?

De netbeheerder van Vlaanderen is Fluvius, welke verantwoordelijk is voor het plaatsen van energiemeters. Indien je een tweevoudige meter wilt vervangen door een enkelvoudige meter, zal je hiervoor contact op moeten nemen met Fluvius. Het aanvragen kan door op de website van Fluvius een verzoek tot een wijziging van een bestaande aansluiting in te dienen.

Wat zijn de voordelen van het enkelvoudige tarief?

Om je nog wat meer duidelijkheid te geven over het enkelvoudige tarief zetten we de voordelen op een rijtje.

  • Bij het enkelvoudige tarief betaal je altijd hetzelfde bedrag voor piek- en daluren. Je hoeft dus niet na te denken over wanneer je de wasmachine aanzet of wanneer je meer elektriciteit verbruikt.
  • Als je zonnepanelen hebt profiteer je meer van het enkelvoudige tarief wanneer je een overschot produceert aan energie.
  • Geen verrassingen op je energiefactuur als je plotseling meer overdag gebruikt.
  • Je kan aanvullend een uitsluitend nachtmeter aan de enkelvoudige meter toevoegen om zo toch voor een aantal toestellen te profiteren van een daltarief.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower 
energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Advertentie - CallMePower 

Enkelvoudig of tweevoudig tarief met zonnepanelen

Huishoudens die zonnepanelen hebben geïnstalleerd en elektriciteit injecteren ontvangen een injectievergoeding. Deze injectievergoeding verschilt bij de meeste energieleveranciers per soort energietarief.

Over het algemeen is het injectietarief in de daluren / weekend een stuk lager dan tijdens de piekuren of bij het enkelvoudige tarief. Hierdoor zal de vergoeding die je ontvangt voor opgewekte energie in de daluren ook een stuk lager zijn. Bij het enkelvoudige tarief is dit niet het geval, aangezien de vergoeding die je ontvangt voor de geïnjecteerde elektriciteit altijd hetzelfde zal zijn.

Voor huishoudens die zonnepanelen hebben geplaatst of gaan plaatsen, is het in de meeste gevallen aantrekkelijker om te kiezen voor het enkelvoudige energietarief.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 25 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over de elektriciteitsprijs

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.