Energiekost: de basisprijs van elektriciteit per kWh

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of bel op werkdagen tussen 8 en 19h.

De energiekost of de prijs van de elektriciteit per kWh wordt onderverdeeld in verschillende componenten waarvan de basisprijs een belangrijk element vormt. Als deze lager in waarde is dan de andere elementen op de energiefactuur, zoals de kost van distributie, dan wordt het meestal als de enige variabele gezien die de keuze voor een energieleverancier door de consument beïnvloedt. Meestal noemt men het de energieprijs, omdat het de kost van de productie van een kWh voorstelt, exclusief transport-, distributiekosten en diverse abonnementsgelden. Wat houdt de basisprijs voor energie eigenlijk in?

Wat zijn de determinanten van de basisprijs van de elektriciteit per kWh in België?

Simpelweg gezien, dekt de basisprijs van elektriciteit de kosten van de leverancier van elektriciteit:

  • Aankoop op de markt en/of de productie van een kWh elektriciteit
  • Marketing- en verkoopkosten: publiciteit, communicatie, klantenwerving
  • Kost van klantenbeheer: facturatie, debiteuren, klantenservice en diverse andere kosten

Welk verschil bestaat er in de energieprijs tussen de verschillende leveranciers?

Jouw elektriciteitsleverancier kan zijn voordeel bijna enkel uit de energieprijs halen. Immers, de distributiekosten, de belastingen, licentievergoedingen, enz. zijn vooraf vastgesteld door autoriteiten en kunnen vanuit de energiemaatschappijen niet beïnvloed worden. De basisprijs vertegenwoordigt slechts om en nabij de 30% van de totale prijs per kWh. Bijgevolg een verlaging van 10% van de basisprijs door de energieleverancier zal slechts een gering effect hebben: een daling van slechts 3% op de totale prijs per kWh.

energieleveranciers vergelijken elektriciteit prijs per kWh

Waar is de energieprijs het voordeligst en bij wie kan ik besparen?

Men kan aanzienlijke prijsverschillen constateren tussen de verschillende tarieven bij één enkele aanbieder en tussen de aanbiedingen en tarieven van de leveranciers onderling. De vijf grootste leveranciers in België: ENGIE Electrabel, Luminus, Lampiris, Eneco en Essent bieden verschillende tarieven aan waarvan sommigen zeer interessant kunnen zijn en anderen juist onaantrekkelijk. Afhankelijk van jouw verbruiksprofiel kun je bekijken welke aanbieder en welk tarief het best bij je past.

Je kunt nu natuurlijk alle tariefkaarten van alle aanbieders in België gaan vergelijken... maar dat is nogal een tijdrovende job. Gelukkig is er iemand die alle energieprijzen maandelijks voor je bijhoudt. Dit neemt zo een hoop werk uit handen. Ervaar zelf hoe je kunt gaan besparen op je factuur.

 

vergelijk de energieprijzen van energieleveranciers

Vergelijk online de energieprijzen, vind de voordeligste leverancier en stap zorgeloos over! Ons bellen kan natuurlijk ook op het gratis telefoonnummer 02 588 92 38.

Geactualiseerd op