Energiekost elektriciteit: wat is de basisprijs van stroom per kWh?

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

Gaat jouw elektriciteitsfactuur ook zo omhoog? De energiekost vertegenwoordigt rond de 40% van jouw factuur, een hele hap dus. Het totaalbedrag op jouw stroomfactuur bestaat echter wel uit verschillende componenten waarvan de basisprijs met de prijs per kWh een belangrijk element vormt. Wat houdt deze basisprijs precies in en hoe kan jij besparen op de energiekost om die hoge factuur een halt toe te roepen?


energiekost elektriciteit

De energiekost van elektriciteit per kWh in België

De totale elektriciteitsprijs die je betaalt bestaat uit drie componenten. Één daarvan is de energiekost. Deze kost dekt de basisprijs van elektriciteit, dit zijn de kosten van de leverancier van elektriciteit. Dit component vormt de inkomst voor de energieleverancier van jouw keuze. De energiekost is dus een klein onderdeel van de energieprijs. Waaruit bestaat de energiekost eigenlijk?

Elementen energiekost leverancier

Dit zijn de elementen die bij de energieleverancier spelen bij het bepalen van de hoogte van de energiekost. Iedere leverancier heeft zijn eigen kostenstructuur. We nemen de belangrijkste elementen met je door:

 • Aankoop op de markt en/of de productie van een kWh elektriciteit
 • Marketing- en verkoopkosten: publiciteit, communicatie, klantenwerving
 • Kost van klantenbeheer: facturatie, debiteuren, klantenservice en diverse andere kosten
elektriciteitsfactuur

Factoren energiekost klanten

Voor jouw als klant bij een leverancier zie je de energiekost samengesteld uit een drietal factoren, deze worden ook zo aangeduid op je elektriciteitsfactuur:

 • Jaarlijkse vergoeding of vaste abonnementskost, deze wordt door jouw energieleverancier aangerekend voor de administratieve kosten die gemaakt worden in een jaar.
 • Energiecomponent, dit onderdeel is het grootst op jouw energiefactuur. Het gaat om de werkelijke kosten voor het aankopen of het produceren van stroom én een winstmarge voor de leverancier. Het energiecomponent staat in direct verband met jouw energieverbruik.
 • Kost voor groene stroom en de kost voor warmtekrachtkoppeling (wkk). De opbrengsten hiervan worden gebruikt om hernieuwbare energie te stimuleren in Vlaanderen. De Vlaamse overheid wil dat we de energietransitie verder voortzetten en daarvoor is geld nodig om zo te investeren in de productie van groene stroom en wkk.

Het energiecomponent hangt in tegenstelling tot de jaarlijkse vergoeding rechtstreeks samen met jouw elektriciteitsverbruik. Het is raadzaam om naast voor een lage prijs per kWh te kiezen om je stroomverbruik te verminderen.

Type elektriciteitsmeter en tarief

In België kennen we drie verschillende elektriciteitsmeters die van invloed zijn op de energiekost die jij betaalt op jouw elektriciteitsfactuur. Voor iedere meter is die prijs anders, dit zijn de meters:

 • enkele meter
 • dubbele meter
 • exclusief nachtmeter

Verschillen in energieprijs leveranciers

Jouw elektriciteitsleverancier haalt zijn winstmarge bijna enkel uit het energiecomponent. Immers, de distributiekost, transportkost, belastingen, licentievergoedingen, enz. zijn vooraf vastgesteld door autoriteiten en kunnen vanuit de energiemaatschappijen niet beïnvloed worden. De basisprijs vertegenwoordigt dus slechts om en nabij de 30% van de totale prijs per kWh. Een verlaging van 10% van de basisprijs door de energieleverancier zal bijgevolg een gering effect hebben: een daling van 3% op de totale prijs per kilowattuur.

Vragen over de energiekost en stroomprijzen? Kijk eens op de website van de VREG, op hun pagina over de evolutie van de energieprijzen of stel je vraag aan één van onze energieraadgevers. Bel ☎ 02 588 92 38 voor gratis en vrijblijvend advies.

prijzen vergelijken energiekost

Elke maand opnieuw vergelijken we als prijzenvergelijken alle energietarieven in België, Natuurlijk valt ook de energiekost van de stroomprijzen onder. We hebben hieronder een top 6 samengesteld van de grootste elektriciteitsleveranciers in ons land met hun actuele vaste elektriciteitstarief voor huishoudelijke klanten in Vlaanderen / Wallonë. Het gaat om een selectie van contracten met een vast tarief voor de duur van 1 of 2 jaar. Je ziet in de tabellen de vaste abonnementskost en de prijs per kilowattuur.

Prijsvergelijking energiekost elektriciteit grootste leveranciers nummers 1-3
ENGIE Electrabel
Easy Fixed
Luminus
Optifix
Lampiris
Top
Vaste vergoeding /jaar 54.490000 60.500000 69.000000
Energiekost (in €cent/kWh) 8.15800 6.43000 6.92820
Duur 1 jaar 2 jaar 1 jaar
Groene stroom Optie
extra kost
Nee Ja
Tariefinfo
Prijsvergelijking energiekost grootste leveranciers nummers 4-6
Eneco
Zon & Wind Vast
Essent
Vast Groen
Mega
Easy Vast
Vaste vergoeding /jaar 50.000000 69.950000 40.000000
Energiekost (in €cent/kWh) 7.78000 9.55700 6.26000
Duur 1 jaar 1 jaar 1 jaar
Groene stroom Ja Ja Ja
Tariefinfo 02 585 31 31 02 588 92 38

Huidige tarieven in september 2020. De vergeleken packs zijn een selectie voor huishoudelijke klanten met een enkelvoudige elektriciteitsmeter in Vlaanderen of Wallonië.

Waar besparen?

elektriciteitsprijzen leveranciers vergelijken

Men kan aanzienlijke prijsverschillen constateren tussen de verschillende tarieven bij één enkele aanbieder en tussen de aanbiedingen en tarieven van de leveranciers onderling. De vijf grootste energieleveranciers in België bieden verschillende elektriciteitstarieven aan waarvan sommigen zeer interessant voor jouw profiel kunnen zijn en anderen juist minder. We sommen eerst de vijf grootste leveranciers op:

 1. ENGIE Electrabel
 2. Luminus
 3. Lampiris
 4. Eneco
 5. Essent

Afhankelijk van jouw situatie en verbruik bekijken je welke aanbieder en welk tarief het best bij jouw noden en wensen past. Kijk daarbij niet alleen naar de energiekost, maar check dus meer dan alleen de prijs van elektriciteit per kWh. Duurzaamheid en service spelen ook een rol bij de keuze van een leverancier en tarief.

Besparen op je elektriciteitsfactuur? Al eens de elektriciteitsprijzen vergeleken? Dat kan ook telefonisch! Bespaar geld én tijd, bel ons voor een persoonlijke prijsvergelijking en stap over:
☎ 02 588 92 38!

Je kan nu natuurlijk zelf alle tariefkaarten voor elektriciteit van alle aanbieders in België gaan vergelijken, maar dat is nogal een tijdrovende job. Gelukkig is er een partij die alle energieprijzen maandelijks voor je bijhoudt. Dit neemt zo een hoop werk uit handen.

 

Ontdek zelf hoeveel je kan besparen op je facturen door een prijzenvergelijker te gebruiken. Overstappen is gratis en kan als huishoudelijke klant altijd. Particulieren die regelmatig van leverancier veranderen, betalen minder voor hun stroom. Liever eerst zelf vergelijken? Check de stroomprijzen in een online vergelijkingsmodule om een simulatie van jouw situatie te maken.

energieleveranciers vergelijken

Elektriciteitsprijzen vergelijken in de energievergelijker!

Vergelijk het energie aanbod, stap over en bespaar op je energiefactuur.
Alle energiedeals op een rijtje!

Geactualiseerd op