Energiekost: de kostprijs van elektriciteit per kWh
De elektriciteitsprijs en gasprijs die je terug kunt vinden op je energiefactuur bestaat uit meerdere componenten. Een van deze componenten is de energiekost. Dit is het gedeelte van de energieprijs waarmee de energieleverancier de kosten voor het inkopen van de elektriciteit of gas dekt en winst op maakt.
Wat is de energiekost?
De energiekost is een essentieel onderdeel van je energiefactuur en wordt bepaald door je energieleverancier. Het is het bedrag dat je betaalt voor de daadwerkelijke levering van elektriciteit of gas. Dit verschilt van de andere componenten van de energiefactuur, zoals netwerktarieven en belastingen, die gereguleerd en gelijk zijn voor alle leveranciers.
Zowel op de gasprijs als elektriciteitsprijs speelt de energiekost een grote rol. Voor beide energieën vertegenwoordigt de energiekost in de meeste gevallen meer dan de helft van de totale energiekosten.
Elementen energiekost leverancier
Net zoals de energieprijs per kWh, bestaat de energiekost ook uit meerdere componenten. De hoogten van deze componenten kunnen verschillen per energieleverancier, waardoor de energiekost niet altijd hetzelfde is. De energiekost bestaat onder andere uit:
- kosten voor het inkopen van energie op de groothandelsmarkt;
- operationele kosten (klantendienst, marketing, etc);
- winstmarge energieleverancier.
Doordat deze componenten per leverancier kunnen verschillen, zijn er soms zeer grote verschillen in de energieprijzen te vinden tussen energieleveranciers. Voer regelmatig een vergelijking uit om er zeker van te zijn dat je het voordeligste tarief betaalt.
Vragen over je energiefactuur of -kosten?
Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).
Vragen over je energiefactuur of -kosten?
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.
Hoe kostprijs elektriciteit berekenen?
De energiekost berekenen zal in de meeste gevallen niet nodig zijn. Vaak is het mogelijk om je huidige contract en de bijbehorende prijs te achterhalen in de online klantenzone van je leverancier. Daarnaast publiceren alle energieleveranciers maandelijks de energiekost in de tariefkaarten op hun websites.
De energiekost berekenen kan door de elektriciteitsprijs op je energiefactuur te verminderen met de nettarieven, energieheffingen, transmissiekosten, btw en openbaredienstverplichtingen die gelden in jouw regio.
Kostprijs elektriciteit en energiemeters
In België zijn er drie verschillende soorten energiemeters voor elektriciteit, namelijk:
- Enkelvoudige meter (in combinatie met het enkelvoudige tarief)
- Tweevoudige meter (in combinatie met het dag- en nachttarief)
- Uitsluitend nachtmeter (in combinatie met het uitsluitend nachttarief)
De komst van het capaciteitstarief heeft gezorgd voor de afschaffing van het dag- en nachttarief op het gedeelte van de nettarieven, waardoor veel energieleveranciers hebben besloten om zelf geen onderscheid meer te maken tussen verbruik tijdens de piek- en daluren. Er zijn echter nog een paar leveranciers die een onderscheid maken, maar let op dat dit niet direct voordeliger is. Voer altijd een vergelijking uit op basis van je jaarlijkse energieverbruik om het voordeligste tarief te achterhalen.
Kostprijs elektriciteit vergelijken
Als energievergelijker neemt CallMePower elke maand de prijzen van alle energieleveranciers onder de loep. In de tabel hieronder is de energiekost per kWh van de voordeligste tarieven van de vijf grootste energieleveranciers weergegeven.
Leverancier en contract | Energiekost (in €cent/kWh) | Meer informatie |
---|---|---|
ENGIE Dynamic |
|
Er zijn momenteel geen promoties beschikbaar bij CallMePower.
|
Luminus BasicFlex |
|
Er zijn momenteel geen promoties beschikbaar bij CallMePower.
Dit contract is niet beschikbaar bij CallMePower. |
Eneco Zon & Wind Dynamisch |
|
Er zijn momenteel geen promoties beschikbaar bij CallMePower.
|
TotalEnergies Pixie |
|
|
Mega Prepaid Flex |
|
Er zijn momenteel geen promoties beschikbaar bij CallMePower.
|
De hierboven getoonde energietarieven zijn geldig in januari 2025 en zijn afkomstig uit de CallMePower energievergelijker. De prijzen worden weergegeven volgens de toekomstige marktwaarden van energie (VREG-methode) en zijn inclusief btw.
Advies voor vergelijkingen van CallMePower
CallMePower raad je aan om in ieder geval één keer per jaar de energieprijzen van alle leveranciers te vergelijken op basis van je jaarlijkse energieverbruik. Iedere maand kan het aanbod flink verschillen en de prijsverschillen tussen leveranciers en contracten kunnen zeer groot zijn. Door te vergelijken en over te stappen als besparen mogelijk is, betaal je al snel honderden euro’s minder voor gas en elektriciteit.
Meer informatie ontvangen?
Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).
Meer informatie ontvangen?
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.
Hoe kosten elektriciteit per kWh verlagen
De energiekost per kWh verlagen kan op een groot aantal manieren. Sommige manieren zijn zeer gemakkelijk en vereisen weinig aanpassingen, terwijl er bij andere manieren soms grote aanpassingen moeten worden gedaan. Drie tips van CallMePower om de kosten van elektriciteit te verlagen zijn:
- Energie vergelijken. Regelmatig energiecontracten vergelijken kan aanzienlijke besparingen opleveren. Energieleveranciers bieden verschillende tarieven en door gebruik te maken van energievergelijkers kun je het voordeligste contract vinden. Het kan honderden euro’s per jaar schelen door over te stappen naar een goedkopere leverancier.
- Kies een dynamisch contract. Een dynamisch contract houdt in dat de elektriciteitsprijs per uur varieert op basis van de actuele marktprijzen. Dit kan voordelig zijn als je je energieverbruik kunt afstemmen op de uren met lagere tarieven. Door bijvoorbeeld 's nachts of tijdens daluren apparaten te gebruiken, kun je profiteren van lagere prijzen en zo je energiekosten per kWh verlagen.
- Investeer in zonnepanelen. Door zonnepanelen te installeren, kun je je eigen elektriciteit opwekken en zo je afhankelijkheid van externe leveranciers verminderen. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de lange termijn, vooral omdat de energie die je zelf opwekt gratis is nadat de initiële investering is terugverdiend. Vergelijk daarnaast ook de injectietarieven om de beste vergoeding te ontvangen voor de elektriciteit die je teruglevert aan het net.
Sociaal tarief en de energiekost
Indien het betalen van de energiefactuur lastig is, kan je mogelijk in aanmerking komen voor het sociaal energietarief. Bij het sociale tarief bepaalt de energieregulator de energiekost, welke over het algemeen significant lager is dan de reguliere energietarieven. De criteria om in aanmerking te komen voor het sociaal tarief zijn echter streng.