Huurcontract aanpassen: hoe werkt het? Gratis PDF download
In dit artikel bespreken we hoe een huurcontract tussentijd kan aanpassen in België en de vraag of deze aanpassingen geregistreerd moeten worden bij de diensten van de FOD Financiën. We bieden ook een gratis download aan van ons PDF-document voor huurcontractwijzigingen. Ontdek hoe je specifieke onderdelen van het huurcontract kunt aanpassen met behulp van een addendum.
Addendum huurcontract voorbeeld
Om te helpen bij een huurcontract aanpassen, als verhuurder of huurder, heeft CallMePower een sjabloon opgesteld om de wijzigingen te noteren, ookwel een addendum voorbeeld. Het document om een huurcontract te wijzigen download je gratis door te klikken op de onderstaande knop.
Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)
Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!
Vragen over het huurcontract? (Gratis dienst)
Neem contact op met CallMePower voor gratis advies!
Pas het voorbeeld dat hierboven is weergegeven aan naar jouw persoonlijke situatie en vul alle gegevens in. Het is aan te raden om het document met de wijziging van de huurovereenkomst twee keer in te vullen, één voor de huurder en één voor de verhuurder.
Heb je nog geen huurcontract opgesteld? Download dan gratis ons huurcontract voorbeeld als pdf bestand.
Wat is een addendum?
Een addendum is een document dat als bijlage bij het originele huurcontract wordt toegevoegd en het mogelijk maakt om eventuele wijzigingen aan te brengen in het contract. Met een addendum in het contract is het mogelijk om één of meerdere wijzigingen in de huurovereenkomst door te voeren, zonder de gehele overeenkomst te wijzigen of opnieuw op te stellen.
Het huurcontract wijzigingsdocument is geen volledige wijiziging van de initiële huurovereenkomst, maar een aanpassing waardoor bepaalde onderdelen gewijzigd kunnen worden. Het kan dus hetzelfde als een addendum voorbeeld. Het addendum voorbeeld kan worden aangebracht op verschillende soorten contracten, zoals een huurovereenkomst voor een hoofdwoning, een commerciële huurovereenkomst of zelfs een overeenkomst voor onderverhuur.
Hoe huurcontract aanpassen in België?
Om een huurcontract wijziging in België rechtsgeldig te laten zijn, moet het de volgende elementen bevatten:
- het wetsartikel waarop de wijziging betrekking heeft;
- de datum van de ondertekening van de huurovereenkomst en de vervaldatum;
- de belangrijkste elementen van het oorspronkelijke huurcontract (adres van de woning, naam en voornaam van beide partijen, etc);
- de ondertekening van de twee delen van de wijziging van het huurcontract en de datum waarop deze is uitgevoerd;
- geef aan dat de overige clausules van de huurovereenkomst ongewijzigd blijven.
Wanneer bestaand huurcontract aanpassen?
Een bestaand huurcontract aanpassen kan in een aantal gevallen. In België kan een wijziging van het huurcontract in de volgende onvoorzienbare scenario's worden uitgevoerd:
- bij een wijziging van de huurders (door overlijden, scheiding, wisseling van huurders, etc);
- bij werkzaamheden en / of wijzigingen aan de accommodatie.
In dit onderdeel bekijken we deze twee scenario’s voor het aanpassen van een huurovereenkomst.
Huurcontract aanpassen samenwonen, scheiding etc.
In het kader van een medehuur is het mogelijk dat een van de medehuurders besluit om de woning te verlaten voor het einde van het huurcontract. Denk hierbij aan een scheiding, overlijden of simpelweg een wisseling van de huurders. Indien er geen solidariteitsclausule is opgesteld, betekent het vertrek van een van de medehuurders niet direct dat het huurcontract afloopt.
Om in een goede en correcte vorm te vertrekken en van alle verplichtingen jegens de huurovereenkomst te worden ontheven, dient de vertrekkende huisgenoot een huurovereenkomst te ondertekenen met de eigenaar van de woning voor verandering van huurder.
Zodra de huurder de woning heeft verlaten, moeten de verhuurder en overige huurder(s) rekening houden met de volgende zaken:
- Het is aan te raden om een plaatsbeschrijving op te stellen om de staat van de woning en de aanwezige spullen vast te leggen. Bekijk ons plaatsbeschrijving voorbeeld voor hulp bij het invullen van dit document.
- Zet de contracten van de woning op de naam van de hoofdbewoner, zoals energie, telecom en verzekeringen.
- Zorg ervoor dat de borg goed geregeld is en de vertrekkende huurder zijn / haar borgsom terug heeft ontvangen (indien van toepassing).
Als onderdeel van een huurcontract aanpassing bij een echtscheiding, moeten de huurders en verhuurder de wijziging aanbrengen om het vertrek van één van de partijen te specificeren.
Woning verlaten na een scheiding? Neem contact op met onze adviseurs om direct een energie- en / of telecom contract af te sluiten in je nieuwe woning of de contracten op jouw naam te zetten! Bel naar het onderstaande telefoonnummer.
Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)
Bel CallMePower om je contracten te verhuizen: energie, telecom, water en verzekeringen!
Hulp nodig met het verhuizen van je contracten? (Gratis dienst)
Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je terugbellen door ons.
Wijziging huurovereenkomst bij werkzaamheden of aanpassingen
Ook wel een “huurovereenkomst met renovatie” genoemd, de wijziging van de huurovereenkomst voor het uitvoeren van werkzaamheden of aanpassingen, is een overeenkomst die wordt gesloten tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Dit is van toepassing als de werkzaamheden tijdens de huurperiode worden uitgevoerd.
Deze wijziging kan ook bepalen dat de huurder een deel van de werkzaamheden zelf uitvoert.
Om deze huurcontract aanpassing rechtsgeldig te laten zijn, moet het de volgende elementen bevatten:
- De werken moeten duidelijk omschreven zijn.
- De werkzaamheden dienen binnen een redelijke termijn te beginnen en de verhuurder verplicht zich tot het geven en / of betalen van een vergoeding aan de huurder.
- De twee partijen moeten een datum voor het einde van de werkzaamheden overeenkomen en de duur ervan moet realistisch zijn.
De huurder moet een vergoeding ontvangen voor het uitvoeren van de werkzaamheden in de woonruimte. Deze vergoeding kan onder andere zijn:
- een vermindering of opzegging van de huur tijdens de werkperiode;
- afzien van herziening van de hoogte van de huur;
- geen beëinDiging van de huurovereenkomst voor een bepaalde periode, afhankelijk van de duur van de werkzaamheden.
Aanpassing huurcontract met indexatie huur
Voor de indexatie van de huur is geen wijziging van het huurcontract nodig. Sinds 1991 staat de wet immers een herziening van het huidige contract toe. Dit kan op twee manieren:
- Via een voorafgaande overeenkomst tussen de verhuurder en huurder. De herziening moet in dit geval plaatsvinden tussen de 6e maand en de 9e maand voorafgaand aan het einde van elke drie jaar.
- Via een vrederechter, indien de aanvrager geen gunstig antwoord op zijn verzoek heeft gekregen. Deze tussenkomst kan enkel plaatsvinden tussen de 6e maand en de 9e maand voorafgaand aan het verstrijken van de lopende periode van drie jaar.
De herziening van de hoogte van de huur moet in ieder geval op het originele huurcontract worden vermeld.
Vindt er huurindexatie plaats? (Gratis dienst)
Bel CallMePower voor advies over al je huishoudelijke contracten!
Vind er huurindexatie plaats? (Gratis dienst)
Bel CallMePower voor advies over al je huishoudelijke contracten!
Huurcontract aanpassen en registreren nodig?
Een huurcontract registreren is een verplichte procedure in België die ervoor zorgt dat de eigenaar en de huurder van het onroerend goed beschermd zijn tegenover derden. Dankzij de registratie van het contract zal deze een vastgestelde datum hebben, wat ervoor zorgt dat niemand het contract kan betwisten.
Als een derde bijvoorbeeld geïnteresseerd is in het onroerend goed, zal hij niet in staat zijn om te beweren dat hij niet wist dat het pand onderworpen was aan een ondertekend contract.
De registratie van het huurcontract moet binnen twee maanden na de ondertekening gebeuren. In het geval dat het huurcontract niet geregistreerd is, hoeft de huurder geen opzegtermijn te respecteren of schadevergoeding te betalen bij een tussentijdse opzegging. Een addendum moet tevens geregistreerd worden, bij een huurderswissel betalen de huurders eventuele makelaarskosten.
Huurcontract opzeggen: hoe werkt het?
Aan het einde van een huurcontract loopt het contract en de daarbij behorende voorwaarden af. Op dit moment is het mogelijk om te kiezen om te verhuizen naar een andere huurwoning, of het huurcontract te verlengen.
Je hebt de optie om een huurcontract op te zeggen voordat het contract afloopt. Een huurcontract opzeggen doe je met een officiële opzegbrief. Houd wel rekening met een opzegtermijn. Bekijk onze huurcontract opzegbrief template om direct je huidige contract op te zeggen.
Bij een verhuis naar een nieuwe woning is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor een huursubsidie. Daarnaast zijn er ook verhuisvergoedingen beschikbaar in specifieke situaties als je gaat verhuizen in België.