Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

Bel CallMePower om je contracten te verhuizen: energie, telecom, water en verzekeringen!

Hulp nodig met het verhuizen van je contracten? (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Erfpacht in België: dit moet je weten

Geactualiseerd op
minuten lezen
erfpacht contract

Bij het recht van erfpacht geniet iemand van het recht om volledig gebruik te maken van een onroerend goed dat aan een ander toebehoort. Het recht op erfpacht is een tijdelijk recht, dat minimaal vijftien jaar duurt. Lees de rechten en plichten van een erfpachter en erfverpachter, de voordelen en nadelen van erfpacht in België en het verschil tussen erfpacht en opstal.

Erfpacht betekenis uitgelegd

sleutelbos

Het kan voorkomen dat iemand een woning koopt, terwijl de grond waarop de woning staat van de oorspronkelijke eigenaar blijft. Dit wordt erfpacht genoemd. Als koper krijg je enkel het gebruiksrecht van de onroerende goederen en betaal je jaarlijks een vergoeding aan de eigenaar van de grond, de erfpachtcanon. Bij een erfpacht zijn er twee partijen betrokken, de erfpachter en erfverpachter:

  • De erfverpachter: dit is de grondeigenaar. In veel gevallen betreft dit de gemeente, maar het kan ook om een bedrijf of particulier gaan.
  • De erfpachter: de persoon die (tijdelijk) bevoegd is om andermans onroerende zaak te gebruiken, tegen de betaling van de erfpachtcanon.

De prijs van de erfpachtcanon De prijs van de erfpachtcanon hangt af van wie de erfverpachter is: particulier of de gemeente. Gemiddeld kun je erop rekenen dat de erfpachtcanon jaarlijks vijf procent van de grondwaarde zal bedragen. Dit bedrag kan in Vlaanderen ook maandelijks worden afgelost. De hoogte van de erfpachtcanon staat vast voor de gehele periode van de erfpacht.

Energiefactuur bedrijf

Regel je verhuizing in slechts één gesprek! (Gratis dienst)

CallMePower helpt je kosteloos met het afsluiten of opzeggen van al je huishoudelijke contracten!

Energiefactuur bedrijf

Energie en telecom verhuizen in één keer geregeld! (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Wat is het verschil tussen erfpacht en opstal?

Erfpacht en opstal kan op het eerste gezicht op elkaar lijken, maar er is een daadwerkelijk verschil tussen erfpacht en opstal.

Het recht van erfpacht betreft het recht om het volle genot te hebben van een onroerend goed dat aan iemand anders toebehoort. De erfverpachter behoudt het recht van natrekking, wat inhoudt dat wanneer een erfpachter iets bouwt op, of in, de grond van de eigenaar, dit automatisch eigendom wordt van de grondeigenaar.

Ben je een erfpachter, en wil je eigenaar worden van wat er op de grond staat? Dan moet je een opstalrecht toevoegen. Bij het recht van opstal krijg je in essentie ook het recht van natrekking, en heb je het recht om gebouwen, werken of beplantingen te bezitten op andermans grond. In Nederland vindt doorgaans erfpacht zonder opstalrecht plaats. In België heeft de erfpachter automatisch een opstalrecht voor de duur van de erfpacht.

Wat staat in de erfpacht overeenkomst?

Bij erfpacht wordt er, net zoals bij een koopcontract of huurcontract, een overeenkomst opgesteld waarin alle voorwaarden worden beschreven. Het betreft een akte die door de notaris wordt opgemaakt. De erfpacht overeenkomst bevat ten minste de volgende elementen:

  • De duur van de erfpacht;
  • De afspraken over de canon;
  • De bestemming van de grond en de woning;
  • De opzeggingsmogelijkheden;
  • De lasten en onderhoud voor rekening van de erfpachter.

De voordelen van erfpacht

Zoals in elke situatie heeft een erfpacht kopen verschillende voordelen en nadelen. De belangrijkste voordelen van erfpacht kopen voor de erfpachter zijn de volgende:

  • Een lagere koopprijs. Bij een koop onder erfpacht betaal je niet voor de grond waarop het onroerende goed zich bevindt. In sommige gevallen kan de besparing hierdoor oplopen tot maar liefst de helft van de reguliere koopprijs.
  • Erfpacht is aftrekbaar. De erfpachtcanon die je betaalt, kun je bij de belastingaangifte aftrekken van je belastbaar inkomen.
  • Het recht om het onroerend goed te verhuren. Binnen het termijn waarop de erfpachtrechten gelden mag je het onroerend goed verhuren of de bestemming van het goed wijzigen. Uiteraard moet hierbij rekening worden gehouden met de verplichte vergunningen en erfpachtvoorwaarden die in de akte zijn opgenomen.
  • Het doorgeven van de erfpacht aan erfgenamen. Na het overlijden van de erfpachter kan de erfpacht worden doorgegeven aan de erfgenamen voor zolang de pacht duurt.

Voor de erfverpachter is er sprake van één, desalniettemin heel belangrijk, voordeel van verkoop onder erfpacht:

  • Inkomsten via ongebruikt grond. Erfpacht wordt doorgaans door gemeenten gedaan om een inkomstenstroom te creëren via de canon. Voor particulieren is erfpacht eveneens een interessante manier om inkomsten te genereren via onroerende goederen die anders misschien niet zouden worden gebruikt.

De nadelen van erfpacht

Ten opzichte van het kopen van een reguliere koopwoning, zijn er ook enkele nadelen aan het kopen van een woning onder erfpacht. Zo kan je als erfpachter de volgende nadelen ervaren:

  • Je betaalt de erfpachtcanon. Alhoewel koop onder erfpacht goedkoper is, dien je wel maandelijks of jaarlijks de erfpachtcanon te betalen.
  • Einde van erfpacht en opstalrecht. Aan het einde van een erfpacht eindigt ook de gekoppelde opstalrecht. De erfpachter verliest het genot van het onroerend goed, en de erfverpachter wordt opnieuw eigenaar van de woning. Als erfpachter ben je niet altijd verzekerd van een vergoeding van de door jou gedane investeringen.
  • Een uitgebreide hypotheekaanvraag. Bij een hypotheekaanvraag voor woningen waarop erfpacht rust, kan het moeilijker zijn om een hypotheek te krijgen. Het erfpachtcontract dient aan verschillende strenge eisen te voldoen.

Nadelen voor de verpachter:

  • Vast erfpachtcanon. De hoogte van de erfpachtcanon dat gedurende de gehele pacht zal lopen, wordt vastgesteld aan het begin van de periode. Alhoewel de grondwaarde kan stijgen is het dus niet mogelijk om de canon te laten meestijgen.
  • Weinig mogelijkheden tot beëinDiging. Wanneer je eenmaal een deel van je grond verpacht, maar moeilijkheden met de erfpachter ervaart, is het moeilijk om de overeenkomst te beëindigen.

verhuisdozen
verhuizen water

Binnenkort een verhuis? (Gratis dienst)

Bel een van de CallMePower adviseurs om één telefoongesprek al je contracten te verhuizen: gas, elektriciteit, telecom, water en verzekeringen.

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Hulp nodig met het verhuizen van je contracten? (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.

Wanneer eindigt erfpacht?

Gebruikelijk eindigt erfpacht door de afloop van het tijdvak. Echter kan erfpacht eindigen op drie andere manieren:

  • Door afkoop.
  • Door opzegging van het contract.
  • Speciale omstandigheden.

De afkoop van de erfpacht

Een erfpacht beëindigd in het geval van een tijdelijke erfpacht na de afloop van het tijdvak. Als erfpachter kun je ervoor kiezen om voor die tijd de erfpacht afkopen. Je betaalt dan in één keer alle termijnen vooruit. Hierdoor stijgt de waarde van de woning, waardoor hij gemakkelijker kan worden verkocht. Het nadeel is wel dat je in de toekomst de erfpachtcanon niet kunt aftrekken van de belastingen.

Opzegging van de erfpacht

Erfpacht kan eveneens door de erfpachter beëindigd worden door opzegging, echter verloopt het opzeggen van een erfpacht niet hetzelfde als het opzeggen van een regulier huurcontract. De erfverpachter kan slechts in enkele situaties de erfpacht opzeggen. Bijvoorbeeld wanneer de erfpachter in verzuim is met betaling van de canon, of wanneer de erfpachter tekort schiet bij het nakomen van zijn andere verplichtingen. Andere details over een eventuele beëinDiging van de erfpacht dienen te worden opgenomen in de erfpachtvoorwaarden.

BeënDiging van erfpacht door speciale omstandigheden

Er zijn bijzondere omstandigheden die de afloop van een erfpachtcontract kunnen betekenen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld ernstige vernietiging van het onroerend goed. Als dit plaatsvindt, betekent dat een automatische beëinDiging van de pacht.

Veelgestelde vragen over erfpacht

Kan ik een hypotheek krijgen voor een woning op erfpachtgrond?

In artikel 45 van de Hypotheekwet is bepaald dat er een hypotheek kan worden gevestigd op een erfpacht. Toch blijkt in de praktijk dat hypotheekverstrekkers nogal weigerachtig zijn om kopers van een huis met erfpacht een hypotheek te geven. Om deze reden is koop van verkoop van erfpacht vaak moeilijker.

Kan ik een erfpachtcontract overdragen aan iemand anders?

Of het erfpachtcontract kan worden aan een andere partij is afhankelijk van welke voorwaarden in de erfpachtovereenkomst zijn opgenomen. In alle gevallen zul je goedkeuring van de erfverpachter nodig hebben.

Hoe wordt de prijs van de erfpachtgrond bepaald??

De prijs van de erfpachtgrond kan variëren en wordt meestal bepaald door factoren zoals de locatie, de duur van het erfpachtcontract, de marktwaarde van de grond en andere relevante overwegingen.