Student op kot? Wat komt er allemaal bij kijken? Zo regel jij je energie!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

student op kot energie

Wanneer je als student op kot gaat, heb je ineens een heleboel dingen zelf te regelen. Je hebt vanaf dat moment een klein huishouden voor jezelf, een eigen huur en zaken zoals zelf koken, kuisen en je rekeningen betalen komen er ook bij kijken. Je moet bijgevolg daarom ook een energieleverancier uitkiezen voor elektriciteit en eventueel ook voor aardgas. Je zult nu denken: "Ik moet in de ochtend naar college, in de middag de studieboeken induiken en `s avonds een pintje pakken op café met mijn maten. Hoe moet ik dan mijn energie regelen?" Dat is eigenlijk best wel simpel en zo gedaan. Met een klein beetje voorbereiding hoef je daar maar weinig tijd in te steken. Dit artikel in deze energiegids begeleid je in dit proces: het op jouw naam zetten van de meters, het selecteren van een leverancier en bovendien aan de beste prijzen.

student kot energie elektriciteit gas contract

Zelfstandig op kot

Je hebt de stap genomen om het huis uit te gaan en op kot te wonen. Spannend, maar ook zeer leuk. Maar wat komt er allemaal op je af? Je gaat wellicht studeren waar veel tijd in gaat zitten, je gaat nieuwe contacten opdoen en na school zal je ook de boeken induiken. Dan wil je natuurlijk niet al te veel zorgen en dus je kot goed hebben geregeld. In het huurcontract maak je afspraken met de verhuurder en staat vermeldt waar jij voor verantwoordelijk bent. Moet je ook de energie regelen en op je naam zetten? We helpen je een handje met de stappen.

Huurcontract voor je kot

Als je een kot huurt, komt hier het één en ander bij kijken. Zo moet er bijvoorbeeld een huurcontract opgesteld worden, dit wordt geregeld door de verhuurder. Hierin komen de onderlinge afspraken en regels te staan. In de meeste gevallen is dit een standaardovereenkomst, maar het is altijd verstandig om dit even te laten lezen door iemand die er meer verstand van heeft. Het is tenslotte wel fijn als je weet waarvoor je tekent. Let vooral goed op de duur van het contract, waar jij verantwoordelijk bent en wat je opzegtermijn is. Als je ook de energie moet regelen is onderstaande informatie wellicht nuttig voor je.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw totale jaarlijkse energieverbruik?

Wil je erachter komen wat jouw totale energieverbruik in huis is? Bereken het in de energiecalculator!

Wat heb je nodig voor een energiecontract?

kotstudent op kot chill op bed

Als je zelf je energie moet regelen, betekent het dat je een energiecontract moet aangaan bij één van onze energieleveranciers in België. Hoe werkt dat precies? Je sluit een elektriciteitscontract af (en eventueel ook voor aardgas) en je wordt klant van een willekeurige energieleverancier. Meestal betaal je maandelijks een voorschot energieleverancier, dit houdt in een bedrag geschat op je maandelijkse verbruik. Dit bedrag kan je ook tussendoor nog aanpassen. Als je minder energie verbruikt dan verwacht, krijg je aan het eind van het jaar geld terug. Verbruik je meer? Dan moet je aan het eind van het jaar wat extra betalen. Als je dus zuinig bent met je energie, hou je geld over!

VoorschotbedragLet op, als je je voorschot bedrag gedurende het jaar verlaagt, bestaat de kans dat je aan het einde van het jaar bijbetaald. Het geschatte bedrag is meestal gebaseerd op realistische gegevens van verbruik. Uiteindelijk betaal je alleen de energie die je consumeert.​

Op een rijtje wat je nodig hebt voor een energiecontract:

 1. Een huurcontract: dit hoef je niet te communiceren, maar opgelet dat je geen elektriciteitscontract aangaat alvorens een huurovereenkomst te ondertekenen, je weet maar nooit!
 2. De EAN-code of de meternummers (als je ze niet bij de hand hebt, kan de energieleverancier ze terugvinden)
 3. De meterstanden
 4. Je bankgegevens, de goedkoopste formules zijn via domiciliëring te betalen.

Wie moet je bellen om in te tekenen voor een energieleverancier?

Volgens oude gewoontes contacteert men onmiddellijk de intercommunales, in jouw geval is dat Fluvius (voorheen Eandis en Infrax). Sinds 2007 richt je je tot een energieleverancier naar keuze, en dat kan telefonisch of online gebeuren. Wij zetten de grootste aanbieders voor elektriciteit en aardgas op een rijtje:

Leverancier Telefoonnummer klant worden Openingsuren
Engie Electrabel 078 35 33 33 Maandag - vrijdag 8u - 20u, zaterdag 9u - 13u
Luminus 078 150 210 Maandag - vrijdag 8u - 20u, zaterdag 9u - 13u
Lampiris 011 49 49 48 (klantendienst)
0800 40 123 (commerciële dienst)
Maandag - vrijdag 8u - 19u
Octa+ 02 851 01 51 Maandag - vrijdag 9u - 17u
Essent 02 302 20 00 Maandag - vrijdag 8u30 - 19u
Eneco 02 585 31 31 Maandag - vrijdag 8u0 - 18u
Mega 02 588 92 38 Maandag - vrijdag 9u - 12u30 en 14u - 17u

Passend advies voor jouw energie! Op het nummer  ☎ 02 588 92 38 kom je bij een van onze energiespecialisten van CallMePower terecht. Wij verzamelen informatie en tarieven over verschillende leveranciers en helpen je het voordeligste tarief in jouw geval te kiezen. Wij zijn gratis te bereiken van maandag tot vrijdag van 8u tot 18u.

Zo regel jij vlot je verhuis!

Om ervoor te zorgen dat je verhuis vlot verloopt, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Dit geldt voor zowel het organiseren van je documenten zoals het huurcontract, maar ook inpakken van je spullen met verhuisdozen en je energie omzetten. Wij helpen je een handje middels onze verhuisartikels.

Verhuizen: als student op kot Ga je binnenkort als student op kot? regel jouw verhuis en energie vlot en snel, dankzij onze gratis downloads van het energieovernamedocument, een model plaatsbeschrijving en onze verhuis checklist met handige tips!

Download Energieovernamedocument PDF voor invulllen
Download Link Taal Energieovernamedocument

NL Document PDF

 • Energieovernamedocument (Nederlands)

FR Document PDF

 • Energieovernamedocument in het Frans
  Document de reprise des énergies (version francophone)

EN Document PDF

 • Energieovernamedocument in het Engels
  Energy transfer document (English version)

Hoe kan je kosten op je energiefactuur verminderen?

Als kotstudent heb je het meestal niet al te breed. Je bent al behoorlijk veel kwijt aan je huur en dan moet je nog je extra vaste kosten zien te betalen en ook nog wat over houden om wat leuks van te doen. Dit is lastig geeft soms wat stress aan het einde van de maand. Het is daarom natuurlijk fijn als je de energiekosten laag kan houden. We geven je een paar tips om te besparen op je energie:

 • Energie bespaar tips:
 • Gebruik zo veel mogelijk spaarlampen of ledlampen voor je verlichting
 • Kies voor een wasmachine met energielabel A+, die verbruikt tot 3 maal minder energie
 • Benut de trommelruimte van je wasmachine optimaal, vermijd kleine wasjes
 • Plooi je linnen na de droogbeurt meteen op, zo beperk je de strijkduur
 • Kies een droogkast met een energiezuinig label
 • Open de koelkast zo weinig mogelijk, en laat ze nooit langer open dan nodig
 • Zet geen warme eetwaren in de koelkast
 • Zet je diepvries op -18°C, dit is voldoende om je eetwaren langdurig te bewaren
 • Ontkalk de waterboiler, de espressomachine en het koffiezetapparaat regelmatig
 • Televisie en spelcomputers zijn grote energievreters, schakel ze volledig uit als je ze niet gebruikt. Stand-by of sluimerstand kost je namelijk jaarlijks tientallen euro’s aan elektriciteit.
 • Zet tenslotte je verwarming laag als je van huis weg bent

Hebben studenten recht op bijstand voor gas en elektriciteit?

In België bestaat er een sociaal tarief voor gas en elektriciteit aangeboden door de distributienetbeheerder of de energieleveranciers voor de beschermde afnemers. Er zijn uitzonderlijke gevallen die hiervoor in aanmerking komen. De klanten die voldoen aan de status van beschermde afnemers in Vlaanderen zijn personen die:

 1. Recht hebben op een leefloon
 2. Van een gewaarborgd inkomen of bijstand voor ouderen genieten
 3. Recht hebben op inkomensvervangende tegemoetkoming of integratietegemoetkoming (behorend tot categorieën II, III of IV) of bijstand voor hulp van derden voor de gehandicapten
 4. Een tegemoetkoming krijgen voor gehandicapten ingevolge een blijvende arbeidsongeschiktheid van ten minste 65%
 5. In afwachting zijn op één van de bovenstaande
 6. Een woongelegenheid betrekken in appartementsgebouwen met verwarming op aardgas door middel van een collectieve installatie, wanneer de woningen in huur zijn gegeven voor sociale doeleinden door een sociale huisvestingsmaatschappij.
 7. Een bijkomende kinderbijslag krijgen voor kinderen die getroffen zijn door een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van minstens 66%
 8. Ingeschreven zijn in het vreemdelingenregister met een machtiging tot verblijf voor onbeperkte tijd en die omwille van de nationaliteit niet beschouwd kunnen worden als een gerechigde op maatschappelijke integratie en bijgevolg financiële tegemoetkoming krijgen.
kotstudent op kot chill op bed

Het is echter zeer zeldzaam dat de studenten onder de status van beschermde afnemers vallen. Indien dit wel het geval is, vul je een aanvraagformulier in die te verkrijgen is bij het OCMW, de leveranciers of de distributienetbeheerders, en voegt u bewijsstukken toe (vb: ontvangst van een tegemoetkoming).

Geen recht op het sociaal tarief? Maar wil je wel besparen? Ga online op zoek naar het voordeligste tarief en vergelijk het aanbod van de energieleveranciers in onze onafhankelijke energievergelijker! Zo is vergelijken en geld besparen heel easy en dat is wel zo chill als drukke student!

Geld besparen op kot

Elke extra bijdrage helpt als je student bent. Uiteraard wil je zelfstandig wonen, maar dat kost ook wel wat. Wij helpen je een handje verder met je energiekosten. Zodat jij kan besparen op je energiefactuur als je op kot zit.

Wij voorzien je van gratis advies!Bel  ☎ 02 588 92 38 voor een gratis vergelijking en bespaar!

energieleveranciers vergelijken

Energietarieven vergelijken in de vergelijker van CallMePower!

Vergelijk de energieleveranciers en tarieven, stap over en bespaar. Alle prijzen, groene energieleveranciers en deals op een rijtje!

Geactualiseerd op