Zo regel jij je energie als student op kot!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel ons voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel op werkdagen tussen 8 en 19h.

Als je als student op kot gaat ga je een huishouden vertegenwoordigen, dit doe je in België automatisch vanaf het moment dat je een woning huurt. Je moet bijgevolg daarom ook een energieleverancier uitkiezen voor elektriciteit en eventueel ook voor aardgas. Je zult nu denken: "Ik moet in de ochtend naar college, in de middag de studieboeken induiken en in de avond een pintje pakken in het café met mijn maten. Hoe moet ik mijn energie regelen?" Dit artikel van deze energiegids begeleid je in het op jouw naam zetten van de meters en bovendien aan de beste prijzen zonder last te hebben van stroomonderbrekingen.

student kot energie elektriciteit gas contract

Wat heb je nodig voor een energiecontract?

Als je zelf je energie moet regelen, betekent het dat je een energiecontract moet aangaan bij één van onze energieleveranciers in België. Hoe werkt dat precies? Je sluit een elektriciteitscontract af (en eventueel ook voor aardgas) en je wordt klant van een willekeurige energieleverancier. Meestal betaal je maandelijks een voorschot aan de energieleverancier. Als je minder energie verbruikt dan verwacht, krijg je aan het eind van het jaar geld terug. Verbruik je meer? Dan moet je aan het eind van het jaar wat extra betalen. Als je dus zuinig bent met je energie, hou je geld over!

energieverbruik berekenen

Wat is jouw totale jaarlijkse stroomverbruik?

Wil je erachter komen wat jouw totale stroomverbruik in huis is? Bereken het in de energiecalculator!

Wat je nodig hebt voor een energiecontract:

 1. Een huurcontract: dit hoef je niet te communiceren, maar opgelet dat je geen elektriciteitscontract aangaat alvorens een huurovereenkomst te ondertekenen, je weet maar nooit!
 2. De EAN-code of de meternummers (als je ze niet bij de hand hebt, kan de energieleverancier ze terugvinden)
 3. De meterstanden
 4. Je bankgegevens, de goedkoopste formules zijn via domiciliëring te betalen.

Wie moet je bellen om in te tekenen voor een energieleverancier?

Volgens oude gewoontes contacteert men onmiddellijk de intercommunales, in jouw geval is dat Eandis of Infrax. Sinds 2007 richt je je tot een energieleverancier naar keuze, en dat kan telefonisch of online gebeuren. Wij zetten de grootste aanbieders voor elektriciteit en aardgas op een rijtje:

Engie Electrabel 078 35 33 33 Maandag - vrijdag 8u - 20u, zaterdag 9u - 13u
Luminus 078 150 210 Maandag - vrijdag 8u - 20u, zaterdag 9u - 13u
Lampiris 011 49 49 48 (klantendienst)
0800 40 123 (commerciële dienst)
Maandag - vrijdag 8u - 19u
Octa+ 02 851 01 51 Maandag - vrijdag 9u - 17u
Essent 02 302 20 00 Maandag - vrijdag 8u30 - 19u

Passend advies voor jouw energie! Op het nummer  ☎ 02 588 92 38 kom je bij een van onze energiespecialisten van CallMePower terecht. Wij verzamelen informatie en tarieven over verschillende leveranciers en helpen je het voordeligste tarief in jouw geval te kiezen. Wij zijn gratis te bereiken van maandag tot vrijdag van 8u tot 18u.

Zo regel jij vlot je verhuis!

Verhuizen: als student op kot Ga je binnenkort als student op kot? regel jouw verhuis en energie vlot en snel, dankzij onze gratis downloads van het energieovernamedocument, een model plaatbeschrijving en onze verhuis checklist met handige tips!

Hebben studenten recht op bijstand voor gas en elektriciteit?

kotstudent op kot chill op bed

Als kotstudent heb je het meestal niet al te breed. Je bent al behoorlijk veel kwijt aan je huur en dan moet je nog al die extra's zien te betalen.

In België bestaat er een sociaal tarief voor gas en elektriciteit aangeboden door de distributienetbeheerder of de energieleveranciers voor de beschermde afnemers. De klanten die voldoen aan de status van beschermde afnemers in Vlaanderen zijn personen die:

 • Recht hebben op een leefloon
 • Van een gewaarborgd inkomen of bijstand voor ouderen genieten
 • Recht hebben op inkomensvervangende tegemoetkoming of integratietegemoetkoming (behorend tot categorieën II, III of IV) of bijstand voor hulp van derden voor de gehandicapten
 • Een tegemoetkoming krijgen voor gehandicapten ingevolge een blijvende arbeidsongeschiktheid van ten minste 65%
 • In afwachting zijn op één van de bovenstaande
 • Een woongelegenheid betrekken in appartementsgebouwen met verwarming op aardgas door middel van een collectieve installatie, wanneer de woningen in huur zijn gegeven voor sociale doeleinden door een sociale huisvestingsmaatschappij.
 • Een bijkomende kinderbijslag krijgen voor kinderen die getroffen zijn door een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van minstens 66%
 • Ingeschreven zijn in het vreemdelingenregister met een machtiging tot verblijf voor onbeperkte tijd en die omwille van de nationaliteit niet beschouwd kunnen worden als een gerechigde op maatschappelijke integratie en bijgevolg financiële tegemoetkoming krijgen.
kotstudent op kot chill op bed

Het is echter zeer zeldzaam dat de studenten onder de status van beschermde afnemers vallen. Indien dit wel het geval is, vul je een aanvraagformulier in die te verkrijgen is bij het OCMW, de leveranciers of de distributienetbeheerders, en voegt u bewijsstukken toe (vb: ontvangst van een tegemoetkoming).

Geen recht op het sociaal tarief? Maar wil je wel besparen? Ga online op zoek naar het voordeligste tarief en vergelijk het aanbod van de energieleveranciers in onze onafhankelijke energievergelijker! Zo is vergelijken en geld besparen heel easy en dat is wel zo chill als drukke student!

Geld besparen op kot

Elke extra bijdrage helpt als je student bent. Uiteraard wil je zelfstandig wonen, maar dat kost ook wel wat. Wij helpen je een handje verder met je energiekosten. Zodat jij kan besparen op je energiefactuur als je op kot zit.

Wij voorzien je van gratis advies!Bel  ☎ 02 588 92 38 voor een gratis vergelijking en bespaar!

Geactualiseerd op