Energieadvies nodig? Wij helpen je snel!

02 588 92 38 Of bel mij gratis terug!
gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel ons voor gratis energieadvies en start met besparen!

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op werkdagen tussen 8 en 18 uur.

Mijn energiecontract opzeggen: wanneer en hoe stopzetten?

Een contract

U verhuist naar het buitenland. Of u neemt uw intrek bij iemand die al een contract heeft. U wil veranderen van elektriciteits- en/of gasleverancier? Dan moet u uw elektriciteits- en/of gascontract opzeggen. We zetten de verschillende situaties even op een rij en leggen uit hoe u tewerk gaat.

Wanneer en hoe uw contract opzeggen?

Situatie 1

  • U gaat wonen in het buitenland of een regio waar uw huidige leverancier niet actief is.
  • U neemt uw intrek bij iemand die al een energiecontract heeft.
  • In uw nieuwe woning hebt u geen aparte elektriciteits- en of gasmeter.

Hoe een contract ozeggen?

In de bovenstaande gevallen dient u enkel het energieovernamedocument in te vullen en op te sturen naar uw leverancier binnen de 7 dagen na uw verhuis. Hij maakt op basis van de opgegeven meterstanden uw eindafrekening en klaar.

Situatie 2

  • U bent niet tevreden over uw huidige leverancier of met de tariefverhoging die hij invoert.
  • Uw contract (van bepaalde duur) loopt ten einde en u wilt het niet verlengen.
  • U maakte een prijsvergelijking van diverse leveranciers en vond een voor u interessantere elektriciteits- en/of aardgasleverancier.
  • U wilt overstappen naar een ander type contract (particulier –> professioneel, of omgekeerd).

Hoe een contract opzeggen?

  1. Check de opzegvoorwaarden van uw contract. Elk contract is anders. Zo kan een contract van onbepaalde duur op elk moment opgezegd worden, mits een opzegperiode van 1 maand. Er bestaan echter ook contracten van bepaalde duur (meestal één, twee of drie jaar) die u in principe niet kan beëindigen voor de einddatum. Dit is heel vaak het geval bij professionele contracten. Tenslotte zijn er ook overeenkomsten die pas opzegbaar zijn na een bepaalde minimumperiode. Ga daarom eerst de opzegvoorwaarden van uw contract zorgvuldig na. Zet u de overeenkomst stop zonder de opzegvoorwaarden te respecteren, dan riskeert u een verbrekingsvergoeding.
  2. Neem contact op met uw huidige leverancier. Bij de meeste energieleveranciers kan u telefonisch of online een contract opzeggen. We raden echter aan om de stopzetting van uw overeenkomst ook te melden via een aangetekend schrijven. Maak gebruik van de modelbrief die u hier kan downloaden.
  3. Vergeet niet een nieuw contract af te sluiten!

Wanneer hoeft u uw contract niet op te zeggen?

U verhuist en wil uw huidige leverancier behouden in uw nieuwe woning. In dit geval vult u het energieovernamedocument in tweevoud in, met vermelding van uw huidige en nieuwe woonadres en de metergegevens, en bezorgt u het vervolgens binnen de 7 dagen aan uw leverancier. Hij zorgt voor een vlotte overstap. Hier leest u alles over verhuizen en uw energie, en kan u het energieovernamedocument downloaden.

Van energieleverancier veranderen, of een leverancier nodig? Vergelijk - vrijblijvend en snel - de verschillende leveranciers online en kies de voor u meest voordelige energiepartner. Gratis bellen kan ook op 02 588 92 38, of wij bellen u op.