gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Kosteloos energiecontract opzeggen en overstappen

energiecontract opzeggen

In België kunnen consumenten en kmo’s geheel vrij veranderen van energieleverancier. Ook als de contractstermijn nog niet is afgelopen het het mogelijk om je energiecontract op te zeggen. Op een paar uitzonderingen na, is je energiecontract opzeggen niet nodig. In dit artikel leggen we alles uit over het opzeggingen en hoe je kunt overstappen.


Energiecontract opzeggen en overstappen

Consumenten en kmo’s kunnen in België geheel vrij hun energiecontract opzeggen en overstappen naar een andere energieleverancier. Dit geldt ook als de contractstermijn nog niet is afgelopen. Enkel de energieleverancier zal zich aan deze termijn moeten houden, waardoor de verschillende voorwaarden van het contract gelijk blijven gedurende deze periode.

Ben je dus niet tevreden met je huidige energieleverancier of betaal je teveel? Stap dan over!

gas en elektriciteit

Veranderen van energieleverancier?

Bel CallMePower om gratis een energiecontract af te sluiten bij een energieleverancier naar keuze.

gas en elektriciteit

Veranderen van energieleverancier?

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Er zijn enkele situaties waarin het opzeggen van je oude energiecontract wel nodig is. Aan het einde van dit artikel vind je een uitgebreid overzicht.

Energiecontract opzeggen vaak niet nodig

Een energiecontract opzeggen is in de meeste gevallen niet nodig. Als je gaat veranderen van energieleverancier op hetzelfde adres, dan zal je nieuwe energieleverancier automatisch je oude energiecontract opzeggen. Dit zal je nieuwe leverancier doen zodra het contract is bevestigd.

Hoewel dit proces vaak goed verloopt, adviseren wij wel om na de start van je nieuwe contract te controleren of je oude energiecontract daadwerkelijk is opgezegd. Bij veel grote leveranciers kan dit in de online klantenzone. Zo weet je zeker dat de opzegging goed is verlopen.

Nieuw energiecontract afsluiten? Veranderen van energieleverancier doe je met CallMePower.

Vast energiecontract opzeggen

Indien je momenteel een vast energiecontract hebt en wilt overstappen naar een variabel energiecontract of een ander vast energiecontract, is het ook mogelijk om het contract op te zeggen.

Het kan voorkomen dat de marktsituatie veranderd, waardoor een variabel energiecontract aantrekkelijker is dan een vast energiecontract. Dit kan bijvoorbeeld ook komen doordat je een vast contract hebt afgesloten op een moment waarop de energieprijzen hoger stonden. Het vaste energiecontract opzeggen en een variabel contract afsluiten kan helpen je energiefactuur te verlagen.

gas en elektriciteit

Veranderen van energieleverancier?

Bel CallMePower om gratis een energiecontract af te sluiten bij een energieleverancier naar keuze.

gas en elektriciteit

Veranderen van energieleverancier?

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Hoe energiecontract opzeggen?

Wil je om welke reden dan ook toch je energiecontract opzeggen? In dit geval zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Om er zeker van te zijn dat je nergens aan vast zit, let in ieder geval op de volgende punten:

  1. Controleer de opzegvoorwaarden van het contract. In principe kan je een energiecontract altijd beëindigen voor de einddatum. Voor een professioneel energiecontract kan dit verschillen.
  2. Neem contact op met je huidige energieleverancier. Bij de meeste leveranciers kun je telefonisch of online een energiecontract opzeggen. We raden je echter aan om de stopzetting van de overeenkomst ook via schrift te vermelden.
  3. Vergeet niet een nieuw energiecontract af te sluiten, indien dit van toepassing is. Als je geen energiecontract afsluit kan je worden afgesloten van het energienet. Hierna zal je weer aansluitingskosten moeten betalen.

Wil je het energiecontract opzeggen omdat je lange tijd niet in de woning aanwezig bent? Dan is het verstandig om een leegstandscontract af te sluiten.

Klant blij Eneco of Luminus? Lees hoe Eneco opzeggen, ENGIE opzeggen of Luminus opzeggen werkt.

In welke situaties energiecontract stopzetten?

Als je gaat veranderen van energieleverancier zal je nieuwe energieleverancier het oude energiecontract automatisch opzeggen. Er zijn echter een aantal situaties waarin het wel noodzakelijk is om het energiecontract op te zeggen. In de volgende situaties moet je het energiecontract opzeggen:

  • verhuis naar het buitenland;
  • intrek bij iemand die al een energiecontract heeft;
  • verhuis naar een regio waar de energieleverancier niet actief is;
  • geen elektriciteits- en/of gasmeter in de nieuwe woning.

Ga je studeren? Bekijk dan hoe je een studenten energiecontract regelt.

Vergelijk voordat je overstapt! Energie vergelijken doe je met CallMePower.

Opzeggen energiecontract bij verhuis

In de meeste gevallen is het niet nodig om het energiecontract op te zeggen bij een verhuis. Als je huidige leverancier actief is in de regio waar je naartoe gaat verhuizen, is het mogelijk dit contract mee te nemen naar je nieuwe woning. Om dit te regelen moet je het energieovernamedocument invullen en opsturen naar je huidige leverancier.

Indien je gaat verhuizen naar een regio waar je huidige energieleverancier niet actief is of je gaat verhuizen naar het buitenland, zal je het energiecontract wel op moeten zeggen. Neem hiervoor contact op met je leverancier.

Energieleverancier beëindigt contract, mag dit?

Bij wanbetaling heeft de energieleverancier het recht om een energiecontract stop te zetten. Als de klant na een herinneringsbrief en na een ingebrekestelling van de energiefactuur nog steeds niet betaald, mag de leverancier het energiecontract ontbinden.

De leverancier mag in dit geval geen slotfactuur opmaken en moet de klant twee maanden de tijd geven om een nieuwe energieleverancier te vinden. Indien de consument binnen 60 dagen geen nieuwe leverancier heeft gevonden, wordt automatisch de netbeheerder de energieleverancier.

Energiecontract opzeggen kosten

Energiecontract opzeggen

Een energiecontract opzeggen is geheel gratis. Consumenten en kmo’s kunnen geheel gratis veranderen van energieleverancier voor het aflopen van het energiecontract. Enkel grote professionele klanten dienen de contractuele voorwaarden te respecteren.

Daarnaast heeft een opzegging geen invloed op je elektrische installatie, energiemeter of kabels.

Het kan wel zo zijn dat je energieleverancier de jaarlijkse vaste vergoeding voor een heel jaar aanrekent als je minder dan één jaar klant blijft. Dit verschilt per leverancier en is aangegeven in de voorwaarden van je energiecontract.

Wat is de energiecontract opzegtermijn?

Het is op elk moment mogelijk om te veranderen van leverancier. Je zal echter wel rekening moeten houden met een opzegtermijn van één maand.

Dit betekent dat als je vandaag een nieuw energiecontract afsluit, deze pas over één maand kan worden gestart. Hetzelfde geldt voor een opzegging.

Nieuwe energieleverancier na opzeggen energiecontract

Het hebben van een energiecontract in België is niet verplicht. Om elektriciteit of aardgas af te nemen bij een energieleverancier zal je echter wel een contract af moeten sluiten. Bovendien zal je worden afgesloten van het energienet als je geen energiecontract hebt. Om deze redenen is het belangrijk om altijd een energiecontract te hebben.

In dit onderdeel helpt CallMePower je met het kiezen van de leverancier die bij jou past.

gas en elektriciteit

Veranderen van energieleverancier?

Bel CallMePower om gratis een energiecontract af te sluiten bij een energieleverancier naar keuze.

gas en elektriciteit

Veranderen van energieleverancier?

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Leveranciers vergelijken na energiecontract stopzetten

Voordat je gaat overstappen, is het belangrijk om de dienstverleningen van energieleverancier te vergelijken. Per leverancier kan de dienstverlening namelijk sterk verschillen. Een goede manier om dit te doen is door het lezen van reviews.

Bekijk ook de extra diensten die de energieleveranciers aanbieden, zoals ketelonderhoud en de installatie van zonnepanelen. Het kan namelijk voordelig zijn om deze diensten bij je energieleverancier af te nemen.

Energietarieven vergelijken na energiecontract opzeggen

Het is aan te raden om voordat je het energiecontract gaat opzeggen de verschillende leveranciers te vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet zonder energie komt te zitten en de facturatie goed verloopt. In het overzicht hieronder zijn al onze energie vergelijkingen weergegeven. Klik op de vergelijking om naar de pagina te navigeren.

Geactualiseerd op