Energiecontract opzeggen België: procedure en kosten 2024
In België kunnen consumenten en kmo’s geheel vrij veranderen van energieleverancier. Ook als de contractstermijn nog niet is afgelopen het het mogelijk om je energiecontract op te zeggen. Op een paar uitzonderingen na, is je energiecontract opzeggen niet nodig. In dit artikel leggen we alles uit over het opzeggingen en hoe je kunt overstappen.
Energiecontract opzeggen en overstappen
Consumenten en kmo’s kunnen in België geheel vrij hun energiecontract opzeggen en overstappen naar een andere energieleverancier. Dit geldt ook als de contractstermijn nog niet is afgelopen. Enkel de energieleverancier zal zich aan deze termijn moeten houden, waardoor de verschillende voorwaarden van het contract gelijk blijven gedurende deze periode.
Bovendien is het opzeggen van je energiecontract geheel gratis: de energieleverancier mag geen opzegboete aanrekenen. Let wel op dat enkele leveranciers de jaarlijkse vergoeding volledig aanrekenen als je minder dan één jaar klant bent geweest.
Veranderen van energieleverancier?
Bel CallMePower om gratis een energiecontract af te sluiten bij een energieleverancier naar keuze in België. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Veranderen van energieleverancier?
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.
Energiecontract opzeggen vaak niet nodig
Een energiecontract opzeggen is in de meeste gevallen niet nodig. Als je gaat veranderen van energieleverancier op hetzelfde adres, dan zal je nieuwe energieleverancier automatisch je oude energiecontract opzeggen. Dit zal je nieuwe leverancier doen zodra het contract is bevestigd.
Hoewel dit proces vaak goed verloopt, adviseren wij wel om na de start van je nieuwe contract te controleren of je oude energiecontract daadwerkelijk is opgezegd. Bij veel grote leveranciers kan dit in de online klantenzone. Zo weet je zeker dat de opzegging goed is verlopen.
Nieuw energiecontract afsluiten? Veranderen van energieleverancier doe je met CallMePower.
Hoe energiecontract opzeggen?
Wil je om welke reden dan ook toch je energiecontract opzeggen? In dit geval zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Om er zeker van te zijn dat je nergens aan vast zit, let in ieder geval op de volgende punten:
Controleer de opzegvoorwaarden van het contract. In principe kan je een energiecontract altijd gratis beëindigen voor de einddatum. Het kan zijn dat de jaarlijkse vergoeding wel volledig wordt aangerekend als je minder dan één jaar klant bent geweest. Voor een professioneel energiecontract kan dit verschillen.
Neem contact op met je huidige energieleverancier. Bij de meeste leveranciers kun je telefonisch of online een energiecontract opzeggen. We raden je echter aan om de stopzetting van de overeenkomst ook via schrift te vermelden.
Vergeet niet een nieuw energiecontract af te sluiten, indien dit van toepassing is. Als je geen energiecontract afsluit kan je worden afgesloten van het energienet. Hierna zal je weer aansluitingskosten moeten betalen.
Wil je het energiecontract opzeggen omdat je lange tijd niet in de woning aanwezig bent? Dan is het verstandig om een leegstandscontract af te sluiten.
Klant blij Eneco, ENGIE of Luminus? Lees hoe Eneco opzeggen, ENGIE opzeggen of Luminus opzeggen werkt.
Vast energiecontract opzeggen
Indien je momenteel een vast energiecontract hebt en wilt overstappen naar een variabel energiecontract of een ander vast energiecontract, is het ook mogelijk om het contract op te zeggen.
Het kan voorkomen dat de marktsituatie veranderd, waardoor een variabel energiecontract aantrekkelijker is dan een vast energiecontract. Dit kan bijvoorbeeld ook komen doordat je een vast contract hebt afgesloten op een moment waarop de energieprijzen hoger stonden. Het vaste energiecontract opzeggen en een variabel contract afsluiten kan helpen je energiefactuur te verlagen.
Veranderen van energieleverancier?
Bel CallMePower om gratis een energiecontract af te sluiten bij een energieleverancier naar keuze in België. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)
Veranderen van energieleverancier?
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.
In welke situaties energiecontract stopzetten?
Als je gaat veranderen van energieleverancier zal je nieuwe energieleverancier het oude energiecontract automatisch opzeggen. Er zijn echter een aantal situaties waarin het wel noodzakelijk is om het energiecontract op te zeggen. In de volgende situaties moet je het energiecontract opzeggen:
- verhuis naar het buitenland;
- intrek bij iemand die al een energiecontract heeft;
- verhuis naar een regio waar de energieleverancier niet actief is;
- geen elektriciteits- en/of gasmeter in de nieuwe woning.
Ga je studeren? Bekijk dan hoe je een studenten energiecontract regelt.
Vergelijk voordat je overstapt! Energie vergelijken doe je met CallMePower. De vergelijker van CallMePower bevat alle energiecontracten die op dit moment beschikbaar zijn.
Energiecontract opzeggen kosten
Een energiecontract opzeggen is geheel gratis. Consumenten en kmo’s kunnen geheel gratis veranderen van energieleverancier voor het aflopen van het energiecontract. Enkel grote professionele klanten dienen de contractuele voorwaarden te respecteren.
Het kan wel zo zijn dat je energieleverancier de jaarlijkse vaste vergoeding voor een heel jaar aanrekent als je minder dan één jaar klant blijft. Dit verschilt per leverancier en is aangegeven in de voorwaarden van je energiecontract.
Wat is de energiecontract opzegtermijn?
Het is op elk moment mogelijk om te veranderen van leverancier. Je zal echter wel rekening moeten houden met een opzegtermijn van één maand.
Dit betekent dat als je vandaag een nieuw energiecontract afsluit, deze pas over één maand kan worden gestart. Hetzelfde geldt voor een opzegging.
Meer informatie ontvangen?
Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).
Meer informatie ontvangen?
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.
Energieleverancier beëindigt contract, mag dit?
Bij wanbetaling heeft de energieleverancier het recht om een energiecontract stop te zetten. Als de klant na een herinneringsbrief en na een ingebrekestelling van de energiefactuur nog steeds niet betaald, mag de leverancier het energiecontract ontbinden.
De leverancier mag in dit geval geen slotfactuur opmaken en moet de klant twee maanden de tijd geven om een nieuwe energieleverancier te vinden. Indien de consument binnen 60 dagen geen nieuwe leverancier heeft gevonden, wordt automatisch de netbeheerder de energieleverancier.
Opzeggen energiecontract bij verhuis
In de meeste gevallen is het niet nodig om het energiecontract op te zeggen bij een verhuis. Als je huidige leverancier actief is in de regio waar je naartoe gaat verhuizen, is het mogelijk dit contract mee te nemen naar je nieuwe woning. Om dit te regelen moet je het energieovernamedocument invullen en opsturen naar je huidige leverancier.
Indien je gaat verhuizen naar een regio waar je huidige energieleverancier niet actief is of je gaat verhuizen naar het buitenland, zal je het energiecontract wel op moeten zeggen. Neem hiervoor contact op met je leverancier.
Vergelijk alle leveranciers, stap over en bespaar op je facturen! ✔ 100% gratis