gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel ons voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op werkdagen tussen 8 en 18 uur.

Hoe kan ik mijn factuur voor gas en elektriciteit verminderen?

De toename van het aantal elektrische toestellen in ons dagelijks leven, compenseert de besparingen op het vroegere verbruik waardoor het bedrag op de energiefactuur blijft stijgen. Het is daarom niet genoeg om enkel het dagelijks verbruik in het oog te houden. Het beste is om de factuur zo nauwkeurig mogelijk te bestuderen omdat de prijzen onder invloed van inflatie en toenemende belastingen blijven stijgen.

Hoe kan het energieverbruik in een woning beperkt worden?

In Begië wordt in de week tussen 17u en 20u de piek bereikt van de consumptie.

In Begië wordt in de week tussen 17 en 20 uur de piek bereikt van de consumptie: kantoren en winkels zijn nog open, het openbaar vervoer is op het hoogtepunt van gebruik en veel mensen bevinden zich dan terug in hun woning. Om het risico op toekomstige stroomonderbrekingen te verkleinen, zou men het globale verbruik tijdens deze uren moeten terugschroeven. Hoe kunnen de besparingen op energiefacturen gecombineerd worden met het algemeen belang? Het is nochtans zeer eenvoudig, hiervoor hoeft er zelfs niets aan ons comfort te veranderen. Slechts door het afleren van enkele slechte gewoontes en met het verminderen, of het verplaatsen van de consumptie tijdens de minder bezette uren, kan reeds veel bereikt worden.

Octa+ advertentie

Verminderen van energieverbruik in je woning

Bekijk de video met 7 stappen en bespaartips om je energieverbruik in je woning te reduceren. Reduceer en bespaar op het verbruik van aardgas en elektriciteit.

Hieronder zijn enkele adviezen opgelijst om u te helpen met het verminderen van uw energieverbruik:

 • Voorkeur geven aan de programmeerbare huishoudelijke apparaten zodat hun cyclus rond 16u30 eindigt, of na 20u begint. Om te genieten van de goedkopere nachttarieven, kunt u ervoor zorgen dat de cyclus tijdens de nachturen plaatsvindt.
   
 • Als de productie van uw warmwater elektrisch gebeurt, is het voordeliger om uw boiler buiten de bovenvermelde uren aan te zetten. 's Nachts komt het veel goedkoper uit. Eveneens is het voordeliger om te douchen in plaats van een bad te nemen om energie en water te besparen.
   
 • Door andere activiteiten uit te oefenen zoals gezelschapsspelletjes worden er minder energieverbruikende apparatuur gebruikt (tv, wifi, videospelletjes, ...).
   
 • Geef voorrang aan microgolfovens i.p.v. elektrische ovens. Hetzelfde geldt voor koken op het gas.
   
 • Probeer om elektrische toestellen volledig af te sluiten i.p.v. ze op stand-by te laten.
   
 • Wat de verlichting betreft, de gouden regels zijn nog steeds van toepassing: schakel de lampen uit wanneer u de kamer verlaat. Dit moet van jongs af aan gesensibiliseerd worden.
   
 • Meer performante verlichting kiezen. M.a.w. spaarlampen verkiezen over halogene lampen.

Verminderen van energieverbruik voor professionelen

 • Uitschakelen van computers, schermen, printers, beamers en koffiezetmachines na de werkuren.
   
 • Wat de verlichting betreft; wees uitzonderlijk aandachtig voor gangen, kelders, toiletten. Schakel het uit bij het verlaten, zelfs overdag.
   
 • Installeer meer performante verlichting.
   
 • Schakel het ventilatiesysteem uit vanaf 16u30 wanneer er minder nood aan is.

Tabel van het elektriciteitsverbruik van huishoudelijke apparaten

Type toestel Overeenkomstige verbruik/th>

Elektrische oven

2500 W

Wasmachine

2500 W

Boiler

2250 W

Vaatwasser

1200 W

Microgolfoven

900 W

Verlichting

500 W

Bron: analyse en schatting van Selectra

De tweede manier om besparingen te kunnen doen gebeurt via de keuze van de energieleverancier en het tariefaanbod. Kortom, de factuur komt ongeveer overeen met het aantal verbruikte kWh per maand of per jaar vermenigvuldigd met de prijs per kWh. De sleutel tot inzicht wordt op onze website aangeboden: Begrijpen van de energiefacturen. Hieronder vindt u enkele tips om u optimaal aan te passen.

Het veranderen van energieleverancier en de keuze uit het goedkoopste aanbod

De keuze van de leverancier

Vanaf 2007 is er een golf aan nieuwe leveranciers toegekomen om de Belgische markt van gas en elektricieit op te frissen, naast de historische leverancier Electrabel. Voortaan is de consument in staat om heel gemakkelijk en gratis van leverancier te veranderen indien gewenst.

Om u te helpen bij uw keuze, hebben we een overzicht van de belangrijkste leveranciers gemaakt die u hieronder kan vinden :

 • ENGIE Electrabel: Informatie over  het overstappen naar Engie Electrabel, klik hier
 • Luminus: Informatie over het overstappen naar Luminus, klik hier
 • Lampiris: Informatie over het overstappen naar Lampiris, klik hier
 • Essent: Informatie over het overstappen naar Essent, klik hier
 • Octa+: Informatie over het overstappen naar Octa +, klik hier
 • Mega: Informatie over het overstappen naar Mega, klik hier
 • Eneco: Informatie over het overstappen naar Eneco, klik hier

Het is moeilijk om zich te kunnen oriënteren tussen allerlei leveranciers en hun veelzijdige commerciële aanbiedingen. Daarom kiezen de nieuwe huurders uit gemak, of door gewoonte, terug voor hun oude leverancier bij verhuis. Hoewel het inderdaad soms moeilijk is om vergelijkingen te doen en de tariefschema's te lezen, worden de echte besparingen gedaan door van leverancier of tariefplan te veranderen. Om u hierbij te helpen stellen we u het volgende artikel voor: de keuze van de leverancier.

De keuze van het tarief

De consument moet zorgvuldig een keuze maken wat betreft het aanbod dat optimaal bij zijn verbruiksprofiel aanleunt, de contractperiode en vooral het tariefplan. Er zijn echter bijkomende criteria die de finale beslissing beïnvloeden zoals het aantal personen die in de woning verblijven, de oppervlakte van de woning en de duur van de huurtermijn. Zelfs het bedrag van de abonnementskosten is een bepalende factor naast de prijs per kWh voor voornamelijk kleine verbruikers.

Het tariefplan
Deze prijsformule verwijst naar het onderscheid tussen een formule met een vaste of variabele prijs. Bij een vast tarief verbindt de leverancier zich ertoe om de prijs per kWh te blokeren wat betreft de energiekost gedurende een contractueel bepaalde periode. Anders worden ze variabel verondersteld en fluctueren ze per timester.

Hier zijn enkele richtlijnen om uw elektriciteits- en gasverbruik te schatten:

 1. Het aantal mensen die in de woning verblijven
 2. Uw levensstijl en de tijd doorgebracht in de woning
 3. De oppervlakte van de woning
 4. Verwarmingswijze (gas of elektriciteit)
 5. Huurtermijn

Schat je energieverbruik Weet je je huidige energieverbuik niet of ga je verhuizen naar een nieuwe woning? Gebruik de schattingstool om je elektricteits-en gasverbuik in te kunnen schatten.

De keuze van een aanbod kan aan persoonlijke ambities beantwoorden. Dit is het geval wanneer u een abonnement neemt op een aanbieding van 100% groene energie. De prijs per kWh en de jaarlijkse abonnementskosten zijn meestal de essentiële factor. Slechts in beperkte mate kan de klant die naar eenvoud verlangt overtuigd worden door de aangeboden diensten van de leverancier, bv veiligstellen van de prijs voor een lange periode via een aanbod van vaste prijzen.