energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor advies over contracten. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract in Vlaanderen?

Dien een terugbelverzoek in of bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Energiefactuur verlagen in 7 stappen

Energieverbruik verlagen

Het aantal elektrische apparaten in en rondom het huis zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook werkt iedereen steeds meer vanuit huis, waardoor je ook meer energie verbruikt. Samen met de hoge energieprijzen kunnen deze factoren ervoor zorgen dat je energiefactuur ineens veel hoger is dan voorheen. In dit artikel geven we 7 tips om je energiefactuur te verlagen.


Hoe kan je een hoge energiefactuur verlagen?

Er zijn meerdere manieren om je energiefactuur te verlagen. Deze manieren kunnen variëren van grote veranderingen tot aan kleine aanpassingen. CallMePower geeft je hieronder zeven tips om je energiefactuur te verlagen met kleine, snelle aanpassingen en grote aanpassingen.

Gebruik het daltarief om te besparen op je energiefactuur

Hoewel het daltarief door de komst van het capaciteitstarief officieel niet meer bestaat, kunnen energieleveranciers nog steeds een lager tarief aanbieden tijdens de daluren. Een gemakkelijke manier om te besparen, zonder grote aanpassingen, is door gebruik te maken van deze lagere kWh-prijs.

Gebruik grote apparaten met een hoog verbruik tijdens de daluren om optimaal te profiteren van de lagere prijs per kWh. Het is ook mogelijk om bepaalde apparaten automatisch in te laten schakelen tijdens de daluren, zoals een afwasmachine. Daarnaast is het voor eigenaren van een elektrische- of hybride auto aan te raden om deze in de daluren op te laden.

Kijk voor de daluren die gelden in jouw regio op onze pagina over het dag- en nachttarief.

Meer weten over de opbouw van je energiefactuur? Bekijk de energiefactuur informatiepagina.

Regelmatig onderhoud en een lager energieverbruik

De verwarmingsketel en boiler of gasboiler zijn apparaten die meestal veel energie verbruiken. Voor een mazoutketel of gasketel is periodiek onderhoud uitvoeren verplicht en voor een boiler is dit optioneel. Naast dat goed onderhoud zorgt voor een veiligere leefomgeving, kan je hiermee ook flink besparen op je energiefactuur.

Ketelonderhoud kan ervoor zorgen dat het verbruik tot 15 % wordt verminderd. Op jaarbasis kan dat een zeer groot verschil maken op de energiefactuur.

Daarnaast kunnen de waterleidingen last krijgen van kalkaanslag indien je geen gebruik maak van een waterverzachter. Ook dit zorgt ervoor dat het energieverbruik verslechterd omdat de kalkaanslag werkt als een isolatielaag.

Vermijd sluipverbruik en bespaar op je elektriciteitskosten

Als je een televisie uitzet, staat deze in een stand-by modus. Hoewel het scherm niet meer aan staat, is de televisie niet geheel uitgeschakeld. Hierdoor verbruikt de televisie dus nog steeds stroom. Hetzelfde geldt voor laptops, monitoren en andere elektronische apparaten. Door het apparaat volledig uit te schakelen, kan je op de lange termijn besparen op je elektriciteitsverbruik.

Weet hoeveel energie je verbruikt en programmeer toestellen

Afwasmachine

Er zijn meerdere programmeerbare apparaten beschikbaar, waarmee je de cyclus van het apparaat kan instellen op een bepaald tijdstip. Daarnaast bieden meerdere energieleveranciers, zoals Eneco en ENGIE, applicaties aan waarmee je je energieverbruik realtime op je mobiele telefoon kan opvolgen.

Doordat je meer inzicht hebt in je energieverbruik en betere controle hebt over wanneer de apparaten gebruikt worden, is het gemakkelijker om de energiefactuur te verlagen. Je weet namelijk precies welke apparaten de meeste hoeveelheid energie verbruiken, waardoor je meer grip kan houden op je verbruik.

Een zuinig energielabel en een lagere energiefactuur

Hoewel de aanschafprijs van een huishoudelijk apparaat belangrijk is, zorgt het energieverbruik van dit apparaat voor de meeste kosten op de lange termijn. Sinds de invoering van het Europese Energielabel is het een stuk gemakkelijker geworden om inzicht te krijgen in welke apparaten energiezuinig zijn.

Het is sterk aan te raden om te kiezen voor een apparaat met een gunstig energielabel, ook als de aanschafprijs hoger ligt. In de meeste gevallen zal je het verschil in de aanschafprijs binnen een aantal jaar (soms als sneller) terug kunnen verdienen. Dit is zeker met grote energieverbruikers, zoals een koelkast of airco het geval.

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Neem contact op met de energie-experts van CallMePower voor gratis advies.

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Laat je gratis terugbellen voor advies of een factuurcheck! CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Energiefactuur verlagen met duurzame energie

De laatste jaren is het zeer populair en aantrekkelijk geworden om zelf energie op te wekken. Dit kan onder andere met zonnepanelen, een particuliere windmolen of met een warmtepomp. De investeringen voor deze installaties zijn echter groot en kan je deze investering terug verdienen?

Energiekosten verlagen met zonnepanelen of een warmtepomp

Zonne-energie is de meest populaire vorm van groene stroom dat door huishoudens wordt opgewekt. Volgens de VREG hebben al meer dan 500.000 huishoudens in Vlaanderen zonnepanelen geïnstalleerd.

Daarnaast zijn er meerdere zonnepanelen premies beschikbaar, waardoor de installatie aantrekkelijker wordt. De terugverdientijd is relatief kort en zonnepanelen zullen op de lange termijn zeker zorgen voor een lagere energiefactuur. In de meeste gevallen kan je na de installatie van zonnepanelen de voorschotfactuur vrijwel direct verlagen.

De installatie van een warmtepomp is een steeds populairder alternatief voor het gebruik van aardgas om een woning te verwarmen. De installatie van een warmtepomp is duur en dit kan een hoop huishoudens afschrikken. Er zijn echter meerdere premies voor warmtepompen beschikbaar en de terugverdientijd is niet al te lang. Zeker voor een nieuwbouwwoning is de installatie van deze nieuwe verwarmingsmethode een interessante optie.

Besparen op je energiefactuur met goedkopere energie

De gemakkelijkste en snelste manier om je energiefactuur te verlagen is door te veranderen van energieleverancier en te kiezen voor een voordeliger energiecontract. Volgens de CREG vertegenwoordigen de tien duurste energiecontracten 45 % van de markt, terwijl de tien goedkoopste energiecontracten slechts 6 % van de markt vertegenwoordigen. Het besparingspotentieel voor een hoop Belgische huishoudens is dus zeer groot!

Lager energietarief vinden? Energie vergelijken doe je met CallMePower!

Stap over en bespaar op je energiefactuur

Veranderen van energieleverancier in België is zeer gemakkelijk. Consumenten staan namelijk geheel vrij om over te stappen wanneer ze dit willen. Ook als de looptijd van het contract nog niet is afgelopen, kan je opzeggen zonder opzegboete. Je zult enkel rekening moeten houden met een opzegtermijn van één maand.

Voordeligste energietarief afsluiten? Bekijk de goedkoopste energieleveranciers van deze maand.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle energieleveranciers. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Geactualiseerd op

Lees meer over de energiefactuur

Vergelijk alle leveranciers, stap over en bespaar op je facturen! ✔ 100% gratis