gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Energiefactuur verlagen in 7 stappen

Energieverbruik verlagen

Het aantal elektrische apparaten in en rondom het huis zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook werkt iedereen steeds meer vanuit huis, waardoor je ook meer energie verbruikt. Samen met de hoge energieprijzen kunnen deze factoren ervoor zorgen dat je energiefactuur ineens veel hoger is dan voorheen. In dit artikel geven we 7 tips om je energiefactuur te verlagen.


Hoe kan je een hoge energiefactuur verlagen?

Er zijn meerdere manieren om je energiefactuur te verlagen. Deze manieren kunnen variëren van grote veranderingen tot aan kleine aanpassingen. De gemakkelijkste en snelste manier om je energiefactuur te verlagen is door te veranderen van energieleverancier. Onderaan dit artikel leggen we uit waarom.

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk. Bel CallMePower voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk! CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Gebruik het daltarief om te besparen op je energiefactuur

Hoewel het daltarief door de komst van het capaciteitstarief in juli 2022 officieel niet meer zal bestaan, kunnen energieleveranciers nog steeds een lager tarief aanbieden tijdens de daluren. Een gemakkelijke manier om te besparen is als de prijs per kWh lager is.

Gebruik grote apparaten tijdens de daluren om een lagere prijs per kWh te betalen en bespaar gemakkelijk op je factuur. Daarnaast is het voor bezitters van elektrische auto’s ook sterk aan te raden om deze ‘s avonds op te laden.

Kijk voor de tijdstippen in jouw regio op onze dag en nachttarief pagina.

Regelmatig onderhoud en een lager energieverbruik

Gasvlam met energiecontract

De verwarmingsketel en boiler of gasboiler zijn apparaten die meestal veel energie verbruiken. Voor een mazoutketel of gasketel is periodiek onderhoud uitvoeren verplicht en voor een boiler is dit optioneel. Naast dat goed onderhoud zorgt voor een veiligere leefomgeving, kan je hiermee ook flink besparen op je energiefactuur.

Ketelonderhoud kan ervoor zorgen dat het verbruik tot 15 % wordt verminderd. Op jaarbasis kan dat een zeer groot verschil maken op de energiefactuur.

Daarnaast kunnen de waterleidingen last krijgen van kalkaanslag indien je geen gebruik maak van een waterverzachter. Ook dit zorgt ervoor dat het energieverbruik verslechterd omdat de kalkaanslag werkt als een isolatielaag.

Vermijd sluipverbruik en bespaar op je elektriciteitskosten

Als je een televisie uitzet, staat deze in een stand-by modus. Hoewel het scherm niet meer aan staat, is de televisie niet geheel uitgeschakeld. Hierdoor verbruikt de televisie dus nog steeds stroom. Hetzelfde geldt voor laptops, monitoren en andere elektronische apparaten. Door het apparaat volledig uit te schakelen, kan je op de lange termijn besparen op je gemiddelde elektriciteitsverbruik.

Weet hoeveel energie je verbruikt en programmeer toestellen

Er zijn meerdere programmeerbare apparaten beschikbaar, waarmee je de cyclus van het apparaat kan instellen op een bepaald tijdstip. Daarnaast bieden meerdere energieleveranciers, zoals Eneco en ENGIE, applicaties aan waarmee je je energieverbruik realtime op je mobiele telefoon kan opvolgen.

Doordat je meer inzicht hebt in je energieverbruik en betere controle hebt over wanneer de apparaten gebruikt worden, is het gemakkelijker om de energiefactuur te verlagen. Je weet namelijk precies welke apparaten de meeste hoeveelheid aardgas of elektriciteit verbruiken, waardoor je meer grip kan houden op je verbruik.

Een zuinig energielabel en een lagere energiefactuur

Hoewel de aanschafprijs uiteraard erg belangrijk is, zorgt het verbruik van een koelkast en andere elektrische apparaten ervoor hoeveel het kost om deze draaiende te houden. Sinds de invoering van het Europese energielabel is het een stuk gemakkelijker geworden om inzicht te krijgen in welke apparaten energiezuinig zijn.

Wij bevelen sterk aan om te kiezen voor een apparaat met een beter energielabel, ook als de aanschafprijs hoger is. In de meeste gevallen zal je het verschil in de aanschafprijs terug kunnen verdienen door het lagere energieverbruik. Dit is zeker met grote energieverbruikers, zoals een airco, het geval.

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

CallMePower belt je gratis terug op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Energiefactuur verlagen met duurzame energie

Groene Energie

De laatste jaren is het zeer populair en aantrekkelijk geworden om zelf energie op te wekken. Dit kan onder andere met zonnepanelen, een particuliere windmolen of met een warmtepomp. De investeringen voor deze installaties zijn echter groot en kan je deze investering terug verdienen?

Energiekosten verlagen met zonnepanelen

Zonne-energie is de meest populaire vorm van groene stroom dat door huishoudens wordt opgewekt. Volgens de VREG hebben al meer dan 500.000 huishoudens in Vlaanderen zonnepanelen geïnstalleerd.

Daarnaast zijn er meerdere zonnepanelen premies beschikbaar, waardoor de installatie aantrekkelijker wordt. De terugverdientijd is relatief kort en zonnepanelen zullen op de lange termijn zeker zorgen voor een lagere energiefactuur.

Zonnepanelen en een thuisbatterij Een thuisbatterij slaat de elektriciteit die overdag wordt opgewekt op zodat deze kan worden gebruikt als de panelen niet (optimaal) functioneren. Hierdoor is het mogelijk om je energiefactuur nog verder te verlagen.

Energiekosten verlagen met een particuliere windmolen

Een particuliere windmolen is een ander verhaal dan zonnepanelen. Hoewel deze windmolens voor particulier gebruik kleiner zijn dan de gebruikelijke windmolens, zijn deze niet bij iedereen in de achtertuin te plaatsen. Zelf windenergie opwekken is enkel aan te raden voor zeer grote stroomverbruikers.

Energiekosten verlagen met een warmtepomp

Door de hoge energieprijzen in 2021 en 2022 zijn een hoop huishoudens minder aardgas gaan gebruiken. Maar als je, net zoals het grootste gedeelte van België, verwarmd op aardgas, wil je niet in de kou komen te zitten. De afgelopen jaren is er een duurzaam alternatief voor aardgas op de markt gekomen: de warmtepomp.

De installatie van een warmtepomp is duur en dit kan een hoop huishoudens afschrikken. Er zijn echter meerdere premies voor warmtepompen beschikbaar en de terugverdientijd is niet al te lang. Zeker voor een nieuwbouwwoning is de installatie van deze nieuwe verwarmingsmethode een interessante optie.

Besparen op je energiefactuur met goedkopere energie

De gemakkelijkste en snelste manier om je energiefactuur te verlagen is door te veranderen van energieleverancier. Volgens de CREG vertegenwoordigen de 10 duurste energiecontracten 45 % van de markt, terwijl de 10 goedkoopste energiecontracten slechts 6 % van de markt vertegenwoordigen. Het besparingspotentieel voor een hoop Belgische huishoudens is dus zeer groot!

Stap over en bespaar op je energiefactuur

Veranderen van energieleverancier in België is zeer gemakkelijk. Consumenten staan namelijk geheel vrij om over te stappen wanneer ze dit willen. Ook als de looptijd van het contract nog niet is afgelopen, kan je opzeggen zonder opzegboete. Enkel de energieleverancier zal zich aan deze periode moeten houden, waardoor de voorwaarden gelijk blijven. Ben je dus niet tevreden of betaal je teveel? Stap dan over!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Kiezen voor goedkopere energie

Energie vergelijken is zeer belangrijk als je gaat veranderen van leverancier. Het besparingspotentieel kan zeer groot zijn, maar dan moet je uiteraard wel kiezen voor de goedkoopste energieleverancier. Wij adviseren ook om reviews te lezen, zoals de Eneco reviews, Mega reviews of TotalEnergies reviews. Zo weet je hoe klanten deze leveranciers beoordelen.

In het overzicht hieronder zijn de vergelijkingen van de grootste energieleveranciers in België weergegeven. Klik op de afbeelding om de tarieven en voorwaarden van deze leveranciers met elkaar te vergelijken.

Geactualiseerd op