gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel gratis om te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Energiefactuur verminderen en kosten verlagen doe je zo!

Energieverbruik verminderen

Het aantal elektrische apparaten in en rondom het huis zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook werkt iedereen steeds meer vanuit huis, wat ook weer een stuk meer energie verbruikt. Deze factoren samen met de stijgende energieprijzen kunnen ervoor zorgen dat je energiefactuur ineens veel hoger is dan voorheen. Daarom geven we je in dit artikel een aantal makkelijke tips die je kan gebruiken om je energiefactuur te verminderen en je maandelijkse kosten te verlagen, zowel voor particulieren als voor professionals.


Energiefactuur verminderen in en rondom het huis

Thuis Energie Besparen

In België wordt gedurende de week tussen 17:00 uur en 20:00 uur de piek bereikt van energieconsumptie. Kantoren en winkels zijn vaak op deze tijden nog geopend, het openbaar vervoer is op het hoogtepunt van gebruik en veel mensen bevinden zich dan terug in hun woning. Om het risico op toekomstige stroomonderbrekingen te verkleinen, zou men het verbruik tijdens deze uren moeten terugschroeven en verbruik meer moeten verspreiden over de dag.

Daarnaast hebben de hoge energiekosten en het vakere thuiswerken een groot effect op de energiefactuur. Hierom is het maar al te belangrijk om goed in de gaten te houden wat je maandelijkse energiekosten zijn en hoe je op deze kosten kan besparen.

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur en wil je ook besparen?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk! Bel CallMePower voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur en wil je ook besparen?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk! CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Verminderen energieverbruik in 7 stappen

Bekijk de video met 7 stappen en bespaartips om je energieverbruik in je woning te reduceren. Reduceer en bespaar op het verbruik van aardgas en elektriciteit.

Hieronder zijn nog enkele extra tips om je te helpen met het verminderen van je energieverbruik:

  1. Aanschaffen van programmeerbare huishoudelijke toestellen, waarmee je de cyclus kan instellen op een gewenst tijdstip ;
  2. Het is voordeliger om te douchen in plaats van een bad te nemen, om energie en water te besparen ;
  3. Apparaten zoals televisies, WiFi en spelcomputers verbruiken veel energie. Pas de tijdsduur van het gebruik aan, of kies bijvoorbeeld voor ander soort recreatieve activiteiten ;
  4. Geef de voorkeur aan een microgolf in plaats van elektrische ovens ;
  5. Probeer om elektrische toestellen volledig uit te zetten in plaats van de stand-by mode te gebruiken ;
  6. Schakel lampen uit wanneer je de kamer verlaat, dit kunnen we onszelf en onze kinderen al op jonge leeftijd aanleren ;
  7. Meer energie besparende verlichting gebruiken, zoals spaarlampen verkiezen over halogeenlampen.

Elektriciteitsverbruik huishoudelijke apparaten

Het gebruik van huishoudelijke apparaten heeft een grote invloed op je elektriciteitsverbruik en op je voorschotfactuur. Als je je elektriciteitsverbruik wilt verminderen is het belangrijk dat je apparaten gebruikt met een zuinig energielabel. Apparaten met een slecht energielabel, vaak ouder, verbruiken veel meer stroom en zorgen dus ook voor een hogere factuur.

Huishoudelijke apparaten met het meeste verbruik zijn uiteraard de apparaten waar je het meest op moet letten als je jouw gemiddelde energieverbuik wilt verminderen. Dit zijn dan ook vooral de grotere apparaten in het huis, zoals een wasmachine, koelkast en oven. Maar, het huishoudelijke apparaat dat verreweg het meeste verbruikt is een boiler. Deze verbruikt gemiddeld 1.700 kWh per jaar.

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Energiefactuur verminderen voor professionals

Energiefactuur Bedrijf Verminderen

Ook voor professionals kan de energiefactuur een groot onderdeel van de bedrijfslasten zijn. Hierom is het ook voor professionals goed om altijd rekening te houden met gemakkelijke veranderingen die snel de energiefactuur kunnen verlagen.

Naast de voor de hand liggende, maar effectieve tips voor het verminderen van stroomverbruik, zoals het uitschakelen van apparaten en het uitdoen van verlichting in ruimtes die niet worden gebruikt, zijn er een aantal handelingen die wellicht minder voor de hand liggen maar net zo veel op kunnen leveren. Denk hierbij aan het vervangen van oude apparatuur en het voorkomen van sluipverbruik.

Nieuwe apparatuur, zoals computers, kunnen een duur prijskaartje hebben, maar kunnen ook veel opleveren. De accu van een oude laptop gaat wellicht niet meer de hele dag mee en moet vaker worden opgeladen, terwijl een nieuwe laptop maar één keer per dag hoeft worden opgeladen. Hetzelfde geldt ook voor monitoren, printers en andere apparaten op de werkvloer. Deze investeringen zullen niet direct goedkoper zijn, maar op de lange termijn zal het effect van energiezuinige apparaten zichtbaar worden.

Daarnaast kan sluipverbruik ook een groot aandeel hebben in het energieverbruik. Sluipverbruik is het verbruik van apparaten die in stand-by stand staan. Hoewel het apparaat niet gebruikt wordt, gebruikt het apparaat nog wel degelijk stroom. Door het volledig uitschakelen van apparatuur na werktijden kan er veel bespaard worden.

Energiefactuur bedrijf
Energiefactuur bedrijf

De energiefactuur van jouw bedrijf verlagen?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

Energiefactuur bedrijf
Energiefactuur bedrijf

De energiefactuur van jouw bedrijf verlagen?

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Goedkoopste energieleverancier kiezen

Goedkoopste Energieleverancier

Een andere zeer gemakkelijke manier om te besparen op je energiefactuur is het kiezen van een goedkopere energieleverancier. Met de liberalisering van de energiemarkt in 2007 in België, is er een golf aan nieuwe leveranciers bijgekomen. Deze hebben vanaf dat moment de vrijheid om energie aan te bieden, naast de reeds bestaande energieleverancier ENGIE Electrabel.

Vanaf dat moment is de consument in staat om heel gemakkelijk en gratis van leverancier te veranderen indien gewenst. Door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier zal je direct het effect op je factuur zien.

Wat de goedkoopste energieleverancier is hangt sterk af van wat je verbruikspatroon is en wat je wensen zijn. Voor de een is windenergie belangrijk, waar voor de ander een telefonische klantendienst weer belangrijk is. Elke energieleverancier biedt andere contracten aan, met andere prijzen en voorwaarden. Het is belangrijk om goed te vergelijken voordat je klant wordt.

Hoewel het inderdaad soms moeilijk is om vergelijkingen te doen en de tarief schema's te lezen, worden de echte besparingen gedaan door van leverancier of tariefplan te veranderen en over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Een overzicht van alle energieleveranciers in België kan je vinden op onze leverancierspagina. Wil je graag gratis en geheel vrijblijvend advies over de verschillende leveranciers en overstappen? Neem dan contact met ons op via onderstaande nummer!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Keuze van het tarief

Keuze Tarief Elektriciteit

Naast het overstappen, kan je keuze voor het tarief ook invloed hebben op je energiefactuur. Indien je over een tweevoudige meter of een aangepaste elektriciteitsmeter beschikt, krijg je elektriciteit aangerekend via het dag- en nachttarief.

Als je een van deze meters hebt, zou je bijvoorbeeld de wasmachine en de vaatwasser 's avonds aan kunnen zetten. Hierdoor bespaar je al een hoop. Meer informatie over dit onderwerp, kan je in ons artikel over het dag- en nachttarief vinden.

Daarnaast is het als consument verstandig om zorgvuldig de aanbiedingen te vergelijken en een tarief te kiezen dat optimaal bij je verbruiksprofiel past. Kijk hierbij ook naar de contractperiode en vooral het tariefplan.

Echter, zijn er bijkomende criteria waar je rekening mee moet houden, zoals het aantal personen die in je woning verblijven, het oppervlak van de woning en de duur van de huurtermijn. Zelfs het bedrag van de abonnementskosten is een bepalende factor naast de prijs per kWh voor voornamelijk kleine verbruikers.

Deze prijsformule verwijst naar het onderscheid tussen een formule met een vaste of variabele prijs. Bij een vast tarief betaal je gedurende de contractperiode een vaste prijs per kWh. Bij een variabele prijs fluctueert de prijs per kWh per trimester.

Meer informatie over het vaste en variabele tarief vind je in onze gids over het vaste en variabele tarief. Op deze pagina vind je wat het voordeligste tarief is voor jouw energieverbruik!

Gasfactuur verminderen

Gas is zeer populair in België voor het verwarmen van huizen, koken en nog veel meer. Het gemiddeld gasverbruik in België bedraagt 23.260 kWh per gezin per jaar. Met de hoge gasprijzen kan besparen op gas een goede manier zijn om je factuur te verminderen.

Het schoonmaken van de ketel en goed ketelonderhoud is wellicht niet het eerste wat in je opkomt als je denkt over het verminderen van je gasverbruik, maar het kan wel degelijk een impact hebben. Goed onderhoud kan ervoor zorgen dat je tot wel 10% minder verbruikt! Daarnaast is het vermijden van onnodig verwarmen of minder verwarmen ook een snelle manier om je gasverbruik te verminderen. Maar, de gemakkelijkste manier om te besparen op je gasfactuur is door te kiezen voor de goedkoopste leverancier.

Factuur verminderen met groene energie

Een manier om te besparen op je energiefactuur, die elk jaar populairder wordt, is het kiezen voor groene energie. Technologische ontwikkelingen hebben het mogelijk gemaakt dat particulieren nu thuis energie op kunnen wekken door, bijvoorbeeld, zonnepanelen op het dak te plaatsen. Door te investeren in groene energie kan je op de lange termijn je energiefactuur flink verlagen.

Investeren in groene energie in België is daarnaast ook nog eens een stuk aantrekkelijker geworden sinds de Vlaamse overheid in begin 2021 een subsidie voor zonnepanelen in het leven heeft geroepen.

Greenpeace maakt elk jaar een lijst van de meest groene energieleveranciers in België. Bovenaan deze lijst staan vaak kleine energieaanbieders die 100% groene stroom aanbieden, zoals Energie2030, Wase Wind, Ecopower en Trevion.

Groene Energie
Groene Energie

Groene energie thuis én besparen op je energiefactuur?

Groene stroom hoeft niet duurder te zijn. Bel ons gratis en geheel vrijblijvend voor groene stroom advies en start met besparen op je energiefactuur!

Groene Energie
Groene Energie

Groene energie thuis én besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Geactualiseerd op