Houd je energiefactuur onder controle en verlaag de kosten. Ga jij bewust om met je energieverbruik? Wat kan je doen om te besparen?

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

energiefactuur kosten

Onze wensen en manier van leven veranderen en dus ook ons energieverbruik groeit mee. Het aantal elektrische toestellen welke wij gebruiken in ons dagelijks leven zijn in de afgelopen jaren flink toegenomen. Waar we eerst gemakkelijk op verbruik konden besparen komt dit nu juist hoger uit. Maar ook de momenten gedurende de dag waarop je gebruik maakt van energie heeft invloed op de prijs. Om deze reden is het van belang om je energiefactuur goed te begrijpen en te weten waarop je kan besparen. Energieprijzen blijven onder invloed van inflatie en toenemende belastingen stijgen. Wanneer je meer grip hebt op je verbruik, kan je in ieder geval een gedeelte van je factuur beïnvloeden en zal je minder merken van de prijsstijgingen.


Hoe kan je besparen op het energieverbruik in je woning?

In België wordt gedurende de week tussen 17:00 uur en 20:00 uur de piek bereikt van energieconsumptie. Kantoren en winkels zijn vaak op deze tijden nog geopend, het openbaar vervoer is op het hoogtepunt van gebruik en veel mensen bevinden zich dan terug in hun woning. Om het risico op toekomstige stroomonderbrekingen te verkleinen, zou men het globale verbruik tijdens deze uren moeten terugschroeven. Hoe kunnen we besparen op onze energiefacturen zonder het algemeen belang uit het oog te verliezen? Eigenlijk is dit redelijk eenvoudig, hiervoor hoeft er zelfs niets aan onze comfort te veranderen. Door het afleren van enkele slechte gewoontes kunnen we al veel bereiken. Hierbij kan je denken aan toestellen niet onnodig aan laten staan, lichten uitdoen en het verminderen van de consumptie tijdens piekuren.

Verminderen van je energieverbruik in 7 stappen

Bekijk de video met 7 stappen en bespaartips om je energieverbruik in je woning te reduceren. Reduceer en bespaar op het verbruik van aardgas en elektriciteit.

 

Hieronder zijn nog enkele extra adviezen opgesteld om je te helpen met het verminderen van je energieverbruik:

stekker familie energie
 1. Aanschaffen van programmeerbare huishoudelijke toestellen, waarmee je de cyclus kan instellen op het gewenste tijdstip.
 2. Het is voordeliger om te douchen in plaats van een bad te nemen, om energie en water te besparen.
 3. Apparaten zoals tv, wifi en spelcomputers verbruiken veel energie. Pas de tijdsduur van het gebruik aan, of kies bijvoorbeeld voor ander soort recreatieve activiteiten.
 4. Geef de voorkeur aan een microgolf in plaats van elektrische ovens.
 5. Probeer om elektrische toestellen volledig uit te zetten in plaats van de stand-by mode te gebruiken.
 6. Schakel lampen uit wanneer je de kamer verlaat, dit kunnen we onszelf en onze kinderen al op jonge leeftijd aanleren.
 7. Meer energie besparende verlichting gebruiken, zoals spaarlampen verkiezen over halogeenlampen.
energieverbruik berekenen

Bereken verbruik gas en elektriciteit

Wil je erachter komen wat jouw totale stroomverbruik in huis is? Bereken het in de energiecalculator!

Verminderen van energieverbruik voor professionelen

 • Uitschakelen van computers, schermen, printers, beamers en koffiezetmachines na de werkuren.
 • Let op het uitdoen van verlichting in de gangen, kelders en toiletten. Schakel het uit bij het verlaten van de ruimtes.
 • Je kan er ook voor kiezen om sensoren toe te passen op verlichting. Deze gaan dan alleen aan bij beweging.
 • Installeer meer energiebesparende verlichting
 • Schakel het ventilatiesysteem vanaf 16:30 uur uit, wanneer er minder nood aan is.

Tabel van het elektriciteitsverbruik van huishoudelijke apparaten

Type toestel Overeenkomstige verbruik/th>

Elektrische oven

2500 W

Wasmachine

2500 W

Boiler

2250 W

Vaatwasser

1200 W

Microgolfoven

900 W

Verlichting

500 W

Bron: analyse en schatting van Selectra

Een andere manier om te besparen op je factuur is door een bewuste keuze te maken van energieleverancier en een tarief aanbod. Kortom, de factuur komt ongeveer overeen met het aantal verbruikte kWh per maand of per jaar vermenigvuldigd met de prijs per kWh. Meer informatie over dit onderwerp kan je in ons artikel begrijpen van de energiefacturen vinden.

Veranderen van energieleverancier en de keuze van het voordeligste aanbod

Hoe maak je een keuze tussen de verschillende energieleveranciers? Met de liberalisering van de energiemarkt in 2007 in België, is er een golf aan nieuwe leveranciers bijgekomen. Deze hebben vanaf dat moment de vrijheid om energie aan te bieden, naast de reeds bestaande energieleverancier ENGIE Electrabel. Vanaf dat moment is de consument in staat om heel gemakkelijk en gratis van leverancier te veranderen indien gewenst.

Overzicht leveranciers

Het is lastig om je te oriënteren tussen allerlei leveranciers en hun veelzijdige commerciële aanbiedingen. Daarom kiezen velen uit gemak, of door gewoonte, en sluiten ze zich vaak aan bij hun oude en bekende leverancier in geval van een verhuis. Hoewel het inderdaad soms moeilijk is om vergelijkingen te doen en de tarief schema's te lezen, worden de echte besparingen gedaan door op z´n tijd van leverancier of tariefplan te veranderen. Om je hierbij te helpen hebben we de leveranciers op een rijtje gezet.

leveranciers man in orde

De keuze van het tarief

Als consument is het verstandig om zorgvuldig de aanbiedingen te vergelijken en een tarief te kiezen dat optimaal bij je verbruiksprofiel past. Kijk hierbij ook naar de contractperiode en vooral het tariefplan. Er zijn echter bijkomende criteria waar je rekening mee moet houden, zoals het aantal personen die in je woning verblijven, het oppervlak van de woning en de duur van de huurtermijn. Zelfs het bedrag van de abonnementskosten is een bepalende factor naast de prijs per kWh voor voornamelijk kleine verbruikers.

Voor meer informatie over de elektriciteitsprijzen kan je een kijkje nemen in ons artikel over dit onderwerp. Of bel:  ☎ 02 588 92 38 voor het voordeligste aanbod voor jou.

Het tariefplan

Deze prijsformule verwijst naar het onderscheid tussen een formule met een vaste of variabele prijs. Bij een vast tarief verbindt de leverancier zich ertoe om de prijs per kWh te blokkeren wat betreft de energiekost gedurende een contractueel bepaalde periode. Anders worden ze variabel verondersteld en fluctueren ze per trimester.

Hier noemen wij enkele richtlijnen om uw elektriciteits- en gasverbruik te schatten:

 1. Het aantal mensen die in de woning verblijven
 2. Uw levensstijl en de tijd doorgebracht in de woning
 3. Het oppervlak van de woning
 4. Verwarmingswijze (gas of elektriciteit)
 5. Huurtermijn

Bereken je energieverbruik Wil je weten wat je huidige energieverbruik bedraagt? Of ga je verhuizen naar een nieuwe woning? Gebruik de energiecalculator om je elektricteits-en gasverbuik in te zien.

groene energie opwekken

Kiezen voor groene energie

Naast de keuze van verschillende tarieven en het vergelijken van leveranciers, kan je ook een keuze maken uit het soort energie. Er zijn bijvoorbeeld producenten die 100% groene energie opwekken. Dit doen zij door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen ,windturbines of waterkracht. Zij maken gebruik van onuitputbare energiebronnen, oftewel duurzame energie. Indien dit één van je criteria is, kijk dan goed naar welke leverancier deze vorm van energie biedt en of het voldoet aan de Greenpeace eisen. Met de keuze voor groene energie, draag je ook een steentje bij aan het milieu.

energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken

Vergelijk het aanbod, kies het best passende tarief, stap over en bespaar op je energiefactuur!

Geactualiseerd op