gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Betaalmethoden energiefactuur: welke zijn er en hoe werkt het?

betaalmethoden energiefactuur

Gemak en controle, dat willen we graag als het over onze financiën gaat. Het betalen van jouw energiefactuur is een maandelijks terugkerende activiteit die tijdig dient te worden voldaan en op verschillende manieren gedaan kan worden. Welke betaalmethode heeft jouw voorkeur?


Wat is de maandelijkse energiefactuur?

Elke maand ontvang je een energiefactuur voor jouw elektriciteit en aardgas van jouw energieleverancier(s). Deze maandelijkse factuur is gebaseerd op een voorschotbedrag die een schatting van de uitgaven betreft, de maandelijkse betaling wordt dan ook wel voorschotfactuur genoemd. Naast de energiekost staan er ook taksen en heffingen op die je moet betalen voor de levering van jouw energie.

Wat is het voorschotbedrag energie?

Energiefactuur betalen

Er bestaan regelmatig misverstanden over wat de maandelijkse factuur van de energieleverancier inhoudt. Veel mensen denken dat dit de uiteindelijke prijs is die je voor jouw maandelijkse energieverbruik betaald.

Echter is dit slechts deels waar. Het voorschotbedrag is een maandelijkse betaling op basis van een schatting van jouw verbruik. De energie die je verbruikt per maand kan hier echter van afwijken.

Aan het einde van het jaar wordt door de energieleverancier bekeken of je meer hebt gebruikt dan in rekening is gebracht en of je dus moet bijbetalen. De andere mogelijkheid is dat je minder energie hebt gebruikt dan waar je voor betaalde en dat je in dit geval geld terug krijgt. Dit wordt zichtbaar in de jaarafrekening

Het voorschotbedrag kan je aanpassen in overleg met jouw energieleverancier. Het zorgt er echter niet voor dat de prijs van de energie verandert. Deze is afhankelijk van de markt en van het soort tarief waar je voor hebt gekozen. Heb je een vast tarief, dan betaal je gedurende de contracttermijn altijd dezelfde prijs per kWh. Bij een variabel tarief verandert dit mee met de marktprijs.

BudgetmeterIndien jij thuis gebruik maakt van een budgetmeter, dan werk je niet met een maandelijkse facturatie en met betaalmethoden.

Tegenwoordig zijn facturen digitaal inzichtelijk, ofwel via websites met een inlog of via e-mail. Veel mensen kiezen voor deze optie aangezien het makkelijk toegankelijk is op het moment dat jij het wilt en omdat er geen papier aan te pas komt. Wat beter is voor het milieu en wat voor iedereen minder administratie in huis oplevert. Daarnaast zijn er enkele energieleveranciers die je laten bijbetalen indien je de factuur op papier wilt ontvangen.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Mogelijke betaalmethodes energiefactuur

Om jouw voorschotfactuur te betalen, zijn er verschillende betaalmogelijkheden. Een aantal jaren geleden was acceptgiro nog een veel voorkomende betaalwijze, inmiddels gaat het veel meer digitaal en sneller. Maar wat zijn je opties? En hoe houd je de betalingen zelf in de hand?

Het kan zijn dat je de betalingen zelf in de hand houdt die je doet en het dus bij voorkeur zelf overschrijft. Anderen vinden het prettig om er niet naar om te hoeven kijken en willen dus liever een automatische afschrijving. Wij zetten hier de mogelijkheden voor jou onder elkaar.

Betaling met domiciliëring

Veel energieleveranciers adviseren betaling met domiciliëring. Niet alleen is dit voor jou als consument handig om achterstanden te voorkomen en minder tijd kwijt te zijn aan het betalen van jouw rekeningen, maar ook biedt het de energieleverancier meer zekerheid.

Domiciliëring houdt in dat je automatische betaling van jouw bankrekening toestaat. Oftewel, het bedrag wordt van jouw rekening afgehaald zonder dat je hier elke maand naar hoeft om te kijken. Uiteraard moet je hier wel toestemming voor geven alvorens een bedrijf of instantie dat kan instellen.

Beloningen domiciliëring

Sommige energieleveranciers bieden speciale tariefplannen die alleen online faciliteiten bieden en verplichte domiciliëring voor de facturen bevatten. Het voordeel van dit soort pakketten is dat ze vaak wat goedkoper uitvallen. Dit is deels vanwege minder administratief werk en de zekerheid die je de leverancier biedt betreft de betaling. Voor jezelf dus wat extra gemak én een manier om te besparen op jouw energierkeneing.

Betaling door bank transfer of acceptgiro

betaling energiefactuur

Het is mogelijk handmatig de overmaking te voldoen aan de energieleverancier. Hier gaat echter meer werk in zitten en je zult er zelf voor moeten zorgen dat de transactie tijdig wordt gemaakt.

Acceptgiro's kunnen tegenwoordig ook digitaal voldaan worden, dit houdt in dat je dan het referentie nummer dat op de acceptgiro check staat moet invullen bij jouw betaling. Volg hierbij altijd de instructies zoals aangegeven op de factuur om fouten en verkeerde betalingen te voorkomen.

Betaling via Zoomit

Enkele leveranciers bieden de mogelijkheid om via Zoomit te betalen, zoals ENGIE, TotalEnergies en Luminus. Het voordeel van Zoomit is dat het geen aparte app is die je moet downloaden, maar dat het onderdeel is van jouw bank app. Daarnaast krjig jij een melding zodra er een nieuw document beschikbaar is, zo vergeet jij nooit jouw energiefactuur te betalen én kun je jouw energiefactuur altijd en overal gemakkelijk betalen.

Wat is Zoomit?

Zoomit is een gratis service waar je alle facturen en loonbrieven kunt verzamelen en betalen. Zoomit dient eigenlijk als een soort online bank waar je alles op één plek hebt staan en wordt gebruikt door dertien verschillende banken. Het is te vergelijken met een soort mailaccount in jouw bank applicatie waar alle documenten worden verzameld.

Overige betaalmethodesNaast de genoemde betaalmethoden zijn er ook leveranciers die in de klantenzone of e-mail een betaalknop hebben staan. Deze kan worden gebruikt om de openstaande betaling te voldoen.

Mazout op afbetaling

Indien je gebruik maakt van mazout, dan kun je wellicht op afbetaling de factuur betalen in plaats van dat je de factuur in één keer betaald. Moet je nieuwe stookolie bestellen, let dan goed op de prijzen, deze kunnen namelijk van dag tot dag en per regio en leverancier verschillen.

Betaalmogelijkheden per energieleverancier

Hieronder geven wij van de grotere energieleveranciers weer welke betaalmethoden zij aanbieden voor hun klanten. Betalen met contant geld hebben wij niet in het overzicht opgenomen, aangezien dit niet meer gebruikelijk is en zij dit allen niet meer accepteren.

Betaalmethode per leverancier
Energieleverancier Banktransfer Domiciliëring Zoomit Klantenzone
of mail
ENGIE X X X X
Eneco X X   X
TotalEnergies X X X X
Luminus X >X X X
Mega X X   X

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

CallMePower belt je gratis terug op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Wat als ik mijn energiefactuur niet kan betalen?

Mocht je verkeren in een situatie waardoor de maandelijkse betaling voor jou niet mogelijk is om te voldoen, dan zijn er verschillende mogelijkheden en stappen die genomen worden.

Herinneringsbrieven voor schulden

Wanneer je een energiefactuur niet binnen de betalingstermijn voldoet dan krijg je van de leverancier allereerst een herinneringsbrief. Wanneer de betaling dan niet binnen de twee weken na aantekening van de brief is voldaan volgt er een ingebrekestelling.

Afbetalingsplan voor achterstand betaling

afbetalingsplan bealingsachterstand

Er kan bij wanbetaling ook een afbetalingsplan worden opgezet. Deze wordt dan met behulp van het OCMW of een schuldbemiddelaar opgesteld en dient te worden nageleefd. Een afbetalingsplan kan worden opgesteld voor zowel het aflossen van een schuld als voor het betalen van een hoog opgelopen factuur.

Hoe dit plan wordt opgesteld is afhankelijk van jouw situatie, de hoogte van het bedrag en van de energieleverancier. Ook zou het kunnen dat je onder de beschermde klanten komt te vallen, waarbij het sociaal tarief kan gelden.

Social tarief en budgetmeter

Wellicht kom je in aanmerking voor het sociaal tarief. Ga eerst na of je binnen één van de 4 categorieën valt. Kom je niet in aanmerking voor het sociaal tarief, dan kan er wellicht wel een budgetmeter geplaatst worden.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Geactualiseerd op