Voorschotfactuur energie: wat is het en waarvoor dient het?
Wanneer je in België energie afneemt van een energieleverancier, betaal je elke maand een vast bedrag. Dit vaste bedrag is een inschatting van wat je gemiddeld per maand verbruikt en wordt de voorschotfactuur genoemd. Op deze pagina geeft CallMePower alle informatie over de voorschotfactuur energie.
Wat een voorschotfactuur energie?
De voorschotfactuur voor energie is een maandelijks terugkerend bedrag dat door je energieleverancier in rekening wordt gebracht. Het bedrag is berekend op basis van je verwachte jaarlijkse energieverbruik en de huidige energieprijzen.
Zoals de naam al doet vermoeden, is de voorschotfactuur een voorschot op de daadwerkelijke kosten. Om de energiekosten gelijk te verspreiden over het jaar, betaal je maandelijks een bedrag dat aan het einde van het contractjaar verrekend wordt met de daadwerkelijke energiekosten.
Je ontvangt uitsluitend een voorschotfactuur als je vooruit betaalt voor gas en/of elektriciteit. Indien je ervoor hebt gekozen voor een maandelijkse afrekening betaal je direct voor je daadwerkelijke kosten en is er dus geen voorschot.
Waarvoor dient de voorschotfactuur?
De voorschotfactuur is er om de kosten voor gas en elektriciteit te verspreiden over het jaar. Zonder de voorschotfactuur, zal je aan het einde van het contractjaar een groot bedrag moeten overmaken aan je energieleverancier. Door de voorschotfactuur heb je meer grip op je uitgaven en betaal je maandelijks een vast bedrag voor energie.
Lager energietarief vinden? Energie vergelijken doe je gratis met de CallMePower-vergelijker.
Verschil voorschotfactuur en jaarafrekening
De voorschotfactuur en jaarafrekening zijn twee verschillende soorten energiefacturen. De jaarafrekening ontvang je aan het einde van het contractjaar en is de factuur voor de daadwerkelijke hoeveelheid gebruikte energie. De voorschotfactuur ontvang je maandelijks en is een voorschot op de jaarafrekening.
Op de jaarafrekening zijn alle voorschotfacturen bij elkaar opgeteld en kun je zien of het totale voorschotbedrag te hoog of te weinig was. Bij een verschil zal je het teveel betaalde bedrag terug ontvangen of het te weinig betaalde bedrag bij moeten betalen.
Ook bestaat er een slotfactuur. Dit type energiefactuur ontvang je als het energiecontract beëindigd is, bijvoorbeeld als je gaat veranderen van energieleverancier of bij een verhuis.
Vragen over je energiefactuur of -kosten?
Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).
Vragen over je energiefactuur of -kosten?
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.
Hoe voorschotfactuur energie aanpassen?
In sommige situaties kan het nodig zijn om het voorschotbedrag aan te passen. Bij de meeste energieleveranciers is het mogelijk om dit bedrag zelf, online aan te passen in de klantenzone. Je zult deze mogelijkheid in de meeste gevallen vinden in de categorie ‘facturen’.
Bij enkele kleinere leveranciers kan het voorkomen dat je de voorschotfactuur niet online kunt aanpassen. Neem in dit geval contact op met de klantendienst van je leverancier.
In welke gevallen voorschotfactuur energie aanpassen?
Het aanpassen van de voorschotfactuur is in enkele gevallen aan te raden. Door de voorschotfactuur zo goed mogelijk af te stemmen op je verbruik, zorg je ervoor dat je bij de jaarafrekening geen groot bedrag bij hoeft te betalen of grote bedragen terug ontvangt. Let wel op dat als je de voorschotfactuur aanpast, zonder verandering in je verbruik, het verschil met de jaarafrekening mogelijk groter wordt.
De voorschotfactuur aanpassen is aan te raden in de volgende situaties:
- bij een grote toe- of afname in de energieprijzen;
- bij een verandering van het aantal personen in de woning;
- bij de installatie van zonnepanelen, een thuisbatterij, warmtepomp of andere energiebesparende apparaten;
- bij de installatie van een laadpaal voor het opladen van een hybride- of elektrische auto;
- overige installaties of aanpassingen aan de woning die zorgen voor een ander energieverbruik.
Voordat je de voorschotfactuur gaat aanpassen, is het aan te raden om een berekening te maken voor het komende jaar. Houd er rekening mee dat het energieverbruik per seizoen kan verschillen, waardoor het is aan te raden om gebruik te maken van het jaarlijks gemiddelde.
Sluit nu een vast energiecontract af
De prijzen van vaste contracten in januari 2025 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).
Sluit nu een vast energiecontract af
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.
Voorschotfactuur energie betalen
Het betalen van de voorschotfactuur kan op een aantal verschillende manieren en kan verschillen per energieleverancier en contract. Bij de meeste energieleveranciers heb je de keuze uit betalen met domiciliëring of een overschrijving. Daarnaast bieden enkele leveranciers ook de mogelijkheid om te betalen met Zoomit of via de online klantenzone.
Meer weten of het betalen van energiefacturen? Bekijk onze pagina over de energiefactuur betaalmethoden.
Wanneer komt de voorschotfactuur?
De energiefactuur, ofwel de voorschotfactuur, wordt maandelijks in rekening gebracht. Wanneer je de factuur ontvangt is geheel afhankelijk van de energieleverancier en van wanneer je het contract afsluit. De factuur is echter altijd van toepassing op de voorafgaande maand. Dus de factuur van januari ontvang je in februari, de factuur van april ontvang je in mei, enzovoort.
Verzendwijze voorschotfactuur energie
Bij de meeste energieleveranciers ontvang je de energiefactuur standaard per e-mail. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om de voorschotfactuur in te zien en te downloaden in de online klantenzone van je energieleverancier.
Bij enkele energieleveranciers is het mogelijk om de factuur per post te ontvangen. In de meeste gevallen zal je hier een specifiek contract voor moeten afsluiten of een extra bedrag moeten betalen.
Energiekosten verlagen? Bekijk de tips om je energiefactuur te verlagen.
Componenten voorschotfactuur
De voorschotfactuur bestaat uit verschillende onderdelen. Uiteraard betaal je voor het verbruik van gas en elektriciteit, maar er zijn ook enkele aanvullende kosten te vinden op je voorschotfactuur. De totale prijs van je voorschotfactuur bestaat uit de volgende onderdelen:
- De prijs die je betaalt voor energie per kWh, ook wel de energiekost genoemd.
- De kosten voor de distributie en transport van de energie.
- Overheidsbelastingen, heffingen en toeslagen.
Meer weten over de opbouw van je factuur? Bekijk onze pagina met alle informatie over de energiefactuur.
Prijs elektriciteit en voorschotbedrag
De prijs van elektriciteit wordt weergegeven in prijs per kWh. Op de factuur is dan ook te zien voor hoeveel kWh je in de maand betaald. Dat is op basis van een inschatting en kan per jaar verschillen. Als de energieleverancier inziet dat je minder verbruikt dan je gemiddelde maandelijkse kost, dan wordt het bedrag van de voorschotfactuur bijgesteld.
Prijs gas en voorschotbedrag
Ook voor gas betaal je op basis van een gemiddelde inschatting per maand. De gasprijs wordt berekend per m3. Omdat gas en elektriciteit niet dezelfde berekening gebruiken, is het wel mogelijk om m3 naar kWh om te rekenen. Ook hier geldt dat als je echte maandelijkse gemiddelde aan het eind van het jaar meer of minder blijkt te zijn, de energieleverancier het voorschotbedrag kan aanpassen.
Energieleveranciers vergelijken?
Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).
Energieleveranciers vergelijken?
Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.