gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel gratis om te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Voorschotfactuur energie: wat is het en waarvoor dient het?

voorschotfactuur energie

Wanneer je in België energie afneemt van een energieleverancier, betaal je elke maand een vast bedrag. Dit vaste bedrag is een inschatting van wat je gemiddeld per maand verbruikt en wordt de voorschotfactuur genoemd. In dit artikel vertellen wij je meer over de voorschotfactuur.


Wat is een voorschotfactuur?

Een voorschotfactuur is een maandelijks terugkerend bedrag wat aan jou als gebruiker in rekening wordt gebracht. In dit geval gaat dat om een energiefactuur. Het bedrag op de voorschotfactuur wordt bepaald door jouw energiegebruik op jaarbasis. De maandelijkse voorschotfactuur is dan ook letterlijk een voorschot op het totale jaarbedrag voor jouw gas- en/of elektriciteitsverbruik.

verschil voorschotfactuur en jaarfactuur

Waarom een voorschotfactuur?

Een voorschotfactuur is er voor ieders gemak. Je weet elke maand namelijk precies hoeveel je kwijt bent en met de berekening van jouw jaarlijks gemiddelde zou het redelijk overeen moeten komen met jouw daadwerkelijke verbruik. De energieleverancier is zo iedere maand gegarandeerd van een bedrag en er hoeft maar één keer per jaar, op de jaarafrekening, een correctie te worden gedaan.

Wat is het verschil tussen een voorschotfactuur en een eindafrekening of jaarafrekening?

Nadat er een jaar van jouw energiecontract verstreken is, bekijkt de energieleverancier of je meer of minder energie hebt verbruikt dan waar je voor hebt betaald. Heb je meer energie gebruikt? Dan moet je bijbetalen. Wanneer je minder energie hebt gebruikt dan waar je voor hebt betaald, dan krijg je geld terug.

Het verschil tussen het betaalde bedrag en het bedrag dat je had moeten betalen is zichtbaar op de eindafrekening, deze wordt één keer per jaar opgestuurd. Let dus goed op jouw energieverbruik, want de echte kosten zijn niet per maand maar per jaar merkbaar.

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Prijs elektriciteit op voorschotfactuur

De prijs van elektriciteit wordt weergegeven in prijs per kWh. Op de factuur is dan ook te zien voor hoeveel kWh je in de maand betaald. Dat is op basis van een inschatting en kan per jaar verschillen. Als de energieleverancier inziet dat je minder verbruikt dan jouw gemiddelde maandelijkse kost, dan wordt het bedrag van de voorschotfactuur bijgesteld.

Prijs gas op voorschotfactuur

Ook voor gas betaal je op basis van een gemiddelde inschatting per maand. Deze kosten voor gas worden berekend per m3. Omdat gas en elektriciteit niet dezelfde berekening gebruiken, is het wel mogelijk om m3 naar kWh om te rekenen. Ook hier geldt dat als je echte maandelijkse gemiddelde aan het eind van het jaar meer of minder blijkt te zijn, de energieleverancier het voorschotbedrag kan aanpassen.

Waaruit is de voorschotfactuur opgebouwd?

onderdelen voorschotfactuur

De voorschotfactuur bestaat uit verschillende onderdelen. Uiteraard betaal je voor het verbruik van gas en elektriciteit, maar hier komen ook kosten voor de distributie van de energie bij kijken. Deze zijn bestemd voor de netbeheerder (Fluvius in Vlaanderen, Sibelga in Brussel en ORES, AIEG, AIESH, Resa en REW in Wallonië).

Hiernaast moet er ook belasting over de energieprijs worden betaald, deze zijn in de vorm van taksen en toeslagen op jouw energiefactuur zichtbaar.

De totale prijs van je voorschotfactuur bestaat dus uit de volgende onderdelen:

  1. De prijs die je betaald voor je energie per kWh, de energiekost
  2. Kosten voor de distributie en transport aan de distributienetbeheerder, dit zijn de nettarieven
  3. Overheidsbelastingen en taksen of toeslagen

De energiefactuur is transparant en biedt jou inzicht in de kosten waar je voor betaald. De kosten van de netbeheerder en de taksen staan vast, deze zijn ook niet bestemd voor de energieleverancier. Zij betalen deze bedragen direct door aan de desbetreffende instantie.

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel gratis om te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Kan je een voorschot aanpassen?

Bij de meeste energieleveranciers kan je het voorschotbedrag zelf aanpassen. Indien dit mogelijk is, is het belangrijk om deze niet te laag in te stellen. Zo voorkom je hoge kosten aan het eind van het jaar op de jaarafrekening. Je kunt het voorschot online aanpassen op de website van de energieleverancier in de klantenzone of in de online omgeving van je account.

Wanneer komt de voorschotfactuur?

De energiefactuur, ofwel de voorschotfactuur, wordt maandelijks in rekening gebracht. Wanneer je de factuur ontvangt is geheel afhankelijk van de energieleverancier en van wanneer je het contract afsluit. De factuur is echter altijd van toepassing op de voorafgaande maand. Dus jouw factuur van januari ontvang je in februari, de factuur van april ontvang je in mei, enzovoort.

Uitleg energiefactuur Om meer te weten te komen over de energiefactuur, lees dan ook ons artikel met uitleg over de energiefactuur lezen en begrijpen.

Voorbeeld factuur voorschotbedrag

Elke energieleverancier heeft zo zijn eigen manier om een factuur op te stellen, dus er kunnen verschillen voorkomen tussen de voorschotfactuur van jouw vorige en huidige energieleverancier. Voor een voorbeeld van een voorschotfactuur kan je in de meeste gevallen op de website van jouw energieleverancier terecht, maar in basis ziet de indeling van de voorschotfactuur er als volgt uit:

  1. De gegevens van de factuur (de factuurdatum, het factuurnummer en jouw klantnummer)
  2. De eigen, persoonlijke gegevens (jouw naam, adres en plaatsnaam)
  3. De gegevens van de periode waarover de kosten zijn berekend en waarvoor het is bestemd, dus gas of elektriciteit
  4. De prijzen die voor die maand aan jou worden doorberekend
gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier!

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Energie voorschotfactuur ontvangen

ontvangen voorschotfactuur

Tegenwoordig kunnen vrijwel alle documenten en facturen via de mail ontvangen worden. Zo kan je ook instellen dat je de voorschotfactuur via e-mail ontvangt in plaats van via de post. Dit scheelt weer in het printen van papier en is net zo inzichtelijk.

De meeste energieleveranciers beperken de factuur to één a twee A-4tjes. De voorkeur van ontvangst van de voorschotfactuur kan je ten alle tijden aanpassen. Wil je ze toch liever per post ontvangen? Dan kan je dit bij de energieleverancier aangeven.

Niet alle energieleveranciers bieden de optie aan om de facturen met de post te verzenden. Sommigen kiezen ervoor om het alleen online, dus via de mail of de klantenzone, door te sturen.

Bij andere energieleveranciers is het wel mogelijk de factuur via de post te ontvangen, maar dan kan het zijn dat daarvoor een extra bedrag wordt gevraagd. Als je jouw energiefactuur wilt verminderen, dan kun je dus eerst beginnen met de factuur online ontvangen in plaats van betalen om het met de post ontvangen.

Wel betaald maar geen factuur? Heb je nog geen factuur ontvangen maar betaal je wel voor jouw energie? Ga dan na bij de energieleverancier of zij het juiste (e-mail) adres in hun systeem hebben staan. De facturen worden automatisch vanuit een systeem van de energieleverancier verzonden.

Hoe kan ik mijn voorschotfactuur betalen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw energiefactuur te betalen. Hieronder geven wij de meest voorkomende manieren weer.

Betaalmethode Toelichting
Acceptgiro Handmatig in te vullen en te ondertekenen en in te leveren bij jouw bank die de betaling naar de energieleverancier verzorgen. Het is sinds kort ook mogelijk om het digitaal te betalen door het gebruiken van het referentie nummber.
Handmatig overmaken Zelf het bedrag met behulp van de betalingsgegevens op de voorschotfactuur digitaal overmaken naar de energieleverancier.
Domiciliëring Het bedrag wordt elke maand automatisch van jouw rekening afgehaald door de energieleverancier. Dit kan alleen met jouw goedkeuring en gaat soms zelfs gepaard met enkele voordelen, zoals een goedkoper pakket.
Zoomit Een digitale en gratis service die aan jouw bank applicatie kan worden toegevoegd. Het is een simpele en gemakkelijke manier om jouw energiefactuur te betalen, al maken nog niet alle energieleveranciers hier gebruik van.
Geactualiseerd op