energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor advies over contracten. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Wat is een energie jaarafrekening en wanneer krijg je deze?

Geactualiseerd op
minuten lezen
jaarafrekening energie

Eén keer per jaar ontvang je van je energieleverancier de jaarafrekening. Op de jaarafrekening vind je het bedrag dat je nog verschuldigd bent aan je leverancier of het bedrag wat je terug moet ontvangen. Op deze pagina geeft CallMePower alle informatie over de jaarafrekening van energie.

Wat is een jaarafrekening elektriciteit en gas?

De energie jaarafrekening geeft het bedrag weer dat je nog verschuldigd bent aan de energieleverancier of het bedrag dat je nog tegoed hebt. De jaarafrekening is de laatste energiefactuur van het jaar, waarin alle werkelijke energiekosten zijn verrekend met wat je maandelijks hebt betaald. Als er een verschil is ontstaan met wat je maandelijks middels de voorschotfactuur hebt betaald, dan wordt dit aan het eind van het contractjaar verrekend.

Uiteindelijk is de afrekening een reflectie van je jaarlijkse energieconsumptie. Op basis hiervan wordt ook het (nieuwe) voorschotbedrag berekend. Deze zou hetzelfde kunnen zijn als voorheen, indien de eindafrekening niet veel verschilt van het werkelijke verbruik.

De jaarafrekening voor gas en elektriciteit ontvang je van je energieleverancier.

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Neem contact op met de energie-experts van CallMePower voor gratis advies.

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren.

Waarom bijbetalen op de afrekening elektriciteit en gas?

Elke maand betaal je een vast bedrag dat op je maandelijkse energiefactuur te zien is, het voorschotbedrag. Dit bedrag is een schatting op basis van het gebruik van de woning in het verleden en is afhankelijk van de tarieven waar je voor hebt gekozen. Je betaalt dus eigenlijk de energiekosten vooraf via de voorschotfactuur.

Omdat het maandelijkse, vaste bedrag gebaseerd is op een schatting, kan het dus zo zijn dat je werkelijke verbruik aan het eind van het jaar meer blijkt te zijn geweest. Dit kan bijvoorbeeld komen door een wijziging in de gezinssamenstelling. Wanneer je meer hebt verbruikt dan dat vooraf ingeschat werd, zul je dus bij moeten betalen.

Hoge jaarafrekening? Vergelijk energietarieven en vind het beste aanbod met CallMePower!

Wanneer ontvang je geld terug van de jaarafrekening?

Als je niet te weinig maar juist maandelijks te veel hebt betaald, dan krijg je geld terug. Wanneer je dit bedrag teruggestort krijgt, is per leverancier verschillend, maar gebeurt in bijna alle gevallen binnen één maand.

De teruggave van de jaarafrekening bij Eneco ontvang je bijvoorbeeld binnen achttien dagen en bij ENGIE gebeurt dit binnen drie weken.

Jaarafrekening energie digitale en analoge meter

Er zit een verschil tussen hoe de jaarafrekening wordt bepaald bij een analoge meter en een digitale meter.

Met de analoge meter in huis moet je nog zelf de meterstanden doorgeven. Als dit nodig is, dan krijg je daarvan een melding van de verantwoordelijke netbeheerder. Met behulp van deze meterstanden maken zij vervolgens de eindafrekening op.

Als je een digitale meter thuis geïnstalleerd hebt, dan worden de meterstanden verspreid over het gehele jaar automatisch doorgegeven. Je hoeft dus zelf niks meer in te vullen. Op basis van deze gegevens kan de energieleverancier de meterstanden vergelijken met het vooraf ingeschatte verbruik. Het verschil dat hieruit komt wordt weergegeven op de eindafrekening.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle energieleveranciers. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Informatie op de jaarafrekening energie

Op de jaarafrekening staan de leveringskosten van zowel elektriciteit als van aardgas voor het gehele jaar. Van de totale leveringskosten worden de maandelijkse termijnbedragen van de voorschotfacturen die je al hebt betaald afgehaald. Dit leidt dan tot een bedrag dat ofwel nog betaald moet worden of dat je terug krijgt.

De energieleverancier geeft op de eindafrekening duidelijk de jaarlijkse kosten weer en de periode waarover de berekening van toepassing is. Daarnaast staat op de jaarafrekening ook de volgende informatie:

  • leveringskosten elektriciteit en / of aardgas;
  • kosten aan de netbeheerder en transportbeheerder;
  • overheidsheffingen;
  • totale kosten inclusief btw;
  • de EAN-code van je energiemeter(s).

Verschil eindafrekening tussen een vast en variabel tarief

Ongeacht of je een contract met een vast of variabel energiecontract hebt afgesloten, uiteindelijk komt de eindafrekening op hetzelfde neer.

Met het vaste tarief wordt heel het jaar door met dezelfde prijs per kWh gerekend. Bij een variabel tarief wordt de prijs elke maand of kwartaal herzien en verrekend op basis van de prijswijzigingen (stijgingen en dalingen) op de groothandelsmarkt.

Hierdoor is het makkelijker om de voorschotfactuur in te schatten bij een vast energietarief. Bij een variabel energietarief kan het zijn dat wanneer de marktprijzen van energie sterk dalen of stijgen, je voorschotfactuur te hoog of te laag is.

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Neem contact op met de energie-experts van CallMePower voor gratis advies.

energiefactuur
energiefactuur

Advies over je energiefactuur ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren.

Wanneer ontvang je de eindafrekening energie?

De jaarafrekening voor elektriciteit en gas wordt berekend op basis van je jaarlijkse energieverbruik. Je zult de jaarafrekening dus ontvangen nadat je één jaar klant bent geweest bij je huidige energieleverancier. Vervolgens wordt de jaarafrekening elk jaar rond dezelfde datum opgestuurd.

Bij de meeste leveranciers is het mogelijk om in de online klantenzone na te gaan op welke datum het energiecontract is gestart of wanneer je de eindafrekening zult ontvangen.

Hoge eindafrekening energie? Bekijk de tips van CallMePower om je energiefactuur te verlagen.

Wanneer jaarafrekening energie betalen?

Hoe je het resterende bedrag aan je energieleverancier moet betalen en binnen welk termijn het resterende bedrag bij de energieleverancier moet zijn is afhankelijk van de gekozen betaalmethode.

  • Domiciliëring: Het resterende bedrag wordt automatisch afgeschreven van je rekening. Dit kan binnen één maand zijn, maar dat zal de energieleverancier duidelijk communiceren.
  • Overschrijving: In de meeste gevallen moet het geld per transfer worden overgemaakt naar de energieleverancier. In dit geval staat op de jaarafrekening de betaaltermijn aangegeven.
  • Middels een applicatie: Sommige energieleveranciers bieden de mogelijkheid om middels een applicatie, zoals Zoomit, de jaarafrekening te betalen. Ook in dit geval staat op de eindafrekening aangegeven voor welke datum het bedrag betaald moet zijn.

Jaarafrekening en verhuis

Indien je gaat verhuizen, zal je het energiecontract op je oude adres stop moeten zetten. In dit geval zal je een slotfactuur ontvangen voor de periode waarin je energie hebt afgenomen op dat adres. Met de slotfactuur wordt het energiecontract beëindigd en is dus verschillend van de jaarafrekening. Ook als je het energiecontract meeneemt naar je nieuwe adres, zal je een slotfactuur ontvangen.

Meer weten over de energiefacturen? Bekijk de energiefactuur informatiepagina.

Lees meer over de energiefactuur