Wat is de Turteltaks en welke impact heeft het op mijn energiefactuur?

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel ons voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel op werkdagen tussen 8 en 19h.

Op 1 januari 2018 is de Turteltaks afgeschaft. Deze energietaks of heffing op je factuur was een hervorming van de reeds bestaande Bijdrage aan het Energiefonds. Deze bijdrage gaat vanaf 1 maart 2016 fors omhoog en zal het gemiddelde gezin jaarlijks een extra € 100 op hun energiefactuur kosten.

Wat is de Turteltaks?

 • Hervorming van de “Bijdrage Energiefonds”
 • Betreft alle afnamepunten van elektriciteit in het Vlaamse Gewest
 • Bijdrag van gemiddeld 100€ (voor een gemiddelde Vlaams gezin die max 5MWH/jaar verbruikt) op het jaarlijks elektriciteitsfactuur
 • Op basis van het jaarlijks elektriciteitsverbruik
 • Invoerdatum voor de consumenten : 1 maart 2016
 • Belasting van onbepaalde duur

Turtelboom, turteltaks, energieheffing, ...

De turteltaks is een term die door de media wordt gebruikt omdat het goed klinkt, maar de heffing op zichzelf is niet nieuw. Het betreft een hervorming van een bestaande energieheffing die u reeds eerder op uw factuur aantrof onder de naam “Bijdrage Energiefonds”. Ook in de toekomst zal deze naam worden gebruikt.

De reden dat de media het over een Turteltaks hebben, is omwille van de hervormingen die de vorige Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie, mevrouw Annemie Turtelboom, introduceerde. Met deze hervormingen is de bijdrage aan het Energiefonds ook grondig veranderd. In de tussentijd heeft mevrouw Turtelboom, omwille van de controverse rond de Turteltaks, haar ontslag als Vlaams minister ingediend en is enige tijd geleden afgetreden. De hervorming houdt echter stand, ondanks kritiek van oppositiepartijen, werd op 7 december 2015 het voorstel goedgekeurd in het Vlaams Parlement.

De effectieve startdatum van de hervorming voor de verbruiker is 1 maart 2016. Wat dit precies betekent voor uw portemonnee wordt verder in dit artikel toegelicht.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw totale jaarlijkse stroomverbruik?

Wil je erachter komen wat jouw totale stroomverbruik in huis is? Bereken het in de energiecalculator!

Waar komt deze taks vandaan? 

De “Bijdrage Energiefonds” is een heffing, ingevoerd op 1 januari 2015, waarvan het geld gaat naar het energiebeleid van de Vlaamse Regering.

Het is een heffing die enkel geldig is op het aantal afnamepunten van elektriciteit en dit alleen in het Vlaamse Gewest. Een afnamepunt is het punt waar elektriciteit van het elektriciteitsnet wordt afgenomen en verbruikt.

Indien u wilt weten hoeveel afnamepunten u heeft, dan kunt u kijken naar het/de EAN-nummer/s op uw energiefactuur. Heeft u één meter met één EAN-nummer, dan heeft u één afnamepunt. Heeft u twee meters maar wordt op uw energiefactuur slechts één EAN-nummer gegeven, dan heeft u nog steeds slechts één afnamepunt. U betaalt de heffing één keer. Heeft u echter twee of meer meters met twee of meer verschillende EAN-nummers, dan zal de heffing twee of meer keer worden aangerekend.

Waarom werd de turteltaks ingevoerd?

De heffing bestond reeds maar het door de bevolking te betalen bedrag wordt nu sterk verhoogd. De reden hiervoor is de historische schuld van de groenestroomcertificaten. De overheid heeft in het verleden zonnepanelen en andere vormen van groene energiewinning gesubsidiëerd en heeft zo schulden opgelopen.

Omwille van die reden heeft vorig Vlaams Minister voor Energie Turtelboom de bijdrage Energiefonds opgetrokken, in de hoop de schuldenberg weg te werken met de toegenomen opbrengsten. Het geld gaat ook naar de financiering van het energiebeleid van de Vlaamse Regering. 

Wie wordt er door getroffen?

De maatregel treft iedereen die energie afneemt van het energienet via een afnamepunt. Ook huishoudens die een negatief energiegebruik kennen – omdat zij bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak lieten installeren – moeten een bijdrage betalen.

Net zoals bij de vorige heffing, geldt dat wordt betaald per afnamepunt. Meerdere afnamepunten betekent bijgevolg dat u meerdere keren de energieheffing zal moeten betalen, afhankelijk van het jaarverbruik van het afnamepunt. Ieder afnamepunt wordt apart behandeld volgens de tabel die verder in het artikel wordt gegeven. In die situaties kan u vervolgens zien hoe de berekening precies in zijn werk gaat. 

Hoeveel ga ik extra betalen door de turteltaks?

Om op deze vraag een antwoord te bieden, is het belangrijk om te weten hoeveel u vorig jaar, in 2015, betaalde voor de Bijdrage aan het Energiefonds. Daarna kan worden gekeken hoeveel nu moet worden betaald na de hervorming.

 1. U betaalde reeds de “Bijdrage Energiefonds” sinds januari 2015. In de eerste periode (begin januari tot eind juni 2015) betaalde u per afnamepunt € 0,15 per maand.
  In de tweede periode (begin juli tot eind december 2015) werd dit opgetrokken naar € 0,34 per maand.
  In de derde periode (begin januari tot eind februari 2016) daalde de prijs naar € 0,25 per maand.
  In totaal betaalde u dus in de voorbije veertien maanden €3,44 per afnamepunt. Hoeveel elektriciteit u verbruikte speelde echter geen rol. Dit gaat nu veranderen. Dit bedrag gaat nu fors omhoog.
 2. Vanaf 1 maart 2016 betaalt u per afnamepunt tussen de € 25 en € 120.000. De kans dat u in de hoogste prijsklasse valt, is heel klein tenzij u over een grote fabriek beschikt. Het prijsverschil ligt hem in het verbruik want dat wordt vanaf nu ook meegerekend. U betaalt nu dus per afnamepunt en afhankelijk van hoeveel elektriciteit u verbruikt. Wat betekent dit concreet voor u? 
  • Indien u een beschermde klant bent, een actieve budgetmeter of actieve stroombegrenzer gebruikt, betaalt u, ongeacht het verbruik, € 25. Dit betreft een kleine, beschermde groep
  • Andere klanten die tot 5 MWh per jaar verbruiken, betalen € 100. Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een Vlaams gezin bedraagt minder dan 5 MWh en dus vallen de meeste huishoudens in deze prijscategorie
  • Huishoudens die tussen de 5 MWh en 10 MWh verbruiken, betalen € 130. Dit kan het geval zijn wanneer u veel energie nodig heeft voor bijvoorbeeld commerciële activiteiten, of u uw huis verwarmt met elektriciteit. In het laatste geval kan uw factuur zelfs oplopen tot € 290 of € 770.
  • Bij hoger verbruik stijgt de prijs maar dit zal vooral van toepassing zijn op bedrijven en grote kantoorgebouwen.

De volgende tabel werd door de Vlaamse ombudsman ter beschikking gesteld en geeft alle prijscategorieën weer:

Tarief per afnamepunt voor het "Bijdrag Energiefonds"
Bijdrage Energiefonds
Vanaf 1 maart 2016
Tarief per afnamepunt
€/EAN/jaar
Beschermde klanten, actieve budgetmeter, actieve stroombegrenzer 25
Jaarverbuik van 0 tot 5 MWh 100
Jaarverbuik van 5 tot 10 MWh 130
Jaarverbuik van 10 tot 20 MWh 290
Jaarverbuik van 20 tot 50 MWh 770
Jaarverbuik van 50 tot 100 MWh 1 300
Jaarverbuik van 100 tot 500 MWh 1 850
Jaarverbuik van 500 tot 1 GWh 2 600
Jaarverbuik van 1 tot 5 GWh 6 500
Jaarverbuik van 5 tot 20 GWh 16 000
Jaarverbuik van 20 tot 50 GWh 30 000
Jaarverbuik van 50 tot 100 GWh 75 000
Jaarverbuik van 100 tot 250 GWh 100 000
Jaarverbuik vanaf 250 GWh 120 000

Belangrijk om te weten! Elektriciteit aan nachttarief telt mee voor uw totale verbruik per jaar. !

Een aantal situaties

SITUATIE 1
Een gezin heeft één meter en dus één EAN-nummer. Dit betekent dat het gezin één afnamepunt heeft. Er wordt dit jaar 3,7 MWh verbruikt. Het gezin betaalt bijgevolg € 100 per jaar.

SITUATIE 2
Een gezin heeft één meter en dus EAN-nummer. Er wordt dit jaar 5,5 MWh verbruikt. Het gezin betaalt bijgevolg € 130 per jaar.

SITUATIE 3
Een gezin heeft twee meters maar slechts één EAN-nummer. Er wordt dit jaar in totaal 5,5 MWh verbruikt. Het gezin betaalt € 130 per jaar.

SITUATIE 4
Een gezin heeft twee meters en twee EAN-nummers. Dit betekent dat het gezin twee afnamepunten heeft. De eerste meter kent dit jaar een verbruik van 3,2 MWh. Via de tweede meter wordt dit jaar 1,4 MWh verbruikt. Het gezin betaalt in totaal € 200 (€ 100 + € 100).

SITUATIE 5
Een gezin heeft twee meters en twee EAN-nummers. Dit betekent dat het gezin twee afnamepunten heeft. De eerste meter kent dit jaar een verbruik van 3,7 MWh. Via de tweede meter wordt dit jaar 5,6 MWh verbruikt. Het gezin betaalt in totaal € 230 (€ 100 + € 130).

SITUATIE 6
U heeft een leegstaand huis met één afnamepunt. U verbruikt daar geen elektriciteit. U betaalt € 100 per jaar. Dit bedrag kan worden gezien als de prijs voor vastrecht.

Op welke basis zal ik de Turteltaks moeten betalen?

Dit is een jaarlijkse bijdrage. Indien u echter een maandelijkse afrekening krijgt van uw energiefactuur, zal de Turteltaks daar reeds in worden verrekend.

Zal ik deze taks levenslang moeten betalen?

Op 1 januari 2018 is de Turteltaks afgeschaft. Voordat dit gebeurde nam de Vlaamse regering op 23 september 2017 het besluit om de bijdrage groene stroom en warmtekrachtkoppeling (WKK) te verhogen. Deze stijging komt neer op zo'n 4 Euro per jaar. Deze prijsstijging op je factuur is nodig om het wegvallen van de verhoogde bijdrage energiefonds (Turteltaks) te compenseren.

Hoe kan ik een hogere energiefactuur vermijden ondanks de Turteltaks?

U zal sowieso minimum € 25 per jaar moeten betalen bij uw volgende energiefactuur. Dit is uiteraard een enorm verschil tegenover de € 2,94 die u vorig jaar betaalde maar daar valt niet aan te ontsnappen. Vermoedelijk zal u zelfs € 100 of meer betalen. U kan de kost op een aantal manieren proberen te beperken.

 • U kunt gebruik maken van een budgetmeter of stroombegrenzer. Wanneer deze toestellen actief worden gebruikt, is de maximale toeslag, zoals eerder vermeld, € 25 euro. Het is echter in Vlaanderen niet iedereen toegestaan een budgetmeter te gebruiken dus voor de meeste mensen is dit geen optie.
 • Indien dit voor u geen optie is, kan u enkel proberen om de Bijdrage aan het Energiefonds te beperken tot € 100 door minder dan 5 MWh per jaar te gebruiken. Indien u uw huis verwarmt met elektriciteit, kan het interessant zijn om van warmtebron te veranderen, vooral omdat de premies voor warmtepompen (onder bepaalde voorwaarden) werden opgetrokken.
 • Indien u meerdere afnamepunten heeft in één gebouw, kan u kijken of deze echt noodzakelijk zijn en eventueel het aantal verminderen. Zelfs indien u geen gebruik maakt van het afnamepunt, of in totaal over alle afnamepunten heen minder dan 5 MWh verbruikt, blijft de basisprijs per afnamepunt immers €100.
 • U kunt een andere leverancier zoeken of voor een interessanter tariefplan kiezen. U zult nog steeds de vaste Bijdrage voor het Energiefonds moeten betalen, maar de totale kost van uw energiefactuur kan mogelijk dalen door een tariefplan te kiezen dat beter aansluit bij uw noden

Besparen op je energiefactuur? Bel  ☎ 02 588 92 38 voor een voordelig energietarief! Wil je overstappen van energieleverancier en besparen op je kosten? Onze energieadviseurs helpen je hierbij!

Geactualiseerd op