gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel gratis om te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Energiefactuur voor aardgas en elektriciteit uitgelegd!

Uitleg energiefactuur

Het begrijpen en lezen van je energiefactuur voor elektriciteit en gas vergt vaak een zekere inspanning. Er staan veel verschillende bedragen op vermeld en van sommige kostenposten weet je eigenlijk niet eens wat ze betekenen. Je vraagt je waarschijnlijk af: "Waarom maakt mijn energieleverancier het niet makkelijker?" We nemen samen met jou de energiefactuur onder de loep, zo weet je na het lezen van dit artikel hoe die complexe factuur in elkaar steekt!


Kostenposten op je energiefactuur

Om je factuur te kunnen begrijpen is het goed om te weten hoe deze is opgedeeld. Er zijn verschillende kostenposten die je elke maand terugziet op je factuur. We leggen je verder in dit artikel uit hoe deze zijn verdeeld. We tonen je eerst deze video over de energiefactuur, want beeld en geluid samen zegt meer dan 1000 woorden.

 

Samenstelling energiefactuur

De verschillende spelers in de energiemarkt die instaan voor de productie, distributie en het transport van jouw energie, rekenen hun prijzen door op de factuur van jouw energieleverancier. Dit zijn de verschillende componenten die samen de eindprijs van elektriciteit of gas vormen.

 • De 3 kostenposten of componenten op je factuur
 • De energiekost, ook bekend als energieprijs of de prijs per kWh ;
 • De distributie- en transportkost, ook wel nettarieven genoemd ;
 • De overheidsbelastingen, taksen of ook wel toeslagen.

Samenstelling elektriciteitsfactuur

Laten we eerst kijken naar hoe de kosten van een gemiddelde elektriciteitsfactuur zijn opgebouwd. Deze gegevens zijn gebaseerd op een jaarverbruik van 3.500 kWh stroom in geval van een enkelvoudige meter (met een tweevoudige meter een dagverbruik van: 1.600 kWh en het verbruik tijdens de nacht: 1.900 kWh).

Samenstelling gasfactuur

Hieronder volgt een cirkeldiagram van de verdeling van kosten op een gemiddelde energiefactuur van aardgas in Vlaanderen:

Bron: VREG, 2021

We gaan nu tot in detail alle kostenposten van de energiefactuur met je doornemen. We beginnen met de energiekosten.

Energiekost

De energiekost is het bedrag dat door jouw leverancier wordt gefactureerd voor de aankoop van elektriciteit en/of aardgas. Dit houdt een vaste vergoeding, facturatiekost en de prijs van kWh in dat vrij door je leverancier wordt vastgelegd. Het vertegenwoordigt ongeveer 35% van het bedrag op de elektriciteitsfactuur en bijna 55% van de gasfactuur. Deze kosten bestaan uit:

besparen geld energie
 1. de prijs die je betaalt voor elektriciteit en aardgas;
 2. de winstmarge van de leverancier;
 3. een vaste vergoeding (= abonnementskost);
 4. de kosten voor groene stroom en warmte-krachtkoppeling

De energiekostDeze kost vertegenwoordigt ongeveer 35% van het totale bedrag op je factuur van elektriciteit en bijna de 55% op die van aardgas.

Besparen op de energiekost

Rijzen jouw energie-uitgaven ook de pan uit? Je kunt minder stroom en gas gaan verbruiken, maar het is ook mogelijk om te besparen op de energiekost. Het gaat om het component 'energieprijs' of de prijs per kWh op jouw energiefactuur. Hoe je dat best doet? Lees daarvoor best ons artikels: Hoe kan ik mijn factuur voor gas en elektriciteit verminderen?

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bel voor een gratis berekening of bereken het zelf in 2 minuutjes met de online energiecalculator!

Consumptie energie
changer de fournisseur

Ken jij al jouw energieverbruik?

Bereken het online met de energiecalculator of bel CallMePower tijdens de openingsuren op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Nettarieven

De nettarieven zijn gerelateerd aan de kosten van het transport en de distributie, die door de intercommunale gefactureerd wordt. Ze worden volledig teruggestort naar de beheerders van de distributie en het transport, en financieren het onderhoud van het net. Deze tarieven worden jaarlijks vastgelegd door de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) voor alle leveranciers die op het Belgische grondgebied aanwezig zijn. Deze tarieven vertegenwoordigen ongeveer een kwart van het totale bedrag op je gasfactuur, terwijl dit voor elektriciteit tot 40% kan oplopen.

Hoe besparen op je energiefactuur?Wil je weten welke energieleverancier het best bij jouw verbruik past én met welk tarief jouw energiefactuur vermindert kan worden?
Bel:  ☎ 02 588 92 38 voor gratis advies van onze energie experts!

Distributienettarieven

In Vlaanderen betaal je distributienettarieven aan de netbeheerder of eigenlijk de distributienetbeheerder. Tot voor kort kenden we twee netbeheerders, Eandis of Infrax. Per 8 februari 2019 zijn deze twee netbeheerders opgegaan in het netbedrijf Fluvius. De distributiekosten bestaan uit:

 1. het vervoer van elektriciteit en aardgas tot bij jou thuis
 2. het aanleggen van nieuwe elektriciteitskabels voor stroom en gasleidingen voor aardgas
 3. het onderhoud van deze kabels en leidingen
 4. openbaredienstverplichtingen (bijvoorbeeld de toekenning van premies en de aankoop van certificaten)

Wat betaal je aan distributiekosten voor aardgas en/of elektriciteit? Wil je weten hoeveel je betaalt voor distributiekosten per verbruikte kilowattuur stroom of gas? Kijk dan op deze Fluvius pagina indien je in Vlaanderen woont, of kijk op de Sibelga pagina wanneer je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont.

Transmissietarieven

Jouw energieleverancier rekent jou in Vlaanderen en in de rest van België de transportnettarieven aan, deze betaal je aan de transportnetbeheerder, Elia voor elektriciteit en Fluxys voor aardgas. Hier besteden zij onze centen aan uit:

hoogspanningskabels vervoer energie
 1. het vervoer van elektriciteit over het hoogspanningsnet van Elia
 2. het transport van aardgas over het hogedruknetwerk van Fluxys

Belastingen en toeslagen

De belastingen en toeslagen worden door de federale en regionale autoriteiten opgelegd. Deze verschillen lichtjes afhankelijk van de bron van de productie (kernenergie, hernieuwbare energie,...). 19% van het totale bedrag zijn dus pure belastingen. Voor elektriciteit wordt er 6% BTW aangerekend. Wat het gas betreft, de tarieven zijn identiek voor alle leveranciers en wordt er een BTW-tarief van 21% toegepast.
 

document belasting factuur

In Vlaanderen betaal je deze heffingen aan de federale en Vlaamse overheid. Deze bestaan uit:

 1. de energiebijdrage
 2. de federale bijdrage
 3. de bijdrage energiefonds

De EAN-code

De EAN-code, acroniem voor European Article Numbering, is een unieke identificatiecode die op elke energiemeter in België verplicht vermeld moet zijn en ook op de energiefactuur wordt vermeld. Het startgetal identificeert het land, voor België is dit 54. De volgende 5 cijfers onderscheiden de netbeheerders, aansluitende 10 cijfers vertegenwoordigen het toegangspunt en de laatste cijfer is ter controle. Er bestaan verschillende codes voor elektriciteit en gas. EAN is noodzakelijk om de klanten correct te identificeren en inconsistenties bij het transfer van gegevens te vermijden.

De EAN-code mag niet verward worden met het meternummer dat op je energiemeter aangegeven staat. Meestal bestaat dit nummer hoogstens uit 8 tot 10 cijfers.

Waar vind je het nummer van jouw elektriciteitsmeter?

code energiemeter

Het nummer van de elektriciteitsmeter is de sleutel om de EAN-code te kunnen vinden. Als je verhuist moet je leverancier de EAN-code kunnen terugvinden. Dit om een elektriciteitscontract te kunnen aanmaken voor u. Deze unieke code identificeert jouw energiemeter en staat vermeld op de elektriciteitsfactuur. Mocht je jouw energiefactuur niet bij de hand hebben tijdens de inschrijving is de leverancier in staat om de EAN-code van jouw adres vinden, hij zal je vragen om voor de veiligheid naar de meter te kijken en het gegraveerde serienummer door te geven. Op basis van deze informatie kan hij de EAN-code terugvinden.

De EAN-code bestaat in totaal uit 18 cijfers en begint in heel België met het getal 54

Jaarafrekening


De jaarlijkse factuur, of beter gezegd de jaarafrekening wordt door de leverancier aangemaakt na het bezoek van de technicus. Deze laatste is bevoegd om jaarlijks of eens in de twee jaar op een vaste datum de meterstanden te gaan noteren. De data van het bezoek kan variëren afhankelijk van de gemeente waar je in woont.

jaarafrekening Eneco

Wat is het verschil tussen een vast voorschot en een vaste prijs?

online factuur

Met vaste prijs wordt een vast energietarief bedoeld. De energiekost wordt vastgezet gedurende de looptijd van jouw contract.

Tussen de twee metingen worden vaste stortingen gerealiseerd. Deze stortingen laten toe om het geschatte jaarlijkse verbruik in te dekken. Deze schatting wordt berekend op basis van het verbruik van de voorbije jaren en de evolutie van de energieprijzen, transport- en distributiekosten. Op het einde van het jaar wordt er een afrekening gedaan om het verschil tussen het geschatte en het gerealiseerde verbruik in te dekken.

De meeste energieleveranciers bieden naast variabele prijzen, ook vaste prijzen aan. De energieprijzen of beter gezegd tarieven worden bijgevolg voor een contractueel bepaalde periode vast gezet, meestal voor een termijn van één, twee of drie jaar. Deze afgesproken prijs heeft enkel betrekking op de het energietarief (de prijs per kWh) en geldt niet voor de transport- en distributiekosten en belastingen. Meer uitleg hierover vind je in het artikel: Een vast of variabel tarief voor mijn elektriciteit- en/of gas? van onze energiegids.

Vragen over je energiefactuur?

Heb je een vraag over je energiefactuur? We geven je een antwoord op jouw vraag over je elektriciteitsrekening of gasrekening. Over hoe je geld kan besparen op je rekening lees je in het artikel besparen op mijn energiefactuur!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel gratis om te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Geactualiseerd op