Energiefactuur voor aardgas en elektriciteit uitgelegd
Het begrijpen en lezen van je energiefactuur voor elektriciteit en gas vergt vaak een zekere inspanning. Op deze pagina geeft CallMePower alle informatie over de soorten energiefacturen voor gas en elektriciteit in België, hoe deze is opgebouwd en meer.
Soorten energiefacturen België
In België kennen we verschillende soorten energiefacturen. Deze facturen ontvang je op verschillende momenten en bevatten verschillende informatie. In België zijn er drie verschillende facturen die je van een energieleverancier kan ontvangen, namelijk:
In dit onderdeel vind je de belangrijkste informatie over deze drie energiefacturen.
Wat is de voorschotfactuur?
De voorschotfactuur is, zoals de naam al doet vermoeden, een voorschot op je energiekosten. Op basis van je geschatte energieverbruik en de energieprijzen, maakt je energieleverancier een maandelijks voorschot op. De voorschotfactuur is dus een voorschot op je daadwerkelijke kosten en wordt aan het einde van het jaar verrekend.
Wat is de jaarafrekening?
De jaarafrekening ontvang je aan het einde van het contractjaar en bevat alle voorschotfacturen. In de jaarafrekening worden de voorschotfacturen verrekend met de daadwerkelijke energiekosten. Bij de jaarafrekening is het mogelijk dat je nog een bepaald bedrag bij moet betalen of juist een bedrag terug ontvangt van je energieleverancier.
Om dit verschil zo klein mogelijk te maken, is het van belang om je voorschotbedragen zo exact mogelijk in te schatten.
Wat is de slotfactuur?
De slotfactuur ontvang je bij de beëinDiging van je energiecontract. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je gaat veranderen van energieleverancier of bij een verhuis. In dit geval zal de energieleverancier, net zoals bij de jaarafrekening, de voorschotfacturen verrekenen met de daadwerkelijke hoeveelheid energie. Na het betalen van de slotfactuur is het contract afgesloten.
Vragen over je energiefactuur of -kosten?
Contacteer de energie-experts van CallMePower voor gratis advies. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).
Vragen over je energiefactuur of -kosten?
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.
Samenstelling energiefactuur België
Ongeacht het soort energiefactuur, je zult er een aantal verschillende componenten terug kunnen vinden. Het belangrijkste onderdeel van de energiefactuur is de energiekost. Dit is het bedrag dat je betaalt voor gas of elektriciteit aan je energieleverancier. In België bestaat de energiefactuur uit drie componenten:
- De energiekost, ook wel bekend als energieprijs of de prijs per kWh.
- De distributie- en transportkosten, ook wel nettarieven genoemd.
- De overheidsbelastingen, taksen en heffingen.
Verlaag je energiefactuur met een voordeliger contract! Energie vergelijken doe je met de gratis CallMePower-vergelijker.
Energiekost op de energiefactuur
De energiekost is ook het gedeelte waarmee energieleveranciers met elkaar kunnen concurreren. Alle overige componenten op de energiefactuur zijn namelijk voor iedereen hetzelfde en worden in de meeste gevallen goedgekeurd door de energieregulatoren. Dit is ook de reden waarom op de tariefkaarten van de energieleveranciers altijd de energiekost wordt weergegeven.
De energiekost op de energiefactuur dekt de productie van elektriciteit / gas, bedrijfskosten en winstmarges van energieleveranciers.
Transport- en distributiekosten op de energiefactuur
De nettarieven zijn gerelateerd aan de kosten van het transport en de distributie, die door de intercommunale gefactureerd wordt. Ze worden volledig teruggestort naar de beheerders van de distributie en het transport en financieren het onderhoud van het net. Elia en Fluxys zijn verantwoordelijk voor het transport van energie en de netbeheerders voor de distributie van energie.
De tarieven worden jaarlijks vastgelegd door de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) voor alle leveranciers die op de Belgische energiemarkt aanwezig zijn.
Energiefactuur laten nakijken door CallMePower
Ben je er niet zeker van of je energiefactuur correct is? De energie-experts van CallMePower helpen je graag met het controleren van je energiefactuur en of het mogelijk is om te besparen door over te stappen naar een andere leverancier of contract.
Door het grote aanbod van energieleveranciers en tarieven kan een nieuw energiecontract kiezen soms best lastig zijn. Op het eerste gezicht lijken de tarieven veel op elkaar, maar er zijn grote verschillen te vinden in prijs, dienstverlening en voorwaarden.
Energieleveranciers vergelijken?
Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).
Energieleveranciers vergelijken?
Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.
Energiefactuur voorbeeld
Hoe een energiefactuur eruit ziet, hangt uiteraard af van bij welke energieleverancier je bent aangesloten. Wel zijn er een aantal punten die bij alle energieleveranciers op de energiefactuur zullen staan. Bij een jaarafrekening, bijvoorbeeld, zijn de onder andere de volgende punten terug te vinden op de factuur:
- persoonlijke gegevens;
- verbruiksadres;
- periode waarover gefactureerd wordt;
- EAN-code van de energiemeter;
- meterstanden op het moment van de meteropname;
- totale energieverbruik;
- energiekost;
- energieheffingen;
- nettarieven.
Betaalmogelijkheden energiefactuur
De betaalmogelijkheden voor de energiefactuur verschillen per leverancier. Zo zijn er enkele leveranciers waarbij het mogelijk is om met Zoomit te betalen en andere leveranciers houden het liever simpel en bieden enkel de mogelijkheid om de energiefactuur te betalen door middel van domiciliëring of overschrijving. Ook bieden de meeste energieleveranciers de optie om de factuur te betalen via de online klantenzone met een betaalknop.
Kijk voor de mogelijkheden per leverancier op:
Hoge energiefactuur? Bekijk de CallMePower-tips om je energiefactuur te verlagen.