gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Omschakeling gas België: hoe arm gas verandert naar rijk gas

Omschakeling rijk gas arm gas

België stapt langzaam over van arm gas naar rijk gas. Een groot gedeelte van België is aangesloten op arm gas en moet dus worden omgeschakeld. Dit gebeurt in fasen en kan verschillende gevolgen hebben voor verschillende regio’s. In dit artikel leggen we uit waarom dit gebeurt en wat de gevolgen voor jou kunnen zijn, zodat jij het geheel proces goed kunt begrijpen.


Reden omschakeling gas België

Omschakeling gas

België beschikt niet over natuurlijke aardgasbronnen en is hierdoor gedwongen om al het gas te importeren. Dit aardgas komt onder andere uit Rusland, Noorwegen, Qatar en het Verenigd Koninkrijk. Maar, het meeste gas dat in België wordt geïmporteerd is afkomstig uit Nederland, namelijk 33,6% in 2019.

Het gas uit Nederland is afkomstig uit de provincie Groningen. De regionale en nationale overheid heeft besloten om de gaswinning in Groningen langzaam af te bouwen en uiteindelijk geheel stop te zetten. Dit heeft grote gevolgen voor de energiemarkt van België, aangezien het Nederlandse gas anders is dan gas uit andere landen.

Het gemiddelde gasverbruik in België is nog niet sterk aan het afnemen en nu ongeveer 1 miljoen van de 2.2 miljoen huishoudens die zijn aangesloten op het gasnet worden overgezet naar rijk gas, is het een grote onderneming.

Vergelijken gasleveranciers Wil je alle leveranciers van België met elkaar vergelijken? Kijk dan op onze pagina voor energieleveranciers vergelijken!

Arm gas en rijk gas

Rijk gas en arm gas zijn twee soorten aardgas met verschillende eigenschappen. Ze worden beide gedistribueerd in België en het verschil is dat ze niet dezelfde hoeveelheid energie leveren. Aardgas is een brandstof. Dat wil zeggen dat het moet worden verbrand om energie te leveren. Voor dezelfde hoeveelheid gas levert rijk gas meer energie dan arm gas.

Er zijn twee verschillende soorten aardgas; arm gas en rijk gas. Het verschil tussen deze twee is de calorische waarde van het gas. De calorische waarde is de hoeveelheid warmte die ontwikkeld wordt bij volledige verbranding van een bepaalde hoeveelheid aardgas.

De meerderheid van het aardgas dat gebruikt wordt in België is rijk gas. Dit houdt in dat het gas een hoge calorische waarde heeft. Deze waarde ligt meestal rond de 11,4 kWh/m3. De exacte hoogte van deze waarde kan verschillen per distributienetbeheerder en gemeente. Controleer daarom eerst de calorische waarde van jouw gemeente voordat je het verbruik van gas m3 naar kWh omrekent.

Arm gas heeft een lagere calorische waarde dan rijk gas. Deze waarde ligt meestal rond de 10,3 kWh/ m3. Dit gas is enkel afkomstig uit Nederland. Het verschil tussen arm en rijk gas is dus ongeveer 10%. Dit betekent dat 1m3 arm gas ongeveer 10% minder kWh levert dan 1m3 rijk gas.

Hoewel aardgas ook wel natuurlijk gas wordt genoemd, is het geen groene energiebron. Bij de verbranding van aardgas komt Co2 vrij en is daarom belastend voor het mileu.

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk. Bel CallMePower voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Hoge energiefactuur?

De energieprijzen staan historisch hoog, maar besparen is vaak wel mogelijk! CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Omschakeling aardgas

Elk huishouden en bedrijf dat momenteel nog gebruik maakt van arm gas zal in loop van der tijd worden overgezet naar rijk gas. Deze omzetting is in 2018 begonnen en betreft 110.000 Waalse, 500.000 Brusselse en één miljoen Vlaamse huishoudens. Verwacht wordt dat de omzetting in eind 2024 voltooid zal zijn.

De overheid heeft samen met de distributienetbeheerders een ombouwschema opgesteld. Indien je momenteel nog arm gas verbruikt, zal je van je distributienetbeheerder een brief ontvangen met daarin de exacte datum dat je zal worden overgezet. In Vlaanderen is de distributienetbeheerder Fluvius kijk voor de andere beheerders op onze distributienetbeheerders pagina.

Hieronder vind je het conversieschema voor alle betrokken gemeentes:

Datum overstap naar rijk gas per gemeente
2021 2022 2023 2024
Anderlecht Oudergem Beauvechain Braine-le-Château
Braine-le-Comte Etterbeek Chaumont Gistoux Eigenbrakel
Brussel FORESt Court Saint Etienne Enghien
Evere Ixelles Grez-Doiceau Nivelles
Haren Rebecq La Hulpe Tubize
Jette-Gashoren Uccle Lasne Waterloo
Laeken Watermael-Boitfort Ottignies-Louvain-La-Neuve  
Neder-over-Heembeek Woluwé-Saint-Lambert Rixensart  
Saint-Gilles Woluwé-Saint-Pierre Wavre  
Saint-Josse-ten-node      
Schaerbeek      

Gevolgen omschakeling gas

Gasfactuur

Voor veel huishoudens zullen de gevolgen van de omschakeling van arm naar rijk gas zeer klein zijn. Moderne apparaten werken vaak op zowel arm als rijk gas.

Echter, indien je een apparaat van voor 1978 in huis hebt, zal je moeten controleren of deze werkt op rijk gas. Er is namelijk een aannemelijke kans dat deze niet werkt op rijk gas en dus vervangen zal moeten worden. Neem contact op met een erkende monteur om je cv-ketel en gastoestellen na te laten kijken

Daarnaast kan het ook zijn dat toestellen gekocht in het buitenland niet voldoen aan de juiste eisen. Het is mogelijk dat deze toestellen niet voldoen aan de Belgische wettelijke normen en het hierom ook wordt aanbevolen om deze te vervangen. Dit kan worden gecontroleerd bij de fabrikant.

Is mijn ketel geschikt voor rijk gas? Een belangrijk apparaat in het huis dat gebruik maakt van gas is de aardgasketel. Wil je er zeker van zijn dat deze zal werken op rijk gas? Maak dan gebruik van het verplichte onderhoud van je ketel dat om de 3 jaar plaats moet vinden. De specialist zal je kunnen vertellen of jouw ketel zal werken op het nieuwe gas.

ketelonderhoud

Ketelonderhoud inplannen?

Zorg voor een verwarmingsketel in topvorm met ketelonderhoud én bespaar op stookkosten.
Bel ons direct om je onderhoud te laten plegen!

ketelonderhoud

Ketelonderhoud inplannen?

Regel je ketelonderhoud via CallMePower! Bel tijdens onze openingsuren of we bellen jou gratis terug op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Impact omschakeling gas op factuur

De omschakeling van arm naar rijk gas zal geen invloed hebben op je energiefactuur. Hoewel het verbruik in m3 van het gas zal verschillen, verschilt het verbruik in kWh niet.

Rijk gas heeft dan wel minder m3 nodig per kWh, maar dit zal uiteindelijk geen verschil maken op je factoor. Dit komt omdat de gasfactuur wordt berekend op basis van het verbruikte aantal kWh . Omdat alleen je gasverbruik in m3 zal veranderen, blijft je factuur dus gelijk.

Daarnaast is er ook geen verschil in prijzen tussen arm en rijk gas. Je zal dus enkel moeten nagaan of alle apparaten die gas verbruiken bij jou thuis geschikt zijn voor gebruik op rijk gas. Wil je toch je gasfactuur verlagen? Lees dan ons artikel over "Besparen op je energiefactuur!".

Geactualiseerd op