Zo regel je jouw energie met een leegstandscontract voor een leegstaande woning!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

leegstandscontract energie leegstaande woning

Heb je je droomwoning gekocht en komt deze leeg te staan of ga je een leegstaande woning verkopen? Ga je door wat voor omstandigheden dan ook voorlopig niet in je nieuwe woning wonen? Geen probleem zou je denken, die woning kan best een aantal maanden leeg staan. Je gaat later wel of beetje bij beetje je nieuwe huis omtoveren tot een waar pareltje. Maar wist je dat je ook voor een leegstaand huis je verplicht bent om een energiecontract te tekenen? Ontdek in dit artikel hoe je een contract voor een leegstaande woning aan kunt gaan bij een energieleverancier.

leegstaande woning

Een nieuwe woning is een nieuw energiecontract

nieuw energiecontract

Het zal jou vast bekend zijn dat als je gaat verhuizen naar een nieuwe woning het verplicht is om een energiecontract aan te gaan bij een energieleverancier naar keuze. Als de meters actief zijn dan moet je direct bij intrek met behulp van het energieovernamedocument de meterstanden opnemen samen met de vorige bewoner(s) of eigenaar(s). Vervolgens sluit je een contract bij een aanbieder van gas en/of elektriciteit van jouw keuze. Maar wat als je een nieuw huis of appartement hebt gekocht dat voor een periode leeg komt te staan?

Wat te doen met je leegstaande woning?

Wat is de procedure voor het regelen van je energie? Ook al komt jouw nieuwe huis of appartement (tijdelijk) leeg te staan, voor je leegstaande woning ben je als eigenaar toch verplicht om een energiecontract aan te gaan op je nieuwe adres. Zelfs al ben je niet eens van plan ook maar een beetje stroom of gas te gebruiken. Wat is dan verstandig om te doen als het gaat om een huishoudelijk contract voor gas en/of elektriciteit?

Energiecontract leegstaande woning

nieuwe woning

Als eigenaar zal je dus vast niet staan springen om een nieuw energiecontract aan te gaan. Toch is het iets dat zal moeten gebeuren voor je leegstaande woning. Bij een laag energieverbruik vallen de kosten per kilowattuur voor zowel elektriciteit als aardgas met een leegstandscontract lager uit.

Er zijn drie veelvoorkomende situaties waarbij een energiecontract leegstaande woning een goede optie zijn:

  1. Je bent eigenaar van een leegstaande woning en je hebt geen nieuwe huurder
  2. Je bent eigenaar geworden en je woont (nog) niet in je nieuwe woning
  3. Je bent eigenaar van een leegstaande woning die je gaat verbouwen

Je bent eigenaar van een leegstaande woning en je hebt geen nieuwe huurder

Heb je momenteel een woning in het bezit die leeg staat of gaat jouw huidige huurder de woning verlaten en is er nog geen nieuwe huurder? Jij bent dan als eigenaar van de leegstaande woning verantwoordelijk voor het tussentijds energieverbruik. Sluit in dit geval een leegstandscontract met een energieleverancier van jouw keuze. Vergeet niet om het energieovernamedocument in te vullen met de vertrekkende bewoner. Je hebt 30 dagen de tijd om je (nieuwe) leverancier te verwittigen. Met een leegstandscontract ben je er zeker van dat je niet verantwoordelijk voor het energieverbruik van de nieuwe huurders. Zij moeten zelf een nieuw contract voor gas en/of elektriciteit tekenen.

elektriciteit

Je bent eigenaar geworden en je woont (nog) niet in je nieuwe woning

Het kan voorkomen dat je een nieuwe woning hebt gekocht en deze voor een langere periode leeg komt te staan. Bijvoorbeeld omdat je er later (pas na 3 maanden) in gaat wonen en nog in je huidige woning zal verblijven of nog niet weet wat je precies gaat doen met je nieuwe huis. Ook in dit geval is een energiecontract voor een leegstaand huis vanuit financieel perspectief interessant.

Je bent eigenaar van een leegstaande woning die je gaat verbouwen

Indien je jouw nieuwe en leegstaande woning wil gaan verbouwen (voor een periode langer dan 3 maanden) wil je je tijdens het renoveren natuurlijk wel aan de regels houden. Denk ook aan energiezuinig verbouwen, er zijn tal van energiepremies die je een duwtje in de rug kunnen bieden. Als je verbouwt heb je tijdens de werken ook stroom nodig en misschien ook gas voor de verwarming gedurende de koude wintermaanden. Ook in deze situatie kom je in aanmerking voor een leegstandscontract voor gas en elektriciteit.

De situatie doet zich vaker voor, het kan zijn dat je tijdelijk twee woningen hebt. Bijvoorbeeld doordat je nog in je nieuwe huis aan het klussen bent, of je oude huis nog niet hebt kunnen verkopen. Dan heb uiteraard tijdelijk op beide adressen stroom en misschien ook gas nodig.

energieverbruik berekenen

Hoeveel energie ga je gebruiken in je woning?

Bereken je verbruik (gas + stroom) met behulp van de energiecalculator. Super handig en in een paar klikken!

Voordelen van een leegstandscontract

Er zijn een speciaal aantal voordelen die gelden voor een leegstandscontract, zo bieden de energieleveranciers de mogelijkheid om het maandelijkse voorschotbedrag naar beneden bij te stellen. Daarnaast kun je profiteren van dit voordeel zolang de renovatiewerken duren. De voorwaarde is wel dat je uiteraard niet in de leegstaande woning woont. Het gaat bovendien om een vrij contract zonder verplichtingen, je kunt het dus behouden zolang je wenst.

Ook gebruik maken van de voordelen van een leegstandscontract? Vraag naar de mogelijkheden bij één van onze energieraadgevers. We staan je te woord op het volgende telefoonnummer: ☎ 02 588 92 38

Nadelen van een leegstandscontract

Op den duur kan het nadeel van een leegstandscontract zijn dat als je meer stroom of gas bent gaan verbruiken dat je slotfactuur hoger uit komt te vallen, doordat het maandelijkse voorschotbedrag altijd laag was. Bovendien is de prijs per kilowattuur niet altijd het gunstigst bij een contract voor een leegstaande woning. Een regulier contract kan in veel gevallen goedkoper uitvallen. Of dat voor jou ook zo is, is lastig te zeggen. Vergelijk daarom altijd de actuele energietarieven voor jou situatie.

De meters afsluiten

Het is uiteraard ook mogelijk om de meters in je leegstaande woning (af) te sluiten. Het afsluiten van de energiemeters is kosteloos. Dit is een taak die je netbeheerder uitvoert. Hoewel het sluiten van de meters gratis is, brengt jouw distributienetbeheerder 'hoge' kosten in rekening voor het heropenen van de meters. Sluit de meters dus alleen af als je er zeker van bent dat je (nieuwe) woning voor een langere tijd leeg komt te staan!

De energiemeters vallen onder de verantwoordelijkheid van jouw distributienetbeheerder Bekijk de pagina over jouw distributienetbeheerder hoe en bij wie je bijvoorbeeld een aanvraag indient voor je gas- en/of elektriciteitsmeter.

Wat als de woning weer wordt bewoond?

Staat de woning niet langer leeg? Vanaf dit moment is het raadzaam om te kijken naar jouw (te verwachten) energieverbruik en te zoeken naar een andere voordelige optie. Schat eerst je gas- en stroomverbruik in en vergelijk daarna de actuele energieprijzen. Kies vervolgens de energieleverancier uit waar jij klant wilt worden en stap over naar het meest voordelige energietarief! Zo ben je er zeker van dat je een goede prijs betaalt voor jouw energie per kWh!

besparen

Hoe vind ik het meest voordelige energietarief?

Besparen? Kies voor een voordelig energietarief. Vergelijk de prijzen in onze online prijzenvergelijker. Besparen begint met gas en stroom vergelijken!

Geactualiseerd op