energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Energiedelen Vlaanderen: wat is het en hoe werkt het?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Energiedelen

Energiedelen is sinds 2022 mogelijk in Vlaanderen en kan je helpen om minder afhankelijk te zijn van je energieleverancier. Op deze pagina vind je alle informatie over energiedelen, zoals de werking en de voor- en nadelen.

Wat is energiedelen?

Energiedelen is het delen van overtollige elektriciteit opgewekt door zonnepanelen met vrienden, familie, een bedrijf of zelfs met jezelf. Energiedelen vindt plaats in energie gemeenschappen, waar kopers en producenten in staat zijn om energie tussen gebouwen uit te wisselen.

Voorheen ontvingen consumenten die elektriciteit produceren, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een injectievergoeding van hun energieleverancier voor de elektriciteit die ze injecteren op het net. Energiedelen is hier een alternatief voor en maakt je minder afhankelijk van je energieleverancier.

Energiedelen binnen een groep

Energiedelen in groep

Energiedelen binnen een groep kan op twee verschillende manieren, namelijk binnen een gemeenschappelijk gebouw of een energiegemeenschap. Binnen deze groepen kun je een afspraak met elkaar maken om de opgewekte elektriciteit te delen.

Voorbeelden zijn woonwijken, scholen of een kantorencomplex die een afspraak met elkaar maken om een groep te vormen en zo de energie te delen.

Deze manier van energiedelen moet kosteloos gebeuren. Het is niet mogelijk om een vergoeding te ontvangen voor de gedeelde energie.

Energiedelen met jezelf

Energiedelen met jezelf

Als je eigenaar van meerdere gebouwen en/of woningen in Vlaanderen bent, is het mogelijk om energie met jezelf te delen. Dit kan bijvoorbeeld een bedrijf zijn met meerdere kantoorpanden, maar slechts één van deze panden heeft zonnepanelen. Zodra het pand met zonnepanelen niet alle elektriciteit verbruikt, kan deze worden gedeeld met de andere panden. Het is ook mogelijk om energie te delen als je twee woningen hebt, waarvan één met zonnepanelen.

Energiedelen met jezelf is altijd kosteloos. Het is niet mogelijk om een vergoeding te ontvangen voor de gedeelde energie.

Energiedelen door persoon-aan-persoonverkoop

Persoon-aan-persoonverkoop energie

Energiedelen door persoon-aan-persoonverkoop is het belangrijkste alternatief voor de injectievergoeding. In dit geval verkoop je het overschot aan elektriciteit direct aan een andere afnemer. Het is overigens ook mogelijk om het overschot gratis te schenken, aangezien je zelf de prijs kunt bepalen.

Energiedelen met andere personen kan met vrienden, maar ook bedrijven, de buren of onbekenden. De beste situatie is als je ervoor kiest om de elektriciteit te verkopen voor een prijs die boven de injectietarieven ligt en onder de normale kWh-prijs voor de afname van elektriciteit. In dit geval is het delen van energie voor beide partijen winstgevend.

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Voorwaarden voor energiedelen

Om gebruik te kunnen maken van energiedelen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Elke deler heeft een digitale energiemeter.
  • Elke deler is aangesloten op het elektriciteitsnet.
  • De energiemeter werkt op een kwartierbasis, hiervoor moet het meetregime 3 worden aangevraagd.
  • Energiedelen mag niet de belangrijkste commerciële of professionele activiteit zijn.

Voorheen was het ook nodig dat alle delers klant waren bij dezelfde energieleverancier. Dit is niet meer het geval.

Het is niet nodig om een apart energiecontract af te sluiten. Energiedelen is beschikbaar voor alle energiecontracten (vast of variabel, professioneel, onbepaalde duur, etc), met uitzondering van leegstandcontracten.

Hoe energiedelen aanvragen?

Om te beginnen met energiedelen, zal de energiedeler zich moeten aanmelden via de online klantenzone van Fluvius. Vervolgens zal je hier alle stappen voor het aanmelden moeten volgen. Informeer daarnaast ook bij je energieleverancier over de mogelijke kosten die in rekening worden gebracht.

Lager energietarief vinden? Gebruik de CallMePower energievergelijker om alle contracten in België te vergelijken. De vergelijker van CallMePower bevat alle energiecontracten die op dit moment beschikbaar zijn.

Kosten energiedelen

Energiedelen gaat gepaard met extra administratieve kosten voor je energieleverancier. Hierdoor kan het zijn dat je leverancier extra kosten in rekening brengt als je voor energiedelen hebt gekozen.

De kosten kunnen zeer uiteenlopen per leverancier. ENGIE en TotalEnergies brengen bijvoorbeeld geen extra kosten in rekening, terwijl je bij Luminus € 150 extra per jaar moet betalen. Het is aan te raden om de voorwaarden van je huidige energiecontract te raadplegen voor de actuele kosten van energiedelen bij jouw leverancier.

Verder zal het tarief voor het databeheer toenemen met € 1,14 (incl. btw) per jaar. Dit is een onderdeel van de nettarieven.

Energiedelen vs injectievergoeding vs zelfverbruik

Als je zonnepanelen hebt is zelfverbruik altijd de meest voordelige optie. De elektriciteit die je zelf opwekt is namelijk geheel gratis, waardoor je de hoge prijzen van je energieleverancier kunt omzeilen.

Energiedelen is niet altijd aantrekkelijker dan een injectievergoeding. Enkel bij persoon-aan-persoonverkoop kun je een vergoeding ontvangen en de voordelen zijn ook afhankelijk van je verbruik en de hoeveelheid opgewekte elektriciteit. Het is mogelijk om met energiedelen een win-win situatie te creëren door een prijs per kWh af te spreken die hoger is dan het injectietarief, maar lager dan de prijzen per kWh van de energieleverancier.

Geldt er een btw-plicht bij energiedelen?

De btw-regeling is niet van toepassing bij energiedelen. Bij persoon-aan-persoonverkoop is het afhankelijk van de situatie, zoals hieronder weergegeven:

Wanneer btw-plicht energiedelen
Over de verkoperAC-vermogen groenestroominstallatieBtw-regeling van toepassing?
De verkoper heeft geen andere activiteit waarvoor hij belastingplichtig isKleiner of gelijk aan 10 kVANee
Groter dan 10 kVAJa
De verkoper heeft een andere activiteit waarvoor hij belastingplichtig isOngeacht het AC-vermogenJa (*)

*Bij jaaromzet tot 25.000 euro valt de verkoper onder de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen (artikel 56bis van het Btw-wetboek). Bron: Vlaamse Overheid

Is energiedelen belastbaar?

In principe is energiedelen niet belastbaar, aangezien het in het normale beheer van privévermogen valt. De inkomsten van energiedelen door een particulier die zijn overtollige stroom verkoopt door middel van persoon-aan-persoonverkoop zullen dus niet worden belast.

Uitzonderingen zijn als de productie het eigen verbruik fors overschrijdt of als de installatie geheel of gedeeltelijk gebruikt wordt voor het uitoefenen van een zelfstandige beroepsactiviteit.

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 6 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over energiecontracten

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.