energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Boiler: hoe werkt de verwarming van water in een woning?

Geactualiseerd op
minuten lezen
boiler

Om gebruik te maken van warm water in een woning is het hebben van een boiler essentieel. Er zijn verschillende soorten boilers te verkrijgen, die elk op een andere manier werken en andere voordelen hebben. CallMePower helpt je in dit artikel begrijpen hoe boilers werken en de verschillen tussen al deze typen boilers.

Wat is een boiler?

Een boiler is een thermisch geïsoleerd vat dat water op temperatuur houdt en distribueert door een woning en is verkrijgbaar in verschillende afmetingen met capaciteiten van 15 liter tot aan 300 liter. Het water uit een boiler kan onder andere worden gebruikt in de keuken en in de badkamer.

Het water in de boiler kan op verschillende manieren verwarmd worden. Deze manier is afhankelijk van het soort energie waarop jouw woning is aangesloten. Dit kan dus elektriciteit, aardgas, propaan of mazout zijn. Tegenwoordig is het ook mogelijk om de boiler via de zon te verwarmen, er wordt dan gebruik gemaakt van een zonneboiler.

Hoe werkt een boiler?

Bij een boiler geldt dat koud water in gewicht zwaarder is dan warm water. Omdat koud water via de onderkant de boiler inkomt, wordt het warme water naar boven geduwd, richting de uitgang van het vat. Zodra er warm water uit de boiler loopt, wordt dit meteen weer aangevuld met koud water.

Door de werking van een boiler is het niet mogelijk om een lege boiler te hebben. In de volksmond wordt vaak over een lege boiler gesproken wanneer er geen warm water meer uitkomt. De boiler is dan echter nog niet leeg, maar al het warme water is al op en de boiler heeft eventjes de tijd nodig om het koude water op te warmen.

Verschil boiler en cv-ketel

Een boiler wordt gebruikt voor het verwarmen van water dat gebruikt wordt voor sanitair gebruik, zoals in de badkamer. Een CV-ketel wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning.

Er bestaan tegenwoordig ook combiketels, waar de functionaliteiten van een boiler en cv-ketel gecombineerd worden. Hierdoor heb je maar één ketel nodig.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Welke soorten boilers zijn er?

Op de markt wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende typen boilers, waarbij een belangrijk verschil is of ze beschikken over een voorraadvat of niet. Boilers met een voorraadvat slaan namelijk warm water op, waardoor je meteen over warm water beschikt als je de kraan open draait. Boilers zonder voorraadvat verwarmen water pas op het moment dat je het nodig hebt.

Naast de hieronder genoemde boilers, zijn er ook een aantal boilers op waterstof beschikbaar op de markt. De infrastructuur voor waterstofboilers is echter nog niet voldoende.

Warmwaterboiler

Veel voorkomende boilers zijn de warmwaterboilers. Deze boilers beschikken over een voorraadvat en kunnen functioneren op basis van veel verschillende energiebronnen. Bij dit soort boilers kun je daarnaast nog onderscheid maken tussen hoe het water verwarmd wordt, direct of indirect:

  1. Direct verwarmd: Directe verwarmde boilers maken gebruik van een geïntegreerde warmtebron die het water in één keer verwarmd. De warmtepomp kan een elektrisch verwarmingselement zijn, maar kan ook een brander zijn die werkt op basis van gas of stookolie.
  2. Indirect verwarmd: Indirect verwarmde boilers maken gebruik van een externe warmtebron. Vaak worden dit soort boilers gebruikt in combinatie met ketels op basis van gas of olie of met warmtepompen.

Doorstroomboiler

Doorstroomboilers, ook wel doorstromers en geisers genoemd, hebben geen voorraadvat en warmen dus het water op op het moment dat je de kraan open draait. Deze boiler is vooral interessant wanneer je niet de hele dag door warm water nodig hebt, al verbruiken deze boilers wel meer energie doordat het op het moment van het opendraaien van de kraan in een snel tempo het water moet verwarmen.

Combiketel

Een combiketel is een combinatie van de cv-ketel en een boiler en zorgt er dus voor dat water voor zowel sanitair gebruik als voor de verwarming verwarmd wordt. Het voordeel van deze ketel is dat je maar één apparaat nodig hebt in plaats van twee, waardoor er minder plaats gebruikt wordt en je bespaart op onderhoudskosten.

Keukenboiler

Wanneer de afstand tussen de boiler en de spoelbak groter dan 10 meter is, dan is het raadzaam om een keukenboiler te installeren. Door de keukenboiler heb je namelijk meteen warm water, terwijl anders eerst al het koude water uit de waterleidingen uit de kraan komt voordat je warm water hebt. Hierdoor kun je al heel veel water onnodig verliezen.

Indien je gebruik maakt van een keukenboiler, is het verstandig om een timer of schakelklok te installeren. Hierdoor verwarmt de boiler alleen op bepaalde moment van de dag het water en kun je besparen op je energiekosten. Indien je maar een paar keer per dag warm water nodig hebt, is de aanschaf van een keukenboiler niet de moeite waard.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Soorten energiebronnen voor boilers

Naast de verschillende typen boilers, kan ook de energiebron verschillen. Hieronder vind je alle informatie over de verschillende energiebronnen voor het verwarmen van water in een woning.

Elektrische boiler

Elektrische boilers zijn één van de goedkoopste boilers op de markt, zijn gemakkelijk te installeren en zowel kleiner als veiliger dan gasboilers. Dit soort boilers houden het water in de boiler constant op temperatuur, waardoor er over het algemeen meer energie verbruikt wordt dan bij een gasboiler. Het is daarom aan te raden om regelmatig te controleren of de tarieven in je huidige energiecontract nog steeds aantrekkelijk zijn.

Vind een lager energietarief! Bekijk de goedkoopste energieleveranciers van deze maand.

Gasboiler

Bij een gasboiler bevindt zich een verticale vlampijp in het midden van de boiler met daaronder een gasbrander. Zodra de temperatuur van het water in de boiler onder de vooraf vastgestelde temperatuur daalt, zal de gasbrander ontstoken worden om het water weer op temperatuur te brengen.

Zonneboiler

Een zonneboiler maakt warmte uit daglicht door middel van collectoren die op het dak van de woning worden geplaatst. Door gebruik te maken van een zonneboiler is het mogelijk om een hoop te besparen op je energiefactuur. Met een zonneboiler is het mogelijk om tot ongeveer 60% van het warm water te verwarmen met zonne-energie. Het restant van het water wordt door een warmtepomp of cv-ketel verwarmd.

Warmtepompboiler

Net zoals zonneboilers, zijn ook warmtepompboilers duurzame keuzes om het water te verwarmen. Deze thermodynamische boilers maken namelijk gebruik van de binnen- en buitenlucht om het water op te warmen, ook bij koude temperaturen. Hoewel deze boilers duurder zijn dan elektrische boilers, verbruiken ze tot wel vier maal minder elektriciteit en stoten ze tot tien keer minder broeikasgassen uit.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Welke boiler kiezen?

Wanneer je een nieuwe boiler wilt installeren, is het het beste om een ervaren installateur de situatie te laten analyseren. Welke boiler voor jou het beste is, is onder andere afhankelijk van de volgende factoren:

  • aantal personen waaruit het huishouden bestaat;
  • gemiddelde waterverbruik;
  • budget;
  • type woning;
  • voorkeuren.

Naast het type boiler, wordt op basis van deze aspecten ook de inhoud van de boiler bepaald. Een te kleine boiler kan ervoor zorgen dat je snel door het warme water heen bent en onder een koude douche komt te staan, een te grote boiler verbruikt echter veel onnodige energie door meer water dan nodig op te warmen.

In de tabel hieronder is een indicatie weergegeven voor de inhoud van de boiler op basis van het aantal personen in de woning.

Inhoud boiler
Aantal personen Inhoud boiler
1 50-75 liter
2 150 liter
3
4 200 liter
5 250 liter
5+ 300 liter

Vind het beste energietarief! Energie vergelijken doe je met CallMePower.

Hoe boiler onderhouden?

Onderhoud uitvoeren aan je boiler is sterk aan te raden. Hierdoor is het namelijk mogelijk om de energiekosten te verlagen en de levensduur aanzienlijk te verlengen.

Bovendien is het verplicht om onderhoud uit te voeren aan boilers die aangesloten zijn op de centrale verwarming.

Overdrukventiel en veiligheidsgroep boiler

Bij alle boilers wordt gebruik gemaakt van een overdrukventiel, een mechanische beveiliging die een te hoge druk in de boiler voorkomt, of een veiligheidsgroep, een terugslagbeveiliging met ingebouwd overdrukventiel, geïnstalleerd.

Het overdrukventiel wordt ingesteld op een maximale druk. Wordt de druk in de boiler hoger dan vooraf ingesteld, dan zal het overdrukventiel water afvoeren. Er moet echter met regelmaat gecontroleerd worden of het water niet continue wegloopt, aangezien dat kan duiden op een lekkage.

Kalk in een boiler

Het is verstandig om regelmatig te controleren of er kalk in de boiler zit. Dit kan niet alleen leiden tot hoger energieverbruik doordat de boiler harder moet werken om het water op temperatuur te krijgen, maar je kunt ook last krijgen van kalkaanslag op kranen, douchekoppen, etc. en je kunt op lange termijn schade krijgen aan zowel jouw boiler als een sanitaire toestellen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 9 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over boilers en ketels

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.