energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Alles over vloerverwarming, de prijs en vloerwarming leggen

Geactualiseerd op
minuten lezen
vloerverwarming

De laatste jaren is de vloerverwarming aan een opmars bezig en zie je steeds meer woningen die gebruik maken van vloerverwarming. Ben je benieuwd hoe vloerverwarming werkt, wat de prijs is en welke soorten er zijn? Lees dan verder om alles omtrent de vloerverwarming te begrijpen!

Hoe werkt vloerverwarming?

Qua werking lijkt een vloerverwarming erg op een gewone verwarming. In de CV-ketel wordt water verwarmd dat via de verwarmingsbuizen het huis verwarmt. Bij een radiator wordt dit gedaan door de radiatoren, terwijl de vloerverwarming dit via de verwarmingsbuizen doet die onder het volledige vloeroppervlak lopen. Net als bij een radiator, is ook bij de vloerverwarming de temperatuur van een (slimme) thermostaat te regelen. Hieronder zie je hoe de radiator verschilt in warmte verspreiden in vergelijking met vloerverwarming.

  1. Radiator: verspreidt de warmte via radiatoren.
  2. Vloerverwarming: verspreidt de warmte via de verwarmingsbuizen onder het vloeroppervlak.
vloerverwarming werking

Vloerverwarming voor- en nadelen

In tegenstelling tot overige verwarmingsmethoden, is het grootste voordeel van de vloerverwarming de lage energiekosten. Doordat de watertemperatuur lager kan zijn, verbruik je minder energie. Daarnaast kun je door de gelijkmatige warmteverspreiding de thermostaat gemakkelijk 2°C lager zetten.

Niet alleen is het gebruik van vloerverwarming dus goed voor jouw portemonnee en energiefactuur, ook is het een duurzame optie die goed is voor het milieu. Veel woningen met vloerverwarming krijgen daarom een hogere EPC-score waardoor jouw woning in waarde stijgt en je er dus meer voor krijgt als je gaat verhuizen.

Voordelen vloerverwarming

  • Lagere energiekost
  • Gunstig rendement
  • Aangenamere warmte
  • Beter voor de gezondheid en allergieën
  • Minimaal onderhoud nodig
  • Warmte wordt gelijkmatig in de ruimte verspreid
  • Hogere EPC-waarde huis
  • Kan het huis ook afkoelen

Nadelen vloerverwarming

  • Duurder in aanschaf
  • Moeilijker te plaatsen bij afgewerkte woningen
  • Grondige afwerking van de grond en muur nodig
  • Vloer moet er helemaal uit worden gehaald bij lekkages / beschadigingen
  • Opwarming & afkoeling duurt vrij lang
  • Past niet onder elke vloer
  • Niet in alle woningen mogelijk

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Welke vloer bij vloerverwarming?

Indien je gebruik wilt maken van vloerverwarming in jouw woning, moet je ook goed naar het type vloer (bedekking) kijken voor de optimale werking van de vloerverwarming. Hoewel je alle verschillende vloer(bedekking)en kan gebruiken, geleiden ze de warmte niet allemaal even goed en kleven er soms nadelen aan.

  • Tapijt: Hoewel vloerverwarming en tapijt af te raden is, zijn er wel mogelijkheden om het te combineren, vooral bij tapijten met een open structuur. Op het label van het tapijt wordt in principe altijd aangegeven of het te combineren is met vloerverwarming.
  • Tegels: Het combineren van vloerverwarming en een tegelvloer werkt erg goed. Kies je hiervoor, zorg er dan voor dat je de ondergrond volledig laat uitharden (minstens zes weken) en vervolgens rustig het verwarmingssysteem aanzet zodat het kan wennen aan de warmte.
  • Beton: Beton is erg gevoelig voor temperatuurwisseling. Wil je toch beton én vloerverwarming, dan moet er extra aandacht besteed worden aan de vloerverwarming opbouw. Hierbij zijn een krimpmat en thermische onderbrekingen van groot belang. Houd er bovendien rekening mee dat het erg lang duurt om een betonvloer op te warmen.
  • Hout/Parket: Net als beton is ook hout gevoelig voor temperatuurwisseling, het moet daarom een redelijk stabiele ondertemperatuur hebben. Daarnaast is hout ook gevoelig voor vocht, waardoor het krom kan gaan staan.
  • Laminaat: Verschillende soorten laminaat zijn van zichzelf erg isolerend. Als je laminaat en vloerverwarming wilt, zul je dus voor een soort laminaat moeten kiezen zonder een hoge warmtebewerking. Om problemen te voorkomen zijn er speciale ondervloeren ontworpen.
  • PU - epoxy: PU is verkrijgbaar in verschillende varianten, waarvan de epoxyvloer de goedkoopste is. Deze variant is echter niet geschikt voor vloerverwarming, aangezien dit te stug is en dus zal barsten. Je zult in dit geval voor een flexibele PU-vloer moeten kiezen, al moet je ook hierbij de vloer op een redelijk constante temperatuur houden.
  • PVC - vinyl: Kunstof vloerbedekkingen zijn niet de meeste ideale optie in combinatie met vloerverwarming, maar kunnen wel gebruikt worden in combinatie met elektrische vloerverwarming.

Vloerverwarming aanschaffen

Laat je altijd goed informeren over de mogelijkheden als je vloerverwarming wilt aanschaffen of een nieuwe vloer wilt plaatsen. Zo voorkom je problemen bij de plaatsing of achteraf.

Soorten vloerverwarming: welke vloerwarming is het beste?

Er bestaan verschillende soorten vloerverwarmingen. Welke vloerverwarming voor jou het beste is, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de beschikbare ruimte en de situatie waarin de vloerverwarming geplaatst wordt. De soorten vloerverwarming zijn:

  • Chape vloerverwarming / vloerverwarming nat systeem
  • Vloerverwarming droog systeem
  • Vloerverwarming infrezen
  • Elektrische vloerverwarming
  • Infrarood vloerverwarming

Chape vloerverwarming

De meeste gebruikte soort vloerverwarming is de natte vloerverwarming. Bij vloerverwarming in de chape worden de verwarmingsbuizen direct in de cementdekvloer of anhydrietdekvloer geplaatst. Doordat er vaak eerst een isolatielaag aangebracht wordt, zit de opbouwhoogte bij een natte vloerverwarming tussen de zestien en twintig centimeter en is dit systeem niet voor alle woningen geschikt.

Bij een nat vloerverwarmingssysteem wordt de chape opgewarmd, uitgezet en gekrimpt door de verwarmingsbuizen. Hierdoor moet de chape worden voorzien van een wapeningsnet en een uitzettingsvoeg om te voorkomen dat de tegels gaan barsten.

Er zijn drie soorten, natte vloerverwarmingssystemen:

  • Vloerverwarming met draadstaal matten
  • Tacker vloerverwarming
  • Noppenplaat vloerverwarming

Vloerverwarming met draadstaal matten

Een nat vloerverwarmingssysteem met draadstaal matten maakt gebruik van draadstaal en is gemakkelijk op maat te knippen. Daarnaast heeft het een relatief lage opbouwhoogte en is het relatief gemakkelijk te monteren. Ook biedt het de mogelijkheid om onder de vloerverwarming een isolatielaag te leggen.

Hier tegenover staat echter wel dat de ruimte minder snel verwarmd is doordat de afwerkvloer die tussen de vloerverwarming en het oppervlak wordt gelegd van zandcement of gips is. Daarbij komt dat je minstens zes weken moet wachten tot de vloer volledig uitgehard is voordat je de vloerverwarming kunt gebruiken.

Tacker vloerverwarming

tacker vloerverwarming

Bij tacker vloerverwarming worden de verwarmingsbuizen op de platen vastgemaakt. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een speciale EPS isolatie waardoor de vloer nooit meer koud zal aanvoelen. Hierdoor houdt het langer de warmte vast en is het door de isolatie ook erg goed te gebruiken in appartementen omdat ze tevens als isolatie voor jouw woning werken.

Hier bovenop komt nog dat je ze kunt combineren met alle vloerbedekkingen en dat ze zorgen voor een gezondere lucht in jouw woning. Het plaatsen van de tacker vloerverwarming is echter wel lastiger. Het is namelijk enkel mogelijk bij nieuwbouwwoningen of tijdens grote renovaties. Ook heb je een beperkte keuze in de vloerafwerking.

Noppenplaat vloerverwarming

Bij de noppenplaat vloerverwarming worden de verwarmingsbuizen tussen de noppen op de platen gedrukt. Hierdoor kunnen de noppenplaten vloerverwarming vlot en gemakkelijk geïnstalleerd worden. Daarnaast wordt er in de meeste gevallen een laag beschermfolie geplaatst, waardoor je geen extra bescherming tegen vocht nodig hebt en je minder warmte verliest.

Een noppenvloer vloerverwarming kan echter niet in elke ruimte geplaatst worden. Er moet namelijk genoeg ruimte onder vloer zijn en de gehele ondervloer moet volledig egaal zijn.

Vloerverwarming droog systeem

Bij een droog systeem worden de buizen in voorgevormde isolatieplaten geplaatst. Deze zijn gemaakt van piepschuim of polystyreen en werken als warmtegeleider waardoor er een korte opwarmingstijd en optimale warmteverspreiding gerealiseerd wordt.

Ten opzichte van vloerverwarming in de chape is de inbouwhoogte bij een droog systeem veel lager, minimum zes centimeter. Hierdoor is dit systeem in veel meer woningen mogelijk.

Vloerverwarming infrezen

Bij infrezen wordt de vloerverwarming in de bestaande vloer verwerkt. Bij deze methode worden er sleuven in de bestaande chape geslepen, waarin de verwarmingsleidingen komen te liggen.

Doordat de afstand tussen de buizen en het vloeroppervlak veel kleiner, is de vloer veel sneller warm en blijft het warmteverlies beperkt. Daarnaast heb je ook bij deze variant minder opbouwhoogte nodig, waardoor dit ook in veel woningen mogelijk is.

energie vergelijken
energie vergelijken

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier in Vlaanderen!

energie vergelijken
energie vergelijken

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Dien een terugbelverzoek in of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Elektrische vloerverwarming

Indien ruimtes niet constant verwarmd dienen te worden, dan wordt er vaak gekozen voor een elektrische vloerverwarming. Deze elektrische verwarming is gemakkelijk te installeren en heeft bovendien lage installatiekosten. Bovendien heb je geen CV-ketel meer nodig. Als hoofdverwarming is een elektrische vloerverwarming niet aan te raden, omdat de stroomkosten hoger zijn.

Er zijn drie verschillende, elektrische vloerverwarmingssystemen:

  • Vloerverwarming met matten
  • Vloerverwarming met elektrische kabels
  • Vloerverwarming met elektrische foliesystemen, ook wel laminaat vloerverwarming genoemd

In principe heeft een elektrische vloerverwarming een hoger energieverbruik. Je kunt echter op deze kosten besparen door energieleveranciers vergelijken en, met onze hulp, over te stappen naar een goedkopere energieleverancier.

Elektrische vloerverwarming matten

De elektrische vloerverwarming met matten is een veel gebruikte variant doordat het zeer gemakkelijk te installeren is. De matten zijn gemaakt van glasvezel en bestaan uit elektrische kabels. Ze kunnen bovendien direct op een bestaand afwerkvloer geplaatst worden. Hier bovenop kan direct een lijmlaag of dunne anhydrietchape worden aangebracht.

Doordat de elektrische vloerverwarming met matten eenvoudig te installeren is op een al bestaande vloer en de vloer snel opwarmt, is het voornamelijk geschikt voor ruimtes die niet constant gebruikt worden. In een badkamer, wc of garage is dit dus een goede optie. Het gebruik van matten in grotere ruimtes is niet aan te raden doordat het een hoger stroomverbruik heeft.

Elektrische vloerverwarming met kabels

elektrische vloerverwarming

Bij deze variant worden flexibele, elektrische kabels in een bepaald lussenpatroon in de chape gelegd. De kabels worden met aluminium tape op zwaluwstaartplaten of met tie-wraps aan de waping bevestigd. Bij bestaande vloeren moeten er echter eerst sleuven in de vloer gefreesd worden.

De elektrische vloerverwarming die gebruikt maakt van kabel is het meest voordeligste systeem binnen de elektrische vloerverwarmingsopties, kan als hoofd- en bijverwarming gebruikt worden en is geschikt voor diepe- en ondiepe plaatsing in de vloer. Daarnaast houdt de chape zelf warmte vast waardoor de vloer ook langer warm blijft, al duurt het wel lang voordat de vloer warm is.

Elektrische vloerverwarming met foliesystemen (laminaat vloerverwarming)

Bij elektrische vloerverwarming met foliesystemen worden dunne, kunststof folies met koperen verwarmingsbanen op polystyrenen isolatieplaten bevestigd. Op de folie wordt een dun vochtscherm geplaatst waarna de vloer - dat een houten vloer, parketvloer of laminaten vloer kan zijn - geplaatst.

Ondanks dat de folies snel geplaatst kunnen worden, er sprake is van een zeer dunne vloeropbouw en er verschillende warmtezones mogelijk zijn, kent de laminaat vloerverwaming ook nadelen. Zo kan het niet worden geplaatst op grote oppervlakken omdat het systeem dan niet rendeert en is de kans op beschaDiging tijdens het leggen van de afwerkvloer aanwezig én gevaarlijk.

Infrarood vloerverwarming

Eén van de nieuwste vloerverwarmingsmethodes is de infrarood vloerverwarming. Dit systeem maakt gebruik van infraroodmatten onder de vloer. Deze infrarood verwarming verwarmt ook alle objecten in de ruimte die daardoor ook als verwarmingsbron gaan functioneren.

Het nadeel van infrarood vloerverwarming is dat bij grote ruimtes je vrijwel net zoveel aan energiekosten kwijt bent als bij andere verwarmingsopties. Bij kleine ruimtes zul je wel een verschil op jouw energiefactuur merken.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Vloerverwarming leggen en vloeropbouw vloerverwarming

Vloerverwarming plaatsen wordt op verschillende manieren gedaan, afhankelijk van de soort vloerverwarming.

  • Opbouw vloerverwarming nat systeem: Onderop wordt een vloerplaat geplaatst waarop de elektrische en sanitaire leidingen, met een egalisatielaag, worden geplaatst. Daarbovenop komt de vloerisolatie. Op de isolatielaag wordt vervolgens de vloerverwarming en chapelaag geplaatst. Helemaal bovenop komt de vloerbedekking.
  • Opbouw vloerverwarming droog systeem: In basis is de opbouw van de vloerverwarming bij het droge systeem hetzelfde als bij het natte systeem. Het verschil is echter dat de buizen niet op maar in de vloerisolatie liggen. Dit heeft tot gevolg dat de deklaag een stuk dunner is.
  • Opbouw vloerverwarming frezen: Bij frezen wordt er in de toplaag van de chape sleuven geslepen. Hierin komen de verwarmingsbuizen te liggen.
  • Opbouw elektrische vloerverwarming: Een elektrische vloerverwarming kun je in de meeste gevallen over de bestaande vloer leggen. Je hoeft het hierna enkel opnieuw te betegelen.

Zelf vloerverwarming leggen

Hoewel het wellicht lijkt alsof je er veel geld mee kunt besparen, is het niet altijd de beste optie om zelf de vloerverwarming aan te leggen. Het is namelijk erg gemakkelijk om fouten te maken, waardoor je niet alleen het risico loop dat de vloerverwarming niet werkt zoals het moet, maar ook het risico op schade kan groter zijn waardoor je de hele vloer open moet breken om het te repareren.

Naast het extra risico dat je loopt, zul je ook geld moeten besteden aan de aanschaf van al het werkmateriaal. Het is daarom maar de vraag of zelf vloerverwarming leggen wel goedkoper is. Als je wilt besparen op de vloerverwarming, kun je het beste van verschillende bedrijven offertes aanvragen en die vergelijken.

Vloerverwarming prijs: wat kost vloerverwarming?

vloerverwarming prijs

Veel verschillende factoren beïnvloeden de prijs voor het leggen van vloerverwarming. Denk hierbij aan hoe de vloerverwarming geplaatst zal worden, de afwerking van de vloer, de moeilijkheidsgraad, de grootte van de ruimte en de tussenafstand van de buizen.

De tussenafstand van de buizen wordt ondermeer bepaald door het type ketel en of je de vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming zal gebruiken.

De prijzen voor vloerverwarming kunnen erg uiteenlopen, dit komt doordat het is opgebouwd uit de arbeidskosten, materiaalkosten, afvoerkosten en voorrijkosten. Gemiddeld, afhankelijk van de eerder genoemde factoren, zal de prijs voor vloerverwarming tussen de € 35 en € 70 per vierkante meter liggen. Elektrische vloerverwarming is de duurste optie en vloerverwarming met een nat systeem het goedkoopste, al verschilt die niet heel veel met infrezen.

Premie vloerverwarming

De Vlaamse overheid heeft geen premie voor vloerverwarmingen, maar het is wel mogelijk om voor bepaalde onderdelen een premie te ontvangen.

In gebruik is een vloerverwarming wel zuiniger dan traditionele verwarmingsmethoden. Jouw gemiddeld gasverbruik zal dus lager uitvallen. Hoewel je met een elektrische vloerverwarming wel meer verbruikt dan bij een vloerverwarming op gas, zal ook jouw gemiddelde elektriciteitsverbruik lager zijn.

Veelgestelde vragen over vloerverwarming

Hoe werkt vloerverwarming?

Bij vloerverwarming wordt water in de CV-ketel opgewarmd. Dit water wordt vervolgens door de verwarmingsbuizen gepompt. Doordat de buizen zich onder het gehele oppervlak van de woning / ruimte bevinden, zal de warmte geleidelijk afgegeven worden.

Wat kost vloerverwarming?

Gemiddeld kost vloerverwarming tussen de € 35 en €70 per vierkante meter. Het exacte bedrag is echter afhankelijk van het soort vloerverwarming, de grootte van de ruimte, de afstand tussen de verwarmingsbuizen, de moeilijkheidsgraad en hoe de vloer zal worden afgewerkt.

Is vloerverwarming zuinig?

Hoewel vloerverwarming duurder in aanschaf is, is het een goede investering die zich op den duur uitbetaald. De energiekost is namelijk veel lager omdat het water in de ketel tot een lagere temperatuur verwarmd hoeft te worden en je de thermostaat 2°C lager kunt zetten omdat de vloerverwarming de gehele ruimte geleidelijk verwarmd.

Wat is duurder: vloerverwarming of radiatoren?

Het aanschaffen en installeren van vloerverwarming is duurder dan radiatoren. Je verbruikt echter minder energie bij vloerverwarming, waardoor jouw energiekosten lager zullen zijn.

Is vloerverwarming beter dan radiatoren?

Vloerverwarming is gezonder dan radiatoren en voor mensen met allergieën ook beter. Dit komt doordat de luchtvochtigheid door de stralingswarmte beter is. Daarnaast is er een minimaal luchtcirculatie waardoor er vrijwel geen stofdeeltjes rondvliegen. Ook kun je je niet aan de vloerverwarming verbranden, wat bij een radiator wel het geval kan zijn.

Wanneer vloerverwarming opstarten?

Het is niet mogelijk om direct na de installatie de vloerverwarming op te starten. Je moet hier mee wachten tot de dekvloer helemaal uitgehard is. Hoelang dit moet zijn, is afhankelijk van het type installatie en dekvloer en dit kun je het beste aan de installateur navragen.

Waarom vloerverwarming traag opstarten?

Om scheurtjes in de deklaag te voorkomen, doordat het materiaal zich door het verwarmen gaat uitzetten, is het belangrijk om de vloerverwarming traag op te starten. Begin laag en zet de thermostaat elke dag iets warmer zodat de vloer kan wennen.

Waarom vloerverwarming niet uitzetten?

Het is niet verstandig om de vloerverwarming helemaal uit te zetten omdat de vloer anders helemaal afkoelt en de dag erna weer opnieuw moet opwarmen. Dit kost heel veel energie. Het is daarom beter om, beetje bij beetje, de thermostaat lager te zetten. Verlaag hem niet te veel in één keer, zodat de vloer kan wennen aan de nieuwe temperatuur.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.