Hulp nodig? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van onze water-experts.

Hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Hoe en wanneer meterstand doorgeven?

Geactualiseerd op
minuten lezen
kraan en formulier

Eens per jaar dien je de meterstand op de watermeter af te lezen en die door te geven aan je watermaatschappij. Op die manier kan je waterverbruik worden berekend, en zal het waterbedrijf een afrekeningsfactuur opmaken. Lees op deze pagina hoe je de meterstand afleest, en hoe en wanneer je de meterstand doorgeeft aan de watermaatschappij.

Wat is de meterstand?

kraan

Wanneer je water verbruikt, zal je watermeter gaan lopen - net zoals dat gebeurt op energiemeters voor elektriciteit en gas. Je kunt vervolgens het daadwerkelijke verbruik aflezen op de meterstand. De meterstand is een reeks cijfers die je vindt op de watermeter.

De meterstand weergeeft je waterverbruik op twee manieren:

  • In kubieke meters: de meeste leveranciers zijn geïnteresseerd in je waterverbruik in kubieke meters. Eén kubieke meter is duizend liter water. Je waterverbruik in kubieke meters lees je af op de witgekleurde cijfers aan de linkerkant van de meter. Het kan ook voorkomen dat de cijfers zwart gekleurd zijn, en de vlakjes wit gekleurd.
  • Liters. Je kunt tevens je waterverbruik in liters aflezen op de meterstand. Dit zie je op de zwart gekleurde cijfers aan de rechterzijde van de meterstand.

verhuizen water
verhuizen water

Heb je een vraag over de meterstand? (Gratis dienst)

Bel CallMePower bij vragen over het aflezen en doorgeven van de meterstand.

verhuizen water
verhuizen water

Heb je een vraag over de meterstand? (Gratis dienst)

Neem contact op met CallMePower om meer te weten te komen over het aflezen en doorgeven van de meterstand.

Hoe de meterstand aflezen?

Je waterbedrijf is geïnteresseerd in je waterverbruik in kubieke meters. Wanneer je een meterbrief ontvangt, dien je dus naar de linker vlakken op de meterstand te kijken. Je onderneemt de volgende stappen:

  • Vul je meternummer in. Je meternummer vind je op traditionele watermeters net boven of net onder het glaswerk. Vaak staat het meternummer al ingevuld op de meterbrief die je hebt ontvangen. In dat geval controleer je of het meternummer klopt.
  • Vul de meterstand in. Dit is je verbruik in kubieke meters, aan de linkerzijde van de meterstand. Vul alle cijfers in, dus ook de nullen.

Waar vind je de watermeter? Voordat je de meterstand kunt aflezen, moet je weten waar de watermeter zich in jouw huis bevindt. In elke woning is dit anders. Zo is de watermeter in veel woningen te vinden naast de hoofdkraan. Maar ook in de meterkast, de kelder of bij de voor- of achterdeur zou je de watermeter eventueel kunnen vinden.

Wanneer de meterstand doorgeven?

Je dient niet alleen je meterstand door te geven wanneer je een meterbrief ontvangt. Er kunnen zich ook andere situaties voordoen waarbij je de meterstand opneemt. De volgende twee gevallen zijn het meest voorkomend:

  • Wanneer de meterbrief binnenkomt. Aan het einde van de facturatieperiode ontvang je een meterbrief, waarin je wordt gevraagd om de meterstand door te geven. De brief ontvang je jaarlijks rond dezelfde tijd.
  • Wanneer je verhuist. Wanneer je verhuist, dien je jouw meterstanden door te geven aan de waterleverancier door middel van het overnamedocument. Lees ons artikel over het overnamedocument om erachter te komen hoe je het document invult. Daarnaast kun je hier het document van jouw waterbedrijf vinden.

Meterstand doorgeven Digitale watermeter Heb jij een Digitale watermeter? In dit geval hoef je niet jaarlijks je meterstand door te geven. In plaats daarvan wordt je meterstand automatisch doorgegeven aan de waterleverancier. Als je last hebt van connectieproblemen kun je ervoor kiezen om alsnog de meterbrief te ontvangen.

De meterstand doorgeven via de meterbrief

Per facturatieperiode wordt je waterverbruik berekend. Een facturatieperiode duurt ongeveer 1 jaar, en aan het einde van de periode ontvang je de meterbrief die aan je vraagt om de meterstand door te geven. Op basis van de meterstanden die je opgeeft betaal je de waterfactuur.

Geef je jouw meterstand niet op tijd door? Dan zal het waterbedrijf een schatting maken van je verbruik. Blijkt achteraf dat je verbruik hoger was, dan betaal je het verschil tegen een hoger tarief.

De meterstand doorgeven tijdens verhuis

Wanneer je verhuist, dan moet je een overname regelen bij je waterleverancier. De overname zorgt ervoor dat de nieuwe bewoner de meterstanden overneemt. Als je geen overname regelt, zal de facturatie doorgaan op jouw naam. Lees hoe je de verhuis regelt bij jouw waterleverancier op een van de volgende pagina´s:

Let erop dat wanneer je verhuist naar een andere gemeente het belangrijk is om te controleren of je van waterleverancier zult veranderen. In Vlaanderen wordt je waterleverancier bepaald door de gemeente waarin je woont, je kunt dus niet zelf kiezen wie de leverancier is. Mocht je van waterleverancier veranderen, dan moet je tevens een overname regelen bij de nieuwe leverancier.

Ga je binnenkort verhuizen? Als je binnenkort gaat verhuizen, moet je je water contracten regelen. Wil je erachter komen wie de waterleverancier is in je nieuwe gemeente? Of wil je hulp met het verhuizen van je watercontract? Neem dan contact op met een van onze water experts 📞 02 588 46 56 (doordeweeks van 8 tot 19 uur)!

verhuizen water
verhuizen water

Heb je een vraag over de meterstand? (Gratis dienst)

Bel CallMePower bij vragen over het aflezen en doorgeven van de meterstand.

verhuizen water
verhuizen water

Heb je een vraag over de meterstand? (Gratis dienst)

Neem contact op met CallMePower om meer te weten te komen over het aflezen en doorgeven van de meterstand.

Hoe de meterstand doorgeven?

sleutels met huis

Ondanks dat je een meterbrief ontvangt van de waterleverancier, betekent dat niet dat je de meterstand via de post moet doorgeven. Bij de meeste leveranciers heb je de mogelijkheid om de meterstand op twee verschillende manieren door te geven: online of per post.

  • Online de meterstand doorgeven. De meeste waterleveranciers hebben een Digitale klantenzone. In de klantenzone heb je de mogelijkheid om je meterstand online door te geven. Dit scheelt behoorlijk veel papierwerk, en is vaak sneller geregeld dan de brief per post opsturen.
  • Per post de meterstand doorgeven. Je kunt ook de meterstand doorgeven door de meterbrief in te vullen en deze op te sturen naar het postadres van je waterleverancier. Wil je de contactgegevens van je leverancier vinden? Bekijk dan het overzicht van de waterleveranciers in Vlaanderen.

Wil je erachter komen hoe je de meterstand door kunt geven bij jouw waterleverancier? We hebben de verschillende mogelijkheden voor de drie grootste waterleveranciers in Vlaanderen op een rijtje gezet. Lees meer informatie over de meterstand per waterleverancier.

Vond je deze informatie nuttig? 0% van de 0 stemmen vond de informatie nuttig.