Hulp nodig? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van onze water-experts.

Hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Waterontharder: prijzen, voordelen en nadelen

Geactualiseerd op
minuten lezen
Waterontharder

Heb je last van kalkaanslag in je woning? Dan is een waterontharder een goede oplossing. Een waterontharder zet hard water om in zacht water door het kalkgehalte in het water te verminderen. In dit artikel leggen we uit hoe een wateronderharder werkt, welke verschillende soorten er op de markt zijn, en vergelijken we de prijzen van waterontharders.

Hoe werkt een waterontharder?

Onbehandeld leidingwater bevat kalk. De hoeveelheid kalk in het water hangt voor een groot deel af van de regio in Vlaanderen waar je woonachtig bent. Teveel kalk in de leidingen kan ervoor zorgen dat de waterleidingen minder goed functioneren. Hierdoor kan je energieverbruik, en dus ook je energierekening, toenemen. Een waterontharder, ookwel waterverzachter of waterontkalker genoemd, filtert kalk uit het water waardoor kalkaanslag kan worden voorkomen.

Verschillende soorten waterontharders

Letterlijk betekent de term "waterontharder" water zachter maken. Om deze term te begrijpen, moeten we onthouden dat het water dat we consumeren verschillende mineralen bevat, zoals chloriden, ijzer, magnesium en calcium. Magnesium en calcium vormen samen kalk en deze mineralen worden dus (deels) uit het water gefilterd met een waterverzachter.

Er zijn twee soorten waterontharders die we hieronder verder zullen bespreken:

 • De zout waterverzachter;
 • De CO2-ontharder.

Waterontharders helpen ook met besparen! Volgens Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor waterbehandeling, kan een Belgisch gezin van vier personen op jaarbasis tot € 650 besparen door het gebruik van een waterontharder!

verhuizen water
contact water

Hulp nodig met het regelen van de wateraansluiting? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je stap voor stap om de procedures met jouw waterleverancier telefonisch af te ronden.

verhuizen water
verhuizen water

Hulp nodig met het regelen van de wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Waterverzachter met zout

Waterdruppel

Het meest bekende type ontharder is de zout waterverzachter. Het is een populair systeem dat zich heeft bewezen op het gebied van waterontharding. Zoals we hierboven hebben gezien, zit water vol met mineralen, waaronder calcium en magnesium.

Deze mineralen zal de waterverzachter proberen te verwijderen uit het water. Dit kan op drie verschillende manieren:

 • Een waterverzachter met ionenuitwisseling;
 • Een waterverzachter met omgekeerde osmose;
 • Een waterverzachter met elektromagnetisme.

Waterontharder met ionenuitwisseling

De meest voorkomende waterverzachters werken op basis van ionenuitwisseling. Dit komt omdat deze vorm van water ontharden zeer effectief en gemakkelijk is. Bij deze methode wordt kalk uit het water gehaald door een cilinder met harskorrels die de calcium- en magnesiumionen inwisselen voor natriumionen. In principe wordt het water dus ontkalkt door harskorrels.

Waterontharder met omgekeerde osmose

Bij een waterverzachter op basis van omgekeerde osmose gaat het water onder zeer hoge druk door verschillende filters en door een halfdoorlatend membraan. Hierbij worden naast kalk, ook mineralen en zouten uit het water gehaald. Deze methode wordt vooral in de industrie gebruikt en vereist meer onderhoud. Hierdoor is een waterontharder met omgekeerde osmose minder geschikt voor huishoudelijk gebruik.

Waterontharding met elektromagnetisme

Bij waterontharding met elektromagnetisme worden er sterke magneten om een waterleiding geklemd. Deze magneten zouden ervoor zorgen dat het kalk minder snel aanslaat op de leidingen. Echter, is dit niet wetenschappelijk bewezen. Elektromagnetisme verandert namelijk de samenstelling van het water niet.

De Co2 waterontharder zonder zout

Dit type waterontharder zonder zout is relatief nieuw en komt nog niet heel veel voor op de markt van waterontharders. De komst van de Co2 waterontharder compenseert de tekortkomingen van de eerder genoemde zout waterverzachter. Zoals duidelijk wordt in de vergelijking van deze twee waterverzachters hieronder, biedt de zout waterverzachter een interessante, maar niet helemaal perfecte oplossing voor het filteren van kalk.

Hoe werkt een Co2 waterontharder?

In tegenstelling tot de zout waterverzachter, is de Co2 waterontharder niet bedoeld om de in het water aanwezige kalk te verwijderen, maar om het oplosbaar te maken. Op deze manier blijft kalk in het water aanwezig, maar heeft niet langer het nadeel dat het zich vastklampt aan de wanden van leidingen en aan andere leidingen.

energie vergelijken
energie vergelijken

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp en om te veranderen van energieleverancier in Vlaanderen!

energie vergelijken
energie vergelijken

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Dien een terugbelverzoek in of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Waterontharders vergelijken

In dit onderdeel vergelijken we de twee hierboven aangegeven soorten waterverzachters; de Co2 waterontharder en de zout waterverzachter. Beiden hebben voor- en nadelen en hebben ook een ander prijskaartje.

Voordelen en nadelen zout waterverzachter
Voordelen Nadelen
 • Een veelgebruikt systeem;
 • Goedkoop;
 • Effectief
 • Overconsumptie van water tijdens regeneratie;
 • Met chloride beladen water geloosd op afvalwater: slecht voor het milieu;
 • Zoet water kan corrosief zijn voor leidingen;
 • Het is noodzakelijk om te zorgen voor de opslag van zout
Voordelen en nadelen CO2 waterverzachter
Voordelen Nadelen
 • Vervangt geen calcium- en magnesiumionen;
 • De smaak van water wordt niet vervormd;
 • Curatief effect op reeds aanwezige kalkaanslag;
 • Systeem niet aangesloten op afvalwater
 • Kan witte strepen veroorzaken in de douche of wastafels, maar deze strepen zijn gemakkelijk te verwijderen;
 • Deze waterontharder zonder zout heeft een hoge prijs

De voordelen van waterverzachters

Maar waarom zou je een waterverzachter aanschaffen? Een waterverzachter in een regio waar de hoeveelheid kalk in het water hoog is, heeft enkele voordelen. In grote lijnen vergroot een waterverzachter het woongenot en beschermt het je waterleidingen.

Water gebruik je thuis voor een grote hoeveelheid apparaten. Van douchen, tot aan het wassen van kleren. Minder kalk in leidingwater is goed voor huid en haren tijdens het douchen, maar ook voor je kleren tijdens het wassen. Daarnaast hebben deze apparaten ook minder last van kalkaanslag, waardoor de levensduur mogelijk verlengd wordt.

Een grote hoeveelheid kalk in het water kan leiden tot kalkresten in de waterleidingen. Doordat kalk een isolerende werking heeft, duurt het langer voordat het water is opgewarmd. Hierdoor zal je de boiler, gasboiler of verwarmingsketel langer moeten gebruiken, wat leidt tot een hoger energieverbruik. Water ontkalken helpt je dus ook met het verlagen van je energieverbruik en energiefactuur.

Besparen op je energiefactuur? Vergelijk energie en bespaar op je energiefactuur! Door te veranderen van energieleverancier is het vaak mogelijk om veel te besparen op je energiekosten!

Waterverzachter prijs en merken in België

De prijs van een waterverzachter kan verschillen per type. Een waterontharder zonder zout (C02) is doorgaans duurder in aanschaf dan een zout waterontharder.

 • De prijs van een zout waterverzachter varieert tussen € 450 en 1.300 (exclusief installatie);
 • De prijs van een waterontharder zonder zout (C02) varieert tussen € 1.500 en 2.500 (exclusief installatie).

Hoewel het in principe mogelijk in om de waterverzachter zelf te installeren, raden wij dit sterk af. Het uitvoeren van de installatie van een waterverzachter door een professional, kost rond de € 200 - 500.

Welke waterverzachter moet je kiezen? Wij adviseren om te kiezen voor een CO2 waterverzachter indien je een groter budget hebt vrijgemaakt voor de waterverzachter. Ga van tevoren wel na of je echt een waterverzachter nodig hebt. In Vlaanderen hebben veel gemeenten namelijk voldoende zacht water.

Heeft een waterverzachter onderhoud nodig?

Ja, een waterverzachter heeft onderhoud nodig. Hoewel dit onderhoud, in tegenstelling tot ketelonderhoud, niet verplicht is, is het wel aan te raden dit onderhoud jaarlijks uit te voeren. Bij het waterverzachter onderhoud wordt de werking van de verzachter nagekeken, worden zoutresten verwijderd en wordt de verzachter ontsmet.

De meeste waterverzachter merken bieden ook direct onderhoudscontracten aan. In veel gevallen is een onderhoudscontract afsluiten bij een fabrikant van waterverzachters goedkoper dan jaarlijks een losse afspraak maken.

Welk merk waterontharder kopen?

Waterfles

Wil je een waterontharder kopen? In België heb je keuze uit een groot aantal verschillende merken. Deze waterverzachters verschillen sterk in prijs, maar uiteraard ook in kwaliteit. De beste waterverzachter merken in België, volgens waterverzachter leverancier Aquagroup, zijn:

 • Bayard;
 • Delta;
 • Euraqua;
 • Minimax;
 • Mooiwater waterverzachter;
 • Van Marcke.

Vergelijk voordat je een waterverzachter aanschaft eerst de aanbieders en bedenk ook het soort waterverzachter dat je wilt installeren. Elke verzachter heeft namelijk zo zijn voor- en nadelen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

Hulp nodig? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van onze water-experts.

Hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 40 stemmen vond de informatie nuttig.