Hulp nodig? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van onze water-experts.

Hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Waterhardheid per gemeente in Vlaanderen

Geactualiseerd op
minuten lezen
kraan en een douchende man

De hardheid van water wordt beïnvloed door de mate van concentratie van magnesium en calcium. Hoe hoger de concentratie van deze mineralen, hoe harder het water. Alhoewel hard water geen gezondheidsproblemen voor de mens veroorzaakt, zorgt het wel voor kalkaanslag. Lees alles over waterhardheid: ontdek de waterhardheid per gemeente, wat de ideale waarden zijn en hoe je de waterhardheid kunt verhogen of verlagen.

Hard water en kalkaanslag

blauwe druppel water

Het is voor een mens niet schadelijk om hard water te drinken. Sterker nog: de mineralen die zich in hard water bevinden heb je nodig. Toch heeft hard water een groot nadeel: het zorgt voor kalkaanslag. De kalkaanslag ontstaat voornamelijk wanneer water wordt verhit. De kalk zorgt voor schade aan verwarmingselementen. Hierdoor kan hard water een probleem vormen voor elektrische apparaten, zoals de vaatwasser of wasmachine.

Kalkaanslag en apparaten

Wanneer huishoudelijke toestellen worden aangetast door kalkaanslag, zal hun rendement dalen. Hoe meer kalkafzetting zich in een apparaat bevindt, hoe meer energie het apparaat verbruikt. Wanneer uiteindelijk het verwarmingselement wordt aangetast kan het apparaat zelfs stukgaan. Kortom: kalkaanslag kan prijzige gevolgen hebben.

Energiebesparingen Hard water zorgt niet alleen voor een lager rendement in apparaten. Tevens kan onbehandeld leidingwater ervoor zorgen dat waterleidingen minder goed functioneren. Als gevolg neemt je energieverbruik toe - wat zal leiden tot een hogere energierekening.

Hulp nodig? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van onze water-experts.

Hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Kalkaanslag verwijderen

Kalkaanslag kan zorgen voor een flinke schoonmaakklus in je badkamer. Gelukkig zijn er tal van producten die helpen om de kalk te verwijderen. Zo kun je kranen ontklaken met azijn of verdunde wasverzachter. Laat het product even inwerken voordat je het afneemt. Heb je last van hardnekkige kalkaanslag? Dan kun je liever gebruikmaken van een chemische ontkalker.

Wat is de ideale hardheid van water?

Waterhardheid wordt doorgaans aangeduid in Franse graden of Duitse graden. In onderstaande tabel kun je aflezen welke waarden overeenkomen met welke categorie. Experts adviseren een waterhardheid van onder de 12 Franse graden. Wanneer het water dat door jouw waterleidingen stroomt harder is, wordt het aangeraden om een waterontharder te gebruiken.

Hardheid water in graden
Waterhardheid Franse graden Duitse graden
Zeer zacht water van 0 tot 7 °F van 0 tot 4 °D
Zacht water van 7 tot 15 °F van 4 tot 8 °D
Gemiddeld hard water van 15 tot 30 °F van 8 tot 17 °D
Hard water van 30 tot 45 °F van 17 tot 25 °D
Zeer hard water meer dan 45 °F meer dan 25 °D

Wat is een waterontharder?

Wanneer je de hardheid van je water wilt verlagen, dan kun je gebruikmaken van een waterontharder - ook wel waterverzachter genoemd. Een waterontharder vermindert het kalkgehalte in het water, waardoor hard water wordt omgezet in zacht water. Er wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen twee soorten waterontharders:

  • De mechanische waterontharder
  • De elektronische waterontharder

De mechanische waterontharder

Het eerste type waterontharder is de mechanische waterontharder. Dit type ontharder werkt op basis van waterdruk, waardoor hij geen elektriciteit nodig heeft. Dat is handig, want daardoor ben je vrij om hem te plaatsen waar je wilt. Daarnaast is de mechanische waterontharder iets lager in kosten, zowel in aankoopprijs als in onderhoud.

De elektronische waterontharder

Een elektronische waterontharder is voorzien van een cilinder met harskorrels. Deze harskorrels filteren de kalk en magnesium uit het water. Veel elektronische waterontharders zijn voorzien van technologie waarmee je de waterhardheid en de regeneratietijd zelf kunt bepalen. Daarnaast kun je hierdoor overbodige extra spoelingen vermijden.

Kan een waterontharder mee verhuizen? De meeste moderne waterontharders kunnen gemakkelijk worden meegenomen tijdens een verhuizing. De aansluiting van een waterontharder is vergelijkbaar met die van een wasmachine. De in- en uitvoerkleppen moeten afgesloten worden. Daarna dient de ventielklep geopend te worden om het water naar de opslagtank te laten stromen. Vervolgens is de machine klaar voor de verhuizing.

Wateronderhardingsprojecten in Vlaanderen Verschillende waterbedrijven voeren op dit moment wateronthardingsprojecten uit. Zo kijkt de waterleverancier Watergroep naar de mogelijkheid voor de inplanting van nieuwe waterproductiecentra, die ruw water onthard. Momenteel heeft het bedrijf wateronthardingsinstallaties in dienst in Kooigem, Waarmaarde, Eeklo, Zele, Leuven, Haasrode en Zoutleeuw.

Waterhardheid verhogen

kraan met druppel

Er zijn situatie´s waarin een hogere waterhardheid gewenst is. Dit is bijvoorbeeld het geval in een aquarium of vijverwater. De hogere concentratie in hard water voorziet vissen en zuurstofplanten van belangrijke voedingsstoffen. Wanneer deze planten zich in te zacht water bevinden, kunnen ze verslijmen. Afhankelijk van waar een bepaalde vissoort in de natuur voorkomt, is een bepaalde waterhardheid een vereiste.

Er zijn verschillende middelen op de markt verkrijgbaar waarmee je de waterhardheid in een vijver kunt verhogen. Op deze manier komen er extra voedingsstoffen voor de zuurstofplanten beschikbaar, waardoor ze beter kunnen groeien.

Hoe test je waterhardheid

Er zijn verschillende methodes om zelf thuis de waterhardheid te meten. Zo kun je zelf thuis te druppeltest doen. Hier heb je enkel een klein potje met deksel en wat groene zeep voor nodig. Deze test is echter onnauwkeurig. Preciezere meetgegevens heb je wanneer je contact opneemt met je gemeente, of een waterhardheid analyse aanvraagt bij een waterbedrijf.

Waterhardheid meten met de druppeltest

Neem een klein potje met een dekseltje. Doe er ongeveer twee eetlepels water in en voeg hier enkele druppels groene zeep aan toe. Sluit het potje met de deksel en schudt het vervolgens hard. Ontstaat er veel schuim? Dan is het water hoogstwaarschijnlijk zacht. Als er weinig schuim ontstaat, dan is het water hard.

Waterhardheid laten meten

Je kan er tevens voor kiezen om de waterhardheid te laten analyseren door een laboratorium. Er zijn verschillende onafhankelijke laboratoria waarbij je een monsterkit kunt bestellen. Je dient zelf een monster af te nemen en retour te sturen naar het laboratorium. Let er wel op dat deze analyse redelijk prijzig is. Je kunt rekenen op een prijskaartje van minimaal € 70.

Zelftestkit bestellen Is het uitvoeren van een analyse door een labaratorium te prijzig? Je kunt gemakkelijk online een waterhardheidtester bestellen en goedkoop thuis de test uitvoeren. Hierbij gebruik je een teststrip voor de waterharheid. De uitslag zal hierbij hoogstwaarschijnlijk minder nauwkeurig zijn dan wanneer de test wordt uitgevoerd door experts.

verhuizen water
contact water

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je in één telefoongesprek met het verhuizen van al je contracten: water, gas, elektriciteit, telecom en verzekeringen.

verhuizen water
contact water

Binnenkort een verhuis en hulp nodig met je water- en energiecontracten? (Gratis dienst)

Wanneer je je telefoonnummer achterlaat zal CallMePower je gratis terugbellen om je te helpen met al je contracten.

Waterhardheid per gemeente

Gemiddeld gezien heeft Vlaanderen een vrij hoge waterhardheid. Zo vind je in bijna tachtig procent van de regio een middelharde of harde waterhardheid. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de waterhardheid in de top tien grootste gemeenten in Vlaanderen.

Waterhardheid per gemeenten
Gemeente Waterhardheid In Franse graden
Antwerpen Zacht water 17 °F
Gent Hard water 37 °F
Brugge Hard water 40 °F
Leuven Hard water 37 °F
Aals Gemiddeld hard water 23 °F
Mechelen Hard water 37 °F
Sint-Niklaas Gemiddeld hard water 29 °F
Hasselt Hard water 34 °F
Kortrijk Hard water 35 °F
Oostende Hard water 43 °F

Wat is de waterhardheid in mijn gemeente? Wil je erachter komen wat de waterhardheid in jouw woonplaats is, en staat je gemeente niet in bovenstaande lijst? Neem contact op met een van onze water experts via het onderstaande telefoonnummer!

verhuizen water
verhuizen water

Vind je waterleverancier! (Gratis dienst)

De CallMePower water-experts informeren je gratis over de waterlevering in jouw gemeente.

verhuizen water
verhuizen water

Wie is mijn waterleverancier? (Gratis dienst)

De CallMePower water-experts informeren je gratis over de waterlevering in jouw gemeente.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 28 stemmen vond de informatie nuttig.