Feitelijk samenwonen in België in 2024

Wanneer één persoon of meerdere personen onder hetzelfde dak wonen, wordt dit beschouwd als feitelijk samenwonen. Deze mensen verblijven op hetzelfde adres zonder dat er een juridische band tussen ze bestaat. Ontdek het verschil tussen feitelijk samenwonen en wettelijk samenwonen, en lees welke juridische gevolgen aan feitelijk samenwonen zijn gebonden.
Wat is feitelijk samenwonen?
Bij feitelijke samenwoning verblijven één of meerdere personen op hetzelfde adres. Voor feitelijke samenwoning is de gezinssamenstelling niet relevant. Er is geen vereiste voor een specifieke relatie tussen deze personen, en het is ook niet nodig om de samenwoning bij de gemeente te melden. Wel moet je bij een verhuizing altijd je domicilie veranderen.
Ga je binnenkort samenwonen? (Gratis dienst)
Bel CallMePower voor hulp bij al je huishoudelijke contracten!
Ga je binnenkort samenwonen? (Gratis dienst)
Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je gratis terugbellen door ons.
Hoe kun je feitelijk samenwonen aangeven?
Wanneer je feitelijk gaat samenwonen, hoef je hiervoor geen verklaring af te leggen bij de burgerlijke stand. Als je je domicilieadres wijzigt naar het gemeenschappelijke adres, zal de gemeente automatisch op de hoogte worden gesteld van de feitelijke samenwoning.
Feitelijk samenwonen aangeven doe je dus door je domicilie te veranderen:
- Verzamel de belangrijke documenten. Het gaat hierbij om je identiteitsbewijs en een bewijs van de hoofdverblijfplaats, zoals een huurcontract.
- Maak een afspraak bij het gemeentehuis. Dit kun je meestal Digitaal doen via de website van de gemeente.
- Ga naar de afspraak. Je zult verschillende formulieren voor het wijzigen van je domicilie in moeten vullen.
- Wacht de controle af. Je gegevens zullen worden verwerkt, en er zal een wijkagent langskomen om te controleren of je daadwerkelijk op het nieuwe adres woont. Hierna zal de adreswijziging in het bevolkingsregister worden doorgegeven.
Net zoals je feitelijke samenwoning niet hoeft te melden, kan feitelijke samenwoning ook eenvoudig worden beëindigd. Door de domicilie weer te veranderen zal de feitelijke samenwoning automatisch worden beëindigd.
Documenten feitelijk samenwonen
Er komt veel documentatie kijken bij feitelijk samenwonen. We hebben een aantal voorbeelddocumenten voor je ter beschikking gesteld die kunt gebruiken, zoals de plaatsbeschrijving. Of download ons voorbeeld huurcontract door op de onderstaande knop de klikken.
Wat zijn de gevolgen van feitelijk samenwonen?
Wanneer je feitelijk samenwoont is de samenwoning niet geregeld door de wet, in tegenstelling tot bij een wettelijke samenwoning. Het aanpassen van je domicilie heeft geen directe juridische gevolgen voor jou en de andere bewoners. Het is erg belangrijk om te realiseren dat, in tegenstelling tot wettelijk samenwonen of een samenlevingscontract, je dus geen financiële bescherming geniet. Indien je feitelijk samenwoont in het huis van je partner, is er geen wettelijke belemmering om je zonder formaliteiten uit huis te zetten.
Feitelijk samenwonen heeft de volgende gevolgen:
- Je hebt geen automatisch erfrecht.
- Belastingen worden individueel berekend.
- De eigenaar van de woning kan deze vrij verkopen.
- Je bent elkaar wettelijk geen bijstand verschuldigd.
- Het uit elkaar gaan is aan geen enkele formaliteit onderworpen.
Je hebt bij feitelijk samenwonen weinig financiële bescherming bij uit elkaar gaan. Indien je meer financiële bescherming verlangt bij het samenwonen, is het raadzaam te opteren voor wettelijk samenwonen of het opstellen van een samenlevingscontract. Wel genieten feitelijk samenwonenden van een verlaagde schenkingsbelasting op onroerend goed.
Feitelijk samenwonen en de belastingen Als je feitelijk samenwoont, wordt je fiscaal beschouwd als alleenstaande. Dit betekent dat je individueel belastingaangifte moet indienen en dat je afzonderlijk belast zult worden. Een eventueel voordeel hiervan is dat je niet aansprakelijk kan worden gesteld voor elkanders belastingschuld. Of de gevolgen van de samenlevingsvorm positief of negatief zijn, hangt af van de situatie.
Wat is het verschil tussen feitelijk en wettelijk samenwonen?
Bij feitelijk samenwonen zijn de bewoners ongehuwd en hebben eveneens geen geregistreerd partnerschap. De samenwoning is informeel van aard, en eventuele afspraken over financiën of verantwoordelijkheden worden onderling gemaakt. Dit is het geval in sommige cohousing situaties.
Bij wettelijk samenwonen is er sprake van juridische bescherming op meerdere gebieden. Je betaalt een lagere inkomstenbelasting en geniet van bijzondere bescherming van de gezinswoning. Echter, er kunnen ook nadelen zijn, zoals gedeelde aansprakelijkheid voor schulden van de partner. De belastingdienst kan verschuldigde belastingen innen via gemeenschappelijke bezittingen van beide partners.
Hoewel je erfbelasting betaalt met een lager tarief bij wettelijk samenwonen, zijn je erfrechten nog steeds beperkt. Voor uitgebreidere erfrechten overweeg je een samenlevingscontract of huwelijkscontract.
Het regelen van je contracten na een verhuis Het verhuisproces is behoorlijk uitgebreid. Naast de formaliteiten rond feitelijk samenwonen, is het ook belangrijk om te denken aan andere huishoudelijke overeenkomsten, zoals je energiecontract en telecomabonnement verhuizen. Onze adviseurs kunnen gepersonaliseerd advies bieden over al je huishoudelijke contracten. Aarzel niet om contact met ons op te nemen via het telefoonnummer hieronder voor meer informatie.
.png)

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)
Bel CallMePower om je contracten te verhuizen: energie, telecom, water en verzekeringen!
.png)

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)
Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je terugbellen door ons.
Feitelijk samenwonen en een samenlevingscontract
Indien je wilt samenwonen en meer controle over eigendommen wilt hebben zonder te trouwen, biedt het afsluiten van een samenlevingscontract een uitkomst. Zowel feitelijk samenwonenden als wettelijk samenwonenden kunnen opteren voor een samenlevingscontract.
Het samenlevingscontract biedt meerdere voordelen, voornamelijk omdat je belangrijke financiële dingen samen kunt bepalen, zoals:
- Welke bezittingen persoonlijk, en welke gemeenschappelijk zijn.
- Maandelijkse stortingen op de gezamenlijke rekening voor huishoudelijke uitgaven.
- Hoe een eventuele scheiding zal worden geregeld.
- Hoe sommige zaken geregeld zullen worden na overlijden van de partner.
Een samenlevingscontract heeft niet enkel voordelen, maar ook nadelen. Een van de nadelen van een samenlevingscontract is dat het erfrecht enkel in beperkte zin kan worden geregeld. Wil je zeker weten dat het erfrecht volledig is geregeld, dan kun je overwegen om een huwelijkscontract aan te gaan.