gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Dien een terugbelverzoek in of bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Van mazout naar aardgas. Lees hier hoe het omschakelen werkt!

Overschakelen mazout

Je hebt recent een nieuwe woning betrokken en je bekijkt de mogelijkheden voor het verwarmen van je woning. Kies je voor gas of mazout? Of misschien heb je een mazoutinstallatie en wil je weten of de switch naar aardgas een goede keuze is? We helpen je met ons artikel zodat je goed en voordelig je huis kan verwarmen in de winter.


Van mazout naar gas

Als je gaat overschakelen van mazout naar aardgas moet je ten eerste weten of jouw woning of straat is aangesloten op het aardgasnet. Wellicht heeft de netbeheerder in de afgelopen jaren gasleidingen aangelegd, zodat je huis ook een aansluiting kan krijgen.

gasmeter openen

Gasaansluiting aanvragen

Het aanvragen en het aansluiten op het gasnet gaat via de distributienetbeheerder in jouw gemeente. Zorg ervoor dat je een goede planning maakt van alle werken. Doe daarom tijdig een aanvraag bij jouw netbeheerder. Indien er een gasmeter aanwezig is, maar er geen gas beschikbaar is dan het een kwestie van de meter openen.

Mazouttank buiten werking stellen

Of je nu een ondergrondse of bovengrondse tank voor je stookolieinstallatie hebt. Bij de overschakeling naar gas zal je deze niet meer nodig hebben en moet de mazouttank buiten gebruik gesteld worden. Voor deze werken moet je wel een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.

De stookolietank wordt in de eerste instantie leeggemaakt en gereinigd. Vervolgens is er de keuze om de tank te vullen met alternatief materiaal, zoals zand of hars. Deze stoffen zijn vriendelijk voor het milieu en stoten geen chemische gassen of CO2 uit. De andere optie is om de tank volledig te verwijderen.

Mazoutketel vervangen voor gasketel

Als je met gas gaat stoken dan heb je een gasketel nodig, deze wordt gebruikt voor het verwarmen van water en de centrale verwarming. De meest voorkomende variant is de condensatieketel. Het rendement van deze gasketels ligt hoger dan de voorafgaande traditionele ketel. De traditionele gasketel mag tevens niet meer worden gebruikt.

Mazoutketel op leeftijd? Maak de switch van mazout naar aardgas! Wacht niet tot je mazoutketel het begeeft, maar investeer vandaag nog in een duurzamer en goedkoper alternatief! Bel de energie-experts van CallMePower voor advies op maat. Wij zijn te bereiken op: 📞 02 588 92 38

Een gasketel is niet hetzelfde als de stookolieketel die voor mazout wordt gebruikt. Als je dus wisselt van verwarmingsbron, dien je ook de ketel te laten vervangen.

Zit je eraan te denken om je mazoutketel te vervangen? We zitten middenin de energietransitie, dus dit is het moment! Bovendien kun je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op premies voor het vervangen van je ketel voor een zuiniger en milieuvriendelijker exemplaar (overkoepelende renovatiepremie). Hieronder bespreken we verder alle mogelijkheden om jouw stookolieketel te vervangen.

Wanneer moet je jouw mazoutketel vervangen? Laat er geen misverstand over bestaan, zolang jouw mazoutketel niet defect is, mag je met deze ketel gewoon blijven stoken. De Vlaamse overheid stelt wel de voorwaarde dat je mazoutinstallatie voldoet aan de verplichtingen voor de keuring en het mazoutketel onderhoud.

Mazoutketel verwijderen

Als je besloten hebt je mazoutketel definitief te verwijderen dan kun je het best een erkende technieker inschakelen. Deze professional zal de oude ketel zorgvuldig laten verwijderen en (eventueel) een nieuwe verwarmingsketel laten plaatsen. Bij het vervangen wordt een grondige reiniging gedaan. Dit is om ervoor te zorgen dat er geen oud vuil in de nieuwe ketel terecht komt.

Ook is het verstandig om na te gaan of er voldoende verluchting is rondom de ketel, zowel aan de onder- als bovenkant. Bovendien moet er naar de leidingen worden gekeken, of deze geschikt zijn voor de nieuwe ketel die wordt geïnstalleerd. Het kan zijn dat een aangepast buissysteem noodzakelijk is.

gas en elektriciteit

Vragen over omschakelen naar aardgas?

Bel voor gratis advies van CallMePower bij de switch van mazout naar gas en om een aardgascontract af te sluiten!

gas en elektriciteit

Vragen over omschakelen naar aardgas?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag tussen 8:00 - 19:00 uur of zaterdag tussen 8:30 - 17:30 uur..

Switchen naar aardgas

Is je mazoutketel aan vervanging toe? Wellicht is overschakelen op aardgas de meest logische en ook de beste optie voor jou. Dit is zeker het geval indien een gasleiding onder de grond door jouw straat loopt. De aansluiting op het aardgasnet is meestal binnen één dag geregeld. Jouw distributienetbeheerder zorgt ervoor dat het gas tot in jouw woning komt en er zal een gasmeter geplaatst en/of geactiveerd worden.

Aardgas is vriendelijker voor het milieu. Bij verbranding van mazout komen er namelijk meer schadelijke verbrandingsgassen vrij en de CO2-uitstoot is bij een mazoutketel gemiddeld zo’n 25% hoger. Genoeg redenen om dus over te schakelen naar aardgas!

gasketel

Gasketel plaatsen

Als je wisselt van mazout naar aardgas heb je een nieuwe verwarmingsketel nodig. Je hebt de keuze uit verschillende soorten en merken cv-ketels. Laat een ketel altijd plaatsen door een erkend technieker.

Gasketel prijs

De aanschaf van een nieuwe gasketel vergt de grootste investering. Wat is de prijs van een gasketel? Om te beginnen: het goede nieuws is dat een cv op aardgas gemiddeld goedkoper is dan een mazoutketel. Vanaf 2015 mogen er voor aardgas alleen nog gascondensatieketels geplaatst worden. De prijs van dit type ketel varieert van 1.500 Euro tot wel 4.000 Euro. Net als bij een stookolieketel is de aanschafwaarde onder andere afhankelijk van de winkel waar je de ketel gaat kopen, het merk, het vermogen, de prestaties. Vergeet niet dat het plaatsen van de gasketel natuurlijk ook kosten met zich meebrengt.

Energieverbruik berekenen
Energieverbruik berekenen

Wat is jouw energieverbruik?

Wie zijn energieverbruik kent, bespaart meer op zijn of haar energiefacturen!
Schat daarom nauwkeurig je verbruik met de energiecalculator!

Verschil mazoutketel en gasketel

De gasketel wordt gebruikt voor het verwarmen van water en de centrale verwarming. De meest voorkomende is de condensatieketel. Het rendement van deze gasketels ligt hoger dan de voorafgaande traditionele ketel. De traditionele gasketel mag tevens niet meer worden gebruikt. Een gasketel is niet hetzelfde als de stookolieketel die voor mazout wordt gebruikt. Als je dus wisselt van verwarmingsbron, dien je ook de ketel te laten vervangen.

Is aardgas schoner? Stookolie heeft een CO2-emissiefactor van 263 g/kWh tegenover 202 gCO2/kWh voor aardgas.

Mazoutprijzen vergeleken met aardgas

Hoe doet de mazoutprijzen het ten opzichte van de gasprijs? De energietransitie is onomkeerbaar en zeker op het moment dat je besluit om je mazouttank en verwarmingsketel te vervangen moet je kijken naar andere opties. Zeker nu de Vlaamse overheid in 2018 heeft bepaald dat stookolieketels vanaf 2021 niet meer aangeschaft of geïnstalleerd mogen worden bij ingrijpende (energie)renovaties en nieuwbouwwoningen, is het raadzaam om de alternatieven te bestuderen.

Stookolieprijzen vergelijken met gasprijzen

Daarbij komt aardgas om de hoek kijken als relatief goedkoop en goed alternatief voor mazout. Je kunt natuurlijk kiezen voor een verwarming op elektriciteit, maar dan zullen de kosten hoog oplopen, aangezien je met mazout een lagere prijs en factuur gewend bent!

Je verwarmingsketel in topconditie laten stoken? Laat je regelmatig je ketel controleren / onderhouden? Zo moet je jouw stookolieketel bij wet verplicht ieder jaar laten controleren door een erkende technieker. Voor een ketel op aardgas is dit eens per 2 jaar. Kies een voordelig contract voor ketelonderhoud! Wist je dat een goed presterende brander minder energie verbruikt?!

Vergelijking stookkosten woning

mazoutprijs

Aangezien ieder type brandstof anders is en ook verschilt in prijs per kilowattuur (kWh), vergelijken en berekenen we het verbruik van een gemiddeld Belgisch huishouden voor het verwarmen van een woning. Zo is het transparant en makkelijker vergelijken.

sanitair warm water. Als je je ketel vervangt, mag je niet vergeten dat je ook sanitair warm water nodig hebt. Misschien heb je hiervoor al een installatie? Combineer ze eventueel met je nieuwe ketel.

Een voordelige aardgasleverancier? Wil je jouw woning verwarmen op gas en ben je op zoek naar een voordelig aardgastarief? Heeft jouw woning reeds een aansluiting op het aardgasnet? Bel ons gratis voor energieadvies op het telefoonnummer: 📞 02 588 92 38 Wij helpen van A tot Z bij de overstap!

In onderstaand overzicht vind je de volledige vergelijking van de stookkosten alsook de mazoutprijs en aardgasprijzen.

Jaarlijkse energiefactuur naar type energie voor het verwarmen van je woning
Energietype Jaarlijks bedrag
Elektriciteit 2.747 €
Mazout 772 €
Aardgas 706 €
Pellets 588 €
Brandhout 470 €

Brandstofprijzen en energieprijzen van oktober 2018 gebaseerd op een gemiddeld energieverbruik van 10.500 kWh. Bron: CREG

Nu de vergelijking gemaakt is kunnen we waarnemen dat de gemiddelde jaarlijkse stookkosten voor gas lager uitvallen dan mazout, op het moment van vergelijken, scheelde het ruim 66 Euro op jaarbasis. Houd er rekening mee dat we de aanschafprijs van een verwarmingsketel, een mazouttank en eventuele aansluitkosten op het aardgasnet buiten beschouwing hebben gelaten. We hebben puur naar de energiekost per kWh gekeken. Bovendien wijzigt de prijs van gas niet iedere dag opnieuw, zoals de mazoutprijs dat wel doet.

Geactualiseerd op