Einde van de mazoutketel in zicht!? Ontdek de duurzame alternatieven!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of bel op werkdagen tussen 8 en 19h.

Je woning verwarmen met een stookolieketel op mazout is in België nog altijd erg populair. Voor de ruim 1,6 miljoen mazoutgebruikers is het maar de vraag: hoe lang nog? De stookolieketel heeft - als het aan de Vlaamse overheid ligt - geen lang leven meer. Moet de stekker er nu meteen letterlijk uit? Nee, zo rap gaat dat niet. Al begint het wel tijd te worden om te kijken naar alternatieven voor de toekomst. Je mag hopen dat je ketel het vanaf 2021 niet plots begeeft. De aanschaf van een nieuwe of een tweedehands huisbrandolieketel zal verboden worden, niet het gebruik ervan. Met dit artikel geven we je meer informatie over de mazoutketel én begeleiden we je bij het vinden van een duurzamer alternatief zonder op extra kosten te worden gejaagd!


Wat is een mazoutketel?

Een mazoutketel is niets anders dan een cv-ketel of verwarmingsketel die op mazout (stookolie) werkt. In zo’n ketel zit een brander die water verwarmt voor jouw centrale verwarming, deze wordt stookoliebrander of mazoutbrander genoemd. Het opgewarmde water stroomt vervolgens naar de radiatoren of de vloerverwarmingselementen in jouw huis. Ook kun je een stookolieketel gebruiken voor het opwarmen van water voor de douche of het bad.

Nu een nieuwe mazoutketel plaatsen? Je kunt tot 2021 nog een mazoutketel kopen en je oude stookolieketel vervangen door een nieuw exemplaar. We raden je aan om de voor- en nadelen goed af te wegen voordat je een keuze maakt. Wij geven je meer inzichten in dit artikel.


Hoe werkt een mazoutketel?

Mazout is de vloeibare brandstof voor een mazoutketel, de olie wordt door leidingen naar de ketel gepompt. Deze stookolie wordt in een tank of reservoir in of bij jouw woning bewaard. De brander in de cv-ketel zal door een elektronisch gegenereerde vonk de brandstof laten ontvlammen. Hierbij komt warmte vrij en op deze manier zal het water op een hogere en gewenste temperatuur komen (ingesteld door de thermostaat). De mazoutketel vormt samen met de mazouttank de belangrijkste onderdelen van de gehele mazoutinstallatie.

mazoutketel stookolieketel

Een moderne mazoutketel zelf bestaat feitelijk uit drie belangrijke onderdelen:

  • Brander, om het water te verhitten en zo om te zetten in warmte
  • Condensator, zet wisselspanning om en dient voor het aandraaien van de motor
  • Circulatiepomp, voor de circuleren van het warme water in de ketel

Verschillende type stookolieketels en werking

Mazoutketels bestaan er in allerlei soorten, vormen en maten met ieder type zijn vermogen en prestaties. We kijken niet naar de industriële markt, maar we verdiepen ons in de huishoudelijke markt. We onderscheiden de volgende type ketels:

  • Klassieke stookolieketel
  • Hoogrendementsketel stookolie
  • Condensatieketel stookolie

Klassieke stookolieketel

Een klassieke stookolieketel kennen we allemaal wel en komt momenteel het meest voor in ons land. Deze mazoutketel verwarmt water op een eenvoudige manier. Met de verbranding van de stookolie wordt warmte gegenereerd. Deze warmte wordt overgezet in het water. Het water wordt opgewarmd naar een temperatuur tussen de 70 en 90 graden celcius. Dit type ketel rendeert echter niet optimaal, waardoor deze ketel voor zowel het milieu als jouw portemonnee geen interessante optie meer is.

Hoogrendementsketel stookolie

Een hoogrendementsketel (HR ketel) op mazout rendeert beter dan een klassieke mazoutketel, de keuze voor de naam is dus logisch. Hoeveel hoger is het rendement van zo’n HR ketel dan? Dit verschilt echter per merk en soort verwarmingsketel, het rendement is gemiddeld 88% bij een HR+ ketel op mazout. De HR variant gebruikt praktisch alle opgewekte warmte van de stookolie. Zo wordt ook de condensatie van de waterdamp in de rookgassen `opgevangen` en verbruikt voor consumptie. Zo verwarm je je woning niet alleen sneller vergeleken met een conventionele mazoutketel, maar kun je tot wel 15% minder stookolie verbruiken met een hoogrendementsketel!

condensatieketel werking

Condensatieketel stookolie

Een hoogrendementsketel met het HR top-label staat beter bekend als een condensatieketel. Het ingebouwde condensatiesysteem in de ketel recupereert ook de warmte die vervat zit in de rook die bij de verbranding ontstaat. Dankzij deze innovatie behaal je met deze ketel een rendement van tot wel 98%! Dit scheelt wel 35% stookolie als we dit vergelijken met ketels die 30 jaar geleden op de markt gebracht werden.

Mazoutketel vervangen

Zit je eraan te denken om je mazoutketel te vervangen? We zitten middenin de energietransitie, dus dit is het moment! Bovendien kun je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op premies voor het vervangen van je ketel voor een zuiniger en milieuvriendelijker exemplaar (overkoepelende renovatiepremie). Hieronder bespreken we verder alle mogelijkheden om jouw stookolieketel te vervangen.

Wanneer moet je jouw mazoutketel vervangen? Laat er geen misverstand over bestaan, zolang jouw mazoutketel niet defect is, mag je met deze ketel gewoon blijven stoken. De Vlaamse overheid stelt wel de voorwaarde dat je mazoutinstallatie voldoet aan de verplichtingen voor de keuring en het onderhoud van de verwarmingsinstallatie.

Mazoutketel verwijderen

Als je besloten hebt je mazoutketel definitief te verwijderen dan kun je het best een erkende technieker inschakelen. Deze professional zal de oude ketel zorgvuldig laten verwijderen en (eventueel) een nieuwe verwarmingsketel laten plaatsen. Bij het vervangen wordt een grondige reiniging gedaan. Dit is om ervoor te zorgen dat er geen oud vuil in de nieuwe ketel terecht komt. Ook is het verstandig om na te gaan of er voldoende verluchting is rondom de ketel, zowel aan de onder- als bovenkant. Bovendien moet er naar de leidingen worden gekeken, of deze geschikt zijn voor de nieuwe ketel die wordt geïnstalleerd. Het kan zijn dat een aangepast buissysteem noodzakelijk is.

Switchen naar aardgas

aardgas huis

Is je mazoutketel aan vervanging toe? Wellicht is overschakelen op aardgas de meest logische en ook de beste optie voor jou. Dit is zeker het geval indien een gasleiding onder de grond door jouw straat loopt. De aansluiting op het aardgasnet is meestal binnen één dag geregeld. Jouw distributienetbeheerder zorgt ervoor dat het gas tot in jouw woning komt en er zal een gasmeter geplaatst en/of geactiveerd worden. Aardgas is vriendelijker voor het milieu. Bij verbranding van mazout komen er namelijk meer schadelijke verbrandingsgassen vrij en de CO2-uitstoot is bij een mazoutketel gemiddeld zo’n 25% hoger. Genoeg redenen om dus over te schakelen naar aardgas!

Mazoutketel op leeftijd? Maak de switch van mazout naar aardgas! Wacht niet tot je mazoutketel het begeeft, maar investeer vandaag nog in een duurzamer en goedkoper alternatief! Bel onze energie-experts voor advies op maat. Je kan ons contacteren op ☎ 02 588 92 38

Verschil mazoutketel en gasketel

De gasketel wordt gebruikt voor het verwarmen van water en de centrale verwarming. De meest voorkomende is de condensatieketel. Het rendement van deze gasketels ligt hoger dan de voorafgaande traditionele ketel. De traditionele gasketel mag tevens niet meer worden gebruikt. Een gasketel is niet hetzelfde als de stookolieketel die voor mazout wordt gebruikt. Als je dus wisselt van verwarmingsbron, dien je ook de ketel te laten vervangen.

Is aardgas schoner? Stookolie heeft een CO2-emissiefactor van 263 g/kWh tegenover 202 gCO2/kWh voor aardgas.

Gasketel plaatsen

Als je wisselt van mazout naar aardgas heb je een nieuwe verwarmingsketel nodig. Je hebt de keuze uit verschillende soorten en merken cv-ketels. Laat een ketel altijd plaatsen door een erkend technieker.

Gasketel prijs

De aanschaf van een nieuwe gasketel vergt de grootste investering. Wat is de prijs van een gasketel? Om te beginnen: het goede nieuws is dat een cv op aardgas gemiddeld goedkoper is dan een mazoutketel. Vanaf 2015 mogen er voor aardgas alleen nog gascondensatieketels geplaatst worden. De prijs van dit type ketel varieert van 1.500 Euro tot wel 4.000 Euro. Net als bij een stookolieketel is de aanschafwaarde onder andere afhankelijk van de winkel waar je de ketel gaat kopen, het merk, het vermogen, de prestaties. Vergeet niet dat het plaatsen van de gasketel natuurlijk ook kosten met zich meebrengt.

bellen service

Overstappen? Of meer informatie?

Maak de switch naar aardgas! Gas is goedkoper dan stookolie. Bel één van onze energieraadgevers voor gratis advies!

Onderhoud mazoutketel

Voorkomen is beter dan genezen en juist daarom is het onderhoud van jouw mazoutketel essentieel. Het jaarlijks onderhouden van jouw stookolieketel is in heel België wettelijk verplicht. Een verplichting voelt misschien als iets dat wordt opgelegd en om je op extra kosten te jagen, maar het levert je uiteindelijk ook voordelen.

Regelmatige controle zorgt voor minder onverwachte problemen. Tijdens het onderhoud wordt zowel de ketel zelf als de brander volledig gereinigd. Na een controle wordt er een attest opgesteld en aan je overhandigd. Bij roetvorming op je ketel verlaagt al snel het rendement, bij het schoonmaken en onderhouden wordt dit voorkomen. Door de stookolieketel elk jaar te laten controleren zorgt u ervoor dat deze minder snel vervuilt, met als gevolg een hoger rendement en een langere levensduur van de ketel.

Kosten onderhoud mazoutketel

Het onderhoud van een mazoutketel is duurder dan een gasketel, daar zijn twee oorzaken voor:

  1. Het onderhoud aan je stookolieketel is wettelijk jaarlijks verplicht, bij een gasketel is dit niet verplicht
  2. Het onderhouden van een mazoutketel kost meer tijd, dus meer arbeid en meer kosten

Periodiek onderhoudscontract voor je mazoutketel

De grote energieleveranciers bieden een onderhoudscontract voor jouw mazoutketel. Het is verstandig om dit goed bij te houden en wellicht ook het makkelijkst dit bij één leverancier voor langere periode te hebben geregeld. Dit heeft voordelen voor de levensduur van je ketel zowel als voor je portomonee op de lange duur. Want een ketel vervangen wegens technische mankementen is een veel hogere kostenpost. Wil je nog wat meer weten over ketel onderhoud in het algemeen? Dan kan je hierover verder lezen in ons artikel onderhoud verwarmingsketel.

Kies voor een periodiek onderhoudscontract voor je mazoutketel! Regel je ketelonderhoud nu telefonisch: ☎ 02 588 92 38

Mazoutketel reparatie

Moet jouw mazoutketel gerepareerd worden? Het kan zijn dat de cv-ketel te kampen heeft met een algemene storing, defect of een onderdeel dat stuk is. De volgende onderdelen in een verwarmingsketel zijn gevoelig voor mankementen: de warmtewisselaar, condensator, driewegklep, ventilator, gasbrander, expansievat, printplaat. Deze onderdelen kunnen afhankelijk van het soort mankement, vervangen worden.

Onderdelen mazoutketel vervangen Let op! Vervang nooit zelf onderdelen van je mazoutketel, maar schakel de hulp van een erkend technieker in.

mazoutketel stookolieketel diagonaal

Mazoutketel kopen

Wil je toch investeren in je huidige mazoutinstallatie en deze optimaliseren? Daarin ben je uiteraard volledig vrij. In Vlaanderen is het mogelijk om in ieder geval tot 2021 een mazoutketel te kopen, daarna is dit niet meer mogelijk. Brussel en Wallonië komen voorlopig later aan de beurt, met een verbod vanaf 2035.

Mazoutketel prijs

Je bent vast benieuwd naar wat de prijs is voor een nieuwe mazoutketel? De prijs is net als bij een gasketel afhankelijk van veel factoren. Naast dat je een nieuwe ketel kunt kopen, kun je ook kijken naar de mogelijkheden voor een tweedehands stookolieketel. Het is verstandig dat als je voor de laatste optie kiest, je goed inleest en hulp inschakelt van een expert.

Prijs HR+ ketel

De prijzen voor een HR+ ketel starten bij 3.500 Euro. Je betaalt ongeveer 1.500 Euro voor de plaatsing van een mazoutketel. Dit bedrag is een indicatie, want de prijs kan verschillen, afhankelijk van je vorige installatie en bestaande verwarmingscircuit.

Prijs condensatieketel

De aanschafprijs van een condensatieketel of HR Top ketel ligt hoger dan een HR+ variant. De meerprijs zit hem verwerkt in de technische innovaties en dat het rendement nog beter is. De maximumprijzen voor een condensatieketel liggen tegen de 9.000 Euro, maar je kunt al een kwalitatief goede condensatieketel kopen vanaf 4.500 Euro.

Duurzame alternatieven

groene duurzame energie

Voor degenen die langzaamaan van mazout willen afstappen, is het een optie om duurzame ofwel groene energie te overwegen. Maar ook is dit mogelijk indien je graag wilt combineren en een tweede vorm van energie opwekken wilt toepassen in huis. Dit kan bijdragen aan nog meer zelfstandigheid en het is beter voor het milieu.

CO2 compensatie

Maak de overschakeling naar aardgas en compenseer hiermee je CO2-uitstoot. Bij het verbruik van Mazout komt twee keer zoveel CO2 vrij dan bij het verbruik van aardgas. Zodra we bewust zijn van de gevolgen van ons energieverbruik, kunnen we zelf de keuze maken aan welke energiebron we de voorkeur geven. Aardgas is in verbruik milieu vriendelijker en beter voor het klimaat. De vorm van energie kiezen die we verbruiken voor onze warmte en energie in huis, is één oplossing. Echter kunnen we ook onze CO2-uitstoot compenseren op andere manieren, zoals het bijdragen aan klimaatprojecten. Meer over de gevolgen van CO2-emissies, onze eco-voetafdruken compensatie, kan je vinden in ons artikel over CO2.

Verklein je ecologische voetafdruk Wil jij goed doen voor het milieu door je CO2 te compenseren? Bel ons dan voor advies en mogelijkheden op: ☎ 02 588 92 38

Hybride verwarmingsinstallatie

Je kunt er ook voor kiezen om je nog werkende mazoutketel te blijven gebruiken in combinatie met een zonnepaneleninstallatie op het dak van je woning of een warmtepomp. Dit draagt bij aan je onafhankelijke energieverbruik, een leverancier komt in dit geval nauwelijks in beeld. Hiernaast is je energie deels duurzaam en heb je altijd een tweede bron achter de hand. Je kan er dan voor kiezen om bijvoorbeeld je warmte en energie van de zonnepanelen te consumeren en de mazout als aanvulling daarop te verbruiken. Hieronder lichten we beide vormen van deze duurzame energie toe.

Warmtepomp en zonnepanelen

Wil je een écht duurzaam alternatief voor je mazoutinstallatie? Vervang je oude verwarmingsinstallatie door een lucht/water warmtepomp hoge temperatuur plug-in module, ook wel kort gezegd een warmtepomp. Combineer deze installatie met zonnepanelen en je bent helemaal duurzaam bezig. Om water en lucht op te warmen verbruikt de warmtepomp namelijk stroom, als deze elektriciteit duurzaam wordt opgewekt, is jouw ecologische voetafdruk al een stuk kleiner.

Je bent grotendeels zelfvoorzienend en kun je tijdens de natte wintermaanden met weinig zonuren een beroep doen op een duurzame energieleverancier. Bovendien is een pv-installatie op je dak de ‘groene’ investering meer dan waard en je bent op deze manier niet meer volledig afhankelijk van fossiele brandstoffen en vervelende prijsstijgingen!

besparen

Besparen? Vergelijk!

Wil je overstappen op gas en eerst zelf het aanbod vergelijken?. Vergelijk de prijzen in onze online prijzenvergelijker. Besparen begint met gasprijzen vergelijken!

Geactualiseerd op