energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).

Advertentie - CallMePower
energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.

Advertentie - CallMePower 

Mazoutketel België informatie: kopen, vervangen en regels

Geactualiseerd op
minuten lezen
Mazoutketel

Een mazoutketel is een cv-ketel die werkt op stookolie, vooral te vinden in gebieden zonder gasaansluiting in België. Het is sinds 2022 verboden om een nieuwe mazoutketel te installeren in Vlaanderen, behalve in afgelegen gebieden zonder toegang tot aardgas, waar vervanging nog is toegestaan. Als een woning wel op het gasnet kan worden aangesloten, moet men overschakelen op aardgas of een alternatieve verwarmingsmethode zoals een warmtepomp, die milieuvriendelijker is en vaak lagere uitstoot en kosten heeft.

Wat is een mazoutketel?

Een mazoutketel is niets anders dan een cv-ketel of verwarmingsketel die op mazout (stookolie) werkt. In België zijn deze ketels vooral te vinden in het buitengebied in woningen die niet zijn aangesloten op het gasnet.

In een mazoutketel zit een brander die water verwarmt voor de centrale verwarming, welke stookoliebrander of mazoutbrander genoemd wordt. Het opgewarmde water stroomt vervolgens naar de radiatoren of de vloerverwarmingselementen in de woning. Een mazoutketel is tevens te gebruiken voor het opwarmen van warm water voor sanitair gebruik.

Hoe werkt een mazoutketel?

Mazout is de vloeibare brandstof voor een mazoutketel welke via leidingen naar de ketel gepompt wordt. De mazout wordt in een mazouttank bij de woning bewaard, welke ondergronds of bovengronds kan liggen.

Een brander in de ketel zal door een elektronisch gegenereerde onk de brandstof laten ontvlammen. Hierbij komt warmte vrij en op deze manier wordt het water voor de radiatoren verwarmd. De temperatuur kan worden ingesteld met een thermostaat.

Een moderne mazoutketel bestaat uit drie belangrijke onderdelen:

  • Brander: voor het verwarmen van het water.
  • Condensator: zet wisselspanning om en dient voor het aandraaien van de motor.
  • Circulatiepomp: voor het circuleren van het warme water in de ketel.
Werking mazoutketel

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.

Nieuwe mazoutketel kopen Vlaanderen

Het gebruik van mazout voor het verwarmen van een woning is schadelijk voor het milieu door de grote hoeveelheid vervuilende stoffen die vrijkomen bij de verbranding ervan. Om deze reden kiezen steeds meer huishoudens ervoor om hun woning op een andere manier te verwarmen. Bovendien is het in veel gevallen niet meer toegestaan om een nieuwe mazoutketel te kopen.

Vanaf 1 januari 2022 is het niet meer toegestaan om een nieuwe mazoutketel te installeren of de oude mazoutketel te vervangen door een nieuw model. Dit geldt voor nieuwbouwprojecten, een ingrijpende energetische renovatie of als de woning is aangesloten op het gasnet.

Nieuwe mazoutketel in het buitenland kopen

Een nieuwe mazoutketel in Duitsland, Frankrijk of Nederland kopen en deze vervolgens installeren is niet toegestaan. De installatie is in Vlaanderen verboden, ongeacht het land van aankoop.

Uitzondering nieuwe mazoutketel kopen

Indien je geen nieuwe mazoutketel mag plaatsen, moet er een goed alternatief zijn om de woning te verwarmen. Het meest gebruikte alternatief - aardgas - is echter niet overal beschikbaar doordat niet alle woningen op het gasnet zijn aangesloten. In dit geval is het wel toegestaan om een nieuwe mazoutketel aan te schaffen.

In het geval dat er in een woning een nieuwe mazoutketel geplaatst wordt, maar deze woning is aangesloten op het gasnet, kan er een boete van €3.000 worden uitgedeeld. Dit is het gevolg van het nieuwe decreet van het Vlaams Energie- en Klimaatplan. We adviseren daarom altijd bij de netbeheerder te raadplegen of een aansluiting op het gasnet mogelijk is.

Vind je distributienetbeheerder

  • Aalst (9300 / 9308 / 9310 / 9320)
  • Aalter (9880 / 9881 / 9910)
  • Aarschot (3200 / 3201 / 3202)
  • Aartselaar (2630)
  • Affligem (1790)
Laden

Nieuwe mazoutketel in Wallonië of Brussel

Het verbod op de installatie van een nieuwe mazoutketel wordt in Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in 2035 ingevoerd. Het aantal huishoudens dat hier gebruik maken van mazout voor het verwarmen van hun woning is bovendien groter dan in Vlaanderen.

Indien je niet van plan bent om over te schakelen naar een andere energiebron, is het aan te raden om voor 2035 de mazoutketel te vervangen voor een zuiniger model. Zo ben je ervan verzekerd dat de ketel nog lang meegaat.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst mazout België

Bel CallMePower voor advies over mazout en energiecontracten. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).

Advertentie - CallMePower
energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst mazout België

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.

Advertentie - CallMePower 

Mazoutketel vervangen

In België is het vervangen van een mazoutketel nog toegestaan in bepaalde gevallen, maar de regelgeving is strenger geworden door de energietransitie. Het is nog toegestaan om een mazoutketel te vervangen als de woning zich bevindt in een gebied waar geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is. Dit geldt vooral voor afgelegen of landelijke gebieden zonder toegang tot aardgas.

In het geval dat er een gasleiding dichtbij beschikbaar is en je de mogelijkheid hebt om je woning aan te sluiten op het gasnet, is het niet meer toegestaan om een nieuwe mazoutketel aan te schaffen. Ook het vervangen van een oude variant is niet meer mogelijk. In dit geval zal je moeten overstappen naar een verwarming op aardgas of een alternatieve methode voor verwarmen (warmtepomp, pellets, …).

Overstap op gas of elektrische verwarming

Ben je van plan om een mazouttank te verwijderen en over te stappen naar een verwarming op aardgas of elektriciteit? Let op dat de prijzen van gas- en elektriciteitscontracten flink kunnen verschillen per leverancier. CallMePower raad je aan om altijd een vergelijking uit te voeren voordat je overstapt en jaarlijks controleert of je huidige contract nog steeds aantrekkelijk is.

Voor elektriciteit is het goedkoopste contract in december 2024 volgens de CallMePower vergelijker het Mega Prepaid Flex tarief. Daarnaast behoren het Energy Knights Elektriciteit Variabel tarief en het Energy Knights Elektriciteit Dynamisch tarief ook tot de goedkoopste elektriciteitscontracten van deze maand.

Voor aardgas is het goedkoopste contract in december 2024 volgens de CallMePower vergelijker het Energie.be Gas Variabel tarief. Daarnaast behoren het Luminus BasicFlex tarief en het Mega Prepaid Flex tarief ook tot de goedkoopste gascontracten van deze maand.

Mazoutketel vervangen door warmtepomp

Een warmtepomp is een verwarmingssysteem dat warmte uit natuurlijke bronnen zoals de lucht, de grond of water haalt en deze omzet in energie om een woning te verwarmen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen: de lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om water te verwarmen voor de centrale verwarming of het sanitair, de lucht-lucht warmtepomp verwarmt de lucht in huis direct, de grond-water warmtepomp haalt warmte uit de bodem via een buizensysteem en de water-water warmtepomp gebruikt water uit een nabijgelegen bron of grondwater.

Een mazoutketel vervangen door een warmtepomp kan vooral interessant zijn voor woningen die goed zijn geïsoleerd. In het geval dat je ook zonnepanelen of een particuliere windmolen hebt kan een warmtepomp helemaal interessant zijn, doordat de verwarming volledig op elektriciteit werkt.

Mazoutketel vervangen door gasketel

In de meeste gevallen stapt men over van mazout naar aardgas. Als er een gasaansluiting in de buurt is, kan je bij de netbeheerder een verzoek indienen om deze door te laten trekken tot je woning. Vervolgens zal het verwarmingssysteem van je woningen moeten worden aangepast, zodat je kunt verwarmen op gas.

Verwarmen op gas is over het algemeen interessanter dan op mazout, vooral vanwege de lagere uitstoot van vervuilende stoffen en het gebruiksgemak. Bovendien ligt de mazoutprijs relatief hoog en zijn condensatieketels doorgaans een stuk zuiniger, waardoor een gasverwarming voordeliger kan uitvallen.

Hoe mazoutketel verwijderen?

Om een mazoutketel te verwijderen, moet je een erkende technieker inschakelen die de ketel op een veilige manier demonteert en afvoert. Dit proces begint met het uitschakelen van de ketel en het leegmaken van de leidingen om te voorkomen dat er nog mazout of residu in het systeem blijft. Vervolgens worden de leidingen losgekoppeld en de ketel zelf verwijderd.

Daarnaast moet je de mazouttank buiten gebruik stellen of volledig verwijderen. Als je ervoor kiest om de tank buiten werking te stellen, moet deze worden leeggemaakt, gereinigd en vervolgens opgevuld met een inert materiaal zoals zand. Dit proces moet worden uitgevoerd door een specialistisch bedrijf. Het volledig verwijderen van de mazouttank is vaak een betere optie, omdat dit het risico op bodemverontreiniging volledig wegneemt en het aantrekkelijker maakt voor de verkoop van de woning.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst mazout België

Bel CallMePower voor advies over mazout en energiecontracten. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).

Advertentie - CallMePower
energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst mazout België

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.

Advertentie - CallMePower 

Onderhoud mazoutketel

Voorkomen is altijd beter dan genezen en juist daarom is het onderhoud van een mazoutketel essentieel. Voor de huishoudens die geen nieuwe mazoutketel meer mogen installeren, maar ook voor alle andere eigenaren is het belangrijk om periodiek onderhoud uit te voeren. Bovendien is het uitvoeren van mazoutketel onderhoud wettelijk verplicht.

Tijdens het onderhoud wordt zowel de ketel zelf als de brander volledig gereinigd. Na een controle wordt er een attest opgesteld en aan je overhandigd. Bij roetvorming op je ketel verlaagt al snel het rendement, met het schoonmaken en onderhouden wordt dit voorkomen. Door de stookolieketel elk jaar te laten controleren zorg je ervoor dat deze minder snel vervuilt, met een hoger rendement en een langere levensduur van de ketel als gevolg.

Veel verschillende bedrijven, zoals energieleveranciers, mazoutleveranciers of specialistische bedrijven, bieden onderhoudscontracten voor mazoutketels aan. In veel gevallen is het voordeliger om een onderhoudscontract af te sluiten in plaats van losse afspraken maken. Neem contact op met CallMePower en vraag naar meer informatie over ketelonderhoud.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 96 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over mazout