energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Alles over de mazoutketel en de mogelijke alternatieven

Geactualiseerd op
minuten lezen
Mazoutketel

Nog steeds maken meer dan één miljoen huishoudens in België hebben een mazoutketel voor het verwarmen van hun woning. De mazoutketel is echter onderworpen aan strenge regels en kan niet zomaar geplaatst worden. Op deze pagina vind je alle informatie over de mazoutketel.

Wat is een mazoutketel?

Een mazoutketel is niets anders dan een cv-ketel of verwarmingsketel die op mazout (stookolie) werkt.

In een mazoutketel zit een brander die water verwarmt voor de centrale verwarming, welke stookoliebrander of mazoutbrander genoemd wordt. Het opgewarmde water stroomt vervolgens naar de radiatoren of de vloerverwarmingselementen in de woning. Een mazoutketel is tevens te gebruiken voor het opwarmen van warm water voor sanitair gebruik.

Hoe werkt een mazoutketel?

Werking mazoutketel

Mazout is de vloeibare brandstof voor een mazoutketel welke via leidingen naar de ketel gepompt wordt. De mazout wordt in een mazouttank bij de woning bewaart, welke ondergronds of bovengronds kan liggen.

Een brander in de ketel zal door een elektronisch gegenereerde onk de brandstof laten ontvlammen. Hierbij komt warmte vrij en op deze manier wordt het water voor de radiatoren verwarmd. De temperatuur kan worden ingesteld met een thermostaat.

Een moderne mazoutketel bestaat uit drie belangrijke onderdelen:

  1. Brander: voor het verwarmen van het water.
  2. Condensator: zet wisselspanning om en dient voor het aandraaien van de motor.
  3. Circulatiepomp: voor het circuleren van het warmte water in de ketel.

In de afbeelding hiernaast is een vereenvoudigde werking van een mazoutketel weergegeven.

Nieuwe mazoutketel kopen Vlaanderen

Het gebruik van mazout voor het verwarmen van een woning is schadelijk voor het milieu door de grote hoeveelheid vervuilende stoffen die vrijkomen bij de verbranding ervan. Om deze reden kiezen steeds meer huishoudens ervoor om hun woning op een andere manier te verwarmen. Bovendien is het in veel gevallen niet meer toegestaan om een nieuwe mazoutketel te kopen.

Vanaf 1 januari 2022 is het niet meer toegestaan om een nieuwe mazoutketel te installeren of de oude mazoutketel te vervangen door een nieuw model. Dit geldt voor nieuwbouwprojecten, een ingrijpende energetische renovatie of als de woning is aangesloten op het gasnet.

Nieuwe mazoutketel in het buitenland kopen Een nieuwe mazoutketel in Duitsland of Nederland kopen en deze vervolgens installeren is niet toegestaan. De installatie is in Vlaanderen verboden, ongeacht het land van aankoop.

Bekijk ons artikel over omschakelen van mazout naar aardgas voor meer informatie of kijk welke verwarmingsmethoden je kunt kiezen in 2023.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Uitzondering nieuwe mazoutketel kopen

Indien je geen nieuwe mazoutketel mag plaatsen, moet er een goed alternatief zijn om de woning te verwarmen. Het meest gebruikte alternatief - aardgas - is echter niet overal beschikbaar doordat niet alle woningen op het gasnet zijn aangesloten. In dit geval is het wel toegestaan om een nieuwe mazoutketel aan te schaffen.

In het geval dat er in een woning een nieuwe mazoutketel geplaatst wordt, maar deze woning is aangesloten op het gasnet, kan er een boete van € 3.000 worden uitgedeelt. Dit is het gevolg van het nieuwe decreet van het Vlaams Energie- en Klimaatplan.

Nieuwe mazoutketel in Wallonië of Brussel

Het verbod op de installatie van een nieuwe mazoutketel wordt in Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in 2035 ingevoerd. Het aantal huishoudens dat hier gebruik maken van mazout voor het verwarmen van hun woning is bovendien groter dan in Vlaanderen.

Indien je niet van plan bent om over te schakelen naar een andere energiebron, is het aan te raden om voor 2035 de mazoutketel te vervangen voor een zuiniger model. Zo ben je ervan verzekerd dat de ketel nog lang meegaat.

Bespaar op je energiekosten Kies je voor aardgas of ben je op zoek naar een lager elektriciteitstarief? Energietarieven vergelijken en overstappen doe je met CallMePower!

Onderhoud mazoutketel

Voorkomen is altijd beter dan genezen en juist daarom is het onderhoud van een mazoutketel essentieel. Voor de huishoudens die geen nieuwe mazoutketel meer mogen installeren, maar ook voor alle andere eigenaren is het belangrijk om periodiek onderhoud uit te voeren. Bovendien is het uitvoeren van mazoutketel onderhoud wettelijk verplicht.

Tijdens het onderhoud wordt zowel de ketel zelf als de brander volledig gereinigd. Na een controle wordt er een attest opgesteld en aan je overhandigd. Bij roetvorming op je ketel verlaagt al snel het rendement, met het schoonmaken en onderhouden wordt dit voorkomen. Door de stookolieketel elk jaar te laten controleren zorg je ervoor dat deze minder snel vervuilt, met een hoger rendement en een langere levensduur van de ketel als gevolg.

Meer weten over het uitvoeren van ketelonderhoud? Bekijk onze informatiepagina over mazoutketel onderhoud.

Periodiek onderhoudscontract mazoutketel

Veel verschillende bedrijven, zoals energieleveranciers, mazoutleveranciers of specialistische bedrijven, bieden onderhoudscontracten voor mazoutketels aan. In veel gevallen is het voordeliger om een onderhoudscontract af te sluiten in plaats van losse afspraken maken.

Neem contact op met CallMePower via het onderstaande telefoonnummer en vraag naar meer informatie over ketelonderhoud of bekijk de bovenstaande informatiepagina.

ketelonderhoud
ketelonderhoud

Afspraak maken ketelonderhoud

Bel CallMePower om direct het onderhoud voor je verwarmingsketel in te plannen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

ketelonderhoud
ketelonderhoud

Afspraak maken ketelonderhoud

Laat je terugbellen door een energie-expert van CallMePower voor het inplannen van ketelonderhoud.

Mazoutketel reparatie

Het repareren van een mazoutketel valt onder het uitvoeren van onderhoud. Het kan zijn dat de cv-ketel te kampen heeft met een algemene storing, defect of een onderdeel dat stuk is. De volgende onderdelen in een verwarmingsketel zijn gevoelig voor mankementen: de warmtewisselaar, condensator, driewegklep, ventilator, gasbrander, expansievat, printplaat.

Het plaatsen van een nieuwe mazoutketel is niet meer toegestaan, maar het repareren van een oude ketel mag wel. Indien de ketel is afgeschreven is het aan te raden om te kijken naar alternatieve manieren voor het verwarmen van de woning, zoals aardgas of een warmtepomp.

Vond je deze informatie nuttig? 0% van de 0 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over mazout