energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower
energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Mazouttank verwijderen: kosten, regelgeving en procedures

Geactualiseerd op
minuten lezen
Mazouttank verwijderen

Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om hun mazouttank te verwijderen en over te stappen naar aardgas of een andere manier voor het verwarmen van hun woning. Bij het verwijderen van een mazouttank komen echter wel een aantal regels en procedures kijken. Op deze pagina vind je alle informatie over een mazout/stookolietank verwijderen.

Wanneer mazouttank verwijderen?

Als een mazouttank permanent buiten gebruik wordt gesteld, moet je voldoen aan een aantal belangrijke verplichtingen. De verplichtingen zijn afhankelijk van het doel waar de mazouttank voor gebruikt wordt, de grootte van de tank en de plaatsing.

Als je momenteel een stookolietank voor het verwarmen van je woning gebruikt en gaat omschakelen van mazout naar aardgas of naar een andere energiebron, zal de mazouttank verwijderd moeten worden.

Mazouttank zelf verwijderen

Een mazouttank verwijderen wordt in principe altijd gedaan door een erkende specialist van mazouttanks of door een erkende milieudeskundige in de discipline houders voor gassen of gevaarlijke stoffen. Zelf een mazouttank verwijderen is mogelijk, maar sterk af te raden. Bovendien moet er een certificaat van buitengebruikstelling worden opgesteld welke controleert of de verwijdering goed is uitgevoerd.

Wat met mazouttank bij verkoop woning?

Bij de verkoop van een woning is het niet verplicht om een keuringsattest te laten opmaken van de mazouttank. De mazouttank moet wel voldoen aan de verplichtingen voor het onderhoud en kwaliteit van verwarmingsinstallaties. De laatste attesten en rapporten moeten bij de verkoop worden overgedragen.

Meer weten over het onderhoud van een mazoutketel? Bekijk onze pagina over het mazoutketel onderhoud.

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Nieuw gas en/of elektriciteitscontract afsluiten? Energietarieven vergelijken doe je met CallMePower.

Hoe mazouttank verwijderen?

De procedures voor het verwijderen van een mazouttank verschillen per type tank. We maken een onderscheid tussen een bovengrondse mazouttank en een ondergrondse mazouttank.

Bovengrondse mazouttank verwijderen

Een bovengrondse mazouttank verwijderen is niet altijd verplicht. De regelgeving is afhankelijk van de inhoud van de mazouttank.

Bij een bovengrondse mazouttank voor minder dan 6.000 liter (5.000 kg) moet de tank worden leeggemaakt, gereinigd en is verwijdering optioneel. Vervolgens zal er een certificaat van buitengebruikstelling moeten worden opgemaakt bij het verwijderen van de tank. Enkel met deze certificaat kan de tank worden afgevoerd naar een verwerker.

Bij een bovengrondse mazouttank voor meer dan 6.000 liter (5.000 kg) moet de tank worden leeggemaakt, gereinigd en worden verwijderd. In het geval dat verwijdering onmogelijk is, moet deze alsnog volledig worden gereinigd. Ook voor grote tanks is een certificaat van buitengebruikstelling nodig voor het afvoeren van de tank.

Ondergrondse mazouttank verwijderen

Een ondergrondse mazouttank verwijderen is in principe altijd verplicht. Voor alle ondergrondse mazouttanks geldt dat deze volledig moeten worden leeggemaakt, gereinigd en vervolgens worden verwijderd. Vervolgens moet er een certificaat van buitengebruikstelling worden afgegeven om de mazouttank af te voeren.

In het geval dat het verwijderen van de ondergrondse mazouttank niet mogelijk is, bijvoorbeeld door stabiliteitsgevaar, moet de tank worden opgevuld met zand, schuim of een gelijkwaardig materiaal.

De termijn waarop de verwijdering plaats moet vinden verschilt afhankelijk van de inhoud van de tank. Een ondergrondse mazouttank met een inhoud van minder dan 6.000 liter (5.000 kg) moet worden verwijderd vóór de eerstvolgende periodieke controle. Een ondergrondse mazouttank met een inhoud van meer dan 6.000 liter (5.000 kg) moet worden verwijderd binnen drie jaar na de buitengebruikstelling.

Kun je een mazouttank verwijderen zonder attest?

Om een mazouttank af te voeren, ongeacht of dit een ondergrondse- of bovengrondse mazouttank is, moet er een certificaat van buitengebruikstelling worden opgemaakt. Het is mogelijk om de mazouttank te verwijderen zonder een attest, maar dan is het niet mogelijk om deze af te voeren naar een verwerker, inzamelaar, afvalstoffenverhandelaar of makelaar.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower 
energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Advertentie - CallMePower 

Mazouttank verwijderen prijs

De prijs voor het verwijderen van een mazouttank verschilt per type tank, de plaatsing en de het bedrijf dat de tank verwijderd. Het is in ieder geval aan te raden om bij een aantal specialisten in het verwijderen van mazouttanks een offerte aan te vragen.

Een bovengrondse mazouttank verwijderen kost ongeveer € 700 tot € 1.500. Deze prijs bestaat uit:

  • leegmaken en reinigen van de tank: € 500 tot € 1.000;
  • verwijdering van de tank: € 200 tot € 500.

Een een ondergrondse mazouttank verwijderen kost in het totaal ongeveer € 1.200 tot € 2.500. Deze prijs bestaat uit:

  • leegmaken en reinigen van de tank: € 500 tot € 1.000;
  • verwijderen van de tank: € 200 tot € 500;
  • graafwerken voor de verwijdering € 500 tot € 1.000.

Vind een gespecialiseerd bedrijf Veel leveranciers van mazout kunnen ook tanks verwijderen. Bekijk het overzicht met mazoutleveranciers voor meer informatie.

Mazouttank verwijderen premie

Vanuit de Vlaamse overheid worden er geen premies beschikbaar gesteld voor het verwijderen van een mazouttank. Het kan echter wel zijn dat je gemeente een premie aanbiedt voor het verwijderen van de tank, hoewel dit niet veel gebeurt. Informeer bij je gemeente of er een premie beschikbaar is.

Wel zijn er premies beschikbaar voor huishoudens die overstappen op een duurzame manier voor het verwarmen van hun woning, zoals met een warmtepomp.

Stookolietank verwijderen en overstappen naar aardgas

Een stookolietank verwijderen en overstappen naar aardgas gebeurt steeds vaker. Doordat mazout een relatief grote, negatieve impact heeft op het milieu neemt deze manier van verwarmen af in populariteit.

Daarnaast heeft de mazoutprijs ook een toename gezien, waardoor verwarmen met deze brandstof ook duurder is geworden. In veel gevallen zullen huishoudens goedkoper uitzijn door te kiezen voor aardgas of een duurzame manier van verwarmen (pellets, warmtepomp, etc).

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 27 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over mazout