energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower
energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Alle informatie over de mazouttank en het gebruik in België

Geactualiseerd op
minuten lezen
mazouttank

Mazout is in heel België een veel gebruikte energiebron voor het verwarmen van een woning. Een essentieel onderdeel van de installatie is de mazouttank, welke zowel ondergronds als bovengronds geplaatst kan worden. Op deze pagina vind je alle informatie over de mazouttank, waaronder het kopen, keuren en verwijderen.

Wat is een mazouttank?

De mazouttank in een onderdeel van de stookolie installatie die zowel door particulieren als door bedrijven gebruikt kan worden om warmte op te wekken. De tank dient als opslag voor de brandstof en is in verschillende vormen en maten te verkrijgen.

De tank kan zowel binnen als buiten geplaatst worden, boven- of ondergronds. De plaatsing van de tank is uiteraard afhankelijk van de beschikbare ruimte en van het type tank waarvoor je kiest. Bij het aanschaffen van een mazouttank is het van belang om je goed te laten informeren over de vereisten, de controles, procedures en de kosten.

Wat kan je met een mazouttank installatie?

Een mazouttank is aangesloten op een mazoutketel, welke in de woning water verwarmd voor het verwarmen van de woning of voor sanitair gebruik. Door een mazouttank ben je minder afhankelijk van een energieleverancier en kan je voorzien in je eigen energiebehoeften.

Om gebruik te kunnen maken van een mazouttank zullen er buizen geplaatst moeten worden die naar de ketel lopen om zo de brandstof te vervoeren.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower
energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Advertentie - CallMePower 

Mazouttank verwijderen

Sinds 1 januari 2022 is de verkoop van mazoutketels verboden als er geen gasaansluiting in de buurt ligt. Voor veel huishoudens zal het dus niet meer mogelijk zijn om een nieuwe mazouttank aan te schaffen. Daarnaast zorgt de energietransitie ervoor dat steeds meer huishoudens overstappen naar duurzame energiebronnen en aardgas. Bekijk ons artikel over omschakelen van mazout naar aardgas voor meer informatie.

Veel consumenten zullen in de komende jaren nadenken om de mazouttank te verwijderen en over te stappen naar duurzame bronnen, zoals een warmtepomp of elektrisch verwarmen. Bij een mazouttank verwijderen gelden er strenge regels, die afhankelijk zijn van de grootte van de tank, de plaats van de tank en het gebruiksdoel van de tank.

Om een mazouttank te verwijderen zal je rekening moeten houden met de volgende zaken:

  • Er is altijd een certificaat van verwijdering nodig.
  • Het leegmaken en reinigen van de mazouttank is in alle gevallen verplicht.
  • De mazouttank verwijderen nadat deze is gereinigd is verplicht (m.u.v. een bovengrondse tank met een opslag van minder dan 5.000 kg (6.000 liter).

Als het niet mogelijk is om een ondergrondse mazouttank te verwijderen, zal deze moeten worden opgevuld met zand, schuim of een ander gelijkwaardig materiaal. Een bovengrondse mazouttank moet worden leeggemaakt en gereinigd. Let op dat dit ook altijd onder toezicht van een erkende stookolietechnicus of erkende milieudeskundige moet gebeuren.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

Advertentie - CallMePower 
energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Advertentie - CallMePower 

Mazouttank reinigen en neutraliseren

Een belangrijke stap die je moet nemen als je een mazouttank wilt verwijderen is het reinigen en neutraliseren van de tank. Een mazouttank kan veel stoffen bevatten die schadelijk zijn voor het milieu en dit onderdeel is daarom essentieel voor het ontvangen van de certificaat van verwijdering.

Een mazouttank reinigen moet altijd worden uitgevoerd door een professionele reinigingsdienst. Het is dus niet mogelijk om deze werken zelf uit te voeren.

Kosten verwijderen mazouttank

Het reinigen van een mazouttank kan worden gedaan vanaf ongeveer € 500. Je kan bij het aanvragen van reinigen nagaan of je zelf al wat kan voorbereiden voor de reiniging om de kosten zoveel mogelijk te drukken. Voor het verwijderen zal je op gemiddeld op € 500 tot € 1.000 moeten rekenen. Het ophalen, afhankelijk van de bereikbaarheid is € 200 tot € 500.

Een mazouttank verwijderen kost tussen de € 1.200 en € 2.000.

Premies voor verwijderen mazouttank

Op dit moment bestaan er geen premies vanuit de Vlaamse overheid voor een mazouttank verwijderen. Wel kan je in sommige situaties in aanmerking komen voor een renovatiepremie of ander soort premies bij het installeren van een duurzame verwarmingsmethode, zoals een warmtepomp.

Mazouttank keuren

Mazouttank

Hoe vaak een mazouttank keuring nodig is hangt af van het volume, het soort plaatsing en de locatie van de tank.

De ondergrondse tank van minder dan 6.000 liter dient over het algemeen om de 5 jaar gecontroleerd te worden. Bovengrondse tanks die na 2009 zijn geplaatst worden in principe na de plaatsing niet meer uitgebreid gecontroleerd. Wel worden er in veel gevallen elke 3 jaar eenvoudige controles gedaan.

Een ondergrondse stookolietank heeft een meer regelmatige check, namelijk om de 2 jaar. Dit is een eenvoudige controle. Na 15 jaar is een grondig onderzoek nodig. Indien je deze controles niet uitvoert en er schade is door de mazouttank, ben je niet verzekerd.

Wie moet een mazouttank keuren?

Erkende technicus van olietanks of milieudeskundige van gassen en gevaarlijke stoffen doen veelal de keuringen. Zij hebben hiervoor de bevoegdheid en de benodigde ervaring. De technici of milieu deskundige stelt tijdens de keuring een certificaat op. In dit certificaat wordt weergegeven dat de mazouttank aan de wettelijke bepalingen voldoet, ofwel dat er een aanpassing gedaan moet worden.

VLAREM voorschriften en wetgeving mazouttank

Voor de regio Vlaanderen bestaat er de VLAREM II wetgeving. In deze wetgeving worden verschillende vereisten beschreven voor het houden van een mazouttank, een besluit van de Vlaamse regering. Hierin staan onder andere de technische maatregelen om beschaDiging en vervuiling van het milieu te voorkomen.

Er zijn een aantal regels opgesteld waar de stookolietank aan moet voldoen, deze dient bijvoorbeeld beschermd te zijn tegen:

  • invloeden die beschaDigingen kunnen opleveren;
  • blootstelling aan brandstof;
  • overvulling;
  • binnenkomen van water in de tank.

De mazouttank wordt op bovenstaande gecontroleerd, ook wordt hierbij gekeken naar het certificaat. Kijk voor meer informatie over de regels en voorschriften van de VLAREM wetgeving op de website van de regio Vlaanderen.

ketelonderhoud
ketelonderhoud

Afspraak maken ketelonderhoud

Bel CallMePower om direct het onderhoud voor je verwarmingsketel in te plannen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

ketelonderhoud
ketelonderhoud

Afspraak maken ketelonderhoud

Laat je terugbellen door een energie-expert van CallMePower voor het inplannen van ketelonderhoud.

Nieuwe mazouttank kopen

Het is sinds januari 2022 niet meer toegestaan om een nieuwe mazoutketel te laten plaatsen indien de woning is aangesloten op het gasnet. In veel gevallen zal het dus niet meer mogelijk zijn om een nieuwe mazoutinstallatie te laten plaatsen. Hier valt het vervangen van oude installaties ook onder.

Het vervangen van een oude mazouttank is echter wel toegestaan om zo de veiligheid te garanderen. Daarnaast blijft het mogelijk om een nieuw mazouttank te kopen als de woning niet is aangesloten op het gasnet.

Nieuw verwarmingssysteem kiezen? Bekijk welke verwarming je moet kiezen in 2023.

Leveranciers mazouttank

In België zijn er een aantal verschillende mazoutleveranciers, zoals OCTA+ en mazoutaanbod.be. Een groot aantal van deze leveranciers bieden ook mazouttanks en keuringen aan. In sommige gevallen kan de leverancier van mazout ook helpen bij het verwijderen van de mazouttank.

Goedkoop mazout bestellen? Bekijk hoeveel de huidige officiële mazoutprijs bedraagt of onze tips voor mazout bestellen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 30 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over mazout