gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

De Mazouttank, waar je aan moet denken als gebruiker van stookolie!

mazouttank

Mazout is in heel België een veel gebruikte bron voor het opwekken van warmte in huis. De hitte die vrijkomt bij het omzetten van deze stookolie, kan worden gebruikt voor het verwarmen van water en voor verwarmingselementen. Een essentieel onderdeel van deze installatie is de mazouttank. Deze kan zowel ondergronds als bovengronds worden geplaatst. In dit artikel voorzien we je van alle informatie over deze stookolietank.


Wat is een Mazouttank?

De mazouttank in een onderdeel van de stookolie installatie die zowel door particulieren als door bedrijven gebruikt kan worden om warmte op te wekken. De tank dient als opslag voor de brandstof en is in verschillende vormen en maten te verkrijgen. De tank kan zowel binnen als buiten geplaatst worden, boven- of ondergronds. De plaatsing van de tank is uiteraard afhankelijk van de beschikbare ruimte en van het type tank waarvoor je kiest. Bij het aanschaffen van een mazouttank is het van belang om je goed te laten informeren over de vereisten, de controle procedures en de kosten.

Waarvoor dient een Mazouttank?

In de mazouttank wordt brandstof opgeslagen waarmee in jouw woning de warmte wordt gegenereerd. Met een mazoutinstallatie kan je onafhankelijk van een netbeheerder je warmte in huis opwekken. Zolang er mazout in je tank aanwezig is, ben je ook niet afhankelijk van een leverancier. Afhankelijk van het formaat tank, kan je er een volledig jaar van profiteren. De tank kan zowel binnen als buiten geïnstalleerd worden. Uiteraard zijn er tanks die meer geschikt zijn voor binnen en anderen die resistent zijn tegen bepaalde invloeden van het weer en de natuur. Om erachter te komen wat voor soort mazouttank het beste bij jouw situatie past, kan je verschillende offertes uitvragen bij bedrijven die de tanks kunnen leveren. Een aantal van deze bedrijven vindt je bij onderstaand bij Mazouttank leveranciers.

Kan ik mijn stookolietank nog gebruiken?Laat er geen misverstand over bestaan, zolang jouw mazoutinstallatie nog goed functioneert, mag je ook de tank gewoon blijven gebruiken. De Vlaamse overheid stelt wel de voorwaarde dat je mazoutinstallatie voldoet aan de verplichtingen voor de keuring en het onderhoud van de verwarmingsinstallatie.

Hoe ziet een tank er uit?

De mazouttank voldoet normaal gesproken aan de opslag van olie voor een jaar gebaseerd op het verbruik van een gemiddeld gezin. Dit komt neer op ongeveer 2.000 tot 2.500 liter per jaar. Er zijn ook tanks van 3000 liter of zelfs meer. Afhankelijk van welke tank je kiest, is het mogelijk deze boven de grond te laten plaatsen. De grotere tanks worden voornamelijk ondergronds geplaatst. Het materiaal waarvan de tank is gemaakt is in veel gevallen metaal en bestaat uit een dubbelwandige laag. Er zijn verschillende soorten materialen en maten beschikbaar.

mazouttank

Materialen waar de mazouttank van gemaakt kan zijn:

 • Dubbelwandig metaal
 • Enkel of dubbelwandig thermohardende kunststof
 • Roestvast staal (enkel- of dubbelwandig)
 • Prefab Beton

Het formaat van de meest voorkomende tanks in huishoudens komen op het volgende neer:

 • 2000 liter heeft een gemiddeld formaat van 2 meter breed bij 1,25 meter hoog
 • 3300 liter heeft een gemiddeld formaat van 3 meter breed bij 1,25 meter hoog

Er zijn ook kleinere tanks beschikbaar die over het algemeen boven de grond kunnen worden geplaatst. Deze zijn meestal gemaakt van Polyethyleen en hebben minder capaciteit.

Bij een tank met inhoud van 6000 liter of meer, moet een melding worden gemaakt bij het college van burgemeester en schepenen van je gemeente. Voor grootgebruikers zijn er uiteraard ook tanks beschikbaar van boven de 6000 liter tot wel 60.000 liter.

Houd er rekening mee dat bij het plaatsen van een stookolietank, ook een bijhorende mazoutketel moet worden geïnstalleerd. Deze dient voor hetzelfde als een gasketel, echter verschillen beiden ketels van elkaar. Indien je dus overstapt van gas naar mazout of andersom, moet ook de ketel worden vervangen.

Hoe installeer je een Mazouttank?

Om een tank te laten plaatsen moet zorgvuldig te werk worden gegaan. Dit wordt dan ook door specialistische bedrijven geregeld. Er moet rekening worden gehouden met ruimte voor de tank zelf, maar ook met afstand van de percelen van derden, zoals je buren. Hiernaast is het belangrijk om genoeg afstand te berekenen van eigen muren, fundering en kelders. Indien er elders een andere tank al is geïnstalleerd, moet ook hiervan afstand worden gehouden. De regels ten opzichte van de natuur moeten in acht worden gehouden en een verslag van plaatsing wordt uitgegeven na het afronden van de werkzaamheden.

Plaatsing ondergrondse mazouttank

Om de Mazouttank te plaatsen moet eerst de nodige voorbereiding worden gedaan. Vooral indien er is gekozen voor een ondergrondse mazouttank. Er wordt dan een gat gegraven in de grond die groot genoeg is om de Mazouttank te plaatsen. Er wordt genoeg ruimte omheen vrij gelaten om de tank zo precies mogelijk te kunnen plaatsen, om vervolgens deze met een kraan te laten zakken. Wanneer de tank op zijn goede plek ligt, dan wordt de rest van de ruimte eromheen opgevuld met aarde en stabilisé. In sommige gevallen wordt gebruik gemaakt van verankeringsbanden om de tank meer stabiliteit te bieden. Als laatste wordt de afwerking van de mangatdeksel gedaan.

Plaatsing bovengrondse mazouttank

De bovengrondse mazouttank is in veel gevallen iets kleiner en is gemakkelijk te controleren. Bovengronds houdt in dat ze niet ingegraven zijn. Een stookolietank in je kelder wordt dus ook gezien als een bovengrondse installatie. In een stadswoning is vaak sprake van plaatsing in de kelder wanneer de ruimte elders er niet voor beschikbaar is. Voor installatie wordt ook in de kelder rekening gehouden met voldoende ruimte bij het plaatsen van het reservoir.

Voor kleine tank varianten is minder ruimte nodig en deze kunnen gemakkelijk geplaatst worden. Echter hebben ze daarentegen uiteraard minder volume. Mocht je kiezen voor een exemplaar van 1500 liter of groter, dan is het noodzakelijk rekening te houden met het oppervlak welke deze tank in beslag neemt. Ook voor tijdens het plaatsen van de tank is extra ruimte nodig, voor eventueel een heftruck of een vervoermiddel om deze uit te laden.

Bij de installatie worden verschillende checks gedaan en wordt de tank gecontroleerd op lekken en dichtheid. Tegenwoordig wordt de installatie gedaan met een éénpijpssysteem, om bodemvervuiling te voorkomen. Wil je de installatie optimaliseren voor het meest economische verbruik? Dan kan je overwegen ook een tigerloop aan te sluiten.

Energieverbruik berekenen
Energieverbruik berekenen

Wat is jouw energieverbruik?

Wie zijn energieverbruik kent, bespaart meer op zijn of haar energiefacturen!
Schat daarom nauwkeurig je verbruik met de energiecalculator!

Wat is een tigerloop of flow-control?

Tigerloop of flow-control is een ontluchter voor de mazouttank en tegelijkertijd vermindert het de kans op lekkingen. De Tigerloop is geschikt voor het ‘éénpijpssysteem’ met geïntegreerde oliefilter en afsluitkraan, bovendien is deze ook bij schuimvorming volledig geïsoleerd.

tigerloop mazoutfilter

Voor de Mazouttank brengt dit de volgende voordelen met zich mee:

 • Ontluchting van de tank
 • Verlaagd risico op lekken
 • Zowel voor de onder- als bovengrondse tanks toe te passen
 • Zorgt voor een lager olieverbruik, maar een betere verbranding

Documenten en controle

Het houden en gebruiken van stookolie brengt een aantal risico's met zich mee. De mazout stof is ontvlambaar en kan de bodem vervuilen. Om deze reden is het van groot belang dat de Mazouttank op de juiste manier wordt geïnstalleerd en behandeld.

Milieuvergunning stookolietank

Afhankelijk van de grootte, de inhoud en het soort plaatsing, dient een milieuvergunning te worden aangevraagd. Dit kan met de gemeente worden geregeld, dan zal ofwel de gemeente zelf of Leefmilieu de aanvraag behandelen. Per regio kunnen de voorwaarden verschillen, het is daarom te adviseren je goed te laten informeren bij het aanschaffen van een mazouttank.

Kenplaat en erkenningsnummer

Bij het installeren en de regelmatige mazouttank keuringen wordt een kenplaat of een gekleurde dop geplaatst (groen, oranje of rood) en een erkenningsnummer verstrekt. Op de kenplaat wordt de datum van plaatsing vermeld en de datum van de eerst volgende (uiterlijke) controle. Bovendien worden de volgende documenten en certificaten aangeleverd:

 • Conformiteitsattest van plaatsing
 • Certificaat van goedkeuring van erkend installateur
 • Indienstnameverslag

Tijdens de controle van installatie wordt naast de keuring van de tank zelf, ook gekeken naar de leidingen, de manier van plaatsing en de dichtheid.

Betekenis groene, oranje en rode dop

De verschillende kleuren doppen dienen als een indicatie van de status van je tank. Gepaard met deze doppen wordt een conformiteitsattest geplaatst. Hierop staat het erkenningsnummer, de datum van de laatste controle en van de eerstvolgende controle. Zonder het conformiteitsattest is de kleur van de dop niet geldig.

 1. Groene dop, deze wordt uitgegeven wanneer alles in orde is. Er is geen gevaar voor milieu en mens en de mazouttank kan zoals normaal worden gebruikt.
 2. Oranje dop, de oranje dop wordt geplaatst wanneer er een aanpassing gedaan moet worden of bijvoorbeeld een lekdetectie moet worden hersteld. Er is in dit geval echter geen gevaar voor het leefmilieu, het probleem moet wel binnen 6 maanden worden opgelost en de mazouttank opnieuw gecontroleerd.
 3. Rode dop, wanneer een rode dop wordt geplaatst betekent dit dat de tank niet voldoet aan de wettelijke voorschriften. De procedures moeten worden gevolgd zoals vermeld in het verslag, welke wordt opgesteld door de technieker. In dit geval mag de opslagtank niet verder worden gevuld. Binnen 14 dagen moet er een melding worden gemaakt bij Milieuzaken en het probleem dient te worden opgelost, waarna vervolgens een nieuwe keuring moet worden uitgevoerd.

Indien je een huis gaat huren of kopen waar een mazouttank aanwezig is. Is het aan te raden de merkplaat te controleren, maar ook te vragen naar de meest recente certificaten en attesten van de stookolietank.

Uiteraard is het verstandig goed geïnformeerd te zijn over de status van de tank en de eventuele onderhoudswerkzaamheden.

VLAREM voorschriften van de mazouttank

documentatie

Voor de regio Vlaanderen bestaat er de VLAREM II wetgeving. In deze wetgeving worden verschillende vereisten beschreven voor het houden van een mazouttank, een besluit van de Vlaamse regering. Hierin staan onder andere de technische maatregelen om beschadiging en vervuiling van het milieu te voorkomen.

Er zijn een aantal regels opgesteld waar de stookolietank aan moet voldoen, deze dient bijvoorbeeld beschermd te zijn tegen:

 • Invloeden die beschadigingen kunnen opleveren
 • Blootstelling aan brandstof
 • Overvulling
 • Binnenkomen van water in de tank

De mazouttank wordt op bovenstaande gecontroleerd, ook wordt hierbij gekeken naar het certificaat. Als je meer informatie wilt over de regels en voorschriften van de VLAREM wetgeving, kan je een kijkje nemen op de website van de regio Vlaanderen.

Leveranciers Mazouttank

In België zijn meerdere leveranciers van mazouttanks actief. Ze voorzien hun klanten van zowel het materiaal als de diensten voor het onderhoud en de reparaties aan het reservoir.

Mazouttank Bollaert

Deze leverancier heeft een ruim aanbod mazouttanks van verschillende maten en volumes. Ze leveren tanks vanaf 400 liter tot wel meer dan 50.000 liter. Bollaert kan mazouttanks gratis bezorgen door heel België. Voor prijzen van onder- en bovengrondse tanks kan je een kijkje nemen op de Bollaert website

All-in Tank Service

Hier kan je voor verschillende mazouttank services terecht in meerdere regio's van België. Aanschaf, leveren, installeren en onderhoud. Ook kan dit bedrijf de keuring afnemen van je tank, zowel als het schoonmaken ervan. Voor meer informatie kan je een kijkje nemen op de All-in Tank Service website.

Desplentere Lannoy

Dit bedrijf heeft ruim 40 jaar ervaring in tankbouw en levert tevens Mazouttanks van eigen fabricaat. Ze kunnen voorzien in advies en bieden een ruim assortiment. Neem een kijkje op de Desplentere Lannoy website voor meer mogelijkheden.

Tank Service Menen

Al ruim 35 jaar is Tank-Service België gespecialiseerd in services voor brandstoftanks. Ze bieden zowel het verstrekken van mazouttanks als onderhoud en overige services. Hierbij op een rijtje wat ze kunnen aanbieden:

 • Verkoop en verhuur van tanks
 • Leveren en plaatsen
 • Herstellen
 • Onderhoud
 • Keuren mazouttank
 • Opvullen of verwijderen

Op de Tank Service Menen website vind je alle details terug over bovenstaande diensten.

Mazoutaanbod.be

Wanneer je een tankkeuring wilt reserveren of stookolie wilt bestellen, kan je dit online doen op mazoutaanbod.be. Zij leveren in heel België voor scherpe prijzen. Deze mazoutleverancier is één van de online leveranciers in België, gespecialiseerd in het aanvullen, het leveren van stookolie en het afnemen van tankkeuringen. Mazoutaanbod.be heeft de slogan:'kwaliteitsmazout tegen bodemprijs'.De online structuur zorgt ervoor dat de prijzen laag blijven voor de afnemers van mazout. De stookolie verkoopprijzen liggen altijd ruim onder de officiële maximumprijs. Wil je meer weten over deze leverancier? Klik dan even door naar de Mazoutaanbod.be website.

groene alternatieven

Combineren met hernieuwbare energie

Hybride verwarming; mazout en zon of mazout en een warmtepomp.

Als je een deel van de stookolie apparatuur moet vervangen, is het de moeite waard om hernieuwbare energie óók te overwegen. Zowel energie afkomstig van zonnepanelen als van een waterpomp, kan je combineren met je mazoutinstallatie. Dit heeft voordelen op je energieverbruik en dus je kosten, maar ook is het beter voor het milieu. Zo kan je bijvoorbeeld zonnepanelen als hoofd energiebron gebruiken en mazout als aanvulling, wanneer het zonlicht niet in voldoende warmte voorziet.

Meer weten over duurzame energie en de mogelijkheden? Bel met onze energiespecialisten voor meer informatie en het beste aanbod voor jou ☎ 02 588 92 38.

Met de de warmtepomp heeft dit hetzelfde effect. De pomp die de warmte uit de natuur omzet in hoge temperaturen in de woning kan ook als extra energievoorziening worden gebruikt naast de mazoutinstallatie.

Deze samenvoeging van mazout met groene energiebronnen noemt men Hybride energie. Door de energiebronnen te combineren verminder je ook gelijk je CO2 uitstoot. Deze is bij het opwekken van warmte met mazout hoger dan bij aardgas of duurzame energiebronnen.

Wil jij goed doen voor het milieu door je CO2 te compenseren? Bel ons dan voor advies en mogelijkheden op: ☎ 02 588 92 38.

Onderhoud mazouttank

Hoe vaak controle nodig is hangt af van het volume, het soort plaatsing en de locatie van de tank. De ondergrondse tank van minder dan 6000 liter dient over het algemeen om de 5 jaar gecontroleerd te worden. Bovengrondse tanks die na 2009 zijn geplaatst worden in principe na de plaatsing niet meer uitgebreid gecontroleerd. Wel worden er in veel gevallen elke 3 jaar eenvoudige checks gedaan.

Een ondergrondse stookolietank heeft een meer regelmatige check, namelijk om de 2 jaar. Dit is een eenvoudige controle. Na 15 jaar is een grondig onderzoek nodig.

Door wie wordt de mazouttank gecontroleerd?

Erkende technicus van olietanks, of milieudeskundige van gassen en gevaarlijke stoffen doen veelal de keuringen. Zij hebben hiervoor de bevoegdheid en de benodigde ervaring. De technici of milieu deskundige stelt tijdens de keuring een certificaat op. In dit certificaat wordt weergegeven dat de mazouttank aan de wettelijke bepalingen voldoet, ofwel dat er een aanpassing gedaan moet worden.

Verantwoordelijkheid mazouttank

Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor het bijhouden van de controles en het betalen van de kosten van de mazouttank? De eigenaar en/of de exploitant van de stookolietank is verantwoordelijk voor het boeken van regelmatig onderhoud en het initiëren van reparatie indien nodig. Ook de kosten komen voor zijn of haar rekening. De gebruiker van de mazout is aansprakelijk, in het geval van een huurwoning zal dat dan dus de huurder zijn. Wel is het mogelijk duidelijke afspraken te maken onderling tussen huurder en verhuurder, over bijvoorbeeld overname van de olie en onderhoud.

geld besparen

Kosten reinigen en verwijderen van de mazouttank

Het reinigen van een mazouttank kan worden gedaan vanaf zo’n 500 euro. Je kan bij het aanvragen van reinigen nagaan of je zelf al wat kan voorbereiden voor de reiniging om de kosten zoveel mogelijk te drukken. Voor het verwijderen kan je het beste gemiddeld op zo’n 500 tot 1000 euro rekenen. Het ophalen, afhankelijk van de bereikbaarheid is 200-500 euro.

gas en elektriciteit

Vragen over omschakelen naar aardgas?

Bel voor gratis advies van CallMePower bij de switch van mazout naar gas!

Buiten gebruik stellen mazouttank

Als je bijvoorbeeld overschakelt naar aardgas zal de mazouttank buiten gebruik gesteld moeten worden. Deze werken kun je best overlaten aan een specialistisch bedrijf nodig. De tank wordt in de eerste instantie leeggemaakt en gereinigd. Vervolgens is er de keuze om de tank te vullen met alternatief materiaal zoals zand of hars. Deze stoffen zijn vriendelijk voor het milieu en stoten geen chemische gassen of CO2 uit. Hieronder de twee opties uitgelegd.

Tank opvullen

Het proces van de tank opvullen wordt ook wel tankneutralisatie genoemd. Hiermee wordt de tank tegelijkertijd onschadelijk gemaakt voor milieu en gezondheid. Aangezien de mazouttank wordt gevuld in dit geval, wordt een verzakking van de grond voorkomen. Na de opvulling blijft de tank echter aanwezig onder de grond.

Kan ik mijn mazouttank zelf verwijderen?

Nu vraag je je wellicht af, of je zelf de tank kan verwijderen. Bij het verwijderen van de tank komen heel wat regels en procedures kijken. Hiernaast moet rekening worden gehouden met het milieu, met derden (o.a. de omwonenden) en met de officiële documentatie. De mazouttanks zijn geregistreerd en dienen ook te worden ´afgemeld´ wanneer deze onbruikbaar worden gesteld. Bovendien is het de bedoeling dat er bij de verkoop van je huis een certificaat beschikbaar is waarop de officiële verwijdering van de tank staat verwerkt. De verwijdering van de tank dien je aan de specialisten over te laten. Zij volgen hiervoor de juiste procedures zonder risico voor je eigen welzijn en het milieu. Bovendien stellen zij een rapport en certificaat op van de verwijdering. Wanneer dit niet op de officiële manier gedaan wordt, kan dit voor hoge kosten zorgen in de toekomst in verband met grondverontreiniging of met de verkoop van je huis.

Laat je goed informeren voor zowel het aanschaffen als voor het neutraliseren of verwijderen van de mazouttank. Hiernaast is het verstandig de recente updates omtrent mazout en de regelgeving in België in de gaten te houden.

gas en elektriciteit

Vergelijk energie, stap over en bespaar!

Bel CallMePower voor gratis vergelijkingshulp!

Geactualiseerd op