Prijzen en tarieven van Essent voor energie: gas & elektriciteit

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

Essent energie tarieven

Met haar scherpe tarieven en formules op maat heeft Essent zowel in Vlaanderen als Wallonië een plaats in de top-5 van de grootste energieleveranciers veroverd. Essent werd vooral bekend als een goedkope leverancier, al is dat laatste natuurlijk sterk afhankelijk van de door de klant gekozen formule. Met liefst zeven formules heeft Essent namelijk zowel aanbiedingen voor klanten die zekerheid en comfort willen als voor klanten die op zoek zijn naar de scherpste prijzen. Maar welke formule is voor jouw situatie het meest interessant?

Opgelet, de prijzen per kWh zoals deze worden aangegeven in de onderstaande tabellen omvatten enkel het gedeelte ‘Essent’ of ‘energieleverancier’ in de totaalprijs per kWh, ook bekend als de ‘energiekostprijs’.

Aanbod van Essent

Essent scoort vaak goed in onafhankelijke prijsvergelijkingen, dit is bijvoorbeeld te zien als we de V-test van de Vlaamse energieregulator VREG uitvoeren. Zulke prijsvergelijkingen zijn echter steeds momentopnames. Bovendien is het om goed te vergelijken belangrijk dat je weet wat je kan verwachten van jouw energieleverancier, zoals onder andere de service en facturatie-opties.

Op zoek naar energie voor je bedrijf?Essent biedt ook speciale tarieven en contracten voor professionelen en KMO´s. Simpel af te sluiten, met voordelen voor je business en praktische contact mogelijkheden.

Klanten die bij Essent aardgas én elektriciteit aan een variabel of vast tarief afnemen met een contract van één jaar, krijgen hun elektriciteit gedurende één jaar aan nachttarief (op het gedeelte van de prijs bepaald door Essent, de ‘energiekost’ en met uitzondering van klanten die kiezen voor de Essent.Online 1-formule).

Klanten die kiezen voor drie jaar lang vaste tarieven op beide producten kunnen intekenen op een ‘Comfort’-abonnement. Daarbij krijgen ze een zelflerende Nest-thermostaat voor 1€ in huurkoop. Na drie jaar is die thermostaat het eigendom van de klant.


Essent tarieven vergelijken

Vergelijken Essent klant of niet? Durf te vergelijken! Houd daarom je energietarief voor aardgas en/of elektriciteit onder de loep! Vergelijk de Essent tarieven in onze prijsvergelijker voor energie in een paar muisklikken.

Ook hebben we een energietarieven van Essent met ENGIE electrabel gemaakt van de energietarieven van Essent met ENGIE electrabel. Hieronder overlopen we enkel die formules van Essent die de meeste particuliere verbruikers zullen interesseren, op de website van Essent kun je de andere formules en de historische tariefkaarten in detail bekijken.

Elektriciteitstarieven van Essent

elektriciteitstarieven energie stroom

Alle elektriciteit die Essent levert is groene stroom. Voor hun elektriciteitsverbruik kunnen klanten van Essent exact dezelfde formules kiezen als voor hun aardgasverbruik.

Essent biedt dus een variabel en een vast tarief aan op één of drie jaar met een uitgebreide klantenservice ofwel een contract met variabel tarief dat via internet beheerd wordt (Essent.Online). Een variabel tarief wordt ook aangerekend in de formule Essent Variabel Vooraf 1, waarbij klanten hun volledige geschatte jaarverbruik vooraf moeten betalen.

Klanten kunnen ook intekenen op het Comfort-pakket met drie jaar vaste prijzen voor elektriciteit en aardgas en de huurkoop van een zelflerende Nest-thermostaat inbegrepen.

Ook voor de Variabel 1 en Vast 1-formules geldt dat als ze gecombineerd worden met één van deze twee formules voor de levering van aardgas de klant de energiekost van z’n elektriciteit aan nachttarief aangerekend krijgt.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw energieverbruik?

Wie zijn energieverbruik kent, bespaart meer op zijn of haar energiefacturen!
Schat daarom nauwkeurig je verbruik met de energiecalculator!

Essent.Online Elektriciteit

Voor de levering van elektriciteit is het internetcontract van Essent de goedkoopste formule. Klanten die er geen probleem mee hebben dat ze niet over een telefonische klantendienst beschikken, die hun facturen per mail willen ontvangen en die bereid zijn te betalen via domiciliëring, krijgen een goedkoper abonnement en een lagere variabele energiekost aangeboden.

Zoals we hierboven al omschreven zijn zelfs in de combinatiepakketten Variabel 1 aardgas en elektriciteit, waarbij de elektriciteit aan nachttarief wordt aangerekend, het tarief van de energiekost en de vaste abonnementsprijs hoger dan bij de Essent.Online-formule. Voor wie een variabel tarief wil betalen is Essent.Online 1 dus de meest voordelige formule. Het tarief wordt driemaandelijks aangepast aan de internationale marktprijzen.

Elektriciteitstarieven Essent .Online Elektriciteit formule
Essent .Online Elektriciteit
Vaste vergoeding (€/jaar) 34.950000
Enkelvoudige meter
Energiekost (in €cent/kWh) 4.00100
Tweevoudige meter
Energiekost (in €cent/kWh) Dag/Piekuren 5.77800
Energiekost (in €cent/kWh) Nacht/Daluren 2.87400
Uitsluitend nachtmeter
Energiekost (in €cent/kWh) 2.8740

Huidige tarieven in september 2020

Ook hier geldt dat een formule met variabele prijzen enkel interessant is bij dalende of stabiele internationale marktprijzen. Als deze prijzen gedurende langere periodes stijgen is een overstap naar een contract met vaste tarieven aanbevolen. Je kunt je contract op elk moment kosteloos opzeggen.

Essent Elektriciteit Variabel Groen

Essent Elektriciteit Variabel Groen:is een 1-jarig contract voor groene stroom van Essent aan vaste prijzen

Deze formule functioneert met een variabel tarief voor stroom. Essent garandeert dat de stroom groen is, door eigen duurzame productie of de zogenaamde groenestroomcertificaten. De actuele tarieven voor Essent Elektriciteit Variabel Groen vind je hieronder:

Elektriciteitstarieven Essent Variabel formule
Essent Elektriciteit Variabel Groen 1 jr
Vaste vergoeding (€/jaar) 59.950000
Enkelvoudige meter
Energiekost (in €cent/kWh) 6.57300
Tweevoudige meter
Energiekost (in €cent/kWh) Dag/Piekuren 8.22100
Energiekost (in €cent/kWh) Nacht/Daluren 5.08100
Uitsluitend nachtmeter
Energiekost (in €cent/kWh) 5.0810

Huidige tarieven in september 2020

Essent Variabel Elektrictieit Vooraf

Met deze formule richt Essent zich op klanten die een goedkoop variabel tarief zoeken en die het geen probleem vinden om bij het begin van hun contract een bedrag (800€) aan te betalen. Deze klanten krijgen een lagere abonnementsprijs en een lager tarief aangerekend. Op het einde van het jaar wordt het resterende voorschot terugbetaald of het meerverbruik aangerekend aan hetzelfde goedkope variabele tarief.

Elektriciteitstarieven Essent Variabel Vooraf formule
Essent Elektriciteit Variabel Vooraf
Vaste vergoeding (€/jaar)
Enkelvoudige meter
Energiekost (in €cent/kWh) 3.07300
Tweevoudige meter
Energiekost (in €cent/kWh) Dag/Piekuren 4.56900
Energiekost (in €cent/kWh) Nacht/Daluren 1.81300
Uitsluitend nachtmeter
Energiekost (in €cent/kWh) 1.8130

Huidige tarieven in september 2020

Consumenten die voor deze formule kiezen moeten er rekening mee houden dat ze in principe gedurende één jaar niet van leverancier kunnen veranderen. Als de internationale marktprijzen langdurig stijgen, zullen ze de energiekost op hun factuur ook zien stijgen. Een overstap is wellicht echter niet mogelijk voor het einde van het contract (of toch niet zonder betaling van een soort verbrekingsvergoeding die het goedkopere abonnement en tarief zal compenseren).

Essent Elektriciteit Vast Groen

groene energie essent elektriciteit

Grotere elektriciteitsverbruikers, zoals grote gezinnen of gezinnen die alleen op elektriciteit verwarmen, kiezen vaak voor een vast tarief. Zo’n tarief voorkomt nare verrassingen in het geval van een plotse prijsstijging op de internationale markten bijvoorbeeld. Bovendien rekent Essent deze klanten een iets lager tarief aan voor hun elektriciteitsverbruik dan klanten die intekenen op een variabel tarief. Daar staat wel een hogere vaste abonnementsprijs tegenover.

Voor de formule Vast 3 in combinatie met dezelfde formule voor aardgas van Essent kunnen klanten kiezen voor het Comfort-pack. Voor 1€ krijgen ze dan een slimme Nest-thermostaat in huurkoop, welke na drie jaar eigendom wordt van de klant. De Nest-thermostaat leert het gedrag van z’n gebruikers kennen en past bijvoorbeeld de verwarming in huis aan op basis van de uren waarop er bewoners aanwezig zullen zijn.

Elektriciteitstarieven Essent: Essent Vast Groen formule
Essent Elektriciteit Vast Groen 1jr Essent Elektriciteit Vast Groen 3jr
Vaste vergoeding 69.950000 69.950000
Enkelvoudige meter
Energiekost (in €cent/kWh) 9.55700 8.08100
Tweevoudige meter
Energiekost (in €cent/kWh) Dag/Piekuren 11.19200 9.86900
Energiekost (in €cent/kWh) Nacht/Daluren 8.36600 9.86900
Uitsluitend nachtmeter
Energiekost (in €cent/kWh) 8.3660 6.6210

Huidige tarieven in september 2020

Bij contracten met een vast tarief geldt dat ze enkel echt voordelig zijn bij stijgende internationale marktprijzen. Voor sommige klanten wordt dit gecompenseerd door de prijszekerheid waar ze gedurende de contractduur van kunnen genieten. Voor prijsbewuste consumenten kan een overstap tijdens de contractperiode voordelig zijn. Het is dan ook aanbevolen regelmatig een onafhankelijke prijsvergelijking uit te voeren.

energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken

Vergelijk het aanbod, kies het best passende tarief, stap over en bespaar op je energiefactuur!

Vaak vinden bestaande klanten dat enkel nieuwe klanten in het zonnetje gezet worden met lokprijzen en speciale welkomstaanbiedingen. Essent heeft daar met de Vast Groen formule wat op bedacht.

Zeker Dalen

Wie kiest voor de Vast Groen formule bij Essent geniet van vaste prijzen, maar je krijgt nu ook een oplopende getrouwheidskorting. Zo ben je zeker dat je prijs per kWh voor elektriciteit niet stijgt, maar juist daalt. En dat 3 jaar op rij! Ben je 6 maanden klant bij Essent en heb je een Vast Groen contract dan start je met 5% korting in het eerste jaar tot 15% korting in het derde jaar.

Aardgastarieven van Essent

aardgastarieven essent energie

Klanten hebben voor hun aardgasleveringen door Essent de keuze uit 7 formules, al dan niet in combinatie met de levering van elektriciteit. De meeste gezinnen zullen dezelfde leverancier kiezen voor zowel aardgas als elektriciteit maar dat is zeker niet verplicht en soms kan het interessanter zijn twee verschillende leveranciers te kiezen.

Bij een contract met vaste tarieven garandeert Essent hetzelfde tarief gedurende de hele looptijd van het contract. De klant kan echter op elk moment z’n contract stopzetten en zonder kosten overstappen naar een andere leverancier.

Aardgas Essent.Online Aardgas

Essent.Online richt zich op klanten die geen behoefte hebben aan een telefonische klantendienst en die hun contract via internet afsluiten. De klant die deze formule kiest krijgt z’n facturen enkel per mail en moet de facturen per domiciliëring betalen. In ruil daarvoor geniet hij van een goedkopere vaste abonnementsprijs en van een lager tarief voor z’n aardgasverbruik.

Het verschil in de vaste abonnementsprijs en de energiekost tussen de ‘Essent.Online’ formule en de ‘Variabel 1’-formule is op dit moment echter behoorlijk groot. Zelfs het nachttarief dat zou gelden voor de energiekost van het totale elektriciteitsverbruik (bij een combi-formule Variabel 1) weegt niet op tegen de lagere energiekost in het Essent.Online-pakket. Voor consumenten die de prijs het belangrijkste vinden lijkt ‘Essent.Online’ dan ook de beste keuze. Dat geldt zowel voor wie enkel aardgas afneemt als voor wie elektriciteit én aardgas wil afnemen.

Aardgastarieven Essent: Essent .Online formule
Essent.Online Aardgas
Vaste vergoeding (€/jaar) 34.950000
Prijs per kWh (c€/kWh) 1.08500

Huidige tarieven in september 2020

Noteer daarbij dat een variabel tarief enkel interessant is in periodes waarin de energieprijzen op de internationale markten dalen of gelijk blijven. De energiekost zal immers elke drie maanden worden aangepast aan de internationale handelsprijzen en kan dus mogelijk sterk stijgen. Consumenten die voor een variabele formule kiezen doen er dan ook goed aan regelmatig de prijsevolutie te controleren (en bij herhaalde prijsstijgingen eventueel over te schakelen op een contract met vaste tarieven).

Essent Aardgas Variabel

Essent Aardgas Variabel:een 1- of 3-jarig contract met een variabel gastarief

Wil je als consument graag profiteren van een dalende marktprijs voor aardgas en wil je Essent als energieleverancier? Ga dan voor Essent Aardgas Variabel. De gasprijs wordt gebaseerd op de groothandelsprijs op de Nederlandse gasmarkt, de zogenaamde TTF-markt en de zogeheten HUB-prijs in Zeebrugge. Deze wordt elk kwartaal aangepast aan de evolutie ervan. Essent berekent de variabele prijs voor gas als volgt: 0,1 x (45% x TTF(1.0.3) + 55% x HUB(1.0.3)) + 0,679.

Aardgastarieven Essent: Essent Variabel formule
Essent Aardgas Variabel 1jr of 3jr
Vaste vergoeding (€/jaar) 59.950000
Prijs per kWh (c€/kWh) 1.90300

Huidige tarieven in september 2020

Essent Aardgas Variabel Vooraf

Waarom zouden klanten hun energieverbruik niet in één keer willen betalen, zo redeneert Essent. Het bedrijf biedt klanten daarom de mogelijkheid een voorschotbedrag te betalen voor hun aardgas (en/of elektriciteit) dat het gemiddelde verbruik van een gezin op één jaar moet dekken. Voor aardgas werd dit voorschotbedrag bepaald op 900€. Klanten die dus bereid zijn 900€ vooraf te betalen krijgen van Essent een goedkopere vaste abonnementsprijs en energiekost aangeboden.

Deze formule functioneert met een variabel tarief. Op het einde van het jaar berekent Essent de totaalprijs van het geleverde aardgas en betaalt de klant dan het teveel betaalde voorschot terug of de energieleverancier factureert het meerverbruik aan hetzelfde goedkopere variabele tarief.

Essent richt zich hiermee op de prijsbewuste consument die het geen probleem vindt om een groot voorschotbedrag meteen te betalen en die bereid is minstens één keer per jaar een prijsvergelijking uit te voeren.

Aardgastarieven Essent: Essent Variabel Vooraf formule
Essent Aardgas Variabel Vooraf 1 jaar
Vaste vergoeding (€/jaar)
Prijs per kWh (c€/kWh) 0.90900

Huidige tarieven in september 2020

Omdat de klanten die voor dit contract kiezen hun verbruik voor één jaar vooraf betalen is het niet meteen duidelijk of de klant ook op elk moment kosteloos kan opzeggen. Dat zou willen zeggen dat de klant erop moet rekenen dat de energiekost gedurende 1 jaar gelijk zal blijven of slechts in beperkte mate zal stijgen. Wie verwacht dat de energiekost sterk zal stijgen die kiest beter een contract met vaste tarieven.

factuur kosten energie essent

Essent Aardgas Vast

Voor consumenten met een hoger aardgasverbruik (woning verwarmd op gas bv.) en voor mensen die graag op voorhand weten hoeveel hun aardgasverbruik hen gaat kosten zijn de contracten met een vast tarief soms interessanter. Bij Essent kunnen ze kiezen voor een vast tarief op één of drie jaar.

Voor zo’n contract betalen ze een iets hogere abonnementsprijs dan bij een contract met variabele tarieven (en een flink hogere abonnementsprijs in vergelijking met de Essent.Online formule) maar ze betalen wel een iets lager tarief voor hun gasverbruik (enkel in vergelijking met de Variabel 1 & 3-formules). Als de klant kiest voor een combinatie van elektriciteit en gas aan een vast tarief dan krijgt hij of zij de energiekost van z’n totale elektriciteitsverbruik aangerekend aan nachttarief.

Aardgastarieven Essent: Essent Vast formule
  Essent Aardgas Vast 1 Essent Aardgas Vast 3
Vaste vergoeding (€/jaar) 69.950000 69.950000
Prijs per kWh (c€/kWh) 3.87000 2.85000

Huidige tarieven in september 2020

Deze formule richt zich dus vooral op klanten die prijszekerheid willen en een uitgebreide klantenservice (telefonisch bereikbaar, facturen per post, geen domiciliëring verplicht). Bij langdurig stijgende prijzen op de internationale energiemarkten kan deze formule bovendien voordelig blijken. In het geval van dalende of stagnerende prijzen betalen consumenten met een vast tarief echter teveel voor hun verbruik. Ze kunnen wel op elk moment kosteloos overstappen.

Besparen op je elektriciteitsfactuur? Bel  ☎ 02 588 92 38 voor een voordelig energiecontract!
Wil je direct een passend aanbod voor jou? Vergelijk, stap over en bespaar!

Geactualiseerd op