ENGIE of Luminus? Tarieven elektriciteit en aardgas vergelijken

ENGIE vs Luminus

Luminus en ENGIE Electrabel zijn de twee grootste aanbieders van gas en elektriciteit in België en hebben beiden een groot aanbod van diverse energietarieven. Hierdoor kan het maken van een keuze tussen ENGIE of Luminus best lastig zijn. In dit artikel vergelijken we de tarieven en voorwaarden van ENGIE en Luminus met elkaar.


ENGIE vs Luminus: de kenmerken

ENGIE, ook wel bekend als ENGIE Electrabel, is de grootste aanbieder van gas en elektriciteit. De voormalige monopolist heeft sinds de vrijmaking van de energiemarkt een groot marktaandeel verloren, maar heeft momenteel nog steeds een marktaandeel van iets minder dan 40 % in Vlaanderen. Het bedrijf onderscheidt zich door het aanbieden van een groot aantal energie gerelateerde diensten, zoals ketelonderhoud.

Luminus is na de vrijmaking van de energiemarkt in België begonnen als energieleverancier en is sindsdien hard gegroeid. Door de overname van Essent in 2021 is het marktaandeel nog verder toegenomen. Luminus probeert zich te onderscheiden door een zeer grote hoeveelheid energietarieven aan te bieden.

ENGIE en Luminus kenmerken vergelijken

Voordat we de energietarieven en voorwaarden van ENGIE en Luminus met elkaar gaan vergelijken, bekijken we de kenmerken van deze leveranciers. Het vergelijken van energieleveranciers is namelijk meer dan enkel de prijs per kWh. Kenmerken en algemene voorwaarden kunnen namelijk sterk verschillen.

Kenmerken ENGIE en Luminus vergelijken
ENGIE Electrabel Luminus
 1. Grootste energieleverancier in België
 2. Overzichtelijk aanbod
 3. 5/5 sterren beoordeling van de VREG voor de ENGIE klantendienst
 4. Groene stroom niet standaard
 5. Herkomst stroom vooral fossiele brandstoffen en kernenergie
 6. Veel extra diensten, naast energie
 7. Betalen mogelijk via overschrijving, domiciliëring en Zoomit
 8. Leegstandstarief mogelijk
 1. Eén na grootste energieleverancier in België
 2. Zeer groot aanbod
 3. 5/5 sterren beoordeling van de VREG voor de Luminus klantendienst
 4. Groene stroom niet standaard
 5. Herkomst stroom vooral fossiele brandstoffen en kernenergie
 6. Meerdere diensten, naast energie
 7. Betalen mogelijk via overschrijving, domiciliëring, Zoomit, bancontact, Apple Pay en Google Pay
 8. Geen leegstandstarief mogelijk

Methodologie vergelijking prijzen ENGIE en Luminus

De getoonde ENGIE en Luminus prijzen betreffen de energiekost en zijn inclusief btw. Bijkomende nettarieven en heffingen zijn niet inbegrepen in de getoonde prijs, omdat deze verschillen per regio en bij alle leveranciers gelijk zijn. De prijzen zijn afkomstig van de tariefkaarten van ENGIE en Luminus en betreffen de huidige prijzen in deze maand.

De contracten die op deze pagina worden vergeleken zijn gekozen op basis van vergelijkbare voorwaarden en dienstverleningen. Let op, er zijn meer contracten beschikbaar dan de contracten die op deze pagina zijn weergegeven. Gebruik de CallMePower energievergelijker om alle contracten te vergelijken.

De getoonde prijzen gelden in Vlaanderen en Wallonië.

Vraag voor ENGIE of Luminus? Neem dan met ENGIE contact op of met Luminus contact op.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies in Vlaanderen en Wallonië.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract in Vlaanderen?

Dien een terugbelverzoek in of bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Vergelijking elektriciteitstarieven ENGIE en Luminus

In dit onderdeel vergelijken we de elektriciteitstarieven van ENGIE en Luminus. De vergelijkingen zullen gaan tussen de tarieven die direct met elkaar concurreren. Daarnaast maken we ook een onderscheid tussen het vaste en variabele tarief en de looptijd van het contract.

Tarieven elektriciteit ENGIE vs Luminus vergelijken

In de tabel hieronder zijn de actuele elektriciteitstarieven van ENGIE en Luminus met elkaar vergeleken. Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen deze energietarieven.

Het Luminus Comfy Flex en het ENGIE Easy tarief bieden toegang tot de volledige klantendienst van deze leveranciers. Bij vragen of problemen is het altijd mogelijk om telefonisch contact op te nemen. Daarnaast is het ook mogelijk de energiefactuur per post te ontvangen. De geleverde stroom is bij beide tarieven volledig groen.

Het Luminus Basic en het ENGIE Direct tarief zijn beiden zogenoemde online contracten. Dit betekent dat je bij deze tarieven alles betreffende je energiecontract online zal moeten regelen. Bij een vraag of probleem zal je online contact op moeten nemen met de klantendienst en de energiefactuur ontvang je standaard per e-mail. De geleverde stroom bij deze tarieven is niet groen.

Tarieven elektriciteit ENGIE vs Luminus
Luminus Comfy Flex Luminus Basic ENGIE Easy Indexed ENGIE Direct Indexed
Soort tarief Variabel Variabel Variabel Variabel
Looptijd 1 jaar Onbepaalde tijd 1 jaar 1 jaar
Groene stroom? ✔️ ✔️
Enkelvoudige meter
Vaste vergoeding (€/jaar) 63.600000 21.200000 58.300000 26.340000
Energiekost (in €cent/kWh) 28.16000 26.03000 43.55200 18.14400
Tweevoudige meter
Vaste vergoeding (€/jaar) 63.60 21.20 58.30 26.34
Energiekost (in €cent/kWh) Dagtarief / Piekuren 32.84000 31.39000 52.87600 21.88600
Energiekost (in €cent/kWh) Nachttarief / Daluren 23.64000 22.29000 35.82100 15.07000
Energietarieven vergelijken met CallMePower:

Huidige tarieven in februari 2023

Alle tarieven vergelijken? Bekijk dan alle ENGIE tarieven of alle Luminus tarieven.

energie vergelijken
energie vergelijken

Veranderen van energieleverancier in Vlaanderen?

Bel CallMePower om gratis een energiecontract af te sluiten bij een energieleverancier naar keuze.

energie vergelijken
energie vergelijken

Veranderen van energieleverancier?

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren met energieadvies of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Vergelijking gastarieven Luminus en ENGIE

In dit onderdeel vergelijken we de gastarieven van ENGIE met de tarieven van Luminus. Bij deze vergelijking nemen we dezelfde tarieven op als bij elektriciteit. Zo hoef je maar één contract af te sluiten voor elektriciteit en aardgas en is het vergelijken van de tarieven een stuk makkelijker.

Tarieven aardgas Luminus vs ENGIE vergelijken

In de tabel hieronder zijn de actuele gastarieven van ENGIE en Luminus met elkaar vergeleken. De voorwaarden van deze gastarieven zijn gelijk aan de voorwaarden van de elektriciteitstarieven, waarbij het Luminus Basic en het ENGIE Direct tarief online contracten betreffen.

Tarieven aardgas ENGIE vs Luminus
🔥 Luminus Comfy Flex Luminus Basic ENGIE Easy Indexed ENGIE Direct Indexed
Soort tarief Variabel Variabel Variabel Variabel
Looptijd 1 jaar Onbepaalde tijd 1 jaar 1 jaar
Vaste vergoeding (€/jaar) 42.400000 15.900000 40.810000 17.490000
Prijs per kWh (c€/kWh) 12.36000 11.08000 15.02300 13.05400
Energietarieven vergelijken met CallMePower:

Huidige tarieven in februari 2023

Voorwaarden en dienstverlening: ENGIE of Luminus?

Naast het vergelijken van de energieprijzen, is het ook belangrijk om de voorwaarden en dienstverleningen van energieleveranciers te vergelijken. Deze hebben namelijk een grote invloed op je ervaring met een energieleverancier. Bovendien kunnen de voorwaarden en dienstverleningen sterk verschillen per leverancier en zelfs per tarief. In dit onderdeel vergelijken we de voorwaarden en dienstverleningen van ENGIE en Luminus met elkaar.

Klantendienst: Luminus of ENGIE Electrabel?

Beide leveranciers ontvangen een 5/5 sterren beoordeling van de Vlaamse energieregulator VREG. Het aantal tweedelijnsklachten van deze leveranciers is ook zeer vergelijkbaar, namelijk 1,09 per 5.000 over ENGIE en 1,57 per 5.000 over Luminus. Dit is mede te verklaren door de grote hoeveelheid contactmogelijkheden en de ruime openingsuren van deze leveranciers.

Let op, bij het ENGIE Direct en het Luminus Basic tarief zijn de contactmogelijkheden beperkter, waardoor ervaringen met de klantendienst mogelijk anders zijn. Beide leveranciers hebben echter meerdere online contactmogelijkheden en uitgebreide online klantenzones.

Het is lastig te zeggen welke van deze twee leveranciers de beste klantendienst heeft. Bij zowel ENGIE als bij Luminus zal je een goede dienstverlening ontvangen.

Meer weten over de dienstverleningen? Lees dan de ENGIE reviews of de Luminus reviews.

Facturatie en betalingen: ENGIE of Luminus?

Bij de online energiecontracten van deze leveranciers zal je de energiefactuur standaard per e-mail ontvangen. Bij de energiecontracten met een volledige dienstverlening heb je de mogelijkheid om de energiefactuur per post te ontvangen. Daarnaast zijn je facturen bij ENGIE en Luminus altijd in te zien in de online klantenzone.

Het betalen van de facturen kan bij ENGIE en Luminus met domiciliëring, overschrijving en Zoomit. Bij Luminus is het ook nog eens mogelijk om te betalen met Bancontact, Apple Pay en Google Pay.

Vraag over ENGIE of Luminus? Neem dan contact op met het ENGIE telefoonnummer of het Luminus telefoonnummer.

Oorsprong stroom: Luminus of ENGIE?

Voor steeds meer huishoudens is de oorsprong van de elektriciteit een belangrijke factor in het keuzeproces. Om bij deze leveranciers groene stroom af te nemen, zal je specifiek moeten kiezen voor een tarief met groene stroom. Bij Luminus en ENGIE is groene stroom dus niet standaard.

Volgens de VREG herkomstvergelijker is bij ENGIE slechts 17,8 % van alle geleverde elektriciteit afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen. Bij Luminus is dit iets meer, namelijk 43,4 %. Het grootste gedeelte van de elektriciteit bij deze leveranciers is afkomstig uit fossiele brandstoffen en kernenergie, waardoor dit zeker geen groene energieleveranciers zijn.

Op zoek naar een groene leverancier? Bekijk dan de groene energieleveranciers van België.

Luminus of ENGIE klant worden

Ben je overtuigd door het aanbod van één van deze leveranciers? Dan kun je gaan veranderen van energieleverancier!

Een energiecontract bij ENGIE of Luminus afsluiten kan op de websites van deze leveranciers na het invullen van al je persoonlijke gegevens. Hierna zal je een voorstel ontvangen waarmee je akkoord kunt gaan.

ENGIE en Luminus met andere leveranciers vergelijken

Ben je toch nog niet helemaal zeker van je keuze? Vergelijk Luminus of ENGIE dan met een andere energieleverancier. Ben je op zoek naar de goedkoopste tarieven? Bekijk dan onze pagina met de goedkoopste energieleveranciers van deze maand.

Hieronder zijn al onze energie vergelijkingen weergegeven. Klik op de vergelijking om naar de pagina te navigeren.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel CallMePower om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies in Vlaanderen en Wallonië.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract in Vlaanderen?

Dien een terugbelverzoek in of bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Geactualiseerd op