Vragen over telecom of je abonnement?

Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Vragen over telecom?

voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Wat is een 4G dongle en hoe duur is een dongle?

Geactualiseerd op
minuten lezen
4G dongle

Wil je op je laptop internetten maar heb je geen vaste internetverbinding of is je vaste internetverbinding erg traag? Dan kun je gebruik maken van een 4G dongle. Wat een 4G dongle is, wat de voor- en nadelen zijn en wat de kosten van een 4G dongle zijn, lees je in dit artikel.

Wat is een dongle?

Een dongle is een apparaat dat het mogelijk maakt om internet (3G, 4G of 5G) op een toestel, zoals een laptop, te kunnen ontvangen. De dongle lijkt op een USB waar je een simkaart in stopt. Deze simkaart maakt verbinding met het mobiele netwerk van een telecom provider en zorgt er op deze manier voor dat jij op dat toestel internet hebt.

Je zou een dongle in theorie als een soort USB modem kunnen zien. Nadat je de dongle in je laptop hebt gestopt, hoef je het enkel nog te selecteren als netwerk en er mee te verbinden voordat je gebruik kunt maken van internet op dat toestel.

Vragen over telecom of je abonnement?

Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Vragen over telecom?

voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

4G dongle en simkaart

Om gebruik te maken van een 4G dongle, heb je twee dingen nodig: een 4G dongle en een simkaart met mobiel internet. Als je 4G op een laptop wilt gebruiken, zul je bovendien een laptop met USB poort moeten hebben.

Elk toestel dat gebruik wilt maken van internet, heeft een simkaart nodig. Zonder een simkaart kun je niet van mobiele internet gebruik maken.

Waar moet je aan denken voor 4G op een laptop?

Het gebruik van een 4G dongle biedt je de mogelijkheid om veilig en overal te surfen op het internet. Er zijn echter ook enkele nadelen aan de 4G dongle. Die, en de voordelen van een 4G dongle, sommen we hieronder op.

Voordelen 4G dongle

 • Overal de mogelijkheid om te internetten op een apparaat dat geen gebruik maakt van een simkaart.
 • Een 4G dongle is erg eenvoudig in gebruik.
 • Een 4G dongle is erg klein en daardoor gemakkelijk mee te nemen.
 • De 4G dongle werkt niet op een batterij.
 • In het buitenland hoef je niet van openbare wifi gebruik te maken.

Nadelen 4G dongle

 • Gebruik je jouw gsm abonnement, dan kun je snel door je mobiele internet heen zijn.
 • Het is vrij duur om via een 4G dongle gebruik te maken van het internet.
 • Door zijn kleine formaat is een 4G dongle eenvoudiger om te stelen.
 • Een 4G dongle heeft energie nodig, waardoor de batterij van het aangesloten toestel sneller leeg is.
 • Je kunt maar één toestel aansluiten op de 4G dongle.

Als je een dongle hebt aangeschaft, hoef je daarna enkel nog de software te installeren. Vervolgens kun je meteen gebruik maken van het mobiele internet. Dit kan zowel 3G als 4G als in de nabije toekomst 5G zijn.

Hoe duur is een dongle?

De prijs van een 4G dongle is afhankelijk van een aantal factoren:

 • De prijs van de 4G dongle zelf. Je kunt een 4G dongle al kopen vanaf een paar tientjes.
 • De kosten voor het gebruik van mobiele internet.
 • Eventuele kosten voor een simkaart. Dit is afhankelijk per telecom provider.

Je kunt op verschillende manieren voor internet op je simkaart zorgen. Je kunt hiervoor een gsm abonnement met veel data afsluiten. Het is ook mogelijk om een prepaid kaart te gebruiken. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen. Ongeacht voor welke optie je kiest, het is belangrijk om goed alle telecom providers te vergelijken.

De kosten voor het internetten zelf zijn ook afhankelijk van waar je je bevindt. Als je gebruik maakt van roaming, kan het zijn dat je hiervoor dient te betalen. De kosten voor roaming kunnen in sommige landen zelfs erg hoog uitvallen per MB. In dit geval kan een eSIM wellicht een uitkomst bieden.

Waar kun je een 4G dongle kopen?

Je kunt bij veel elektronicawinkels, zoals CoolBlue of Bol.com, een dongle kopen. Deze winkels bieden meerdere 4G dongles aan tegen verschillende prijzen en met verschillende eigenschappen, het is daarom belangrijk om goed de dongles te vergelijken.

Bij de Belgische telecom providers kun je geen dongle kopen. Je zult hier natuurlijk wel terecht moeten om voor internet op de simkaart te zorgen. In België heb je de keuze tussen een groot aantal gsm abonnementen en herlaadkaarten, het vergelijken van het aanbod is daarom sterk aan te raden.

Vragen over telecom of je abonnement?

Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Vragen over telecom?

voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Alternatieven voor een 4G dongle

Als je geen dongle wilt gebruiken, kun je ook voor één van de alternatieven van een 4G dongle kiezen. Er zijn namelijk nog een aantal mogelijkheden om internet op toestellen te ontvangen die geen simkaart hebben, om op deze manier bijvoorbeeld internet op vakantie te krijgen.

De makkelijkste optie is het gebruiken van een hotspot. Hierbij maak je gebruik van het gsm abonnement van je smartphone. Door de optie "Hotspot" te activeren op je telefoon, creëer je eigenlijk een eigen (beveiligd) wifi-netwerk waar anderen mee kunnen verbinden. Je hoeft hiervoor geen dure aankopen te doen, al kan het wel zo zijn dat je sneller door je mobiele data heen bent.

Een andere, goedkope mogelijkheid is om gebruik te maken van een gratis wifi-netwerk. Deze worden vaak in café's of restauranten aangeboden. Hoewel je hier geen extra kosten hoeft te maken, is je data hierbij wel minder beveiligd waardoor het voor derde partijen eenvoudiger is om bij je gegevens te komen. Je kunt dit voorkomen door gebruik te maken van een VPN. Bij een VPN wordt je data namelijk versleuteld verzonden en ontvangen, waardoor anderen hier een stuk lastiger bij kunnen komen.

Heb je thuis problemen met je wifi? Bijvoorbeeld dat je geen of slecht wifi hebt. Een 4G dongle kan een uitkomst bieden als je geen internetverbinding hebt in je woning. In andere gevallen is het veranderen van telecom provider wellicht een mogelijkheid. Je kunt ook controleren of je fiber kunt installeren in je woning. Hierdoor kun je genieten van een stuk sneller en stabieler internet dan bij een kabelverbinding.

Veranderen van telecom provider of fiber laten installeren? Wil je veranderen van telecom provider of ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van fiber en of jij al glasvezel kunt laten installeren? Bel dan CallMePower! Onze telecom experts helpen jou gratis met al je vragen, het vergelijken van alle internet abonnementen, het afsluiten van een nieuw telecom abonnement en zeggen bovendien je oude abonnement voor jou op: 02 588 72 03.Advertentie - Dienst CallMePower

Als je meerdere toestellen hebt zonder simkaart maar waar je wel op wilt surfen of je hebt toestellen die geen USB-ingang hebben, dan kun je ook een MiFi router gebruiken. Ook hiervoor heb je een simkaart met mobiel internet nodig. Je kunt meerdere toestellen tegelijkertijd aan de MiFi router verbinden, dit gaat bovendien volledig draadloos. Een voorbeeld van zo'n router is de Orange Flybox.

De duurste optie is het aanschaffen van een LTE laptop. Bij deze laptop is een speciale module ingebouwd. Hierdoor is mogelijk om direct een simkaart met mobiel internet in een gleuf in de laptop te steken. Bij een laptop met simkaart is het niet nodig om een losse 4G dongle aan te schaffen. Wel heb je een simkaart met data nodig.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 44 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies!

Heb je vragen, problemen of wil je hulp met vergelijken?

Bel CallMePower voor hulp bij al je vragen en problemen en om
een vergelijing van alle abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Advertentie - CallMePower 

Laat CallMePower jou terugbellen voor hulp bij al je vragen en problemen
en om een vergelijing van alle abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Advertentie - CallMePower