Vragen over telecom of je abonnement?

Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Vragen over telecom?

voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Wat is 5G, uitrol 5G in België en wat zijn de gevaren?

Geactualiseerd op
minuten lezen
5G

De laatste tijd horen we steeds meer over 5G, maar wat is 5G eigenlijk? In dit artikel leggen we uit wat 5G is, of 5G schadelijk is en hoe 5G in België er voor staat. Het is namelijk nog niet bij elke telecom provider en overal in België mogelijk om gebruik te maken van 5G.

Wat is de status van 5G in België?

Het gebruiken van 5G in België is nog niet standaard. Er zijn gebieden waar je al een 5G-dekking is, maar dit is nog in ontwikkeling. De telecom providers zijn druk bezig met het uitbereiden van het 5G netwerk in België.

Een belangrijke stap in de ontwikkeling van 5G in België is de veiling van de frequenties die in juni 2022 plaats hebben gevonden. Als Mobile Network operator kon je tijdens deze veilig onder andere het recht verwerven om 5G in België uit te rollen. Pas hierna zijn de operatoren begonnen met het bouwen van nieuwe zendmasten.

Hoewel sommige telecom providers momenteel al een 5G abonnement aanbieden, is dit nog niet standaard het geval. Doordat de uitrol van 5G in België nog in de kinderschoenen staat, bieden nog niet alle telecom providers een 5G abonnement aan.

Meer informatie over 5G of een 5G-abonnement afsluiten?

Bel CallMePower voor gratis informatie, hulp en advies over 5G (gratis dienst).

Meer informatie over 5G of een 5G-abonnement afsluiten?

Laat CallMePower jou terugbellen voor gratis informatie, hulp en advies over 5G (gratis dienst).

Wat is de 5G-dekking in België?

Momenteel is er 5G-dekking in België in 87 % van België buitenshuis en 68 % van België binnenshuis (volgens het BIPT). Met name rondom de grote steden en aan de kust is er een goede 5G-dekking, waarbij de dekking in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uitgebreider is dan in Wallonië.

5G-dekking per provider
ProviderDekking België (buitenshuis)
Orange62,70 %
Proximus75,37 %
Telenet84,94 %

5G-dekking per april 2024

Begin 2021 gaf Petra de Sutter - minister van Telecommunicatie - aan dat halverwege 2023 70 % van de Belgische bevolking een 5G-signaal zou moeten kunnen ontvangen. Dit moet zelfs uitgroeien tot een 5G-dekking in België van 99,5 % in 2025 en 99,8 % in 2029. Naar aanleiding van de testen van het BIPT, kunnen we dus stellen dat het eerste doel behaald is.

Gebruik 5G in België

Uit een studie van Opensignal van juni 2023 is gebleken dat maar 4 % van de Belgen het merendeel van de tijd toegang kunnen hebben tot een 5G-netwerk. Het onderzoek toont aan dat België ver achter blijft bij de overige, Europese landen, en zelfs het slechtste scoort van alle Europese landen.

Wat is de snelheid van 5G in België?

De snelheid van 5G moet stukken sneller zijn dan 4G. Zo is de internetsnelheid in India bijvoorbeeld 19,2 keer sneller met 5G dan met 4G, al komt het vaker voor dat de internetsnelheid drie tot zes keer sneller is. 5G in België volgt dit patroon met een 5G-snelheid dat 4,3 keer sneller is dan de 4G-snelheid.

Hoewel de gemiddelde internetsnelheid van 5G in België volgens de studies van OpenSignal en het BIPT relatief hoog uit valt met respectievelijk 171,4 Mbps en 107,3 Mbps, is deze internetsnelheid zeer eenvoudig te beïnvloeden. Lang niet iedereen en overal in België kun je deze internetsnelheid behalen. Het is daarom belangrijk om goed alle telecom abonnementen te vergelijken.

Bij welke providers kan ik een 5G-abonnement afsluiten?

Om van 5G gebruik te kunnen maken, moet er aan een aantal voorwaarden voldaan worden:

  • Je moet een gsm met 5G hebben.
  • Je moet een 5G-abonnement hebben.
  • Je moet een 5G-dekking kunnen ontvangen.

Voor het eerste punt kun je zelf zorgen door een nieuwe smartphone aan te schaffen of je huidige telefoon, als die ook al uitgerust is met een 5G-kaart, te updaten naar 5G. Het updaten naar 5G zal in principe vanzelf gebeuren, je zult hiervoor een melding ontvangen als dit mogelijk is.

Voor de overige twee punten ben je afhankelijk van je telecom provider. Als je telecom provider een 5G-abonnement aanbiedt, kun je overstappen naar dit abonnement. Daarnaast ben je afhankelijk van het 5G-netwerk van je telecom provider of je een 5G-signaal kunt ontvangen of niet. Het is hiervoor aan te raden om ieder 5G abonnement te vergelijken dat in België wordt aangeboden.

Als je aan alle drie de voorwaarden voldoet, kun je jouw mobiel voor 5G instellen en wisselen tussen 5G en 4G voor het gebruik van mobiel internet. Dit kun je via de instellingen op je telefoon doen via "Verbindingen", "Mobiele netwerken" en "Netwerkmodus op Android telefoons. Op een iPhone ga je in je instellingen naar "Mobiel netwerk", "Opties mobiele data" en "Gesprekken en data".

Hulp nodig met een gsm abonnement kiezen?

Bel CallMePower om gratis een vergelijking van alle gsm abonnementen uit te voeren (gratis dienst).

Hulp nodig met een gsm abonnement kiezen?

Laat CallMePower jou terugbellen om gratis een vergelijking van alle gsm abonnementen uit te voeren (gratis dienst).

Waar kan ik bij Telenet en BASE 5G ontvangen?

BASE en Telenet zijn in het voorjaar van 2022 begonnen met het uitrollen van 5G en hebben inmiddels een 5G-dekking van 70 % buitenshuis en 40 % binnenshuis. Het is bij alle gsm abonnementen van zowel BASE als Telenet mogelijk om, als je een smartphone met 5G en een 5G-dekking hebt, gebruik te maken van 5G.

Om erachter te komen waar je bij Telenet of BASE 5G kunt gebruiken, kun je het beste de BASE 5G-kaart of de Telenet 5G-kaart in de gaten houden. Deze wordt door hen geüpdate naar mate BASE en Telenet 5G verder uitrollen.

5G dekking Telenet en BASE (buitenshuis in procenten)

Hoe kan ik bij Orange 5G ontvangen?

Het is bij elk gsm abonnement van Orange mogelijk om van 5G gebruik te maken. Je hoeft hiervoor geen extra kosten te maken, aangezien dit gratis als toevoeging op het abonnement wordt aangeboden.

Je kunt momenteel 5G bij Orange ontvangen in Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven en aan de kust. Als je een Orange gsm abonnement hebt, kun je in één van die regio's bevindt en een 5G-gsm hebt, kun je van Orange 5G gebruik maken.

Het is ook bij hey telecom mogelijk om gebruik te maken van 5G. De dochteronderneming van Orange maakt namelijk van het Orange gsm netwerk gebruik. Het is bij al hen gsm mogelijk om 5G te gebruiken.

5G dekking Orange (buitenshuis in procenten)

Welk Proximus 5G abonnement kan ik afsluiten?

Proximus is momenteel het verst met hun 5G aanbod met een dekking binnenshuis van 68 % en buitenshuis van 87 %. Je kunt een Proximus gsm abonnement met 5G los afsluiten met alle Proximus gsm abonnementen behalve het goedkoopste gsm abonnement. Daarnaast is het ook mogelijk om 5G bij Proximus te gebruiken bij alle gsm abonnementen als aanvulling op het Proximus Flex pack.

Hoewel Proximus 5G op meer plekken beschikbaar is dan bij de andere telecom providers, is de Proximus 5G dekking nog steeds zeer beperkt. Het is enkel mogelijk om bij enkele grote steden en langs de kust van Proximus 5G gebruik te maken.

Naast Proximus, kun je ook bij edpnet en yoin (voorheen Youfone) gebruik maken van 5G. edpnet en yoin bieden bij al hun gsm abonnementen de mogelijkheid tot het gebruiken van 5G via het netwerk van Proximus aan.

5G dekking Proximus (buitenshuis in procenten)

Is 5G schadelijk?

Sinds de komst van 5G zijn er veel vragen over of 5G gevaarlijk is en wat de gevolgen van 5G op je gezondheid is. Hier zijn veel onderzoeken naar gedaan gedurende de laatste jaren. De angst komt voort uit het feit dat er meer straling is. Dit komt doordat het 5G bereik van een zendmast kleiner is dan bij 4G, waardoor er meer zendmasten nodig zijn.

De Europese Unie heeft een limiet voor de maximale blootstelling aan elektromagnetische velden. Op dit moment wordt in België nog ruim onder deze grens gebleven. De vraag is echter of dit in de toekomst ook het geval zal zijn als er nog meer van 5G gebruik gemaakt zal worden dan nu.

De veiligheid van de Belgen wordt bewaakt door het Departement Omgeving, dat onderdeel is van de Vlaamse overheid. Momenteel wordt er door het Departement Omgeving nog geen gevaar gezien in het gebruik van 5G. Het bewaken van de volksgezondheid doen zij door:

  • te controleren of de Vlaamse normen voor elektromagnetische straling overschreven worden. De Vlaamse normen zijn een stuk strenger dan de normen in onze buurlanden en van de Europese Unie. Het controleren wordt onder andere gedaan middels de conformiteitsattest die elke operator nodig heeft voor bepaalde type zendmasten.
  • te blijven kijken naar de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken over gezondheidsinvloeden van de stralingen van de zendmasten en de stralingen in algemene zin.

Wat is 5G-straling?

In ons dagelijks leven worden wij aan veel straling blootgesteld. Dit betreffen stralingen vanuit mobiele telefoons, maar bijvoorbeeld ook microgolven. 5G-straling is niet anders dan de 4G-straling, of zelfs de oudere 2G- en 3G-straling. In alle gevallen betreft dit niet-ioniserende straling. Het verschil tussen 5G en zijn voorgangers is echter dat er meer 5G-straling is.

Om te begrijpen wat de invloed van de straling is, is het belangrijk om het verschil tussen niet-ioniserende en ioniserende straling te begrijpen. Bij niet-ioniserende straling is er onvoldoende elektromagnetische energie voor het uitlokken van de ionisatie van atomen of moleculen. De ionisatie van atomen of moleculen betekent dat een atoom of molecuul positief geladen is. Dit gebeurt wanneer het een elektron verliest of een proton te veel heeft.

Wat doet 5G met je lichaam?

Langdurige blootstelling aan deze stralingen kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. Gevolgen kunnen bijvoorbeeld onvruchtbaarheid, diabetes, tumoren, alzheimer, depressie en autisme zijn.

"Mensen melden wel gezondheidsklachten, maar we kunnen die klachten niet definitief linken aan de elektromagnetische velden van telecommunicatieapparatuur. Wat niet wil zeggen dat de klachten er niet zijn."

Remco Westerink, neurotoxicoloog aan de Universiteit Utrecht

Veel blootstelling aan stralingen zouden op lange termijn kankerverwekkend kunnen zijn, zo geeft het International Agency for Research on Cancer - het kankeragentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie - aan. Dezelfde classificatie is ook gegeven aan bijvoorbeeld aloë vera bladeren, het werken in een stomerij en het werken als kapper door de blootstelling aan de kankerverwekkende stoffen in veel kleurmiddelen en chemische producten.

Wat is 5G?

5G is een mobiel netwerk en een opvolger van 4G. 5G is de vijfde generatie mobiel internet na eerder 1G, 2G, 3G en de laatste jaren het meest gebruikte 4G. Elke keer dat er een nieuw mobiel netwerk ontwikkeld werd, werd er iets extra's mogelijk. Zo ook bij 5G, dat veel voordelen met zich mee brengt.

Zo sprak Daniëlle Jacobs van Beltug - de Belgian Association of Digital Technology Leaders - in 2019, toen 5G meer naamsbekendheid begon te krijgen, over een "game changer" op het gebied van mobiele netwerken.

Meer informatie over 5G of een 5G-abonnement afsluiten?

Bel CallMePower voor gratis informatie, hulp en advies over 5G (gratis dienst).

Meer informatie over 5G of een 5G-abonnement afsluiten?

Laat CallMePower jou terugbellen voor gratis informatie, hulp en advies over 5G (gratis dienst).

Voor- en nadelen van 5G

Net als elke nieuwe ontwikkeling, heeft ook 5G zijn voor- en nadelen. Hoewel er veel voordelen kleven aan het gebruik van 5G, wordt de komst van 5G echter niet door iedereen even positief ontvangen.

Wat zijn de voordelen van 5G?

  • De mogelijkheid tot nog sneller internet met snelheden tot wel 20 Gbps.
  • Met 5G kun je veel meer data versturen.
  • Er is veel minder vertraging als je je met een netwerk verbindt.
  • Het downloaden en uploaden van content gaat veel sneller.
  • 5G maakt andere, technologische ontwikkelingen mogelijk.
  • De batterij van je toestel gaat langer mee.

Wat zijn de nadelen van 5G?

  • De uitrol van 5G en ontwikkeling van 5G telefoons kost veel geld.
  • Nog niet overal in België is een 5G-signaal beschikbaar.
  • Er zijn veel vraagstukken over de gezondheidsinvloed van 5G.
  • Het bereik van het 5G-signaal is minder, er zijn dus meer zendmasten nodig.
  • Het 5G-signaal binnen kan slechter zijn.

Niet alleen in België zijn de telecom providers nog druk bezig met de uitrol van 5G. Ook in het buitenland is het in veel landen nog niet (overal) mogelijk om van 5G gebruik te maken. Voor roaming ben je afhankelijk van het lokale netwerk waarop je surft. Dit kan 5G zijn, maar ook 4G of zelfs 3G.

Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

Het eerste mobiele netwerk, 1G, is al in de vorige eeuw geïntroduceerd. In de tussentijd is hierop verder ontwikkeld waarbij 4G, de laatste generatie, in 2009 is geïntroduceerd. In de tussentijd is veel veranderd in de mogelijkheden van het mobiele netwerk.

  1. 2G: Mogelijkheid tot bellen en SMS'en.
  2. 3G: Mogelijkheid tot het versturen van lage kwaliteit video's.
  3. 4G: Mogelijkheid tot het versturen van hoge kwaliteit video's en streamen.

5G verschilt weinig van 4G in de mogelijkheden, het grootste verschil zal echter te merken zijn in de gebruiksvriendelijkheid. Zo is 5G vele malen sneller (maximaal 20 Gbps tegenover 100 Mbps), stabieler en duurzamer dan 4G. Hierdoor is het mogelijk om meer data te versturen, maar zijn er ook mogelijkheden voor nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo biedt 5G bijvoorbeeld de mogelijkheid voor operaties op afstand, zelfrijdende auto's en de bezorging van pakketjes met drones.

Voor jou als particulier zul je met het versturen van meer data de grootste verschillen merken. Zo zul je als gamer veel minder vertragingen opmerken tijdens het gamen en kun je één seizoen op Netflix downloaden in een paar seconden in plaats van minuten.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 123 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies!

Heb je vragen, problemen of wil je hulp met vergelijken?

Bel CallMePower voor hulp bij al je vragen en problemen en om
een vergelijing van alle abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Advertentie - CallMePower 

Laat CallMePower jou terugbellen voor hulp bij al je vragen en problemen
en om een vergelijing van alle abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Advertentie - CallMePower