Hulp nodig bij het vergelijken van internet-, TV- en telefoonabonnementen?

Krijg gratis advies van de telecom experts van CallMePower, vind het abonnement dat het beste bij jou past en bespaar op je telecomfactuur!

Hulp nodig bij het vergelijken van internet-, TV- en telefoonabonnementen?

Laat ons je terugbellen, krijg gratis advies van onze telecom experts en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

5G: 5G netwerk in België, 5G abonnementen en 5G gevaren

5G

De laatste tijd horen we steeds meer over 5G, maar wat is 5G eigenlijk? Een antwoord op die vraag en op vragen als "Is 5G schadelijk?" en "Waar is 5G beschikbaar?" vind je in dit artikel. Ook geven wij aan hoe jij een 5G abonnement in België kunt afsluiten, nog niet elke provider biedt namelijk 5G abonnementen aan.


Wat is 5G?

5G is een mobiel netwerk en een opvolger van 4G. 5G is de vijfde generatie mobiel internet na eerder 1G, 2G, 3G en de laatste jaren het meest gebruikte 4G. Elke keer dat er een nieuw mobiel netwerk ontwikkeld werd, werd er iets extra's mogelijk. Zo ook bij 5G, dat veel voordelen met zich mee brengt. Zo sprak Daniëlle Jacobs van Beltug - de Belgian Association of Digital Technology Leaders - in 2019, toen 5G meer naamsbekendheid begon te krijgen, over een "game changer" op het gebied van mobiele netwerken.

Wil je een gsm abonnement met 5G afsluiten?

Bel CallMePower, vergelijk telecom providers en sluit een 5G abonnement af!

Wil je een gsm abonnement met 5G afsluiten?

Laat CallMePower jou terugbellen, vergelijk telecom providers en sluit een 5G abonnement af!

Voor- en nadelen van 5G

Net als elke nieuwe ontwikkeling, heeft ook 5G zijn voor- en nadelen. Hoewel er veel voordelen kleven aan het gebruik van 5G, wordt de komst van 5G echter niet door iedereen even positief ontvangen.

Wat zijn de voordelen van 5G?

 • De mogelijkheid tot nog sneller internet met snelheden tot wel 20 Gbps.
 • Met 5G kun je veel meer data versturen.
 • Er is veel minder vertraging als je je met een netwerk verbindt.
 • Het downloaden en uploaden van content gaat veel sneller.
 • 5G maakt andere, technologische ontwikkelingen mogelijk.
 • De batterij van je toestel gaat langer mee.

Wat zijn de nadelen van 5G?

 • De uitrol van 5G en ontwikkeling van 5G telefoons kost veel geld.
 • 5G abonnementen zijn duurder dan 4G abonnementen.
 • Nog niet overal in België is een 5G-signaal beschikbaar.
 • Er zijn veel vraagstukken over de gezondheidsinvloed van 5G.
 • Het bereik van het 5G-signaal is minder, er zijn dus meer zendmasten nodig.
 • Het 5G-signaal binnen kan slechter zijn.

Niet alleen in België zijn de telecom providers nog druk bezig met de uitrol van 5G. Ook in het buitenland is het in veel landen nog niet (overal) mogelijk om van 5G gebruik te maken. Voor roaming ben je afhankelijk van het lokale netwerk waarop je surft. Dit kan 5G zijn, maar ook 4G of zelfs 3G.

Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

Het eerste mobiele netwerk, 1G, is al in de vorige eeuw geïntroduceerd. In de tussentijd is hierop verder ontwikkeld waarbij 4G, de laatste generatie, in 2009 is geïntroduceerd. In de tussentijd is veel veranderd in de mogelijkheden van het mobiele netwerk.

 1. 2G: Mogelijkheid tot bellen en SMS'en.
 2. 3G: Mogelijkheid tot het versturen van lage kwaliteit video's.
 3. 4G: Mogelijkheid tot het versturen van hoge kwaliteit video's en streamen.

5G verschilt weinig van 4G in de mogelijkheden, het grootste verschil zal echter te merken zijn in de gebruiksvriendelijkheid. Zo is 5G vele malen sneller (maximaal 20 Gbps tegenover 100 Mbps), stabieler en duurzamer dan 4G. Hierdoor is het mogelijk om meer data te versturen, maar zijn er ook mogelijkheden voor nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo biedt 5G bijvoorbeeld de mogelijkheid voor operaties op afstand, zelfrijdende auto's en de bezorging van pakketjes middels drones.

Voor jou als particulier zul je met het versturen van meer data de grootste verschillen merken. Zo zul je als gamer veel minder vertragingen opmerken tijdens het gamen en kun je een seizoen op Netflix downloaden in een paar seconden in plaats van minuten.

Is 5G schadelijk?

Sinds de komst van 5G zijn er veel vragen over of 5G gevaarlijk is en wat de gevolgen van 5G op je gezondheid is. Hier zijn veel onderzoek naar gedaan gedurende de laatste jaren. De angst komt voort uit het feit dat de hoeveelheid straling bij 5G groter is dan bij 4G. Dit komt doordat het bereik van een zendmast voor 5G kleiner is dan bij 4G, waardoor er meer zendmasten nodig zijn voor 5G dan voor 4G.

De Europese Unie heeft een limiet voor de maximale blootstelling aan elektromagnetische velden. Op dit moment wordt in België nog ruim onder deaze grens gebleven. De vraag is echter of dit in de toekomst ook het geval zal zijn als er nog meer van 5G gebruik gemaakt zal worden als nu.

De veiligheid van de Belgen wordt bewaakt door het Departement Omgeving, dat onderdeel is van de Vlaamse overheid. Momenteel wordt er door het Departement Omgeving nog geen gevaar gezien in het gebruik van 5G. Het bewaken van de volksgezondheid doen zij door:

 • te controleren of de Vlaamse normen voor elektromagnetische straling overschreven worden. De Vlaamse normen zijn een stuk strenger dan de normen in onze buurlanden en van de Europese Unie. Het controleren wordt onder andere gedaan middels de conformiteitsattest die elke operator nodig heeft voor bepaalde type zendmasten.
 • te blijven kijken naar de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken over gezondheidsinvloeden van de stralingen van de zendmasten en de stralingen in algemene zin.

Wat is 5G-straling?

In ons dagelijks leven worden wij aan veel straling blootgesteld. Dit betreffen stralingen vanuit mobiele telefoons, maar bijvoorbeeld ook microgolven. 5G-straling is niet anders dan de straling van 4G, of zelfs de ouders 2G en 3G. In alle gevallen betreft dit niet-ioniserende straling. Het verschil tussen 5G en zijn voorgangers is echter dat er meer zendmasten nodig zijn voor 5G en er daardoor dus meer straling is.

Om te begrijpen wat de invloed van de straling is, is het belangrijk om het verschil tussen niet-ioniserende en ioniserende straling te begrijpen. Bij niet-ioniserende straling is er onvoldoende elektromagnetische energie voor het uitlokken van de ionisatie van atomen of moleculen. De ionisatie van atomen of moleculen betekent dat een atoom of molecuul positief geladen is. Dit gebeurt wanneer het een elektron verliest of een proton te veel heeft.

Wat doet 5G met je lichaam?

Als gevolg van de straling kunnen er gezondheidsproblemen ervaren worden. Zo kan langdurige blootstelling aan deze stralingen leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder bijvoorbeeld onvruchtbaarheid, diabetes, tumoren, alzheimer, depressie en autisme.

"Mensen melden wel gezondheidsklachten, maar we kunnen die klachten niet definitief linken aan de elektromagnetische velden van telecommunicatieapparatuur. Wat niet wil zeggen dat de klachten er niet zijn."

Remco Westerink, neurotoxicoloog aan de Universiteit Utrecht

Veel blootstelling aan stralingen zouden op lange termijn kankerverwekkend kunnen zijn, zo geeft het International Agency for Research on Cancer - het kankeragentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie - aan. Dezelfde classificatie is ook gegeven aan bijvoorbeeld aloë vera bladeren, het werken in een stomerij en het werken als kapper door de blootstelling aan de kankerverwekkende stoffen in veel kleurmiddelen en chemische producten.

Wil je een gsm abonnement met 5G afsluiten?

Bel CallMePower, vergelijk telecom providers en sluit een 5G abonnement af!

Wil je een gsm abonnement met 5G afsluiten?

Laat CallMePower jou terugbellen, vergelijk telecom providers en sluit een 5G abonnement af!

5G België: Hoe ziet het 5G netwerk in België er uit?

In België is het gebruik van 5G nog niet de standaard. Er zijn gebieden waar je al wel een 5G-signaal kunt ontvangen, maar dit is nog in ontwikkeling. De telecom providers bereiden hun 5G netwerk in België steeds verder uit.

Een belangrijke stap in de ontwikkeling van 5G in België is de veiling van de frequenties die onder andere nodig zijn om 5G uit te kunnen rollen in België. Deze veiling heeft in juni 2022 plaats gevonden. Hierna zijn de telecom providers begonnen met nieuwe zendmasten bouwen.

Hoewel sommige telecom providers momenteel al een 5G abonnement aanbieden, is dit nog een uitgeklede variant. 5G in België zal pas de nieuwe standaard worden vanaf volgend jaar, ervan uitgaande dat de telecom providers vanaf het najaar van 2022 echt vaart gaan zetten achter de uitrol van het 5G netwerk in België.

Wat is de 5G dekking in België?

Momenteel is er enkel een 5G dekking rondom de grote steden en aan de kust. Veel locaties waar je een 5G-signaal kunt ontvangen, zijn er echter nog niet. Na de spectrum veiling in juni 2022 kan dit echter wel op korte termijn veranderen.

Begin 2021 gaf Petra de Sutter - minister van Telecommunicatie - aan dat halverwege 2023 70 % van de Belgische bevolking een 5G-signaal zou moeten kunnen ontvangen. Dit moet zelfs uitgroeien tot een 5G dekking in België van 99,5 % in 2025 en tot 99,8 % in 2029.

Tot op heden was er geen of nauwelijks 5G dekking in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit was het gevolg van de zeer strenge radiatienorm van het parlement. In januari is deze radiatienorm echter opgetrokken, waardoor het voor de telecom providers nu ook mogelijk is om in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 5G te gaan uitrollen.

5G gebruik in België Uit een studie van Ookla is gebleken dat in het tweede kwartaal van 2022 maar 0,7 % van de Belgen die het merendeel van de tijd toegang kan hebben tot een 5G netwerk over een 5G toestel beschikt. Dit toont aan dat niet alleen de 5G uitrol in België achterblijft, maar ook dat de Belgen zelf nog niet heel erg geïnteresseerd zijn in het gebruiken van 5G.

Wat is de 5G snelheid in België?

De snelheid van 5G moet stukken sneller zijn dan 4G. Uit onderzoek van OpenSignal blijkt echter dat eind 2021 de gemiddelde downloadsnelheid slechts 115 % sneller was dan twee jaar eerder, in 2019. Zo is de downloadsnelheid voor de lancering van 5G, in het eerste kwartaal van 2019, ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021 licht toegenomen van 34,2 Mbps tot 39,5 Mbps. Een toename van slecht 5,3 Mbps.

Op het langzaamste moment van de dag, wat vaak rond acht of negen uur 's avonds is, is de gemiddelde downloadsnelheid ook slechts een beetje toegenomen. In 2018 was dit volgens het onderzoek van OpenSignal 27,6 Mbps, waar dit in 2021 34,2 Mbps was. Deze resultaten kunnen per telecom provider ook nog anders zijn, het is dus belangrijk om goed alle abonnementen te vergelijken.

Deze resultaten geven aan dat de komst van 5G nog niet veel aan de gemiddelde internetsnelheid heeft kunnen doen en dus nog niet heel veel sneller is dan 4G. Dit heeft mede te maken met de late uitrol van 5G, dat in veel andere landen in de wereld al veel eerder begon.

In vergelijking, onze buurlanden hebben volgens het onderzoek een toename in de gemiddelde downloadsnelheid van 215 % (Duitsland), 180 % (Nederland) en 160 % (Frankrijk).

Ontdek onze vergelijkingen  Elk mobiel abonnement vergelijken
 Elk onbeperkt mobiel internet abonnement vergelijken

Bij welke providers kan ik een 5G abonnement afsluiten?

Om van 5G gebruik te kunnen maken, moet er aan een aantal voorwaarden voldaan worden:

 • Je moet een 5G-gsm hebben.
 • Je moet een 5G-abonnement hebben.
 • Je moet een 5G-signaal kunnen ontvangen.

Voor het eerste punt kun je zelf zorgen door een nieuwe smartphone aan te schaffen of je huidige telefoon, als die ook al uitgerust is met een 5G-modem, te updaten naar 5G. Het updaten zal in principe vanzelf gebeuren, je zult hiervoor een melding ontvangen als dit mogelijk is.

Voor de overige twee punten ben je afhankelijk van je telecom provider. Als je telecom provider een 5G-abonnement aanbiedt, kun je overstappen naar dit abonnement. Daarnaast ben je afhankelijk van de 5G-dekking van je telecom provider of je een 5G-signaal kunt ontvangen of niet. Het is hiervoor aan te raden om ieder 5G abonnement te vergelijken dat in België wordt aangeboden.

Als je aan alle drie de voorwaarden voldoet, dan kun je jouw mobiel voor 5G instellen en wisselen tussen 5G en 4G voor het gebruik van mobiel internet. Dit kun je via de instellingen op je telefoon doen via "Verbindingen", "Mobiele netwerken" en "Netwerkmodus op Android telefoons. Op een iPhone ga je in je instellingen naar "Mobiel netwerk", "Opties mobiele data" en "Gesprekken en data".

Hulp nodig bij het kiezen van het beste telefoonabonnement voor jou?

Krijg gratis advies van de telefonie experts van CallMePower en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Hulp nodig bij het kiezen van het beste telefoonabonnement voor jou?

Laat CallMePower jou terugbellen, krijg gratis advies van onze telefonie experts en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Waar kan ik BASE 5G ontvangen?

Vanaf het voorjaar van 2022 zal BASE aan de slag gaan met het uitrollen van 5G. Vanaf dan kun je, als je een BASE gsm abonnement en 5G gsm hebt, gebruik maken van BASE 5G.

Om erachter te komen waar je van BASE 5G gebruik kunt maken, kun je het beste de BASE 5G-kaart houden. Deze wordt door hen geüpdate naar mate BASE 5G verder uitgerold wordt.

Hoe kan ik Orange 5G ontvangen?

Door Orange wordt er momenteel nog geen 5G abonnement aangeboden. Dit komt doordat Orange 5G nog in de kinderschoenen staat. 5G zal bij Orange vanaf het voorjaar van 2022 in Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven en aan de kust uitgerold worden. Als je een Orange gsm abonnement hebt, je je in één van die regio's bevindt en een 5G-gsm hebt, dan kun je van Orange 5G gebruik maken.

5G Orange met een hey! abonnement

hey! is een dochteronderneming van Orange dat van hetzelfde gsm netwerk gebruik maakt. Ook voor klanten van hey! wordt 5G vanaf het voorjaar van 2022 beschikbaar, zolang ze een 5G-gsm hebben en zich in één van de regio's met Orange 5G bevinden.

Welk Proximus 5G abonnement kan ik afsluiten?

Proximus is momenteel het verst met hun 5G aanbod. Je kunt een Proximus gsm abonnement met 5G los afsluiten met het Mobilus Unlimited 5G of Mobilus Unlimited Premium 5G abonnement. Daarnaast is het ook mogelijk het Proximus Flex pack af te sluiten en hierbij te kiezen voor het gsm abonnement met 5G.

Hoewel het 5G van Proximus op meer plekken beschikbaar is dan bij andere telecom providers, is de Proximus 5G dekking nog steeds zeer beperkt. Het is enkel mogelijk om bij enkele grote steden en langs de kust van Proximus 5G gebruik te maken.

Op welke manier wordt Telenet 5G aangeboden?

Bij Telenet is het op verschillende manieren mogelijk om 5G te ontvangen. Bij de Telenet ONE packs ontvang je mobiele telefonie met 5G.

Daarnaast is Telenet bezig met de uitrol van 5G, waarbij vanaf het voorjaar van 2022 alle Telenet klanten met een gsm abonnement gebruik kunnen maken van 5G bij Telenet, zolang je je binnen het Telenet 5G-netwerk bevindt.

Geactualiseerd op