Vragen over telecom of je abonnement?

Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Vragen over telecom?

voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Wat is 4G en hoe werkt het? Ontdek alles over 4G, LTE, 4G+

Geactualiseerd op
minuten lezen
4G

Al lange tijd spreken we over 4G als we het hebben over mobiel internet. Maar wat is 4G eigenlijk? In dit artikel gaan we verder in op 4G, de verschillen tussen 3G, 4G, 5G en wifi, op de 4G abonnementen die in België verkrijgbaar zijn, het oplossen van problemen met 4G en speciale 4G apparaten.

Wat is 4G?

4G is een mobiel netwerk en de opvolger van 1G, 2G en 3G. De vierde generatie mobiele netwerk biedt veel verbeteringen ten opzichte van zijn voorgangers, waardoor het mogelijk is om veel dingen die je normaal op je computer of TV doet, nu op je gsm te doen.

In de jaren tachtig werd 1G geïntroduceerd. De eerste generatie mobiele netwerk bood enkel de mogelijkheid tot bellen aan. 1G werd opgevolgd door 2G, dat naast bellen ook de mogelijkheid gaf tot SMS'en. De komst van 3G vergrootte de mogelijkheden met het versturen van data. De introductie van 4G maakte het ook mogelijk om video's in hoge kwaliteit te versturen en om content te streamen.

Hulp nodig met een gsm abonnement kiezen?

Bel CallMePower om gratis een vergelijking van alle gsm abonnementen uit te voeren (gratis dienst).

Hulp nodig met een gsm abonnement kiezen?

Laat CallMePower jou terugbellen om gratis een vergelijking van alle gsm abonnementen uit te voeren (gratis dienst).

Hoe werkt 4G?

Waar er bij 3G gebruik werkt gemaakt van de klassieke zendmasttechnologie, wordt er bij 4G meer van een routed netwerk gebruik gemaakt. Hierdoor lijkt het er bij 4G meer op dat er van een computer- dan van een telecomnetwerk gebruik wordt gemaakt.

Het verschil tussen de zendmasttechnologie waar 3G gebruik van maakt en het routed netwerk waar 4G gebruik van maakt, is dat er veel meer mensen tegelijkertijd van het netwerk gebruik kunnen maken. Er kunnen hierdoor hogere internetsnelheden gehaald worden en je verbinding wordt minder snel beïvloed als veel anderen van dezelfde internetverbinding gebruik maken.

Om van 4G gebruik te kunnen maken, dien je in je toestel een simkaart te plaatsen. Deze zal vervolgens verbinding maken met de zendmast, waardoor jij kunt bellen, SMS'en en surfen op internet.

Wat is LTE?

LTE is de afkorting van Long Term Evolution. Tegenwoordig is LTE vrijwel hetzelfde als 4G, maar in de begintijd van 4G was dit niet het geval. Vlak na de introductie van 4G waren de gewenste snelheden te ambitieus. LTE is een technologie die werd ontwikkeld om op den duur deze snelheden te kunnen behalen.

Tegenwoordig kan men met 4G de internetsnelheid behalen die men voor ogen had. Hierdoor kunnen LTE en 4G inwisselbaar gebruikt worden. Het is daarom ook mogelijk dat je in je gsm LTE ziet staan in plaats van 4G, bijvoorbeeld bij de instellingen.

Wat is 4G+

4G+ is een opvolger van 4G. Er zitten niet heel veel verschillen tussen 4G en 4G+, het grootste verschil dat ook daadwerkelijk te merken is, is dat 4G+ sneller dan 4G is.

Niet iedereen kan van 4G+ gebruik maken. Als je 4G+ wilt gebruiken, dien je een gsm te hebben die een 4G+-signaal kan ontvangen. Je kunt dit zelf controleren in de handleiding van je smartphone.

Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

4G is al een aantal jaar geleden geïntroduceerd. In de tussentijd is er alweer een nieuw mobiel netwerk ontwikkeld: 5G. Hoewel de vijfde generatie mobiele netwerken niet heel veel verschilt in functionaliteiten van 4G, biedt 5G toch zeker enkele voordelen.

Het grootste verschil tussen 4G en 5G is de maximale internetsnelheid, dat bij 5G tot tweehonderd keer hoger kan zijn dan bij 4G. Ook is het mogelijk om meer data te sturen en heb je last van minder vertragingen. Hier bovenop komt ook nog dat 5G duurzamer is en dat het andere, technologische ontwikkelingen mogelijk maakt.

Hiertegenover staat echter wel dat 5G duurder is dan 4G, zowel de uitrol van 5G voor de telecom providers als de ontwikkeling van 5G toestellen voor de merken. Dit kan resulteren in duurdere abonnementen en dat nog niet overal in België een 5G-signaal ontvangen kan worden. Ook zijn er meer zendmasten nodig dan bij 4G, omdat het 5G-signaal minder ver reikt.

Meer informatie over 5G of een 5G-abonnement afsluiten?

Bel CallMePower voor gratis informatie, hulp en advies over 5G (gratis dienst).

Meer informatie over 5G of een 5G-abonnement afsluiten?

Laat CallMePower jou terugbellen voor gratis informatie, hulp en advies over 5G (gratis dienst).

Wat is het verschil tussen 3G en 4G?

Zowel een 3G-signaal als een 4G-signaal ontvangen, is in vrijwel heel België mogelijk. 3G is zelfs op meer plekken beschikbaar dan 4G. 3G zal echter in de komende jaren steeds meer uit het mobiele landschap gaan verdwijnen door de uitrol van 5G. Het onderhouden van drie mobiele netwerken is voor de mobiele operatoren namelijk zeer prijzig.

3G en 4G bieden je beiden de mogelijkheid tot bellen, SMS'en en het versturen van data. Het verschil tussen beide generaties mobiele netwerken komt naar voren in het versturen van data. Dit kun je bij 4G namelijk op een hogere snelheid doen dan bij 3G.

Doordat de internetsnelheid en kwaliteit van de verbinding van 4G hoger is dan bij 3G, kun je Netflixen op je gsm, het streamen van content en video's op Youtube bekijken in een hogere resolutie zonder vertragingen en haperingen.

Wat is het verschil tussen wifi en 4G?

wifi en 4G zijn twee termen die veel gebruikt worden als het gaat om internet op je mobiele telefoon. Om te weten wat de verschillen tussen wifi en 4G zijn, is het allereerst belangrijk om te begrijpen hoe wifi en 4G werken.

  • Bij wifi wordt er via een router van een provider verbinding gemaakt met het internet vanaf een toestel.
  • Bij 4G wordt er met een zendmast van de mobiele operator contact gemaakt voor verbinding met internet.

Zowel wifi als 4G hebben hun voor- en nadelen, waarbij het bij wifi belangrijk is om goed onderscheid te maken tussen wifi thuis of openbare wifi.

Voor- en nadelen van wifi en 4G
4G wifi
  • De kans dat je gehackt wordt is klein omdat je van een besloten netwerk gebruik maakt.
  • Je hoeft het internet signaal met niemand te delen, waardoor de internetsnelheid hoger is.
  • Er zijn weinig onderbrekingen van of haperingen in de internet verbinding.
  • Je uploadt / downloadt kan doorgaan als je van locatie verandert.
  • Bij wifi thuis krijg je met wifi vaak nog de snelste internetverbinding.
  • Je hebt een hoger surfvolume, je wordt in principe niet beperkt in je online activiteiten.
  • Je kunt een besloten internetnetwerk opzetten, waar je alleen met een wachtwoord toegang tot krijgt.
  • Je bent afhankelijk van het 4G-signaal voor de internet verbinding. Soms zul je dus over moeten gaan op 3G.
  • Je kunt niet meer mobiel internet verbruiken dan er in je gsm abonnement zit.
  • Bij openbare wifi netwerken zijn je gegevens minder beschermd.
  • De internetsnelheid bij openbare wifi netwerken is vaak langzamer doordat er veel mensen gebruik van maken.
  • Het wifi-signaal is makkelijk te beïnvloeden, bijvoorbeeld door de locatie van de modem.

Wil je toch van openbare wifi gebruik maken voor internet op vakantie of je wifi thuis of 4G beter beveiligen, dan is het aan te raden om gebruik te maken van een VPN. Door het gebruiken van een VPN wordt het voor derde partijen een stuk lastiger om toegang te krijgen tot de data die je online verstuurt en ontvangt.

Hoe kun je een 4G abonnement afsluiten in België?

Wil je een 4G abonnement afsluiten? Dan kun je bij een groot aantal telecom providers terecht. Elke telecom provider die een gsm abonnement aanbiedt, biedt een gsm abonnement met 4G aan.

In België heb je niet alleen de keuze tussen een groot aantal providers, maar ook tussen veel gsm abonnementen. Het is daarom belangrijk om ieder gsm abonnement te vergelijken.

Hulp nodig met een gsm abonnement kiezen?

Bel CallMePower om gratis een vergelijking van alle gsm abonnementen uit te voeren (gratis dienst).

Hulp nodig met een gsm abonnement kiezen?

Laat CallMePower jou terugbellen om gratis een vergelijking van alle gsm abonnementen uit te voeren (gratis dienst).

Onbeperkt 4G in je gsm abonnement

Gebruik jij veel mobiel internet, dan kun je ook kiezen voor een gsm abonnement met onbeperkt 4G. Hiervan worden er nog maar een paar aangeboden. Dit komt door een nieuw besluit van het BIPT, waardoor telecom providers een gsm abonnement enkel nog onbeperkt mogen noemen als de grens voor gebruik van 4G op de maximale snelheid 300 GB is en hierna pas de internetsnelheid verlaagd wordt.

Gelukkig zijn er ook een heleboel telecom providers die een gsm abonnement met een grote hoeveelheid data aanbieden. Hierbij weet je dat je in ieder geval tot aan die hoeveelheid data op de maximale snelheid kunt surfen, bij de "onbeperkt 4G abonnementen" moet je in de voorwaarden nagaan wat de grens is.

Ontdek meer Alle onbeperkt mobiel internet abonnement vergelijken.

Hoe kun je 4G activeren?

In principe zul je nooit 4G hoeven te activeren op je gsm. Het kan echter voorkomen dat dit wel moet gebeuren als je bijvoorbeeld de instellingen zelf hebt gewijzigd. 4G activeren op je smartphone kan enkel als je een 4G smartphone hebt en je op een locatie met een 4G-signaal bent.

Hoe je 4G moet activeren, is afhankelijk van het besturingssysteem en merk van je telefoon.

4G op iOS

  1. Ga naar "Instellingen".
  2. Ga naar "Mobiele data".
  3. Kies hier voor "Schakel 4G in".

4G op Samsung

  1. Ga naar "Instellingen".
  2. Ga naar "Meer instellingen".
  3. Ga naar "Mobiele netwerken".
  4. Ga naar "Netwerkmodus".
  5. Kies hier voor 4G.

4G op HTC

  1. Ga naar "Instellingen".
  2. Ga naar "Mobiele netwerken".
  3. Ga naar "Netwerkmodus".
  4. Kies hier voor 4G.

4G op Sony

  1. Ga naar "Instellingen".
  2. Ga naar "Draadloos en netwerken".
  3. Ga naar "Mobiele netwerken".
  4. Ga naar "Netwerkmodus".
  5. Kies hier voor 4G.

4G op Windows

  1. Ga naar "Instellingen".
  2. Ga naar "Mobiele netwerken".
  3. Ga naar "Hoogste verbindingssnelheid".
  4. Kies hier voor LTE.

4G werkt niet: hoe kun je de problemen oplossen?

Werkt je 4G op je mobiele telefoon niet meer? Er zijn een aantal zaken die je kunt controleren.

  • Controleer of je door je mobiele data voor die maand heen bent. Dit kun je via de online klantenzone van je telecom provider doen.
  • Controleer of 4G correct geactiveerd is op je mobiele telefoon.
  • Start je mobiele telefoon opnieuw op.
  • Controleer of 4G het wel doet als je jouw simkaart in een ander toestel doet. Is dit het geval, dan is het probleem afkomstig uit je mobiele telefoon.
  • Controleer of je mobiele telefoon in vliegtuigstand staat. Zo ja, zet deze dan uit.

Heb je na het controleren van deze zaken nog steeds geen 4G, neem dan met je telecom provider contact op.

Waarom werkt mijn 4G niet in het buitenland?

Heb je enkel in het buitenland problemen met je 4G? Controleer dan eerst bovenstaande zaken. Daarnaast kun je ook nagaan of je roaming hebt ingesteld in de instellingen van je mobiele telefoon.

Roaming op iOS

  1. Ga naar "Instellingen".
  2. Ga naar "Mobiele data".
  3. Ga naar "Opties mobiele data"
  4. Schakel roaming in.

Roaming op Android

  1. Ga naar "Instellingen".
  2. Ga naar "Verbindingen".
  3. Ga naar "Mobiele netwerken"
  4. Ga naar "Roaming"
  5. Vink roaming aan.

Gebruik 4G in het buitenland Ga goed de voorwaarden voor het gebruik van 4G in het buitenland na. Bij veel telecom providers kun je binnen de Europese Unie van dezelfde hoeveelheid mobiel internet gebruik maken als in België, bij sommigen is dit iets lager. Buiten de Europese Unie zul je bij vrijwel alle telecom providers moeten betalen voor roaming. In dit geval kun je besparen op je roamingkosten door bijvoorbeeld een eSIM voor het land van bestemming aan te schaffen van Holafly.

Apparaten voor 4G: 4G router en 4G versterker

Er zijn enkele apparaten die gebruik maken van 4G waarmee je jouw internetbeleving kunt verbeteren. Zo kun je een 4G modem - dat ook wel een 4G router of een 4G dongle genoemd wordt - installeren thuis. De 4G router maakt verbinding met een 3G- of 4G-netwerk waardoor je bijvoorbeeld 4G op je laptop kunt gebruiken. Hierdoor is een 4G modem perfect op plekken waar je niet aangesloten kunt worden op vast internet.

Maak je gebruik van een 4G dongle en ervaar je slecht of traag internet, dan biedt een 4G versterker wellicht een uitkomst. Een 4G versterker is in feite hetzelfde als een gewone wifi versterker. De versterker pakt het 4G-signaal op en versterkt deze zodat het 4G-bereik binnenshuis toeneemt.

Vaak gestelde vragen over 4G

Wat houdt 4G in?

4G is de opvolger va 1G, 2G en 3G en de voorloper van 5G. De vierde generatie mobiele netwerken maakt niet alleen bellen, SMS'en en surfen op internet mogelijk, maar je kunt door de hogere internetsnelheid die je kunt behalen dankzij 4G ook eenvoudiger content streamen en online video's bekijken.

Wat houdt LTE in?

LTE werd in de begin tijd van 4G ontworpen om het mogelijk te maken de internetsnelheden die men voor ogen had bij 4G te behalen, dit was aanvankelijk namelijk niet mogelijk. Tegenwoordig kunnen die snelheden wel behaald worden, waardoor met LTE en 4G hetzelfde benoemd wordt.

Wat houdt 4G+ in?

4G+ is ook een mobiel netwerk en een opvolger van 4G. Met 4G+ kunnen er hogere internetsnelheden behaald worden dan met 4G, al wordt het van hetzelfde mobiele netwerk gebruik gemaakt.

Voordat je van 4G+ gebruik kan maken, zul je over een gsm moeten beschikken die een 4G+-signaal kan ontvangen. Dit is niet bij alle toestellen het geval.

Wat zijn de verschillen tussen 4G en 5G?

Er zijn een groot aantal verschillen tussen 4G en 5G. Het grootste verschil voor jou als gebruiker is echter dat met 5G veel hogere internetsnelheden behaald kunnen worden. Daarnaast is 5G ook milieuvriendelijker, maakt het andere, technologische ontwikkelingen mogelijk en is de latentie een stuk lager.

Ten opzichte van 4G, is 5G ook maar op een zeer beperkt aantal plekken in België beschikbaar en kan een 5G-abonnement veel duurder zijn. Dit komt doordat de uitrol en ontwikkeling van 5G erg duur is en nog in de kinderschoenen staat.

Wat zijn de verschillen tussen 4G en wifi?

Er zijn een groot aantal verschillen tussen 4G en wifi. Het grootste verschil is echter de soort internetverbinding. Met wifi verbind je jouw toestel namelijk met een router in je woning, die op zijn beurt aangesloten is op het kabel- of fibernetwerk van je telecom provider.

Bij 4G - net zoals bij alle andere mobiele netwerken - wordt je toestel verbonden met een zendmast van je telecom provider bij jou in de buurt. Hier maken dus meer mensen tegelijkertijd gebruik van, terwijl ieder huishouden zijn eigen wifi-netwerk dient op te zetten.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 6 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies!

Heb je vragen, problemen of wil je hulp met vergelijken?

Bel CallMePower voor hulp bij al je vragen en problemen en om
een vergelijing van alle abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Advertentie - CallMePower 

Laat CallMePower jou terugbellen voor hulp bij al je vragen en problemen
en om een vergelijing van alle abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Advertentie - CallMePower