Hulp nodig bij het vergelijken van internet-, TV- en telefoonabonnementen?

Krijg gratis advies van de telecom experts van CallMePower, vind het abonnement dat het beste bij jou past en bespaar op je telecomfactuur!

Hulp nodig bij het vergelijken van internet-, TV- en telefoonabonnementen?

Laat ons je terugbellen, krijg gratis advies van onze telecom experts en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Wat is een hotspot en hoe kun je een hotspot maken?

Geactualiseerd op
minuten lezen
hotspot

Een hotspot biedt de mogelijkheid om jouw mobiele data te delen met anderen. Door gebruik te maken van een hotspot, vorm je jouw smartphone bij wijze van spreken om tot een router. Wij helpen jou alles over de mobiele hotspot en publieke, wifi hotspot te begrijpen in dit artikel, alsmede hoe je een hotspot kunt maken met je gsm.

Wat is een hotspot?

Hotspots zijn draadloze toegangen waar men verbinding mee kan maken. De term hotspot wordt voornamelijk gebruikt om het lokale wifi-netwerk dat iemand met zijn eigen smartphone opzet te definiëren. Doordat je een mobiele hotspot inschakelt op je gsm, kunnen anderen - al dan niet met wachtwoord - gebruik maken van je mobiele data.

Het voordeel van het gebruiken van een hotspot is dat anderen, die geen mobiel internet (meer) hebben, van jouw mobiele data gebruik kunnen maken. Hierdoor hoeven zijn geen of minder buiten de bundel kosten te maken of hoeven ze niet een duurder abonnement af te sluiten. Ook als je gebruik maakt van data buiten Europa is dit erg handig. Door van het mobiele internet van een lokaal persoon gebruik te maken, voorkom jij hoge kosten voor roaming.

Het gebruiken van een mobiele hotspot heeft echter ook nadelen. Zo kun je enkel van een hotspot gebruik maken als je je dichtbij genoeg bij de smartphone bevindt. Hoewel het voor de gebruiker niets kost, zal de abonnementhouder data verliezen. De gebruiker maakt namelijk gebruik van het mobiele internet van de abonnementhouder. Het is daarom enkel aan te raden om een hotspot beschikbaar te stellen als je zelf genoeg mobiel internet hebt.

Heb je onvoldoende internet in je huidige abonnement?

Bel CallMePower, vergelijk telecom providers en sluit een abonnement af dat beter bij je verbruik past!

Heb je onvoldoende internet in je huidige abonnement?

Laat CallMePower jou terugbellen, vergelijk telecom providers en sluit een abonnement af dat beter bij je verbruik past!

Hoe kun je een hotspot maken?

Om de mogelijkheid van het gebruik van jouw hotspot te activeren, zul je eerst moeten zorgen dat je hotspot aangemaakt is. De manier waarop je een hotspot maken kunt, is per toestel verschillend, al is de procedure voor Android telefoons min of meer gelijk aan elkaar. Hetzelfde geldt voor een hotspot maken met een iPhone, een hotspot maken zal op vrijwel elke iPhone min of meer hetzelfde moeten gebeuren.

Bij het aanmaken van hotspots, is het belangrijk om een aantal zaken in gedachten te houden. Allereerst kan niet op alle toestellen een mobiele hotspot aangemaakt worden, al zal dit voor het grootste gedeelte van de smartphones tegenwoordig wel het geval zijn. Daarnaast is het sterk aan te raden om een wachtwoord in te stellen, zodat niet iedereen je hotspot gebruiken kan.

Om het verbruik en eventuele extra kosten voor jou te beperken, is het bij het aanmaken van een hotspot mogelijk om een verbruikslimiet in te stellen. Zodra de gebruiker die hoeveelheid mobiele data verbruikt heeft, zal de verbinding met de hotspot verbroken worden. Bovendien is het mogelijk om in te stellen na hoeveel tijd inactiviteit de verbinding met de mobiele hotspot verbroken dient te worden.

Hoe kan ik een hotspot op iPhone maken?

Een hotspot op een iPhone of iPad instellen, doe je door naar de instellingen van je toestel te gaan.

 1. Ga in je instellingen naar "Mobiel netwerk".
 2. Kies vervolgens voor "Persoonlijke hotspot" of "Instellingen".
 3. Kies in het tweede geval vervolgens voor "Persoonlijke hotspot".

Om te zorgen dat anderen verbinding kunnen maken met de iPhone hotspot, moet het schuifknopje naast "Anderen mogen verbinden" aan staan.

Hoe kan ik een hotspot op Android maken?

Een hotspot maken met een gsm dat als besturingssysteem Android heeft, doe je door naar de instellingen van je toestel te gaan.

 1. Ga in je instellingen naar "wifi en netwerk".
 2. Kies vervolgens voor "Hotspot en tethering".
 3. Kies vervolgens voor "wifi-hotspot".

Om te zorgen dat anderen verbinding kunnen maken met de mobiele hotspot, moet "hotspot" ingeschakeld zijn. Je kunt dit ook doen door op de bovenkant van je scherm naar beneden te vegen en op het hotspot-icoontje te klikken. Op deze manier kun je ook de hotspot uitschakelen. De gegevens blijven bewaard, de volgende keer hoef je dus enkel weer op dit icoontje te klikken.

Heb je onvoldoende internet in je huidige abonnement?

Bel CallMePower, vergelijk telecom providers en sluit een abonnement af dat beter bij je verbruik past!

Heb je onvoldoende internet in je huidige abonnement?

Laat CallMePower jou terugbellen, vergelijk telecom providers en sluit een abonnement af dat beter bij je verbruik past!

Hoe maak ik verbinding met een hotspot?

Als je met een ander toestel wilt verbinden, zal op dat toestel eerst de hotspot ingeschakeld moeten zijn. Als dit niet het geval, is het niet mogelijk om verbinding te maken. Ga vervolgens op jouw toestel naar de "Instellingen" en naar "wifi" of "wifi en netwerk" en vervolgens naar "wifi".

Zoek in de lijst de naam op van de mobiele hotspot. Standaard is de naam van de hotspot het toestelmodel, maar dit is zelf aan te passen via de instellingen voor de hotspot. Voer vervolgens het wachtwoord in en maak verbinding met het netwerk. Als de hotspot geen wachtwoord heeft, kun je direct met het netwerk verbinden.

Hoe kun je een laptop verbinden met hotspot?

Niet alleen met een smartphone kun je van een mobiele hotspot gebruik maken, ook met een tablet of een computer kun je gebruik maken van een hotspot. Je hoeft hiervoor enkel naar de wifi-instellingen of netwerkinstellingen van je toestel te gaan en de hotspot te vinden. Vul, indien nodig, een wachtwoord in en maak vervolgens verbinding met de hotspot. Voor jou als gebruiker zal dit er gewoon als wifi uitzien.

Het is tevens mogelijk om op laptops hotspots aan te maken. Een hotspot maken voor een Macbook zal hierbij anders zijn dan bij Windows computers.

Op een Macbook een hotspot maken:

 1. Ga naar het Mac Apple menu.
 2. Klik op "Systeemvoorkeuren".
 3. Klik op "Delen".
 4. Schakel "Internetdeling" in.
 5. Klik op "Deel de verbinding via".
 6. Kies voor de internetverbinding die je wilt delen.
 7. Klik op "Met computers die gebruikmaken van".
 8. Kies voor de internetverbinding waarmee anderen verbinding met je toestel kunnen maken.
 9. Klik op "wifi-opties" als je "wifi" hebt gekozen in de lijst.
 10. Configureer het netwerk.
 11. Klik op "OK".
 12. Vink links in beeld "Internetdeling" in.
 13. Klik op "Start" (of op "Annuleer") als je de hotspot wilt inschakelen.

Op een computer met een Windows besturingssysteem een hotspot maken:

 1. Ga naar het Windows menu.
 2. Klik op "Instellingen".
 3. Klik op "Netwerk en internet".
 4. Klik op "Mobiele hotspot".
 5. Klik op "Mijn internetverbinding delen vanaf".
 6. Kies de internetverbinding die je wilt delen.
 7. Klik op "Bewerken".
 8. Configureer het netwerk.
 9. Klik op "Opslaan.
 10. Schakel "Mijn internetverbinding delen met andere apparaten" in (of juist uit).

Wat is het verschil tussen een mobiele hotspot en een wifi hotspot

Hierboven hebben wij enkel hotspots van persoonlijke toestellen, zoals een smartphone of laptop, beschreven. Je kunt echter ook van een publieke, wifi hotspot gebruik maken. Zulke hotspots vind je vaak in openbare locaties, zoals in een winkelcentrum, restaurants, luchthavens en hotels en komen dus niet van een persoonlijk toestel af.

Hoewel dit vaak gratis wifi-netwerken betreffen, kun je zo'n wifi hotspot herkennen aan een inlogscherm waarbij je akkoord moet gaan met de algemene voorwaarden en eventueel gegevens moet achterlaten nadat je verbinding hebt gemaakt. Het kan echter ook zijn dat je dient te betalen om van zo'n hotspot gebruik te maken. In dit geval krijg je een wachtwoord waarmee je bij de hotspot kunt inloggen.

Het gebruik maken van een openbare hotspot is erg handig, maar het brengt ook risico's met zich mee, vooral als het gratis netwerken betreft. Openbare netwerken zijn namelijk minder goed beschermd, waardoor derde partijen (bijvoorbeeld hackers of dieven) eenvoudiger bij je gegevens kunnen komen. Dit is natuurlijk niet heel prettig. Om het een stuk lastiger voor derde partijen te maken om toegang tot je gegevens te krijgen, kun je gebruik maken van een - bij voorkeur betaalde - VPN.

Sluit eenvoudig een VPN van CyberGhost, NordVPN of Surfshark af!

Bescherm je persoonlijke gegevens en plaats jezelf in een land van keuze om het volledige aanbod van streamingdiensten te bekijken met een VPN van CyberGhost, NordVPN of Surfshark voor aantrekkelijke tarieven en aanbiedingen!

Openbare Telenet hotspot en Proximus hotspot

Bij enkele telecom providers is het mogelijk om van hun wifi hotspots gebruik te maken als je buitenshuis bent. Dit is mogelijk met de Telenet hotspot en met de Proximus hotspot. Voor beiden is het nodig om een pack, abonnement of (enkel bij Telenet) prepaid kaart te hebben.

Voordat je van een hotspot van Proximus gebruik kunt maken, zul je dit moeten activeren. Bij elk Proximus pack is dit inbegrepen, maar bij enkel een Proximus gsm abonnement moet dit als optie geactiveerd worden voor € 5,00 per maand*. Hoe je dit vervolgens dient in te stellen, is afhankelijk van het besturingssysteem van je toestel.

Proximus hotspot instellen op een toestel met Android 10

 1. Download - of open - de MyProximus app.
 2. Ga naar "Producten".
 3. Kies je gsm of internetverbinding.
 4. Klik op "Proximus Public wifi".
 5. Klik op "Configureer je toestel".
 6. Kies een "Proximus Public wifi" netwerk.
 7. Kies in het veld "EAP-opties" in het nieuwe venster voor "SIM".
 8. Klik op "Gereed".

Zie de uitleg Verberg de uitleg

Proximus hotspot instellen op een toestel met Android 9 of lager

 1. Download - of open - de MyProximus app.
 2. Ga naar "Producten".
 3. Klik op "Proximus Public wifi".
 4. Klik op "Configureer je toestel".
 5. Kies, indien gevraagd, een product.

Zie de uitleg Verberg de uitleg

Proximus hotspot instellen op een toestel met iOS

 1. Download - of open - de MyProximus app.
 2. Ga naar "Producten".
 3. Klik op "Proximus Public wifi".
 4. Klik op "Configureer je toestel".
 5. Kies, indien gevraagd, een product.
 6. Klik op "Download en installeer".
 7. Klik op "Sta toe".
 8. Klik op "Installeer".
 9. Vul de toegangscode van je smartphone in.
 10. Klik op "Installeer".
 11. Klik op "Gereed".
 12. Klik op "Terug naar MyProximus".
 13. Klik op "Open".
 14. Bij iOS 12.2 of hoger, dien je vervolgens naar je "Instellingen" te gaan.
 15. Klik op "Profiel gedownload".
 16. Klik op "Installeer".
 17. Vul de toegangscode van je smartphone in.

Zie de uitleg Verberg de uitleg

Om van een Telenet hotspot gebruik te maken, dien je een toestel met wifi-ondersteuning te hebben en naar de wifi-instellingen van het toestel te gaan. Volg vervolgens de stappen hieronder.

Telenet hotspot instellen

 1. Vul "TELENETHOTSPOT" in als SSID of netwerknaam.
 2. Schakel WEB of een andere encryptie uit.
 3. Kies bij connectiemode voor "Infrastructure" of "Connecteren met AP".
 4. Ga naar je internet browser. De Telenet Hotspotportaalsite moet nu verschijnen.
 5. Kies voor een toegangsmethode.
 6. Voer de inloggegevens van je toegangsmethode in.

Zie de uitleg Verberg de uitleg

* Prijzen in september 2023 zonder eventuele bijkomende kosten en promoties.