Hulp nodig bij het vergelijken van internet-, TV- en telefoonabonnementen?

Krijg gratis advies van de telecom experts van CallMePower, vind het abonnement dat het beste bij jou past en bespaar op je telecomfactuur!

Hulp nodig bij het vergelijken van internet-, TV- en telefoonabonnementen?

Laat ons je terugbellen, krijg gratis advies van onze telecom experts en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Internet op vakantie: Hoe geniet je van internet op reis?

Geactualiseerd op
minuten lezen
internet op vakantie

In ons dagelijkse leven wordt een internetverbinding hebben steeds belangrijker en ook als we op vakantie zijn willen we graag toegang tot internet hebben om informatie op te zoeken, contact te houden met vrienden en familie thuis en foto's op sociale media te plaatsen. Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat je internet op vakantie hebt? Ontdek het in dit artikel!

Hoe kun je genieten van internet op reis?

Heb je geen internet op vakantie, bijvoorbeeld omdat je gaat kamperen of de vakantiewoning geen wifi-modem heeft? Er zijn gelukkig verschillende manieren om toch een internetverbinding te hebben.

 • Heb je internetbereik en ben je in de Europese Unie? Dan kun je van je mobiele internet uit je gsm abonnement gebruik maken. Zorg er in dit geval wel voor dat je voldoende mobiele data in je gsm abonnement hebt zodat je niet buiten je bundel raakt.
 • Bevind je je buiten de Europese Unie? Dan kun je een eSIM voor het land of de regio waar jij je bevindt of een lokale prepaid kaart aanschaffen.
 • Kun je op je toestel geen 4G ontvangen, dan kun je wellicht een 4G dongle aanschaffen met een data only abonnement of een prepaid kaart.
 • Zijn er openbare wifi-netwerken rondom je locatie? Je kunt je hier gratis mee verbinden.
 • Heb je internetbereik en toegang tot een stopcontact? Dan kun je bij verschillende telecom providers een internet abonnement afsluiten waar geen installatie voor benodigd is.

Ontdek meer  Elk Belgisch mobiel abonnement vergelijken.
 Alle roaming tarieven vergelijken.

Hoe surf ik op internet op vakantie?

Om te begrijpen hoe mobiel internet op reis werkt, is het allereerst belangrijk om te begrijpen wat het verschil is tussen het gebruik van mobiele data in België en in het buitenland.

 • In België kun je van de mobiele data uit je gsm abonnement gebruik maken.
 • Als je in de Europese Unie op vakantie bent, kun je van de mobiele data uit je gsm abonnement gebruik maken.
 • Als je buiten de Europese Unie op vakantie bent, dien je te betalen per verbruikte MB of zul je een data optie aan moeten schaffen.

Om van roaming - zoals het gebruik van mobiel internet in het buitenland heet - gebruik te maken, is het dus allereerst belangrijk om na te gaan wat de regelgeving en eventuele roaming tarieven in dat land is.

Vind de zone waarin je bestemming valt bij je telecom provider

 • Afghanistan
 • Aland
 • Alaska
 • Albanië
 • Alderney
Laden

Naast het hebben van een gsm abonnement zul je ook een gsm bereik moeten hebben. In veel landen betreft dit 3G of 4G. Als je in België al de mogelijkheid hebt om van 5G gebruik te maken, dan is dit in het buitenland ook mogelijk als de partner provider van je telecom provider in dat land een 5G-netwerk heeft.

Wil je besparen op je telecomfactuur?

Bel CallMePower, vind het abonnement dat het beste bij je wensen en behoeften past en bespaar op je telecomfactuur!

Wil je besparen op je telecom factuur?

Laat CallMePower je terugbellen, krijg gratis advies van onze telecom experts en bespaar op je telecomfactuur!

Is onbeperkt ook daadwerkelijk onbeperkt internet op vakantie?

Heb je een gsm abonnement met onbeperkt mobiele internet? Het is mogelijk dat dit geen onbeperkt internet op vakantie betreft. Hier kunnen de telecom providers eigen voorwaarden aan hebben gesteld.

Niet alleen geldt dat onbeperkt internet op vakantie in het buitenland niet meer onbeperkt hoeft te zijn, ook als je een gsm abonnement met een bepaalde hoeveelheid mobiele internet hebt, kan de hoeveelheid data lager zijn dan in België.

Als we bijvoorbeeld kijken naar de nationale Lycamobile bundels, dan geldt dat bij het abonnement met onbeperkt mobiele data (300 GB in België), je ofwel 50 GB roaming in de Europese Unie ontvangt. Het Lycamobile bundel met 10 GB mobiele internet in België biedt bijvoorbeeld maar 5 GB mobiele internet in roaming.

Weet je niet welk gsm abonnement het beste is voor jou? Bel CallMePower voor gratis advies, hulp bij alle gsm abonnementen vergelijken en eventueel het afsluiten van een nieuw abonnement en het opzeggen van je huidige abonnement: 02 588 44 02.Advertentie - Dienst CallMePower

Kosten internet op vakantie

Binnen de Europese Unie kun je van je Belgische gsm abonnement gebruik maken. Zolang je binnen je abonnement blijft, betaal je niets bij. Geraak je buiten je abonnement? Je betaalt dan de buiten de bundel kosten zoals ze ook in België gelden. Maak je gebruik van een herlaadkaart? Je betaalt dan dezelfde bedragen per belminuut, SMS of verbruikte MB als in België.

Buiten de Europese Unie kan het erg prijzig zijn om van mobiel internet gebruik te maken. Je betaalt hierbij namelijk per verbruikte MB, waarbij de kosten snel op kunnen lopen. Een goede manier om te besparen op je roamingkosten is om bijvoorbeeld een eSIM van Holafly aan te schaffen.

Holafly is een bedrijf dat voor ruim 160 landen in de wereld en verschillende regio's eSIMs aanbiedt. Je hebt hierbij per land / regio de keuze uit verschillende eSIMs, met verschillende looptijd en hoeveelheden mobiel internet. Het gebruiken van een Holafly eSIM is niet alleen erg eenvoudig, maar kan je ook helpen om te besparen op je roamingkosten.

Geniet overal ter wereld van internet met Holafly!

Surf altijd en overal in de wereld op internet met een Holafly eSIM.

Ontvang nu 5 % korting op een nieuwe eSIM met de code: SELECTRA!

Zelf afsluiten

Eigen wifi op vakantie opzetten

Wil je op vakantie een eigen wifi-netwerk opzetten? Je kunt dit op twee manieren doen. Allereerst is het mogelijk om, als je gsm abonnement voldoende mobiel internet heeft, de hotspot op je gsm aan te zetten. Anderen kunnen zich dan, al dan niet met een wachtwoord, met je mobiele telefoon verbinden. Op hun telefoon zal het dan lijken alsof ze met wifi verbonden zijn.

Een andere manier voor eigen wifi op vakantie is door gebruik te maken van een MiFi router met een simkaart waar mobiele data op staat. MiFi is in feite mobiele wifi die gebruik maakt van het mobiele netwerk. Een MiFi router is klein van formaat, oplaadbaar, makkelijk mee te nemen en biedt de mogelijkheid om meerdere toestellen van internet te voorzien.

Om van MiFi gebruik te maken, dien je een simkaart met een data abonnement of een prepaid kaart te hebben. De simkaart zorgt ervoor dat de MiFi router een 3G of 4G-signaal ontvangt, dat vervolgens wordt omgezet in wifi.

Heb je onvoldoende internet in je huidige abonnement?

Bel CallMePower, vergelijk telecom providers en sluit een abonnement af dat beter bij je verbruik past!

Heb je onvoldoende internet in je huidige abonnement?

Laat CallMePower jou terugbellen, vergelijk telecom providers en sluit een abonnement af dat beter bij je verbruik past!

Internet op een laptop zonder wifi

Zowel een hotspot als een MiFi bieden je de mogelijkheid om internet op een laptop zonder wifi te krijgen. Is de laptop het enige apparaat dat een internetverbinding nodig heeft? Het is dan is ook mogelijk om een 4G dongle te gebruiken.

Een 4G dongle is een klein apparaatje waar je, net als bij een MiFi router, een simkaart met mobiele data in stopt. Vervolgens steek je de 4G dongle in je laptop, of een ander toestel zonder mobiele internet, en je kunt met internet verbinding maken. Hierdoor ontvang je internet op een laptop zonder wifi te gebruiken.

Gratis wifi op vakantie

Op een groot aantal plekken in België en in het buitenland is het mogelijk om met een gratis wifi-netwerk verbinding te maken. Je hebt twee soorten gratis wifi-netwerken:

 • Een gratis wifi-netwerk waarmee je verbinding kunt maken en je vervolgens kunt surfen op het internet.
 • Een gratis wifi-netwerk waarna je na het verbinding maken nog persoonlijke gegevens moet achterlaten en / of de algemene voorwaarden moet accepteren.

Bij de tweede optie bestaat de kans dat je persoonlijke gegevens en je activiteiten op het internet opgeslagen worden. Daarnaast geldt bij beide opties dat er ook risico's aan gratis wifi kleven. Zo kunnen derde partijen eenvoudiger toegang tot je gegevens krijgen en bestaat de kans dat je gegevens verkocht worden voor commerciële doeleinden. Bovendien dien je met gratis wifi ook op te letten wat je doet, in sommige landen kan het bezoeken van bepaalde websites namelijk strafbaar zijn.

Hoe gebruik je gratis wifi veilig in het buitenland? De veiligste manier is om geen gebruik te maken van gratis wifi, ongeacht waar je je bevindt. Heb je geen andere keus, dan is het aan te raden om een VPN aan te schaffen, bijvoorbeeld van NordVPN of Surfshark. Hiermee wordt het voor derde partijen zeer lastig gemaakt om bij je gegevens te komen. Wil je geen VPN gebruiken, zorg er dan voor dat je geen gevoelige informatie deelt op het internet - zoals inloggen bij je bank - terwijl je met de gratis wifi bent verbonden.

Wifi in het vliegtuig

Bij sommige vliegtuigmaatschappijen is het mogelijk om in een aantal vliegtuigen wifi in het vliegtuig te gebruiken. Afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij kan dit gratis wifi zijn of juist betaalde wifi. Indien je voor de wifi dient te betalen, kunnen de prijzen veel variëren per vliegtuigmaatschappij.

Over het algemeen zijn de kosten voor internet in een vliegtuig echter zeer hoog. Dit komt doordat er geen gebruik wordt gemaakt van een lokaal wifi- of internetnetwerk.

Internet in een camper

Voor wifi in een camper of caravan kun je gebruik maken van zowel een hotspot als een MiFi-router. Op deze manier kun je zonder te veel extra kosten tijdelijk wifi op vakantie creëren.

MiFi: een wifi kastje voor op reis Een MiFi router biedt je de mogelijkheid om een wifi netwerk op te zetten met hulp van je mobiele data. Deze router is klein, waardoor het eenvoudig mee te nemen is en kan beschreven worden als een wifi kastje voor op reis.

TV kijken in de camper via internet

Wil je tijdens je vakantie in een camper of caravan graag TV kijken? Voor het TV kijken in een camper zijn er twee mogelijkheden.

 • Sluit een los TV abonnement af bij een telecom provider voor in je camper.
 • Zorg voor wifi in de caravan en stream vanaf je gsm of laptop naar de TV. Dit kan echter niet bij elke TV.

Internet in een tweede verblijf

Wil je internet in een tweede verblijf? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst dien je te beslissen of je enkel een internet abonnement wilt afsluiten of een internet en TV pakket. Ook de locatie van je tweede verblijft heeft invloed op welke telecom provider je kunt kiezen voor het afsluiten van een abonnement.

Een mogelijkheid voor het verzorgen van internet in een tweede woning is de Orange Flybox. Het voordeel hiervan is dat er geen installatie benodigd is, je hoeft hem enkel in het stopcontact te steken. Je kunt de Orange Flybox maar op één adres en enkel in België gebruiken.

Hulp nodig bij het kiezen van een internet abonnement?

Krijg gratis advies van de internetexperts van CallMePower en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Hulp nodig bij het kiezen van een internetabonnement voor jou?

Laat CallMePower jou terugbellen, krijg gratis advies van onze internetexperts en vind het abonnement dat het beste bij jou past!