Vragen over telecom of je abonnement?

Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Vragen over telecom?

voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Internet op vakantie: Hoe geniet je van internet op reis?

Geactualiseerd op
minuten lezen
internet op vakantie

Surfen on internet terwijl je op vakantie bent kan in de Europese Unie via je gsm abonnement. Ben je buiten de Europese Unie, heb je geen gsm abonnement of heb je te weinig data? Je kunt dan ook genieten van internet op vakantie door een eigen wifi-netwerk op te zetten of een 4G dongle aan te schaffen. Ook kun je gebruik maken van openbare wifi-netwerk of een eSIM kopen voor het land van bestemming. In dit artikel helpen wij jou alles begrijpen omtrent internet voor op reis!

Gebruik roaming in de Europese Unie

In de Europese Unie is het voor de meeste mensen mogelijk om gebruik te maken van roaming. Hierbij kun je zonder extra kosten gebruik maken van de belminuten, SMS'en en data uit je gsm abonnement.

Buiten de Europese Unie is het niet aan te raden om gebruik te maken van roaming, aangezien je dan dient te betalen voor alles dat je verbruikt. Omdat de kosten voor roaming in het buitenland hoog kunnen zijn, kan je factuur dus al snel erg hoog uitvallen.

Ombeperkt internet op vakantie

Heb je een gsm abonnement met onbeperkt mobiele internet? Het is mogelijk dat dit geen onbeperkt internet op vakantie betreft. Hier kunnen de telecom providers eigen voorwaarden aan hebben gesteld.

Niet alleen geldt dat onbeperkt internet op vakantie in het buitenland niet meer onbeperkt hoeft te zijn, ook als je een gsm abonnement met een bepaalde hoeveelheid mobiele internet hebt, kan de hoeveelheid data lager zijn dan in België.

Als we bijvoorbeeld kijken naar de nationale Lycamobile bundels, dan geldt dat bij het abonnement met onbeperkt mobiele data (300 GB in België), je 50 GB roaming in de Europese Unie ontvangt. Het Lycamobile bundel met 10 GB mobiele internet in België biedt bijvoorbeeld maar 5 GB mobiele internet in roaming.

Hulp nodig met een gsm abonnement kiezen?

Bel CallMePower om gratis een vergelijking van alle gsm abonnementen uit te voeren (gratis dienst).

Hulp nodig met een gsm abonnement kiezen?

Laat CallMePower jou terugbellen om gratis een vergelijking van alle gsm abonnementen uit te voeren (gratis dienst).

Eigen wifi op vakantie opzetten

Wil je op vakantie een eigen wifi-netwerk opzetten? Je kunt dit op twee manieren doen. Allereerst is het mogelijk om, als je gsm abonnement voldoende mobiel internet heeft, de hotspot op je gsm aan te zetten. Anderen kunnen zich dan, al dan niet met een wachtwoord, met je mobiele telefoon verbinden. Op hun telefoon zal het dan lijken alsof ze met wifi verbonden zijn.

Een andere manier voor eigen wifi op vakantie is door gebruik te maken van een MiFi router met een simkaart waar mobiele data op staat. MiFi is in feite mobiele wifi die gebruik maakt van het mobiele netwerk. Een MiFi router is klein van formaat, oplaadbaar, makkelijk mee te nemen en biedt de mogelijkheid om meerdere toestellen van internet te voorzien.

Om van MiFi gebruik te maken, dien je een simkaart met een data abonnement of een prepaid kaart te hebben. De simkaart zorgt ervoor dat de MiFi router een 3G of 4G-signaal ontvangt, dat vervolgens wordt omgezet in wifi.

Internet op een laptop zonder wifi

Zowel een hotspot als een MiFi bieden je de mogelijkheid om internet op een laptop zonder wifi te krijgen. Is de laptop het enige apparaat dat een internetverbinding nodig heeft? Het is dan is ook mogelijk om een 4G dongle te gebruiken.

Een 4G dongle is een klein apparaatje waar je, net als bij een MiFi router, een simkaart met mobiele data in stopt. Vervolgens steek je de 4G dongle in je laptop, of een ander toestel zonder mobiele internet, en je kunt met internet verbinding maken. Hierdoor ontvang je internet op een laptop zonder wifi te gebruiken.

Heb je onvoldoende internet in je abonnement?

Bel CallMePower om gratis een vergelijking van alle abonnementen uit te voeren (gratis dienst).

Heb je onvoldoende internet in je abonnement?

Laat CallMePower jou terugbellen om gratis een vergelijking van alle abonnementen uit te voeren (gratis dienst).

Gratis wifi op vakantie

Op een groot aantal plekken in België en in het buitenland is het mogelijk om met een gratis wifi-netwerk verbinding te maken. Je hebt twee soorten gratis wifi-netwerken:

  • Een gratis wifi-netwerk waarmee je verbinding kunt maken en je vervolgens kunt surfen op het internet.
  • Een gratis wifi-netwerk waarna je na het verbinding maken nog persoonlijke gegevens moet achterlaten en / of de algemene voorwaarden moet accepteren.

Bij de tweede optie bestaat de kans dat je persoonlijke gegevens en je activiteiten op het internet opgeslagen worden. Daarnaast geldt bij beide opties dat er ook risico's aan gratis wifi kleven. Zo kunnen derde partijen eenvoudiger toegang tot je gegevens krijgen en bestaat de kans dat je gegevens verkocht worden voor commerciële doeleinden. Bovendien dien je met gratis wifi ook op te letten wat je doet, in sommige landen kan het bezoeken van bepaalde websites namelijk strafbaar zijn.

Hoe gebruik je gratis wifi veilig in het buitenland?

De veiligste manier is om geen gebruik te maken van gratis wifi, ongeacht waar je je bevindt. Heb je geen andere keus, dan is het aan te raden om een VPN aan te schaffen, bijvoorbeeld van NordVPN of Surfshark. Hiermee wordt het voor derde partijen zeer lastig gemaakt om bij je gegevens te komen. Wil je geen VPN gebruiken, zorg er dan voor dat je geen gevoelige informatie deelt op het internet - zoals inloggen bij je bank - terwijl je met de gratis wifi bent verbonden.

Wifi in het vliegtuig

Bij sommige vliegtuigmaatschappijen is het mogelijk om in een aantal vliegtuigen wifi in het vliegtuig te gebruiken. Afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij kan dit gratis wifi zijn of juist betaalde wifi. Indien je voor de wifi dient te betalen, kunnen de prijzen veel variëren per vliegtuigmaatschappij.

Over het algemeen zijn de kosten voor internet in een vliegtuig echter zeer hoog. Dit komt doordat er geen gebruik wordt gemaakt van een lokaal wifi- of internetnetwerk.

eSIM voor goedkoop internet op reis

Een goede manier om te besparen op je roamingkosten is om bijvoorbeeld een eSIM van Holafly aan te schaffen. Het is bij verschillende eSIM providers namelijk mogelijk om een eSIM voor één specifiek land aan te schaffen, waarbij je mobiel internet en eventueel ook belminuten en SMS'en ontvangt. Hoewel je deze eSIM dan enkel in dat land kan gebruiken, is het vaak wel één van de voordeligste en eenvoudigste manieren voor internet op reis.

Holafly is een bedrijf dat voor ruim 160 landen in de wereld en verschillende regio's eSIMs aanbiedt. Je hebt hierbij per land / regio de keuze uit verschillende eSIMs, met verschillende looptijd en hoeveelheden mobiel internet. Het gebruiken van een Holafly eSIM is niet alleen erg eenvoudig, maar kan je ook helpen om te besparen op je roamingkosten.

Schaf een eSIM van Holafly aan!
logo Holafly

Surf altijd en overal in de wereld op internet met een Holafly eSIM.
Ontvang nu 5 % korting op een nieuwe eSIM met de code: SELECTRA!

Prijs berekenen

Internet in een camper

Voor wifi in een camper of caravan kun je gebruik maken van zowel een hotspot als een MiFi-router. Op deze manier kun je zonder te veel extra kosten tijdelijk wifi op vakantie creëren.

MiFi: een wifi kastje voor op reis

Een MiFi router biedt je de mogelijkheid om een wifi netwerk op te zetten met hulp van je mobiele data. Deze router is klein, waardoor het eenvoudig mee te nemen is en kan beschreven worden als een wifi kastje voor op reis.

TV kijken in de camper via internet

Wil je tijdens je vakantie in een camper of caravan graag TV kijken? Voor het TV kijken in een camper zijn er twee mogelijkheden.

  • Sluit een los TV abonnement af bij een telecom provider voor in je camper.
  • Zorg voor wifi in de caravan en stream vanaf je gsm of laptop naar de TV. Dit kan echter niet bij elke TV.

Internet in een tweede verblijf

Wil je internet in een tweede verblijf? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst dien je te beslissen of je enkel een internet abonnement wilt afsluiten of een internet en TV pakket. Ook de locatie van je tweede verblijft heeft invloed op welke telecom provider je kunt kiezen voor het afsluiten van een abonnement.

Een mogelijkheid voor het verzorgen van internet in een tweede woning is de Orange Flybox. Het voordeel hiervan is dat er geen installatie benodigd is, je hoeft hem enkel in het stopcontact te steken. Je kunt de Orange Flybox maar op één adres en enkel in België gebruiken.

Hulp nodig met een internet abonnement kiezen?

Bel CallMePower om gratis een vergelijking van alle internet abonnementen uit te voeren (gratis dienst).

Hulp nodig met een internet abonnement kiezen?

Laat CallMePower jou terugbellen om gratis een vergelijking van alle internet abonnementen uit te voeren (gratis dienst).

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 45 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies!

Heb je vragen, problemen of wil je hulp met vergelijken?

Bel CallMePower voor hulp bij al je vragen en problemen en om
een vergelijing van alle abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Advertentie - CallMePower 

Laat CallMePower jou terugbellen voor hulp bij al je vragen en problemen
en om een vergelijing van alle abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Advertentie - CallMePower