Roaming: kosten roaming Europa en daarbuiten toegelicht
Roaming maakt het mogelijk om in het buitenland te bellen, SMS'en en surfen op internet. De kosten hiervan zijn afhankelijk van het land waarin je je bevindt en je telecom provider. Ontdek op deze pagina meer over roaming en de kosten van roaming binnen Europa en erbuiten.
Wat is roaming?
Dankzij roaming kun je in het buitenland van mobiele internet gebruik maken. Hiervoor maakt je mobiele telefoon contact met een buitenlands netwerk. Dit is in je mobiele telefoon terug zien in de statusbalk waar naast je eigen, Belgische telecom provider nu ook de lokale provider wordt genoemd. Zo weet je precies van welk lokaal gsm-netwerk je gebruik maakt.
Als je in België gebruik maakt van 5G, betekent dit niet dat je ook in het buitenland van 5G gebruik kunt maken. Je bent hierbij afhankelijk van het 5G-netwerk van de lokale provider. Het zal dus nog veel voorkomen dat je enkel van 4G of zelfs van 3G gberuik moet maken.
Verschil roaming en internationaal bellen en SMS’en
Om te begrijpen wat roaming is en hoe roaming werkt, is het ook belangrijk om te begrijpen wat internationaal bellen inhoudt. Dit is namelijk niet hetzelfde!
- Roaming: Het gebruik van mobiel internet, bellen of SMS'en wanneer je je in het buitenland bevindt.
- Internationale kosten: De kosten voor het bellen en SMS'en vanuit België naar het buitenland.
Enkele voorbeelden:
- Ben je in België en je wilt een familielid in Nederland bellen, dan betaal je de internationale kosten.
- Ben je in België en wil je iets op internet opzoeken, dan gebruik je het mobiel internet uit je abonnement.
- Ben je in Nederland en wil je een familielid in België bellen, dan gelden de roamingregels.
- Ben je in Nederland en wil je iets op internet opzoeken, dan gelden ook de roaming regels.
Vragen over telecom of je abonnement?
Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).
Vragen over telecom?
voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).
Kosten roaming in Europa
In 2017 is er door de Europese Unie een besluit genomen waardoor roaming in Europa niets extra's kost. Dit betekent niet dat roaming gratis is, maar wel dat je in de lidstaten van de Europese Unie gebruik kunt maken van mobiel data, kunt bellen en kunt SMS'en zoals je dat in België kan.
Met andere woorden: dankzij roaming in Europa kun je in de Europese Unie doen wat je wilt zolang je binnen je abonnement blijft. Als je buiten je bundel gaat, gelden dezelfde consequenties als in België. Je dient dan per belminuut en SMS te betalen. Voor het gebruik van mobiel internet moet je ofwel per MB betalen of je kunt internetten op een lagere snelheid (afhankelijk per abonnement).
Maak je gebruik van een onbeperkt mobiel internet abonnement? Het is mogelijk dat dit in Europa niet 100 % onbeperkt is. Veel telecom providers hebben voor het gebruik van mobiel data in de Europese Unie een fair use policy, waardoor je in het buitenland wel met een grens te maken krijgt.
Roaming in Noorwegen, Turkije en Zwitserland
De regels voor roaming in Europa gelden voor de lidstaten van de Europese Unie. Doordat Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Turkije en Liechtenstein geen lid van de Europese Unie zijn, gelden bovenstaande regels niet voor deze landen. Het is de telecom providers vrij om te bepalen of voor deze landen dezelfde regels al voor roaming in Europa gelden.
Het is bij alle telecom providers mogelijk om gebruik te maken van roaming in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein zoals je dat ook in België kunt. In Zwitserland en Turkije dien je bij alle providers te betalen voor dat wat je verbruikt tijdens je reis.
Roaming in het Verenigd Koninkrijk
Naast bovenstaande landen, is het Verenigd Koninkrijk ook geen deel van de Europese Unie en hoeven de regels voor roaming in Europa daar dus niet te gelden. Desalniettemin wordt door alle telecom providers roaming in het Verenigd Koninkrijk wel inbegrepen in je abonnement.
In tegenstelling tot roaming in Zwitserland, geldt dat bij het Verenigd Koninkrijk de regels voor roaming in Europa gelden en je hier dus niet extra voor hoeft te betalen zolang je niet buiten je bundel gaat.
Vragen over telecom of je abonnement?
Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).
Vragen over telecom?
voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).
Roaming kosten buiten Europa
Als je je niet in de Europese Unie bevindt, kun je niet van je abonnement gebruik maken. In dit geval betaal je voor elke belminuut, SMS en MB die je verbruikt. De kosten hiervoor verschillen per telecom provider en land.
Let bovendien op met het bellen, SMS'en en internetten als je een cruise maakt. Je maakt in dit geval geen verbinding met een lokaal netwerk, maar met een satelliet. Hierdoor zijn er zeer hoge roaming kosten.
Vind de zone waarin je bestemming valt bij je telecom provider
Kies een telecom provider én land om de roaming zone te ontdekken.
Roaming tarieven vergelijken
Hoeveel de roaming kosten buiten Europa bedragen, is afhankelijk van de telecom provider en het land waarin je je bevindt. Het vergelijken van de telecom providers is dus van belang als je op zoek bent naar een abonnement met gunstige voorwaarden voor roaming buiten Europa.
Een groot aantal telecom providers bieden ook roaming bundels aan. Door de aanschaf van zo'n bundel kun je tot een bepaalde hoogte belminuten, SMS'en en MB's verbruiken. Zo kun je als aanvulling op een Orange mobiel abonnement 500 MB data aanschaffen voor gebruik in de Europese Unie en in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada, China en Zwitserland.
Als je wilt besparen op je roamingkosten, is het ook mogelijk om een lokale prepaid kaart aan te schaffen of om gebruik te maken van een internationale eSIM van bijvoorbeel Holafly. Holafly biedt eSIMs aan voor 160 landen en enkele regio's in de wereld, waardoor je altijd tegen scherpe tarieven in het land van bestemming kunt surfen op internet.
Wanneer moet je roaming aanzetten?
Als je op vakantie gaat, moet je jezelf de vraag stellen of je roaming aanzetten moet of juist uit wilt hebben. Je wilt namelijk geen onverwachte kosten maken tijdens je bezoek aan het buitenland.
- Als je naar een land gaat waar je gebruik kunt maken van je gsm abonnement, dan kun je roaming aanzetten of aan laten staan. Houd er hierbij wel rekening mee dat je sneller door je internet heen kunt gaan.
- Als je naar een land gaat waar je geen gebruik kunt maken van je gsm abonnement, dan is het sterk aan te raden om roaming uit te zetten. Je kunt in dit geval enkel nog van wifi gebruik maken.
Wanneer je een nieuw land binnenkomt, zal je van je telecom provider een SMS ontvangen. In deze SMS wordt er allereerst duidelijk gemaakt dat je je nu in een ander land bevindt en dus van roaming gebruik zal maken. Vervolgens wordt aangegeven wat de roaming kosten in dat land zijn.
Hoe kun je roaming uitzetten?
Roaming uitschakelen - of juist aanzetten - kun je zelf eenvoudig via de instellingen van je telefoon doen.
- Android: Ga naar de "Instellingen", "Verbindingen", "Mobiele netwerken" en zet "Gegevensroaming" aan of uit.
- iOS: Ga naar de "Instellingen", "Mobiel netwerk", "Opties mobiele data" en zet "Dataroaming" aan of uit.
- Windows: Ga naar de "Instellingen", "Opties voor gegevensroaming" en kies "dataroaming uitzetten".
Vragen over telecom of je abonnement?
Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).
Vragen over telecom?
voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).
Veel gestelde vragen over roaming
Wat houdt roaming in?
Je maakt gebruik van roaming als je je in het buitenland bevindt en belt, SMS't of surft op het internet.
Wat betekent roaming?
Roaming is de Engelse term voor "zwerven" en duidt op het bellen, SMS'en en surfen op het internet in het buitenland.
In welke landen gelden de regels voor roaming in Europa?
Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief het Franse gedeelte van Sint-Maarten, Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte en Réunion), Gibraltar, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief de Azoren en Madeira), Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden), Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.
Wat kost roaming?
In de lidstaten van de Europese Unie kost roaming niets. Je kunt hier gewoon gebruik maken van je gsm abonnement alsof je je in België bevindt. Buiten de lidstaten van de Europese Unie zijn de kosten afhankelijk van het land en de telecom provider.
* Prijzen in januari 2025 zonder eventuele bijkomende kosten. Enkel van onze partners zijn promoties meegenomen.