Besparen op je telecomfactuur?

Bel CallMePower en vind samen met onze telecomexperts een telecom abonnement dat beter bij jou past!

Besparen op je telecomfactuur?

Laat CallMePower je terugbellen en vind samen met onze telecomexperts een telecom abonnement dat beter bij jou past!

Wat is roaming? De roaming betekenis en roaming in Europa

Roaming

Voor het gebruik van je mobiele internet, iemand anders bellen of een SMS'en versturen, maak je gebruik van roaming. Maar wat is roaming en wat zijn de kosten van roaming in Europa en daarbuiten? Je leest het allemaal in dit artikel.


Wat is roaming?

Dankzij roaming kun je in het buitenland van mobiele internet gebruik maken. Hiervoor maakt je mobiele telefoon contact met een buitenlands netwerk. Dit is in je mobiele telefoon terug zien in de statusbalk waar naast je eigen, Belgische telecom provider nu ook de lokale provider wordt genoemd. Zo weet je precies van welk lokaal gsm-netwerk je gebruik maakt.

Als je in België gebruik maakt van 5G, betekent dit niet dat je ook in het buitenland van 5G gebruik kunt maken. Je bent hierbij afhankelijk van het 5G-netwerk van de lokale provider. Het zal dus nog veel voorkomen dat je enkel van 4G of zelfs van 3G gberuik kunt maken.

Roaming betekenis: wat betekent roaming? Roaming is een Engels woord dat zwerven" betekent. In de context van dataroaming - of "gegevensroaming" - wordt met roaming het gebruiken van mobiel internet in het buitenland bedoeld.

Verschil roaming en internationaal bellen en SMS’en

Om te begrijpen wat roaming is en hoe roaming werkt, is het ook belangrijk om te begrijpen wat internationaal bellen en SMS'en inhoudt. Dit is namelijk niet hetzelfde!

 • Roaming: Het gebruik van mobiel internet, bellen of SMS'en wanneer je je in het buitenland bevindt.
 • Internationale kosten: De kosten voor het bellen en SMS'en vanuit België naar het buitenland.

Enkele voorbeelden: Als je in België bent en je wilt een familielid in Nederland bellen, dan betaal je de internationale kosten. Ben je in België en wil je iets op internet opzoeken, dan gebruik je het mobiel internet uit je abonnement. Ben je in Nederland en wil je een familielid in België bellen, dan gelden de roamingregels. Ben je in Nederland en wil je iets op internet opzoeken, dan gelden ook de roaming regels.

Hulp nodig bij het kiezen van het beste telefoonabonnement voor jou?

Krijg gratis advies van de telefonie experts van CallMePower en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Hulp nodig bij het kiezen van het beste telefoonabonnement voor jou?

Laat CallMePower jou terugbellen, krijg gratis advies van onze telefonie experts en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Roaming Europa: gratis roaming in het buitenland

In 2017 is er door de Europese Unie een besluit genomen waardoor roaming in de Europese Unie niets extra's kost. Dit betekent niet dat roaming gratis is, maar wel dat je in de Europese Unie gebruik kunt maken van mobiel data, kunt bellen en kunt SMS'en zoals je dat in België kan.

Met andere woorden: in de Europese Unie kun je doen wat je wilt zolang je binnen je abonnement blijft. Als je buiten je bundel gaat, dan gelden dezelfde consequenties als in België. Je dient dan per belminuut en SMS te betalen. Voor het gebruik van mobiel internet moet je ofwel per MB betalen of je kunt internetten op een lagere snelheid.

Maak je gebruik van een onbeperkt mobiel internet abonnement, dan is het mogelijk dat dit in Europa niet 100 % onbeperkt is. Veel telecom providers hebben voor het gebruik van mobiel data in de Europese Unie een fair use policy, waardoor je in het buitenland wel met een grens te maken krijgt.

Roaming Europa: in welke landen gelden deze regels? Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief het Franse gedeelte van Sint-Maarten, Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte en Réunion), Gibraltar, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief de Azoren en Madeira), Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden), Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Roaming Zwitserland en Turkije: wel of niet inbegrepen in je abonnement?

Tot het continent Europa behoren ook Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Turkije en Liechtenstein. Doordat deze landen geen lid van de Europese Unie zijn, geldt bovenstaande regel niet voor deze landen. Het is de telecom providers vrij om te bepalen of voor deze landen dezelfde roaming regels gelden.

Roaming Zwitserland, IJsland, Turkije, Noorwegen en Liechtenstein
Telecom proviver Roaming Zwitserland Roaming Turkije Roaming IJsland Roaming Noorwegen Roaming Liechtenstein
BASE roaming Niet bij roaming Europa inbegrepen Niet bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen
edpnet roaming Niet bij roaming Europa inbegrepen Niet bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen
hey telecom roaming Niet bij roaming Europa inbegrepen Niet bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen
JIM Mobile roaming Niet bij roaming Europa inbegrepen Niet bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen
Lycamobile roaming Niet bij roaming Europa inbegrepen (mobiele internet niet mogelijk) Niet bij roaming Europa inbegrepen (mobiele internet niet mogelijk) Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen
Mobile Vikings roaming Niet bij roaming Europa inbegrepen Niet bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen
Orange roaming Niet bij roaming Europa inbegrepen Niet bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen
Proximus roaming Niet bij roaming Europa inbegrepen Niet bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen
Scarlet roaming Bij roaming Europa inbegrepen Niet bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen
Telenet roaming Niet bij roaming Europa inbegrepen Niet bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen
VOO roaming Niet bij roaming Europa inbegrepen Niet bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen
Youfone roaming Niet bij roaming Europa inbegrepen Niet bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen
Zuny roaming Niet bij roaming Europa inbegrepen Niet bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen Bij roaming Europa inbegrepen
Roaming Zwitserland en Turkije tarieven vergelijken:

Om in Zwisterland van roaming gebruik te maken, dien je ofwel veel te betalen per belminuut, SMS of verbruikte MB ofwel een speciaal bundel aan te schaffen. Zo kun je bij Orange voor € 12* een pass aanschaffen voor 500 MB mobiele internet in Zwitserland of voor € 20* een pass met 500 MB mobiele internet, 1.000 belminuten en 1.000 SMS'en.

Bij JIM Mobile kun je geen gsm abonnement afsluiten, je kunt enkel van een herlaadkaart gebruik maken. Voor JIM Mobile roaming geldt dat je buiten de Europese Unie niet van JIM Mobile mobiele internet gebruik kunt maken. Voor roaming in Zwitserland en Turkije geldt dat dit niet bij roaming Europa is inbegrepen, waar Noorwegen, IJsland en Liechtenstein is dit wel het geval.

Heb je onvoldoende internet in je huidige abonnement?

Bel CallMePower, vergelijk telecom providers en sluit een abonnement af dat beter bij je verbruik past!

Heb je onvoldoende internet in je huidige abonnement?

Laat CallMePower jou terugbellen, vergelijk telecom providers en sluit een abonnement af dat beter bij je verbruik past!

Roaming Verenigd Koninkrijk

Naast bovenstaande landen, is het Verenigd Koninkrijk ook geen deel van de Europese Unie. Desalniettemin wordt door alle telecom providers roaming in het Verenigd Koninkrijk wel inbegrepen in je abonnement.

In tegenstelling tot roaming in Zwitserland, geldt dat bij het Verenigd Koninkrijk de regels voor roaming in Europa gelden en je hier dus niet extra voor hoeft te betalen zolang je niet buiten je bundel gaat.

Roaming in buitenland buiten Europa

Als je je niet in de Europese Unie bevindt, dan kun je niet van je abonnement gebruik maken. In dit geval betaal je voor elke belminuut, SMS en MB die je verbruikt.

Let daarnaast ook op met het bellen, SMS'en en internetten als je een cruise maakt. Je maakt in dit geval geen verbinding met een lokaal netwerk, maar met een satelliet. Hierdoor zijn er zeer hoge roaming kosten.

Vind uit in welke zone je land van bestemming zich bevindt bij je telecom provider.
 • Afghanistan
 • Alaska
 • Albanië
 • Alderney
 • Algerije
 

Roaming tarieven telecom providers vergelijken

Hoeveel de roaming kosten buiten Europa bedragen, is afhankelijk per telecom provider en van het land waarin je je bevindt. Het vergelijken van de telecom providers is dus van belang als je opzoek bent naar een abonnement met gunstige voorwaarden voor roaming in het buitenland.

Een groot aantal telecom providers bieden ook roaming bundels aan. Door de aanschaf van zo'n bundel kun je tot een bepaalde hoogte belminuten, SMS'en en MB's verbruiken. Zo kun je als aanvulling op een Orange mobiel abonnement 500 MB data aanschaffen voor gebruik in de Europese Unie en in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada, China en Zwitserland.

Als je een vraag hebt over de roaming tarieven of je wilt de roaming tarieven vergelijken, dan kun je CallMePower bellen op: 02 588 72 03. Ook voor het aanschaffen van een roaming pass kun je bij ons terecht.

Heb je het juiste gsm abonnement?  Elk gsm abonnement vergelijken
 Alle onbeperkt mobiel internet abonnementen vergelijken.

Roaming aanzetten of juist uit?

Als je op vakantie gaat, moet je jezelf de vraag stellen of je roaming aan of uit wilt hebben. Je wilt namelijk geen onverwachte kosten maken tijdens je bezoek aan het buitenland.

 • Als je naar een land gaat waar je gebruik kunt maken van je gsm abonnement, dan kun je roaming aan laten staan of aanzetten. Houd er hierbij wel rekening mee dat je sneller door je internet heen kunt gaan.
 • Als je naar een land gaat waar je geen gebruik kunt maken van je gsm abonnement, dan is het sterk aan te raden om roaming uit te zetten. Je kunt in dit geval enkel nog van WiFi gebruik maken.

Wanneer je een nieuw land binnenkomt, zal je van je telecom provider een SMS ontvangen. In deze SMS wordt er allereerst duidelijk gemaakt dat je je nu in een ander land bevindt en dus van roaming gebruik zal maken. Vervolgens wordt aangegeven wat de roaming kosten in dat land zijn.

Hoe roaming uitzetten?

Roaming uitschakelen - of juist aanzetten - kun je zelf eenvoudig via de instellingen van je telefoon doen.

 • Android: Ga naar de "Instellingen", "Verbindingen", "Mobiele netwerken" en zet "Gegevensroaming" aan of uit.
 • iOS: Ga naar de "Instellingen", "Mobiel netwerk", "Opties mobiele data" en zet "Dataroaming" aan of uit.
 • Windows: Ga naar de "Instellingen", "Opties voor gegevensroaming" en kies "dataroaming uitzetten".

Als je roaming uit zet en van WiFi gebruik maakt, dan bestaat de kans dat je van een openbare WiFi gebruik maakt. Dit kan gevaren tot gehackt worden met zich mee brengen. Wil je dit voorkomen - of in ieder geval de kans hierop verkleinen - dan kun je een VPN abonnement afsluiten. Met het gebruik van een VPN zal het voor derden een stuk lastiger worden om bij je data te komen die je online verstuurt en ontvangt.

Sluit eenvoudig een VPN van NordVPN af!

Bescherm je persoonlijke gegevens en plaats jezelf in een land van keuze om het volledige aanbod van streamingdiensten te bekijken met een VPN van NordVPN voor aantrekkelijke tarieven en aanbiedingen!

NordVPN afsluiten

* Prijzen in oktober 2022 zonder eventuele bijkomende kosten en promoties.

Geactualiseerd op